plukkala

Venäjä yllätti Ruotsin housut kintuissa

Viime pitkänäperjantaina venäläiskoneet pystyivät lentämään rauhassa kohti Ruotsia Ruotsin puolustusvoimien siihen mitenkään reagoimatta. Näin uutisoi Ruotsin televisio SVT. Sen mukaan Ruotsin hävittäjät eivät silloin olleet lähtövalmiudessa.

Tiedon vahvistaa myös Kenraaliluutnantti Anders Silwer Svenska Dagbladetille. "Meillä ei ollut koneita lähtövalmiudessa". Hän vahvistaa myös lyhyen ilmatilan loukkauksen. Ruotsi ei ollut valmiina, mutta Nato oli, Liettuasta lähti kaksi tanskalaista F-16 konetta venäläiskoneiden perään, nekin kuitenkin liian myöhään saadakseen venäläiskoneet kiinni.

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2013/04/1740878/lehti-venajan-...

http://yle.fi/uutiset/svt_ruotsalaispoliitikot_huolestuivat_ruotsin_puol...

Nämä tapahtumat ovat saaneet ruotsalaiset politiikot huolestumaan maansa puolustuksesta yli puoluerajojen. On vaadittu puolustuksellisen yhteistyön lisäämistä muiden maiden, lähinnä Naton kanssa. Pisimmälle on mennyt toistaiseksi kansanpuolueen edustaja Cecilia Wickström. Hän vaatii Ruotsin hakeutumista Natoon.

Käykö tässä niin, että venäläiset omalla toiminnallan ajavat Ruotsin Naton jäseneksi? Entä jos Ruotsi näin tekee, muistaako se lupauksensa mukaisesti ilmoittaa Suomelle aikeestaan ennen hakemuksensa jättämistä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (100 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Se että koneita ei ole ollut lähtövalmiudessa osoittaa sen että Ruotsi luottaa muiden hoitavan nämä maansa puolustus toimet.
Suomella on koko ajan koneita valmiina tunnistuslentoihin mutta mihin se sitten riittää?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minusta se tilanne, että koneita ei ole lähtövalmiudessa, kertoo ennenkaikkea vastuuttomuudesta oman maan puolustuksen suhteen. No asia sai puolustuksen ainakin hetkeksi keskustelun keskiöön Ruotsissa.

Veikko Vitikainen

Niin: etenkin nyt kun Hornetit Suomessa on lentokiellossa. En usko että Venäjällä oli kovinkaan suurta halua brovosoida Ruotsia, mutta erittäin hyödyllinen tapahtuma Ruotsin kannalta. Näyttää vähän sille, että Ruotsiin voisi hyökätä mistä ilmansuunnasta tahansa, niin he eivät huomaisi mitään ennenkuin olisi liian myöhäistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen Hornettien lentokielto ei koske puolustusvoimien mukaan operatiivistä toimintaa, vaan ainoastaan harjoituslentoja.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #25

Ai jahas?? Eli hornetit eivät olekkaan lentokiellossa vastoin aamupäiväistä ilmavoimien ilmoitusta. Mistähän Venäläiset mahtoivat saada tiedon, että Hornetit on lentokiellossa Suomessa. Miten voi olla mahdollista että tällaista pääsee tapahtumaan. Eli Suomalaiset ja Ruotsalaiset yllätettiin paskat housuissaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Jos olet ymmärtänyt, että venäläiset olisivat harjoituksessaan loukanneet Suomen ilmatilaa, niin luulosi on väärä. Venäläiset lensivät Ruotsin suuntaan kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #29

Siitä huolimatta voi olla että Suomi yllätettiin samalla tavalla kuin Ruotsi. Ja sitäpaitsi Suomenlahden yllä lentävien koneiden velvollisuus on ilmoittaa lennostaan suomen lennonjohtoon. Olen täysin varma, että Vantaan lennonjohto näki ja tiesi että koneita on Suomenlahden yllä. Ja luulen että venäläiset ilmoittivat asiasta ainakin Suomalaisille. Ei tämä vapaa lenteleminen ristiin rastiin siellä sun täällä ole niin yksinkertaista kuin sinä Pekka luulet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Veikko hyvä, kansainvälisessä ilmatilassa mitenkään suomalaisia puolustuksellisesti yllättänyt. Itämeren yllä siellä lentelee monen maan sotilaskoneita. Suomenkin. Kaiken lisäksi Venäjä oli ilmoittanut harjoituksestaan etukäteen.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #29

Suomenlahti kuuluu Itämereen jos Pekka ei sitä tiennyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Niinpä juuri. Suomenlahden yllä Suomen ja Viron ilmatilan välissä on kansainvälinen kapea ilmakäytävä. Juuri tässä käytävässä Venäjä on silloin tällöin loukannutSuomen ilmatilaa. Kai olet näistä raportteja nähnyt?

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #29

En minä luule mitään. jos Venäläiset olisi loukannut Suomen ilmatilaa niin
Suomella ei olisi ollut mitään tehtävissä jos olisi ollut tositilanne. Koska Hornetit ovat kentillä remontissa. Otappa Pekka selvää tiesikö kukaan Suomessa että Suomenlahden yllä on tuntemattomia koneita. Luulen että tiesivät
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/horneti...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Heh, tottakai tiesivät, sehän on selvä. Mitä sitten. Mitä mielestäsi Suomen olisi pitänyt tehdä. Huutaa suureen ääneen, että kansainvälisessä ilmatilassa lentelee tunnistamattomia koneita! Kaiken lisäksi koneet saattoivat tulla Kaliningradista, jolloin ne eivät edes käyneet Suomenlahden yllä. Vedä väitteinesi välillä happea!

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #38

Olet taas väärässä !!! Nuo Venäläiskoneet nimenomaan lensivät suomenlahden yllä Pietarin suunasta kohti Tukholmaa eikä Galininkradin suunnasta Pietaria kohti. Pysy Pekka asiassa. Pallusuunnasta en tiedä. Saattoivat lentää Kaliningradin kautta pois.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #43

Veikko hyvä, ensuinkaan tarkoittanut, että ne koneet olisivat lentäneet Kaliningradista Pietariin päin. Totesin vain, että venäjällä on ilmavoimia myös Kaliningradissa, josta käsin voi myös lentää kohti Ruotsia. En edes niin väittänyt tapahtuneen. Totesin vain, että jos koneet lähtevät Kaliningradista Ruotsia päin, ne eivät lennä Suomenlahden yllä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #36

Vitikainen, lue juttu ja yritä ymmärtää mitä juuri luit...
Kaikki koneet ei ole lentokiellossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Jukka, tarvittaessa ei yksikään. Vain harjoituslennot ja ei-välttämättömät lennot jätetään tekemättä.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #40

Jos jokunen kaksipaikkainen Hornetti on Rissalan kentällä Kuopiossa, niin ei ne sieltä mihinkään ehdi. Lukekaa mitä luette.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Vastasin tähän jo toisessa kommentissa. Tarvittaessa kaikki hornetit ovat käytössä operatiivisesti.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #47

Eli tilanne on sama kuin muutama vuosi sitten jolloin islannin tulivuori purkausen aiheuttama tuhkapilvi maadoitti ilmavoimilta kaikki muut paitsi operatiiviset lennot. ei se sen kummenpaa ole nytkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Eli juuri kuten mainitsin, ei tehdä harjoituslentoja tai muita ei-välttämättömiä lentoja. Operatiiviseen toimintaan asialla ei ole merkitystä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsi Natoon ja Suomi Venäjän vasalliksi -Tämäkö Venäjän suunnitelma?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Venäjän suunnitelmasta tiedä, mutta sinähän voisit raportoida vähän siellä Ruotsissa asiasta käytävää keskustelua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä tämä Ruotsin valmiustilanne puhuttaa varmasi Suomenkin päättäjiä, erityisesti puolustusvoimissa. Täällä asia ei kuitenkaan näytä kiinnostusta herättävän?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja kaiken lisäksi niitä Suomen vähiäkin koneita roijataan lentelemään Islantiin...
Kyllä Kremlissä nauretaan!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No ei ne tarvittaessa sieltä kovin kauaa kotiin kipaise!

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Höpö höpö ,koneet lensivät 40 kilometrin päässä ruotsin aluevesirajoista

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja sitten kenraaliluutnantin arvoinen mies Ruotsin puolustusvoimista myöntää lyhyen ilmatilan loukkauksen? Miksiköhän?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vaikka venäläiset koneet eivät olisi koskaan olleet edes ilmassa, niin ruotsalaiset myönsivät tällä tempulla oman heikkoutensa asiassa ja se on se pointti tässä jutussa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Politiikot ovat Ruotsissa tehneet puolustuspoliittiset päätökset. Tässä näemme osan lopputuloksesta. Siksi uskon tämän asian puhuttavan myös Suomen päättäjiä, ainakin pitäisi. Jos puolustusvalmius valmius ajetaan kerran alas, sen jälleenrakentaminen vie vuosia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Jos kuka tahansa nujerretaan on hänen uuudelleenkuntouttaminen pitkäaikaista ellei mahdotontakin, joten säilyttäminen on paras tapa pitää joku asia kunnossa.

Rainer Salosensaari

Joskus 1920-luvulla Ruotsin kommunistit olivat sopineet päivän, jolloin piti tehdä sosialistinen vallankumous. Oli vain yksi ehto, jos sinä päivänä sataa, vallankumous perutaan. Taitaa olla vähän sama juttu Ruotsin puolustamisen kanssa, ihan kaikkina päivinä ei taideta olla valmiudessa maanpuolustukseen. :-)))

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Huvittaa jotenkin tämän asian ympärillä käytävä älymöinti. Liittynee jollain lailla Nato-jäsenyydestä käytävän keskustelun tarpeeseen. Koneet kävivät siis 40 km:n etäisyydellä Ruotsin aluevesirajasta. Näinhän asiasta uutisoitiin. Vasta nyt iltauutisten myötä on havahduttu täällä Suomessa selvittämään Suomen ilmavoimien suhtautumista venäläishävittäjien lentoon Suomenlahden päällä kansainvälisen ilmatilan alueella. Suomenlahdellahan tuo kansainvälinen ilmatila on kapeimmillaan huomattavasti kapeampi kuin tuo Ruotsin kohdalla mainittu 40 km - liekö koneet olleet korkeintaan muutamia kilometrejä Suomen ilmatilan ulkopuolella. Suomen ilmavoimien tiedottaja totesi ykskantaan "Olimme tietoisia koneiden liikkeistä, mutta ei aiheuttanut tarvetta tarkistuslentoon.". Siis, missä on se pihvi?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pihvi on siinä, että suomalaiset haluavat ilkkua venäläisten kanssa ruotsalaisia.

Sekä suomalaiset, että venäläiset tietävät miten suomalaiset reagoivat, mutta nyt vasta tiedämme miten ruotsalaiset suhtautuvat. Tässä eri syitä asiaan.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Heh, saattaahan tuossa olla kyllä myös perää. Mutta - suurelta osin tämä älymöly on börjejen itsensä synnyttämää. Heidän mediansahan asian on esille nostanut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jukka, 30-40 km ilmoitti, näin ilmoitti eversti Jyrki Heikkinen Suomen pääesikunnasta. Kuitenkin kenraaliluutnantti Anders Silwer Ruotsin puolustusvoimista vahvistaa lyhytaikaisen ilmatilaloukkauksen tapahtuneen. Kumpaa uskomme?

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2013/04/...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Kait Ruotsi ajatteli koneiden lentävän Kalinigradiin...
On voinnut muutama hjevlar kuulua kun koneet onkin tullut "käytävästä" läpi ja jatkoivat matkaa Tukholmaa kohti!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja ruotsalaiset politiikot häpeävät punaisina nurkassa, johon itse itsensä ovat ajaneet.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäläiset ilmeisesti tiesivät, että ruotsalaisilla oli juuri tuolloin heikko valmius. Näin sanoo Svenska Dagabladetissa haastateltu Johan Tunberger (puolustusanalyytikko Totalförsvarets forskningsinstitut.) Hänen mielestään tämä koko tapahtuma todistaa Ruotsin puolustuksen olevan tiellä kohti romahdusta, jolloin Ruotsista tulee tyhjiö puolustuksen osalta.

"Det vittnar om bristande realism om vad svenska försvaret är. Det är i utomordentligt dåligt skick och vi är på väg mot en total systemkollaps. I slutändan framstår vi som ett underskottsområde i säkerhet, och det bidrar inte till stabilitet i närområdet."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsvaret-nara-e...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilman muuta he tiesivät, eli se kertoo myös jotain ruotsalaisesta puolustuksesta.

Mutta koska asia on pieni ja vähäpätöinen olisi otsikoinnissa voinut sen huomioida näin:

Ruotsalaiset yllätettiin pikkuhousut jaloissa!

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

No oli kuitenkin jotkut housut jaloissa...
Vai nilkoissa?
Teknisesti nekin on "jaloissa"...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä Ari! Se kertoo myös venäläisestä tiedustelun tasosta. Tieto kulkee ja Kusti polkee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos, Pertti, paikallisesta paikallisesta tiedosta, kerro lisää, jos jotain asiasta kuulet tai sattuu silmään.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ajatelkaamme asian valoisa puoli.

Ruotsalainen tutkavalvonta valvoi ja katsoi kun venäläismuodostelma teki harjoitushyökkäyksen kohteena Gotska sandön. Eivät pommittaneet, ja koukatessakin vain jokunen vähän liippasi yli rajan.

Ruotsin ilmavoimat sattui olemaan öljynvaihdossa ja pesussa ja pilotit hyvin ansaitsemallaan pääsiäislomalla. "Lennetään sitten arkena", Försvarsministeriet sanoo, "se tulee halvemmaksi".

"Dom hade sagt, att dom skall inte attackera under påsken", sanoo puolusteluministeri. "Och det gjorde ryssarna inte. Påsken i Ryssland kommer fyra veckor senare", sanoo kansallinen numerotiedustelupalvelu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asialla on toinenkin valoisa puoli. Asia nimittäin nousee pååttåjien pöytiin uudestaan Ruotsissa, mutta myös Suomessa, koska asia hiukan sivuaa myös Suomea!

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ruotsi, jolla on yksi euroopan suurimmista ilmavoimista, koki sellaisen suoneniskun että ne kuuluisat aidanseipäätkin nauraa!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Nyt vain ympärillä rauhassa tarkkailemme, kuinka hyvin ruotsalaiset osaavat itse nauraa itselleen.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #44

Sehän tulee olemaan Palle-Ramsted show (velipuolikuu-kaavalla), eli silkkaa itsenuijintaa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #79
Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Rissala Airshow (60-vuotisnäytös) 2. syyskuuta 2000, mm. Suhoj Su-30 (2) ja Su-27 (2), Iljushin Il-76.
Kyseiset koneet oli tulossa ja tuli oltua paikalla odottelemassa.
Oli kuulema puhetta että hornetit lähtee vastaan ja saattelee vierailijat rajalta Rissalaan.
Määrä-aika tuli ja meni parilla tunnilla pitkäksi...
Pari tunti meni bonusta kunnes kaksi konetta lähti pikastartilla täydet jälkipoltot päällä kohti kaakkoa.
Olivat ehtineet Lappeenrantaan kun venakot tulivat vastaan...
Ja huom. Yksi saattueen koneista oli kuljetuskone!
Suhoit olisi ehtineet ainakin Varkauteen ennen kuin hornetit oli ilmassa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tulijoita odotettiin ja heillä oli lupa tulla. Kysymys ei siis ollut "tuntemattomasta" saapujasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muuten siihen toiseen asiaan. Itse asun Rissalan kentältä muutaman kilometrin päässä. Se, kun hornet lähtee jälkipoltolla, se ei ole mitään siihen verrattuna mitä saimme kuulla MIG-21:n aikaan. Monta kertaa tästä yläpuoleta lähtivät pystysuoraa ylös jälkipoltto päällä. Se se vasta oli konsertti. Näin on jämti, sanoisi Markku Tyry!

Veikko Vitikainen

Aikoinaan 7 päiväisen sodan tarinoita oli kun Israelin Jenkkikoneet huijasivat Egyptiläisiä Mig-hvittäjiä vetämällä pystysuoraan nousuun, ja Migit perässä täydellä jälkipoltolla. Migeistä loppui polttoaine eikä tarvinnut ampua laukaustakaan kun Migit tippuivat Siinain aavikolle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Polttoaineenkulutuksesta tiedä, mutta "konsertti" oli mahtava!

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #53

Israel tiesi kaiken Mig-21:stä saatuaan Irakista yhden koneen lentäjineen loikkaamaan 16.8 1966...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Hämärästi muistan tapauksesta lukeneeni. Siis siitä loikkauksesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #59
Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #53

Ja 7 päivän sodan aikana Israelin päälentokalusto oli Mirage III- kalusto. Eli Ranskalainen.

Arto Laine Vastaus kommenttiin #62

Kuuden (6) päivän sota, sic!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #81
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #53

Ei jenkkikoneet, vaan Mirage III,jossa oli myös rakettimoottori.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #70

Pekka Roponen on oikeassa. Siihen aikaan Israelin ilmavoimat koostuivat Ranskalaisista koneista, ei Jenkkien. Anteeksi että olen olemassa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mutta Draken pesi volumissa Mig:n...
Itse kävin armejasta suurimman osan Rissalassa ja kyllä kuuli kun ruotsin vehkeet tuli kylään...
Tuli vielä joku flasback mieleen ajalta kun ensimmäiset Hornetit tuli Suomeen.
Pääsin katsomaan kotiseudulla kun ilmassa kieppui ilmataistelu-simulaatiossa Mig-21bis, Draken ja Hornet. Se oli vasta näytös!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #55

Niitä Drakeneita oli niin harvoin täällä. Voi tietysti olla, että MIGien konsertti on jäänyt mieleen paremmin. Aikaa on kulunut.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #55

Drakenhan oli niin kömpelö kone ettei sillä nykyisessä ilmasodassa olisi minkäänlaista käyttöä. MIG oli paljon ketterämpi, vaikka oli vähän kömpelömmän näköinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #58

MIGillä oli ainakin yksi suuri ongelma. Lentäjän näkökenttä oli surkean pieni, näin kertoi kerran kertausharjoituksissa eräs evp hävittäjälentäjä. Muuten hän konetta ei kyllä moittinut. Niissähän oli länsimainen elektroniikkavarustus.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #58

Ja Migillä liito-ominaisuus sama kuin silitysraudalla (lentäjien mukaan)...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Tästä ko. evp lentäjä ei kertonut mitään. Muiltakaan en ole kuullut.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #61

Hornetin liito-ominaisuus on pianon luokkaa sanoi eräs lentäjä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #90

Varmaankin näin. MIGin liitoominaisuus jonkun mielestä sama kuin silitysraudan, toisen mielestä hornetin sama kuin pianon. So what?

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #91

Mielestäni tuon tason koneiden kun Hornet, Suhoi tai MIG, liito-ominaisuuksilla ei ole paljonkaan merkitystä jos noiden koneiden moottorit sammuvat. Sen jälkeen on ainut keino käyttää heittoistuinta jos hätäkäynnistys ei onnistu lyhyessä liidossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #98

Ei sillä mitään merkitystä olekaan, siksi kommnttini: So what?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ruotsin ilmavoimat olivat kylmän sodan aikaan huippua. Yli 300 hävittäjäkonetta valmuidessa.
Mikä nöyryytys, mikä alennustila nykyään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Koneita heillä on vieläkin, mutta ne eivät ole aina valmiudessa, ei ainakaan pitkänäperjantaina. Ruotsin ilmavoimat on konelukumäärältään vieläkin Euroopan suurimpia.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja nyt "virallisesti" vähän alle 200...
Mutta tarina ei kerro mitä on jemmassa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niitä jemmassaolevia on tarjottu edullisesti Suomeenkin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Näin minäkin muistelen...
Ja ettei Draken-sopimukseen juui kuulunut jokin sota-ajan sopimus...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #68

Den dolda alliansen. Läs boken.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Miksi kenenkään olisi pitänyt reagoida mihinkään? Uutisten mukaan koneet lensivät kansainvälisessä ilmatilassa. Siellähän saa lentää kuka tahansa. Amerikkalaisetkin lentelevät kansainvälisessä ilmatilassa (ainakin valtaosin).

Kun istuin töissä konttorissa, josta oli näkyvyys Suomenlahdelle, niin useamman kerran viikossa itänaapurin kone lensi kansainvälisessä ilmatilassa kohti Ruotsia ja aina Suomesta näkyi kone menevän kohti kansainvälistä ilmatilaa moikkaamaan toveri-lentäjää. Tutkat antoivat lennosta tiedon hyvissä ajoin, niin että tapaaminen onnistui aina samassa kohdassa. Suomalainen kone teki u-käännöksen moikattuaan ja palasi takaisin. Paluulentoa ei havaintojeni mukaan käyty valvomassa.

Näin naapuri kulutti armeijamme lennoston pientä polttoainebudjettia. Naapuri tiesi varmaan myös, että nämä suoraan kohti lennettävät lentotunnit olivat pois oikeista harjoituksista, siksi tämä härnääminen jatkui viikosta toiseen. Sillä heikennettiin tehokkaasti puolustuskykyämme, kun varsinaisen taistelutoiminnan harjoittelun polttoaine väheni tyhjän tarkastamisessa. Toisaalta, jos ei olisi tehty jokaista tarkistuslentoa, toveri olisi arvannut, että rahasta se puolustus meillä kiikastaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tietenkään asiaan ei suomalaisten tarvinnut reagoida millään lailla. Ruotsin tilanne on toinen. Kenraaliluutnantti Anders Silwer Ruotsin puolustusvoimista vahvisti lyhytaikaisen ilmatilanloukkauksen tapahtuneen.

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2013/04/...

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Minä uskon tuohon ilmatilan loukkaukseen vasta, kun Ruotsi esittää nootin Venäjälle ilmatilansa loukkauksesta. Siihen asti se on kenraalin halu saada lisää rahaa ja/tai halua liittyä Natoon.

Kummaa, kun suomalaiset eivät noteeranneet tapausta. Tuollaisen asearsenaalin torjuminen on mahdotonta 40 km:n päässä lentäviin koneisiin, jos suomalaiset koneet eivät olleet jo valmiina ilmassa. Taistelukoneet lentävät tuota matkaa Helsinkiin alle 3 minuuttia. Ehtivätkö koneet sisä-Suomesta pitkällekään kolmessa minuutissa, jos ne eivät edes ole ilmassa. Ja montako konetta meillä oli pääsiäisenä taisteluvalmiudessa paikalla olevine lentäjineen? 10-20? Se on sotasalaisuus, mutta arvata kai saa?

Taisi suomalaisillakin olla housut nilkoissa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #74

Luottosi julkisesti puhuvaan ruotsalaisen kenraaliluutnantin sanaan ei tunnu olevan kovin korkea. Tuskimpa hän tätä vahvistusta ilman pakkoa tekisi. On se Ruotsin puolustusvoimille senverran nolo juttu. Vuotohan asiasta oli jo tapahtunut eikä tosiasiaa voinut enää kieltää.

Miten koet asian niin, että suomalaiset olisi yllätetty. mitään ilmatilan loukkaustahan ei Suomessa tapahtunut?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Hurrit varmaan "edelleen" luulivat venakkojen lentävän ns. normaalireittiä mutkun nyt tuli tällainen "valeisku" ja hiusverkkoselvitys jäi kesken...
Luulisi Ruotsilla olevan sellaiset tutkat jotka peilaa koko Suomenlahden ja ei todellakaan pitäisi tulla mitään yllätyksiä...
Eli Ruotsilla ei ole päteviä vehkeitä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jukka paljonhan on puhuttu yhteisestä ilmavalvonnasta Pohjoismaiden osalta?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #77

Jos Ruotsi ei saa tutkillaan suojattua Tukholmaa Suomenlahden suunnasta niin mistä sitten?
Ei mitään maastoesteitä vain avointa ulappaa!
Täytyy todeta että ne kuuluisat rukkaset on heitetty nurkkaan...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #78

Kyllä Ruotsi tuntuu voimakkaasti uskovan siihen, että heidän puolustuksensa hoitaa joku muu.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #77

Suomelle parasta olisi ostaa ainakin yksi laivue Venäjältä Suhoi-hävittäjiä, joka on ilmeisesti parhaita "tämän päivän" hävittäjiä mailmassa...Todellinen voimanpesä. - Toki vie paljon löpöä mutta kuluttaa Hornetkin kaksimoottorisena paljon.

Asevarustelun suhteen Venäjä ei panttaisi niinkuin USA ja tulisi halvemmaksi....Sitäpaitsi, vastakaupat toteutuisivat, joissa USA petti Suomen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #94

No siitä Suhoin paremmuudesta en olisi niin varma?

ulf fallenius

Ruotsin ja Suomen kanattaa ehdottomasti liittyä Natoon jos oikeata turvaa halutaan.Kumpikin maa aivan kykenämätön pärjämään Venäjää vasta ja tietääkseni Suomi hävinnyt kaikki sodat tähän asti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tästä asiasta keskustellaan kummassakin maassa aina enemmän ja enemmän. Väitettän myös, että optio Nato-jäsenyyteen on olemassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisiko tässä syy uuden Suomen eilen julkaisemaan Eversti Jyrki heikkisen lausuntoon.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/04/1...

Suomi tulkitsee siis Ruotsin ylireagoineen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin asia on herättänyt vilkkaan ja monipuolisen keskustelun Ruotsissa. Ruotsin puolustuksen alasajoa on myös voimakkaasti arvosteltu. Siinä sivussa on Suomi saanut kiitosta omista valinnoistaan.

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2013/04/...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuo "rajaloukkaus" oli vain harhautus koskemaan Ruotsin kykyä nousta nopeasti ilmaan, kun kaikki tietävät, ettei tuossa tilanteessa KUKAAN pysty tavoittamaan yllätyshyökkääjiä.

Tutkalta nähdään, mutta kun päivystävällä pilotilla on lehdenluku paskahuussissa kesken, ei hän ehdi edes housujaan nostaa, kun hyökkääjän haluama kohde on tuhottu.

Tämä toimii tottakai myös toisinpäin. Jos Ruotsi- tai- vaikkapa Nato pakkasukko-päivänä piipahtaisi yllättäen Venäjän "reviirillä", eivät venäläiset ehtisi kuin ihmetellä tapahtunutta.

No, Naton hävittäjät nousivat Liettuasta kun juna ol mänt' jo.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lisäksi on muistettava myös se, että Venäjä oli ilmoittanut harjoituksestaan etukäteen.

Toisaalta en oikein usko tällaiseen täysin yllätten tulevaan hyökkäykseen. Kyllä sitä ennen on selkeästi havaittavissa poliittisen tilanteen kiristiminen ja vastaikkain asettelun kärjistyminen. Yleensä tämä tapahtuu jonkun muualla olevan poliittisen kriisin yhteydessä. Silloin on muutenkin tapana valmiuden kohottaminen yleensäkin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuota mieltä minäkin olen. Ennen todellista sapelinkalistelua maailmaa eri puolillä edeltävät vakavat poliittiset kiistat osapuolten kesken.

Me emme tiedä edes osapuolia nyt rauhan aikana.

Armeijat, varsinkin suurvaltiot ovat kuin perussuomalainen puolue. Räksyttävät toisilleen, mutta osa niistä lopulta kääntää takkinsa ja on lopulta samalla puolella "vihollisensa" kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #95

Tämä näkyy nyt erinomaisen hyvin Pohjois-Korean isottelun aikaan. Kiina hitaasti on kääntämässä takkiaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ruotsissa uutisoidaan nyt (Nyheter 24), että pääsiäisen venäläisharjoituksen aikaan venäläiset häiritsivät myös Gotlannin ilmavalvontatutkia. Niinpä!

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/58557-uusi-tieto-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset