plukkala

Eu-vaalit ja Keskusta

Iltalehden Juha Keskinen pohdiskelee tämän päivän Näkökulmassaan Keskustan tilannetta Eu-vaaleissa. Mikä mahtaa ollakaan lopputulos keskustan kaksien rattaiden ajamisesta eurovaaleissa? Todennäköisesti Keskusta tulee saamaan kolme MEPPIÄ tulevaan Euroopan parlamenttiin, mutta ketä nämä kolme sitten ovat?

Keskinen katsoo, että varma läpimenijä on Paavo Väyrynen, ja lisäksi todennäköisenä läpimenijänä hän pitää Anneli Jäätteenmäkeä? Kolmannesta paikasta tuleekin sitten jo kovempi taisto. Lestaadiolaiset ovat suuri joukko keskustalaisia ja he omilla äänillään saattavat ratkaista sen kolmannen paikan. Nykyinen MEPPI Hannu Takkula saa varmasti näistä äänistä suuren osan. Toisaalta Helsingin Sanomien potkut saanut entinen päätoimittaja, Mikael Pentikäinen,  on myös lestaadiolaistaustainen. Jos näiden kahden äänet sopivasti jakautuvat, saa myös Olli Rehn pienen mahdollisuuden citykepulaisten äänillä?

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014031418123105_uu.shtml

Kun tilanne on näin jakautunut, vuotaako citykepulaisten ääniä esimerkiksi Kokoomukselle tai jopa SDP:lle, jos he katsovat Rehnin mahdollisuudet olemattomiksi?  Mikä arvovaltatappio Rehnin jääminen Euroopan parlamentin ulkopuolelle olisi sitten Keskustalle ja Juha Sipilälle, joka päätti osaltaan Olli Rehnin ehdokkuudesta, jopa Alde:n kärkiehdokkuuden tavoittelemisesta ja näillä kaksilla rattailla ajamisesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olisi todella hienoa, jos Rehn jäisi valitsematta!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisi se ainakin Keskustalle ja Juha Sipilälle arvovaltatappio.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepusta en tiedä, mutta Sipilälle se voisi olla myös helpotus. Eduskuntavaalien vaaliohjelman kirjoittaminen helpottuisi, jos Rehn voitaisiin pukata sivuraiteelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #3

En kuitenkaan itse usko Sipilän haluun pukata Olli Rehniä sivuraiteelle. Taitasi asiasta nousta melkoinen älämölö mediassa ja Keskustan sisälläkin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ehdokkaat on ilmoitettava tasan kuukauden päästä 15.04.2014 mennessä keskusvaalilautakunnalle. Kokoomuksella on vielä auki 4-5 ehdokaspaikkaa ja muutama demareilla. Tuleeko vielä viime hetken yllätyksiä ? Jyrki Kataisen ilmoitus omasta jatkossaan Kokoomuksen puheenjohtajana lienee myös julkituotu kuukauden päästä.

Miten mahtaa säilyä kaikissa puolueissa pöytätavat vaalitaistossa. Osa ehdokkaista on potentiaalisia läpimenijöitä vuoden päästä eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taistosta tulee varmasti kova. Toivottavasti kuitenkin hyvien tapojen puitteissa?

Reijo Tossavainen

Huonojen tapojen vuoksi kokoomuksen Pertti Hemmilä luopui ehdokkuudesta. Ilkka Kanerva ei ole hänelle tekstaillut, vaikka istuvat eduskunnassa lähellä toisiaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

No olikohan se syy kuitenkin se, ettei Kanerva ollut Hemmilän mielestä ajoissa ehdottanut mahdollisesta ehdokkuudestaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mitenkäs on kokoomuksen laita, ketkä ovat varmoja EU:hun menijöita ja ketkä eivät sekä vielä tasapuolisuuden nimissä kerropa ketkä sdp:stä ja perussuomalaisista? Mitä povaat?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos luit aloitukseni läpi, havaitsit sen, että ennustajana en ollut minä vaan Iltalehden Juha Keskinen. Asiaa pohdiskelin kyllä itsekin, mutta vain Keskustan ja Juha Sipilän kannalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokoomuksella ja joillakin muillakin puolueilla on vielä mahdollisuus nimetä uusia ehdokkaita. Takaraja on vasta 15.04.2013.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Eu on kuitenkin eräänlainen kotimaan politiikan kaatopaikka johon jollain tavalla ryvettyneet hakevat paikka.

Ehdokkaat ovat siis sellaisia joilla kotimaassa ei ole käyttöä. Tämä koskee lähinnä isoja puolueita, joista valinnat tehdäänkin.

Eu-vaaleilla pyritään siivoamaan ongelmapoliitikot pois. Nyt on ehdotettu Jutta Urpilaiselle asettumista ehdokkaaksi. Tuo ehdotus siltä suunnalta demareita, jotka kokevat Urpilaisen rasitteeksi.

Kärkiehdokkaat kaikilla puolueilla ovat ns. nimi-ihmisiä. Voisiko joku kertoa etteivät he ole ongelmapoliitikkoja kotimaassa, tai, että ovat?

Voi olla, etten äänestä eu-kaatopaikkavaaleissa lainkaan...

No, Mitro, (sdp) sinä et kuulu ongelmaroskiin, joten älä huoli, voi olla että piipahdan uurnalla, vaikka toisenlainenkin uurna on tarjolla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomi on parikymmentä vuotta jo kuulunut Euroopan Unioniin. Joku voi pitää MEPPEJÄ ylijäämänä, jota puolueet Eurooppaan lähettävät. Tämähän valitettavasti ei kuitenkaan ole totuus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kepun tilanne on Sipilälle ongelmainen jos Väyrynen menee läpi Rehen ei. Kepu on todennäköisesti seuraavassa hallituksessa, Rhenin ohittaminen ulkomisterin paikalta, mikäli se kepulle tulee, voisi olla vaikeaa. Ulkopoliittinen osaaminen kepussa on ollut lähes yksin Väyrysen varassa joka sitä paikkaa on mustasukkaisesti itsellään pitänyt kun se paikka kepulla on ollut. Itse näen, Väyrysestä on enemmän haittaa kepulle kuin hyötyä. Urpilainen teki virheen Lipposen osalta pres. vaaleissa, Sipilä toistaa saman virheen nyt EU-vaaleissa, Väyrysen aika on ohitse, olisi luullut Sipilän sen ymmärtäneen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Rehn voi antaa Keskustalle hyviä vaihtoehtoja, mutta jos jää europarlamentista ulos, ainoastaan huonoja vaihtoehtoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tulevissa vaaleissa näemme Sipilän valintojen tuloksen?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vaikka en sen enemmän kepun kuin Rehnin ihailija olekkaan, on joskus vaikeaa ymmärtää, mielestäni jopa ala-arvoista kohtelua, jota hän usein saa. Rehnin vakanssi on varmasti tällä hetkellä vaikeempia mitä Euroopan tasolla löytyy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, ja varmasti on kertynyt joukko kipeitäkin kokemuksia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Rehnin vakanssi on varmasti tällä hetkellä vaikeempia mitä Euroopan tasolla löytyy."

No kuka pakotti Rehnin virkaan johon ei kyvyt riitä? Siinä on mies joka on puhunut puppua enemmän kuin moni ehtii kirjata, mutta on niistä puppupuheista joku bloki tännekin tehty.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Rehn tekee työtään, ja hänellä on melkoinen tietoarsenaali EU:sta ja sen tavoista toimia. Lisäksi hänellä on varmasti ylvertaiset verkostot EU:n sisällä Ei tätä kannata heittää hukkaan.

Reijo Tossavainen

Jos pitää sekalaisesta porukasta valita kolme, niin veikkaan Väyrynen, Rehn ja Jäätteenmäki.

Valitettavasti suuri osa äänestäjistä ei ymmärrä, että ääni Väyryselle on samalla ääni Rehnille ja edelleen Alde-ryhmälle, jonka jäsenet ovat eu-parlamentiin kiihkeimpiä liittovaltion kannattajia ja maataloustukien vastustajia.

Harvinaisen ristiriitainen tilanne. Jos kuluttaja-asiamiehellä olisi valta puuttua tällaisen petokseen, niin hän varmaan virkansa puolesta niin tekisi...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskusta on itse ehdokkaansa asettanut, siis pulinat pois. Mutta kyllä asia varmaan äänestäjiä puhuttaa. Väyrynen Rehn parivaljakon mukanaolo voi myös Keskustalle maksaa, ääniä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Suomenmaan äänestyksessä Kuka on suosikkiehdokkaasi eurovaaleissa? on piikkipaikalla Ilmari Pokela 14 %, olisivatko kainuulaiset ja/tai keskustanuoret osallistuneet muita enemmän. Sen jälkeen Väyrynen 13 %, Jäätteenmäki 9 % ja Rehn 8 %. Tuskin tuosta voi kuitenkaan suurempia johtopäätöksiä vetää.

https://docs.google.com/forms/d/1yHUQn-8o4S34V7Guz...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllähän kyselyssä otos oli varsin suuri, mutta en minäkään näille nettikyseluille paljon painoa anna.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet Pekka hakoteillä arvailuissasi, että Rehn (tai Väyrynen) olisi Sipilälle arvovaltakysymys. Sipilän puheenjohtajakaudella (jo vajaassa kahdessa vuodessa) Keskustan kenttä ja uskoakseni jopa paljolti äänestäjätkin ovat hitsautuneet siinä määrin yhtenäisiksi, että kansanvaltainen päätöksenteko on itsestäänselvyys.

Molemmilla ehdokkailla kuten 18 muullakin on kannattajakuntansa, jotka ovat heitä esittäneet keskustalaisina, keskustalaisten luottamusta omaavina henkilöinä. Sen jälkeen puoluehallitus on tehnyt valintansa, joka ottaa huomioon sekä esittäjien että puoluehallituksen näkemykset, tasapuolisesti. Silloin se ei ole mitenkään arvovaltakysymys, vaan valinta on siitä eteenpäin puhtaasti äänestäjien käsissä. Puolueen johdolla ei ole syytä eikä varaa pitää jotain ehdokkaita arvokkaampina kuin muita.

Toimittaja Keskisen pohdinta on monessa mielessä tosiasioihin perustuvaa. Tosin ei hän välttämättä tunne Keskustan kenttää oikeasti hyvin. Vaikka asiat ovat usein sitä, miltä ne näyttävät, joskus on myös päinvastoin. Asiat näyttävät joltain mutta syvemmällä on tapahtumia, jotka vievät asioita ihan eri suuntaan.

Jos Keskusta saa kannattajansa uurnille, sillä on ihan hyvät mahdollisuudet neljänteen paikkaan. Sipilä on juuri se henkilö, joka myös saattaa saada sekä jäsenet että kannattajat ymmärtämään, että nyt on toiminnan aika. Keskusta on todella kova haastaja Kokoomukselle tällä kertaa, vaikka tyypillisesti EU-vaalit ovat olleet Kokoomukselle edulliset.

Minulla olisi pari sanaa sanottavana (henkilökohtainen näkemys) noista ehdokkaistakin. Valitettavasti en nyt ehdi mutta katsotaan myöhemmin tässä iltapäivän ja illan aikana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllähän nuo Sipilän puheet Rehnin ehdokkuudesta joltisenkin sekaisilta joulukuussa näyttivät?

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155359-sipi...

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155437-juha...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan eurovaaliehdokkaissa on ilmenemässä uusia eroja. Mikael Pentikäinen kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä ja toisaalta sitä, että Suomen pitäisi ottaa Krimin kriisissä suurempi sillanrakentajan rooli. Miten nämä esitykset sitten tukevat toisiaan, onkin sitten jo toinen asia?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128866606405...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset