plukkala

Puolueitten kannatus huhtikuussa 2012

YLE julkaisi tänään uuden puolukannatusmittauksen tulokset

http://yle.fi/uutiset/sdpn_kannatus_nousi_vaalien_tasolle/6076060#

Muutamia mielenkiintoisia huomioita on havaittavissa. Kokoomuksen kannatus tuntuu hyvin vakiintuneelta. Demarit ovat nousseet selvästi toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Muutenkin hallituspuolueet tuntuvat vaikeasta tilanteesta huolimatta saavan kansan tuen.

Mutta miten menee oppositiolla? Yleensä oppositiopuolueet lisäävät kannatustaan, mutta nyt ei näytä näin olevan. Väyrysen presidentinvaalimenestys tuntuu kadonneen kannatuksesta. Liekö syynä repivä puoluejohtajataistelu? Perussuomalaisten tilanne näyttää vielä huonommalta. Kohta plogistanin perussuomalaiset tulkitsevat tutkimuksen taas kerran manipuloiduksi, kun luvut eivät heitä mielytä.

Tämä tutkimus peilaa eduskuntavaalien kannatusta, tietysti suuntaa antavana siihen voidaan suhtautua myös kuntavaaleja ajatellen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Uskottavan oloisia lukuja. PS nousee yli 20% jos profiloituvat vaihtoehtona, mikäli PR-L:n linjalla median räksyttäjiä myötäillen ja omia haukkuen, on tähdenlento varmaa. Kuka sai eniten ääniä Helsingissä..vink vink.

Zysselläkin on terävämpi kieli kuin yhdelläkään persulla. Pelko pois touhusta, omalla pelillä pärjää parhaiten.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kannatusluvut olivat tältä kuukaudelta. Tilanne viime vaaleissa oli vähän erilainen kuin nyt. Protestiäänestäjillä oli odotuksia, joihin nyt näyttävät pettyneen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aimo, kysymys on gallup-kannatuksesta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tässä yhteydessä on taas hyvä kerrata muutamia faktoja. Kokoomuksen korkea kannatus on kiinni siitä, että tämänhetkiset talouspoliittiset toimet niin kotimaassa kuin euroalueella eivät ole johtaneet suomalaisten elintason romahdukseen tai työttömyyden kasvuun. Kansalaiset siis kokevat edes jollakin tasolla hallituksen politiikan onnistuneena.

Eri asia on tietysti se, että monet politiikkaa enemmän seuraavat ovat tulkinneet hallituksen toiminnan sellaiseksi, että sillä ennemminkin lykätään ongelmia eteenpäin kuin ratkaistaan niitä. 7 miljardia lisää velanottoa vuodessa on järkyttävä summa eikä se edes pidä sisällään vaarallisia euroalueen takauksia eri rahoitusmekanismien kautta, kotimaista eläkepommia tai vaihtotaseen (tuonti ja vienti) alijäämää. Kun jotkut näistä räjähteistä laukeavat yksittäinkään ja hallitus ei nykykokoonpanollaan pystyisi tilannetta hallitsemaan, kääntyvät puolueiden kannatusluvut äkkiä hyvin toisenlaisiksi. Kataista varmasti hirvittää ajatus, että jotakin tällaista kävisi sopivassa aikahaarukassa ennen vuodelle 2015 suunniteltuja eduskuntavaaleja.

Monet etenkään pienituloiset tai opiskelijat tuntuvat olevan myös hämmästyttävän hyvin ohjailtavissa eivätkä ota lainkaan huomioon, mitä "vahvan porvarihallituksen", jossa olisi Kokoomuksen, SDP:n tai Keskustan ja RKP:n eduskuntaenemmistö, paluu tarkoittaisi. Vallassa olisivat sen jälkeen elinkeinoelämän järjestöt ja RKP:n taustasäätiöt nykyistä suuremmallakin painoarvolla ja taloutta alettaisiin veronkorotusten sijasta tasapainottaa yksipuolisesti raaoilla sosiaaliturvan leikkauksilla ja korkeakouluopiskelu todennäköisesti muuttuisi maksulliseksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti olet osin oikeassa. Mutta vajetta on vaalien jälkeisellä paketilla jo saatu vähän alaspäin ja lisää tapahtuu raamisopimuksen realisoitumisen myötä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Se jää nähtäväksi. Ongelmia on lähinnä kaksi, ensinnäkin säästöpaketti on vaillinainen, toiseksi, näitä budjettilakeja ei ole vielä säädetty ja on kyseenalaista, pysyykö hallituskuri niissä loppuun asti. En tarkoita tällä sitä, että hallituspuolueiden edustajat alkaisivat äänestellä niitä vastaan, vaan sitä, että lakien valmisteluvaiheessa jotkut puolueet haluaisivat ainaisen vaalien lähelläolosyndrooman vuoksi vesittää niitä pienentämällä leikkauslukuja tai luomalla ylimääräisiä verovähennyksiä tai kompensaatioita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mikko, nyt varsinkin, kun Perussuomalaisten suurin kannatus on katoamassa, uskon hallituksen pysyvän hyvin raamisopimuksensa takana. Jotain pientä viilausta voi toki tulla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muualla kommenttiketjussa toki myönsin, että Perussuomalaiset viime kuntavaalien alhaisen tason johdosta valtuutettujen määräänsä kasvattavat. Mutta sitä Jytky kakkosta tuskin näemme!

R. Tyyne Kuusela

Tarjan myllynkivivaikutus hitaasti löystyy SDP:ssä, ja Saulin vastaava alkaa tuntua Kokoomuksessa...

Presidentipuolueen voisi sikäli turvallisesti panna oppositoon, ettei se pääse siellä lihomaan kuitenkaan liikaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eipä näytä oppositipuolueet ainakaan tällähetkellä kovasti lihovan!

R. Tyyne Kuusela

Jos oppositiopuolueet ei kunnallisvaaleissa liho varsinkin valtuustopaikoissa, niin se on kuolemaksi.

Mutta se kannatus on tilapäistä kuten Persuilla eduskuntavaaleissa.

Ihmiset voi ruvata myös pysyvästi äänestämään eri vaaleissa eri puolueita, kuten ennenkin on tapahtunut ay-vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valtuustopaikkoina mitaten Perussuomalaiset varmaankin kasvavat. Johtuen alkutilanteen alhaisesta tasosta. Mutta miten käy "riitelevän" Kepun?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitäs kirjoitinkaan edellisessä blogissasi? Keskustan kannattaisi pistää ensisijainen tavoite vuoteen 2019. Muutenkin, Suomihan no PKT-yritysten maa. Ehkä sitten myös PK-puolueiden maa.

Keskustan osalta presidentivaaleihin vertaaminen on vaikeaa. Kuin myös Perussuomalaisten. Osa keskustalaisista ei äänestänyt Väyrystä. Väyrystä taas äänesti osa perussuomalaisista ja varmaan muistakin. Eikä näitä eri suuntiin tapahtuneita siirtymiä kovin tarkasti voi mitata. Joten ehkä edelleen parempi vertailupiste on vuoden takaiset vaalit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juho, Keskustan osalta tilanne on ristiriitainen. Entinen puheenjohtaja luopuu yhden kauden jälkeen ja puoluekokouksessa on jäljellä vielä neljä ehdokasta. Puolueen linja selkenee vasta valinnan jälkeen. Tilanne pysyy sekavana vaaliin asti.

Siinä uudelle puheenjohtajalle tulee kiire saattaa puolue Suomen suurimmaksi kuntapuolueeksi syksyn vaaleissa!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Miksi sitten edes yrittää (tai väittää yrittävänsä) mahdotonta. On erittäin epätodennäköistä, että Perussuomalaisten viime kevään jytkyä pystyy toistamaan kukaan. Onnistumisen mahdollisuus on vain erittäin repivällä ja (katteettomia) lupauksia sisältävällä politiikalla. Varsinkin, kun kunnissa päätöksenteko on aika kaukana valtakunnan politiikasta. Käytännössä siellä tarvitaan ja myös syntyy aina yhteistyötä yli puoluerajojen. Jolloin repivä politiikka käytännössä haittaa tulevaa yhteistyötä.

Ei minusta realismiakaan pitäisi ihan kokonaan unohtaa politiikassakaan. Minusta Keskustan sisäiset erimielisyydet eivät todellisuudessa ole niin suuria kuin miltä ne näyttävät. Mutta pelko kannatuksen romahtamisesta saattaa johtaa myös paniikkireaktioihin. Ja panikointi taas voi johtaa virheisiin. Ikäänkuin politiikan Nokia-ilmiö. Erona vain se, että politiikassa aatteellista ja uskottavuuden kassaa voi kasvattaa pienemmälläkin rahallisella kassavirralla. Ja hyvä rahallinen kassavirta taas voi johtaa tuohon 'Connecting people - Disconnecting (political) families' ilmiöön. Raha(kin) on hyvä renki mutta huono isäntä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juho, Keskustan puheenjohtajaehdokkaat ovat niin erilaisia, että Kepun linjan pystyy äänestäjä päättämään vasta puheenjohtajavaalin jälkeen!

R. Tyyne Kuusela

" Valtuustopaikkoina mitaten Perussuomalaiset varmaankin kasvavat. Johtuen alkutilanteen alhaisesta tasosta. Mutta miten käy "riitelevän" Kepun? "

Kepun on pakko pärjätä. Jos se ei pärjää tässä, se ei pärjää muuallakaan. Maakunnissa ei osata eikä haluta kilpailla keskityksen kanssa. Kepun pitäisi lietsoa kilpailua, kun se on hajasijoitusta ajanutkin. Hajasijoitusta pitäisi puolustaa sillä, ettei se keskus pääsisi täysin pohjattomasti tyrimään, muun muassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä perussuomalaiset lihoo aika lailla kuntavaaleissa. 10 prosentilla kaksinkertaistuu ja 14 prosentilla lähes koliminkertaistuu. Melkoista kasvua, eikö?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muualla kommenttiketjussa toki myönsin, että Perussuomalaiset viime kuntavaalien alhaisen tason johdosta valtuutettujen määräänsä kasvattavat. Mutta sitä Jytky kakkosta tuskin näemme!

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Mutta sitä Jytky kakkosta tuskin näemme!"

Ihan vain ajatuksena. Kun on olemassa neljät eri ja erilaiset vaalit. Mihin vertaamme mitäkin jytkyä.

Jos kannatus olisi sama kuin mitä se oli ja on ollut Eduskuntavaalien ympärillä PerusSuomalaisten kannatus olisi kolmin-nelin kertainen edellisiin kuntavaaleihin verrattuna.
Jos se nyt on kaksi tai kaksi ja puolikertainen Mediajulkisuudesta huolimatta. Mikä se silloin olisi. Kyllä se kuntajytkystä käy ja mminulle riittää, sillä saa toivomia uudistuksia kuntapuo9lelle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

En suoraan sanoen luota YLE:n tutkimuksiin tai kyselyihin yhtään enempää kuin tällä hetkellä vallassa oleviin poliitikkoihinkaan. Kunnallisvaalit ovat edessä ja vaalipeliä käydään valtapuolueiden tiedotusvälineiden avulla, propaganda seuraa toistaan ja tulemme näkemään ennennäkemättömiä vedätyksiä vanhojen puolueiden kannatuksista!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten jo blogissani kirjoitin, tulevat perussuomalaiset asettamaan YLEN gallupin kyseenalaiseksi, koska luvut eivät mielyttäneet!

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Hyvä puoli oli siinä, että otos oli Gallupin 1000 teen (mikä on erään lotharin otos) verrattuna noin kolminkertainen. Seuraavaksi voisivat koettaa 100 000 - 300 000 otosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja aina välillä tulevat vaalit!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Maahanmuutto- ja pakkoruotsikysymyskeskeisyyden vuoksi Perussuomalaisia rasittaa myös se, että jotkut heidän kansanedustajistaan eivät osaa hallita poliittisia nyansseja. Vaikka euroalueen pakettien vastustus vielä saa hyvän vastaanoton kansalta, monet eivät ota huomioon, että jos vaatimuksia laajennetaan Suomen euroalueesta eroamiseen tai muuhun Suomen EU-jäsenyyden heikentämiseen, niin huomattavalla osalla kansalaisista nousevat hiukset pystyyn.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Työmies Putkoselle olisi töitä kouluttamisessa!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heikki, eikö ne sähköpostien tulo medialle ollut ihan ryhmyri Ruohonen -Lerner käsialaa?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Perussuomalaisten lasku on sdp:n. nousun pääsyy. Samasta lähteestä lienee vasemmistoliitonkin kannatus peräisin, ellei siten heidän kohdallaan ole lähteenä ole osittain ryhmä muut.
Keskustan puheenjohtajakisa ei näytä innostavan väkeä, pikemminkin päinvastoin. Keskustan laskun ja samoin kokoomuksen kasvun pysähtymisen ajoittuminen tutkimusjaksolle 3-26.4 kiinnostaisi minua kovasti. Jaksoon sisältyy poliittisia tapahtumia, joiden merkitys herättää uteliaisuutta.
Haaviston vaikutus näyttää hiljalleen olevan katoamassa vihreiden luvuista.
Näillä luvuilla näyttäisi siltä, että palaamme kolmen suuren aikakauteen, jos tämä trendi jatkuu. Perussuomalaiset ja vihreät eivät näytä kykenevän haastajiksi. Perussuomalaisten tie näyttää kovasti SMP:n tieltä, kannatus heittelee kovasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaisten ja SDP:n kannatuksesta olen kanssasi samaa mieltä. Mitä tulee Kokoomuksen kannatukseen, tilanne kertoo vain sen tosiasian, ettei Kokoomus ole koskaan äänestäjiään Perussuomalaisille menettänyt. Presidentinvaalien vaikutus näyttää puhdistuneen pois.

Keskustan tilanne on Perussuomalaisten ohessa vaikeampi. Vasta puoluekokouksen jälkeen puheenjohtajavaalin ratkeaa Keskustan suunta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En olisi niin varma, että keskustan puoluekokous muutaisi puolueen suuntaa ainakaan kannatuksen suhteen pitemmällä aikavälillä. Nyt puolueen puheenjohtajuudesta tosiasiassa kilpailevat Puumala ja Väytynen.Puumala muistuttaa vuosikymmenten takaista Väyrystä, joka silloin hoki samalla tavalla kuin Puumala nyt aatepoliitista Alkio-mantraa. Aika on nyt toinen ja se mikä oli ennen kova sana on nyt lähinnä huvittavaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Käänne tapahtui sinä hetkenä, kun Jutta Urpilainen palasi Euroopan-reissultaan kengänkorko poikki, tukka sekaisin ja silmä mustana, mutta vakuuspaperi käsilaukussa. Poliittiset vastustajat koettivat lytätä saavutuksen muka naurettavana, mutta vakuuksien tasopa ei ollutkaan asian ydin.

Vakuus-projektin onnistuminen tuli suureen tarpeeseen sekä sosialidemokraateille että laajemmin sisäpoliittisesti. Se oli Urpilaisen tulikoe, jolla nuori naisministeri lopullisesti otti komennon puolueessaan. Eilen kuulemamme Jutan jatkohalukkuus ojentaa SDP:n rivejä entisestään, ja se merkitsee suhteellista etua kiisteleviin kilpailijoihin (Keskusta, Perussuomalaiset) nähden. Lieneekö sattumaa, että Kreikka siirsi kolmesataa miljoonaa vakuustilille samaan aikaan kun Urpilainen ilmoitti tahdostaan johtaa SDP:tä seuraavankin kauden. Erittäin onnistunutta mediatyötä Mikael Jungnerin (vielä vähän aikaa) johtamalta puoluemekanismilta!

Kokoomus on suomalaisessa politiikassa nykyään niin suvereeni, että se on vaarassa pitkästyä. Suurin eduskuntaryhmä, suurin kannatus, pääministeri, presidentti ynnä muuta. Kokoomus on julistautunut vastuunkantajaksi, toivoksi, korvaksi ja jopa työväenpuolueeksi, ja kaikki onnistuu. On rahaa, statusta, verkostoa ja viestintätaitoa. Ja ajatelkaa: Jyrki Katainen on vasta 40-vuotias, siis edelleen nuoren poliitikon kirjoissa. Mikähän siitä tulee isona, sitten kun Suomen pienuus alkaa olla Kataisen henkilökohtaisen kehityksen este?

Matti Jalagin

Veikkaan Euroopan keskuspankki-nimisen roskapankin Suomen haarakonttorin johtajaa, sillä Liikanen on kohta eläkeiässä ja pommin purkaa parhaiten sen rakentaja eli Kataiselle on eurososialistinen ennakkotilaus olemassa.

Mutta silläkin me tienataan, sillä kolmen A:n luokituksella saa halpaa lainaa ja sillä voi ostaa konkurssipesien liitolta parhaat palat päältä.

Urpilaisesta tulee stm:n takuutusvalvontayksikön johtajatar eikä syytä siihen tarvinne tässä kertoa.

Arhinmäki ostaa Jokerit ja Hjallis lähtee maasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tai sitten, kun SDP:stä Perussuomalaisia äänestämään lähteneet havaitsivat protestin menneen täysin hukkaan. Ei syntynyt mitään. Nyt palaillaan kotiin. Se on myös totta, että Urpilainen on hommansa asiallisesti hoitanut!

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Niin on jos siltä näyttää, vm:llä ei paljoa omaa liikkumatilaa ole, joten selittely ja sen uskottavuus on puntarissa. Oma porukka uskoo aina helpommin kuin ulkopuolinen, joten tässä suhteessa oikeistolaista politiikkaa ajavan vasemmistolaisen asema on kohtuullisen hyvä. Aivan kuten Lipposellakin oli, vuorineuvokset rakastivat ja vassarit hyväksyivät.

Itse kannatuksissa näkyy ehkä eniten PS:n linjattomuuden aiheuttama pettymys. Yritetään olla liian montaa samaan aikaan, uskottavuus ei tule journalisteilta tai kilpailijoilta, vaan omasta selkeästä linjasta.

Suosittaisin kohtuullisen arvoliberaalia, maahanmuuttokriittistä otetta ja sosiialiliberaalia talouspolitiikkaa, höystettynä voimakkaalla korruption ja poliittisten nimitysten vastustamisella. Puoluejohto tekee mitä haluaa, mutta tärkeintä ei ole todellakaan tuomita Erosia, vaan Taxellit. Voi, kun ymmärtäisivät tämän.

Viestin pitää olla selkeä ja se pitää sanoa kovaan ääneen. Ei monikultturismille (miten sen ikinä sitten muotoilekaan) ei korruptiolle, ei yhteiskunnallisten palveluiden alasajolle, ei alv-korotuksille, ei kuntaliitoksille, etenkään PK-seudulla, vaikka pienet pitääkin laittaa isommiksi ja voimakas EI pakkoruotsille.

Kyllä sääntelylle taloudessa ja markkinoilla, mutta ei sosialismille, kyllä hyvälle terveydenhoidolle ja kyllä demokratialle. Myös sananvapautta pitää puolustaa, ei suinkaan tuomita omiakin sen käytöstä.

Suomi tarvitsee vastavoiman vanhoille luutuneille rakenteille, mutta jos vastavoimaa ei ole niin ihmiset palaavat äänestämään lähinnä omaa (oletettua) etuaan ajavaa ryhmää.

Arvokonservatiivisuus voi elää Alex Stubbin kokoomuksessa ja Jungnerin SDP:ssä sekä liberaaliryhmään kuuluvan kepun Takkuloissa, niin se voi elää myös persuissa, mutta sitä ei pidä tuoda liikaa esille. Tämä karkoittaa ihmisiä, ja monet arvokonservatiivit eivät vaihda puoluetta, vaikka oma puolue ei enää ajaisikaan konservatiivisia arvoja, koska he ovat konservatiiveja eivätkä tykkää muutoksista.

Toivon PS:n menestystä, mikäli ei onnistu, niin seuraaja onnistuu ja se tulee rakentumaan kaupunkilaisen keskiluokan ukkosenjohdattimena tod näk Halla-ahon tms. ympärille. Tämä tulee tapahtumaan joka tapauksessa, kuka haluaa kerätä äänet ja päästä vaikuttamaan voittaa.

Konservatismin, liberalismin ja nationalisuuden sopivaa keitosta haetaan. Ei liikaa mitään, eikä etenkää rikkaiden puolella. Keskiluokka maksaa, ja on vihainen ympäri pallon. PS:n äänestäjien profiili kertoi jo eduskuntavaaleissa sen, keskiluokka ei halua kuulla mitään uskonnollista höttöä tai sosialistipaasausta sen enempää kuin Whalroosin älyttömyyksiäkään, vaan he haluavat uskottavan vaihtoehdon ja vaikutuskanavan. nih

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Suosittaisin kohtuullisen arvoliberaalia, maahanmuuttokriittistä otetta ja sosiialiliberaalia talouspolitiikkaa".

Tällaisen aatteen löytäminen voisi olla Perussuomalaisille vaikeaa!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pakko myöntää, että Kokko on oikeassa. Urpilainen onnistui kohottamaan profiiliaan onnistuneesti jo ennen vaalikautta, ja on jatkanut sitä myös valtiovarainministerinä ollessaan.

Se, että hänen toimintaansa on yritetty leimata naurettavaksi on vain merkinnyt sitä, että onnistumiset muuttuvat sitäkin hätkähdyttävämmiksi ja kanavoituvat myös nousevaksi kannatukseksi. Siinä ovat jonkun Guzenina-Richardsonin sekoilut pikkujuttu.

Ei käy kieltäminen; sosialidemokraatit ovat ottaneet hallituksessa tiukan arvovaltavoiton toisensa jälkeen ja profiloituneet kovaotteisena ja lujiin ratkaisuihin kykenevänä valtapuolueena. Sitähän monet äänestäjät myös arvostavat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja se näkyy heti kannatuksessa!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Piti itsekin kommentoida Kokkoa aiemmin mutta Jalonen teki jo pääosin kommentit, joita minäkin olin ajatellut. Yksi lisäys on se, että demarit antoivat tukensa Urpilaiselle siinä vaiheessakin, kun hänelle hiukan jo naureskeltiin. Kiviniemellehän tätä ylellisyyttä ei suotu.

Vaikka tämä onkin lähinnä arvelua, niin Kiviniemi teki kaksi virhettä. Hän ei osannut vaalitaistelussa esittää tätä vastuunkannon näkemystä riittävän voimakkaasti. Vaikka luultavasti Katainen (ja Urpilainen) hyötyvät nyt siitä tavasta, millä Vanhanen ja Kiviniemi johtivat Suomen toimintaa EUssa. Tavallaan hän oli liian solidaarinen Suomen asemalle. Toinen virhe oli vaalitappion hetkellä välitön irtautuminen (epä)todennäköisestä hallitusvastuusta. Politiikka on myös mahdollisuuksien taidetta. Demarit ja Urpilainen käänsivät oikeastaan aika sutjakkaasti takuukriittisen kannan vastuulliseksi takuumyönteiseksi politiikaksi.

Sinänsä lihava leidi ei ole vielä laulanut, joten ihan lopulliset tuomiot ovat vielä jakamatta.

Reijo Kamula

Kaikkein oleellisinta tässä on 35,1% ei osaa tai ei halua kertoa mielipidettään. Olisikkohan tässä luvussa, niitä jotka äänestivät persuja ja ovat nyt eksyksissä?!
Putkonen on hyvä ja varma esiintyjä. Osaa kyllä asiansa ja on tämän vaalikauden mittaisessa pätkätyössä!

t. piiroinen

Perussuomalaisten kannatus on noussut 50% viime presidentinvaaleista ja kolminkertaistunut viime kuntavaaleista. Aika hurjaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä! Miten on mennyt Muutos 2011-liikkeen kannatuksen kanssa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SDP ja Kokoomus näyttäisivät muodostavan myös seuraavan hallituksen, koskapa nyt näyttäisi alkavan edes jonkinlainen nousukausi. Jos tuleva edes hitaan kasvun kausi jatkuisi reilun kaksi vuotta niin se rittää takaamaan SDP:lle ja Kokoomuksella seuraavan hallituskauden.

PS:n kannattaisi alkaaa tähtäämään vuoden 2019 vaaleihin, jos aikovat päästä hallitukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaisten hallitusjuna meni jo vähäksi aikaa!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraava hallitusjunan pysäkki on vuonna 2019.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, kanssasi aivan samaa mieltä!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tarjosit sitten PS:lle samaa aikajännettä kuin minä Keskustalle toissailtana. Soinin lähtölaskenta on siis alkanut...?

Matti Jalagin

Mitä ihmettä?

Hävisikö vasemmisto vaalit ja jos hävisi niin kannattaa hävitä uudelleen, sillä hallituspaikka on sillä varmistettu.

Jarmo Makkonen

Olisi ihan mielenkiintoista tietää mihin SDP:n suosion nousu perustuu ottaen huomioon että SDP käänsi takkinsa täydellisesti vaalilupauksiensa suhteen? Onko ymmärrettävä että SDP:n äänestäjät alitajuisesti halusivatkin täysin toisenlaista politiikkaa kuin mitä SDP lupasi esimerkiksi EU:n tukilainojen kohdalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demarit pystyivät tekemään yhteistyötä hallituksessa muiden puolueiden kanssa ja näyttää siltä, että jonkinmoiset vakuudetkin on saatu. Hallituksessa demarit pystyvät toimimaan myös muiden tavoitteidensa eteen.

Miten mahtaa olla täysin yhteistyökyvyttömien perussuomalaisten osalta?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Aivan demarit yhteistyössä muiden valtapuolueiden kanssa ajavat maamme katastrofiin ja velkaannuttavat tulevat sukupolvet valtavan velkataakan alle, siinä sitä vastuullista politiikkaa!

Ja vaaleissa luvatut täystakuut jäivät vain Urpilaisen märiksi uniksi ja totuus saaduistakin takuista on salattu lain vastaisesti, siinä sitä myöskin vastuullista politiikkaa!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerro Markku, miten perussuomalaiset ajavat nyt tavoitteitaan valtakunnanpolitiikassa? Mitä on vaalilupauksista saatu aikaan?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Pekka Lukkala: ""Kerro Markku, miten perussuomalaiset ajavat nyt tavoitteitaan valtakunnanpolitiikassa? Mitä on vaalilupauksista saatu aikaan?""

Vaalilupaus oli etteivät Perussuomalaiset lähde mukaan hallitukseen jossa maamme takaa muiden velkoja tai syöttää suomalaista hyvinvointia maille jotka itse ovat tunaroinheet asiansa! Joten aika hyvin on pidetty lupaukset, vai?

Tällä hetkellä Perussuomalaiset etsivät keinoja joilla koko takaussopasta selvittäisiin minimivahingoin, eli aivan toista politiikkaa kuin valtapuolueet, joiden ainoa suunnitelma on maamme saattaminen valtavaan kriisiin ja suomalaisten varojen ja kansallisomaisuuden siirtäminen yksityisen sektorin omistukseen!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oli perussuomalaisilla muitakin vaalilupauksia. Eivät kai sitten olleet tärkeitä.

"Tällä hetkellä Perussuomalaiset etsivät keinoja joilla koko takaussopasta selvittäisiin minimivahingoin, eli aivan toista politiikkaa kuin valtapuolueet". Mutta miten sitä voi yksin toeuttaa?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Pekka lukkala: ""Oli perussuomalaisilla muitakin vaalilupauksia. Eivät kai sitten olleet tärkeitä.""

Aivan muut vaalilupaukset olivat toissijaisia, koska talousongelma on tällä hetkellä kaikkein tärkein!

"Tällä hetkellä Perussuomalaiset etsivät keinoja joilla koko takaussopasta selvittäisiin minimivahingoin, eli aivan toista politiikkaa kuin valtapuolueet". Mutta miten sitä voi yksin toeuttaa?""

Sitä voi toteuttaa yksinkin kun Perussuomalaisten kannatus vain saadaan riittävän korkeaksi ja Kauppalehti povaa Euron kaatumista jo tällä viikolla, joten eiköhän ole vain ajan kysymys kun kannatus nousee sille tasolle, että Perussuomalaiset tosissaan joutuvatkin itse korjaamaan muiden tekemiä valtavia virheitä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Markku, uskotko tosissasi, että Perussuomalaiset saavat joskus eduskuntavaaleissa yli puolet kaikista äänistä? Siis nähtävissä olevassa tulevaisuudessa?

Jarmo Makkonen

Hallituspolitiikka on täysin kokoomuksen politiikkaa, siihen se yhteistyö jääkin. Vastausta en siis kysymykseeni saanut jatuskin saankaa jos yhteistyö on tärkeämpää kuin tulokset ja se politiikka mitä harjoitetaan. Oletan että gallupin tarkoituksena on lähinnä manipuloida äänestäjiä jos looginen sidos harjoitettuun politiikaan puuttuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäsi hallituspolitiikka on täysin kokoomuslaista, vaikka valtionvarainministeri on demari, neljä muutakin puoluetta on mukana?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pitääpä vielä palata tähän inspiroivaan aiheeseen!

Paavo Väyrynen kaikkine omine tavoitteineen haluaa yhä uudelleen muistuttaa presidentinvaalien onnistumisesta keskustalaisittain hyvin. Mikäpäs siinä; vaikka mitalisijoja tuon sortin kilpailussa ei periaatteessa ole olemassa, on Paavo ansainnut onnittelut tiettyjen kovien kilpakumppaneiden kukistamisesta.

Suorastaan huomiotaherättävää on SDP:n vastaava vaikeneminen samasta asiasta. Väärä ehdokas, väsähtänyt kampanja ja surkea tulos. Lisäksi puoluesihteeri Jungner meni hätäisesti sitomaan oman tulevaisuutensa Lipposen vaalimenestykseen, vaikka presidentiksi valitaan yksilö eikä puoluetta. Ei ihme, että demarien piirissä koko juttu on haluttu unohtaa mahdollisimman nopeasti!

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat keskustelivat päättyneellä viikolla tv-studiossa. Timo Kaunisto katsoi totuutta silmiin ja sanoi, ettei puolueiden ns. peruskannattajakuntien varaan voi enää laskea. Kansalaiset reagoivat nopeasti ja säälimättä, jos kokevat edustajansa epäluotettaviksi. Enemmän kuin ideologioihin (mitä se alkiolaisuuskin mahtaa käytännössä tarkoittaa?) pitää satsata viestintätaitoon ja poliittisten suhdanteiden arviointiin. Ajatus taktisista pikavoitoista saattaa vaikuttaa pinnalliselta, mutta antavatko vastustajat ja moderni media puolueelle kymmenen vuotta aikaa "aatteellisen pohjan" vahvistamiseen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paavo omissa joukoissaan on kova poika. Miten sitten lie demareiden puoluesihteeritaisto?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuota inspiraatiota voisi viedä vielä pidemmälle.

Paavo L sukelsi niin syvälle, että hän tavallaan sovitti demarien vanhat synnit. Hänen valtiovarainministeristään tuli juhlittu kuningas mutta 8 vuoden ajan maata ja hallitusta rautaisella kädellä ohjannut mies nöyryytettiin vielä kerran. SDP on nyt tahraton. Tämähän on suorastaan messiastaru. Jungner ehtii tarvittasssa vielä vaikka pyörtämään puheensa. Siinäkin on liki win-win tilanne. Jos hän lähtee, hän on sanojensa mittainen mies. Jos hän ei lähdekään, hän on vain perunut hätäisen arvionsa.

Väyrysen tilanne on paljon monimutkaisempi. Hän sai melkein 20%. Mutta hän jäi kuitenkin kolmanneksi. Nyt hän pelaa uhkapeliä, että tuo 20% voitaisiin vielä korottaa. Ellei se onnistu, tilanne on Keskustan kannalta vähän kuin 4x400 m viestissä. Ankkuri lähtee reippaalta takamatkalta, pääsee takasuoran lopussa 2 metrin päähän mutta ei ehdi hetkeäkään laskettelemaan peesissä. Kaarteessa vastustaja sitten lähtee... Urheilussa vanhoja tappioita ei tarvitse muistaa mutta ne voivat kylläkin jäädä takaraivoon.

Olen kanssasi myös aikalailla samaa mieltä tuosta viestinnästä ja suhdanteiden arvioinnista. Varteenotettava näkökohta, onko varaa laittaa tähtäin vuoteen 2019. Jos tähtäin asetetaan vuoteen 2015 ja pikavoittoon, Puumalan arvo nousee. Mutta samalla hän tarvitsee rinnalleen myös luotettavan tukiryhmän. Toisaalta ikävää, jos politiikasta(kin) tulee Idols-kisa. Ja aina on muistettava, että tekojen ja viestinnän pitää olla sekä linjassa että tasapainossa keskenään.

Yhtälailla se alkiolaisuuskin pitäisi sekä päivittää että nykysuomentaa. Useimmille se ei kerro mitään. Ja osalla niistä, joille sillä on merkitys, se on pikemminkin kirosana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paavo Väyrynen asettui itse pikavoittojen kannalle haluamalla Keskustan suurimmaksi puolueeksi jo kuntavaaleissa 2012 ja eduskuntavaaleissa 2015.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... Puumalan arvo nousee. Mutta samalla hän tarvitsee rinnalleen myös luotettavan tukiryhmän."

Vasta nyt Puumala on tullut suuren yleisön tietoisuuteen, vaikka keskustassa hän on ymmärtääkseni ollut jo pitkään perintöprinssin asemassa. Tv-keskusteluissa mies vaikuttaa erittäin sopuisalta, ja on siinä ja siinä ettei peräti pehmeältä. Toisaalta: olen nähnyt hänet vain puoluetovereidensa seurassa. Nuori varapuheenjohtaja ei halua esiintyä aggressiivisena, kun samassa pöydässä istuvat dinosaurus-sarjan Väyrynen ja Pekkarinen.

Juha Petri Heinola

"Tai sitten, kun SDP:stä Perussuomalaisia äänestämään lähteneet havaitsivat protestin menneen täysin hukkaan. Ei syntynyt mitään. Nyt palaillaan kotiin"

En näe mitään syytä siihen, miksi voimakkaan protestin antanut äänestäjä palaisi kannattamaan sitä puoluetta, jota vastaan alunalkaen protestoi.

Tietenkin, jos protestin kohde on ottanut opetuksen onkeensa ja muutanut politiikkaansa. Mutta demarit eivät ole. ja kunhan Kreikkatuet menevät maksuun ja leikkaukset alkavat, demareita viedään.

Suomalainen keskiluokka ei todellakaan hyväksy sitä, että hänen hyvinvointiaan leikataan kreikan maksukyvyttömyyden takia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset