plukkala

Svenska Dagbladet tänään

Ruotsissa ilmestyvä Svenska Dagbladet uutisoi tänään, että Vladimir Putinin  neuvonaja Sergei Markov varoittaa Ruotsia ja Suomea liittymästä Natoon. Hänen mukaansa Ruotsissa, Suomessa ja Balttian maissa vallitsee ryssäviha, russofobia, joka voi johtaa jopa kolmanteen maailmansotaan.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruotsalaislehti-putinin-neu...

Itsekin tunnen joukon venäläisiä, enkä tunne minkäänlaista fobiaa heitä kohtaan. Toisaalta olen vähän skeptinen Venäjän nykyisen hallinnon suhteen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taitaa muuten Ruotsissa olla samoin. Ei mitään venäläisiä vastaan, vaan ainoastaan Venäjän nykyistä hallintoa vastaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä.

Ruotsin ja Puolan kohdalla voi Venäjä-vihaa selittää vanhalla suurvaltakompleksilla. Latviassa ja Virossa siitä on tullut väline politiikassa. Sen sijaan Suomessa fobia on käsittämätön. Suomihan on vain voittanut taloudellisesti Venäjän-kaupassa, Markov arvioi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Maailma muuttuu!

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886985001...

Tämä tuoksuu jo toisen itsenäisen valtion sisäisiin asioihin puuttumiselta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No, olihan jutussa myös HBL mukana!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tässä koko Svd:n juttusarja ko. haastattelusta. Ruotsalainen venäjäasiantuija pitää haastateltua Kremlin kellokasta vainoharhaisena.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/folj-utvecklinge...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kristian Gerner har tidigare i offentliga sammanhang tonat ned oron för rysk aggression.
– Jag har försökt tona ned det här och varit en duva, men nu måste jag inse att jag helt enkelt haft fel."

Mututuntumani on, että samantapaisia tuntoja "duvana" olemisesta vähitellen sukenee myös omalle ulkoministerillemme, joka systemaattisesti kautta aikain on korostanut hyviä suhteita Venäjään ja nimenomaan Suomen roolia niiden ylläpitäjänä. Siperia opettaa, kuten sanonta kuuluu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miettimistä meille kaikille, jopa ulkoministerillemme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jo parisen kuukautta sitten, ennen kuin mitään tuollaista haamukirjoittelijapolemiikkia oli julkisuudessa esitettykään, kirjoitin eräässä kommentissa tuntoni siitä, että monet kommentaattorit on valjastettu pukkailemaan tasaiseen tahtiin putinistisia blogeja tai kommentteja. Siis nimenomaan Suomessa ja jopa täällä usarissa.

Joukossa on henkilöitä, jotka kuin salamaniskusta ovat kääntyneet kremlimyönteisiksi vaikka aiemmin mitään sellaista osviittaa ei heidän kirjoituksissaan ole ollut havaittavissa. Joukossa on myös kuuluisien politiikassa toimineiden sekä venäjätaustaisten henkilöiden lisäksi talouselämän vaikeuksiin ajautuneita hämärämiehiä sekä joitakin hahmoja, joista ei oikein ota selvää onko kyseessä todellinen persoona vai ei, vaikka nimi ja kuva ovatkin esillä.

Toiminta tuntui alkaneen samoihin aikoihin, kun Ukrainan kriisi osoitti ensimmäisiä heräämisen merkkejään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, siinäpä meille kaikillee miettimistä. Kaikki ei välttämättä olekaan niin, kuin miltä päälle näytää.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ihan maikkarin uutisen perusteella Markovin puhe vaikuttaa lähinnä uhkailulta ja vääristelyltä. Tämän ei pitäisi olla epäselvää kenellekään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, siinäpä meille kaikille miettimistä. Vääristelykin toisen maan asioista on puuttumista toisen maan sisäisiin asioihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tästä jäi nyt hieman epäselväksi miten Ruotsi ja Baltian maat ovat vaikuttaneet Suomeen, Ruotsi kun on Nato-kielteinen ja Baltian maat kuuluvat, vai mistähän on kyse:

Markov pitää erityisesti Suomen kantaa “käsittämättömänä”.

-Suomi on vain voittanut taloudellisesti Venäjän-kaupan ansiosta. Syynä ei voi olla mikään muu kuin Ruotsin ja Baltian maiden vaikutus Suomeen.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69695-vladimir-put...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomella on ehkä Markovin mielestä liikaa kontakteja ko. maihin. Ehkä Markov haluaa, että Venäjän pitää pelastaa Suomi noin vaarallisesta seurasta kovin keinoin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hypoteesi: puhe on tarkoitetttu sisäpolitiikkaa varten, jotta jos venäjänvastaisuus on näin tarttuva tauti, ei voida antaa piiruakaan periksi Ukrainassa, Krimistä puhumattakaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Luultavasti noin, sisäpolitiikkaa vartenhan ne Venäjän johdon puheet yleensä ovat, ja puolusteltaisiinkohan tällä puolustusbudjetin kasvattamista muun kustannuksella:

Vladimir Putinin lähipiiri varoittaa myös Suomea - “Tuloksena voi olla kolmas maailmansota”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69695-vladimir-put...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei heikäläisten kyllä tarvitse mitään päätöksiään puolustella omassa "sisäpolitiikassaan".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Eipä kai, mutta voinee esittää ilmoitusluonteisena asiana että varustaudutaan suureen isänmaalliseen sotaan:)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #18

On Venäjällä ennnenkin syösty hallitsijoita vallasta...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Mutta ei siksi, että he olisivat jättäneet menettelytapojaan perustelematta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kysymyksessä on todennäköisesti kotimaahan tarkoitettu ulostulo. Muutenhan kysymyksessä on vainoharhainen lausunto?

Markus Lehtipuu

Jos se russofobia halutaan pois niin sitten vaan Karjala, Salla-Kuusamo ja Petsamo takaisin hyvässä järjestyksessä, anteeksipyyntöjen kera ja sotakorvausten palautus, korkoineen, kiitos. Muuten tuo puheenvuoro on silkkaa potaskaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse en tunnista Suomessa mitään russofobiaa, vaan epäluottamusta Venäjän nykyiseen hallintoon.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Veteekö hallinto viimeisiään, Miljardiluokan tuet Krimille ei paranna olosuhteita emämaassa ja joka ruplalle olisi varmasti käyttöä lähempääkin. Oligarkeille menivät kaasu- ja öljyoikeudet, joiden tuotoista tuskin riittää vaikkapa infran parantamiseen kotomaassa. Jotakin vikaa on oltava jossakin, ei tällaisia lausuntoja anneta sensuurin johtajavaltiossa. Mitä me emme näe?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Venäjän nykyinen pullistelu on maksanut Venäjälle taloudellisesti miljardeja.

Markus Lehtipuu

Elokuun 23. päivä 1939, Stalin isännöi kokousta, joka sittemmin tunnetaan nimellä Molotov-Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittaminen.

Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa mm.Suomi sijoitettiin Neuvostoliiton etupiiriin, kuten Baltian maat (joita NL miehitti 1940-41 ja 1945-91 plus sotilaiden poistumisaikataulu).

Tuossa sopimustilanteessa Saksa ja NL olivat oikeasti "kuin parhaat kaverit". Stalin hymyilee kaikissa kuvissa. Aikansa aikakauslehtikin julkaisi kansikuvassa Stalinin kättelevan RIbbentropia. Yalen yliopiston Avalon-projekti on julkaissut netissä kaikki Saksan ja NL:n kontaktien asiakirjat, ja yhden niistä mukaan Stalin myös kohotti maljan Hitlerin kunniaksi tuossa tilaisuudessa.

Nämä ovat kaikki kiistattomia tosiasioita, ja myös vääjäämättömiä tapauksia, jotka johtivat toiseen maailmansotaan ja ihmiskunnan suurimpiin kuuluvaan kärsimysnäytelmään.

Toisen maailmansodan arkkitehtejä olivat siten Stalin, Molotov ja Ribbentrop, mutta Hitler EI OLLUT PAIKALLA, jos sillä on mitään merkitystä.

Stalin tämän kokouksen jälkeen hyökkäsi Itä-Puolaan, miehitti Baltian maat, samoin Bessarabian ja myös hyökkäsi Suomeen, eli aloitti talvisodan, valheellisin (Mainilan laukaukset) perustein.

Sota aloitettiin myös koko rajan pituudelta, Terijoelta Petsamon Kalastajasaarentoon.

Stalin on siten SYYLLINEN sotiin, yhtä lailla talvisotaan kuin koko toiseen maailmansotaan.

Karjalan, Sallan ja Petsamon miehitys on siis KOKONAAN Neuvostoliiton eli käytännössä venäläisten syytä. Myös Pariisin rauhansopimuksessa vedotaan rajaan 1.1.1941, joka oli nimenomaan talvisodan jälkeinen raja, ja jonka taustalla on vain ja ainoastaan natsien ja Stalinin YHTEINEN protokolla.

Russofobian taustat ovat näissä tosiasioissa. Jotta russofobia saadaan edes osittain pois, on Venäjän vetäydyttävä miehittämiltään Suomen alueilta, vedettävä niiltä pois veriset tunnusmerkkinsä, liput ja vaakunat, ja mieluiten korvattava aiheuttamansa vahingot 500.000 ihmisen asunnoille, 45000 pientilalle, 450 teollisuuslaitokselle, maan tuoton menetys, sekä muut vahingot, sekä palautettava ns. sotakorvaukset, korkoineen.

Näistäkin toimenpiteistä huolimatta jää kauna itse kivusta ja särystä, mitä mikään korvaus ei voi poistaa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Et vähän niin kuin jos arvostelee Israelin hallitusta, niin on automaattisesti juutalaisvastainen?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Miten tämä asia on niin vaikea ymmärtää? Naapuruussopimusta Venäjän ja Suomen välillä.

"a)Suomi on ilmeisesti valehdellut EU:lle, ettei yllä oleva sopimus olisi voimassa, mitä se on sekä sopimusteknisesti että kansainvälisen lain mukaan (ellei joku tuo näyttöä, että se olisi irtisanottu joskus),

b) ei voi liittyä NATOon rikkomatta tätä tekemäänsä sopimusta, ellei

c) sitä ensin irtisanota, jolloin naapuruussopimus lakkaa olemasta voimassa ja NATOon voi liittyä vasta 5 vuoden viiveellä, ja

d) Venäjä voi periaatteessa vaatia Suomea tilille sopimuksen rikkomisesta, jos Suomi liittyy NATOon tai antaa aluettaan, logistista infrastruktuuriaan (satamat, tiet lentokentät, jne.) NATOn käyttöön mahdollisessa konfliktissa.

e) Koska Suomella on ollut voimassaoleva valtiosopimus - jota ei ole irtisanottu - Venäjän kanssa ennen EU:n kanssa solmimiaan sopimuksia, voi EU tämän perusteella pidättäytyä noudattamasta Suomen kanssa tekemiään sopimuksia laittomina, ja voi laillisesti pidättäytyä antamasta mitään apua mahdollisen konfliktin tullen."

http://turjalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107962...

Kyse on siis Suomen ja Venäjän naapuruussopimuksesta. Suomen olisi pitänyt irtisanoa sopimus (tarkistus 5 vuoden välein) tai lopettaa Nato-haaveilut.

Suomen tämänhetkiset mahdollisuudet ovat oma puolustus sillä Suomi on sotilaallisesti liitoutumaton maa (ei puolueeton) tai sotilaallinen yhteistyösopimus Ruotsin kanssa.

Kaikissa tapauksissa mahdollisen sodan syttyessä Venäjän kanssa Suomi on sitä taistelualuetta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Reino, eiköhän Tuomioja tuon tiedä - Hesarissa lienee pidempi artikkeli, mutta ei ole lukuoikeutta:

Tuomioja HS:lle: Valtiosopimus ei estäisi Naton jäsenyyttä

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/tuomioja%20...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Seija, eihän se olisi uhka niin kauan kuin Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä. Jos hakee, siitä tulee uhka.

Tuomiojan poliittista höpinää. Ja hän tietää sen itsekin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Reino, eihän sitä Tuomiojan lausuntoa ole kukaan kiistänyt.

Eri asia sitten ne Venäjän uhkailut. Kauppapoliittisia, sanoisin, mutta toteutuvaisitko pidemmällä aikavälillä nekään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #31

Aikuiset nyt varmaan löytäisivät nämä itsekin, mutta linkitetään nyt (taas) Naton perussopimus ja Suomen ja Venäjän välinen naapuruussopimus. Vaatisi sairasta mielikuvitusta löytää näiden välille ristiriita:

http://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts...
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992...

Näillä sopimuksilla ei voi tässä asiassa argumentoida puoleen eikä toiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sotilaallinen yhteistyösopimus Ruotsin kanssa ei juridisformaalisesti suhteessa naapuruussopimukseen olisi erilainen asetelma kuin liittyminen Pohjois-Atlantin Puolustusliittoonkaan. Kumpaakaan järjestelyä ei voi pitää liittoutumisena Venäjää vastaan.

Aulis Mäkitalo

Presidentti Niinistön mukaan Markovin kommentit pitäisi jättää omaan arvoonsa. Järkeä puhuu Niinistö.

Pitkämuistiset pahan ilman linnut toki muistuttavat heikommin muistavia siitä miten Jartsevin puheet jätettiin omaan arvoonsa kun mies oli statukseltaan vain vähäinen toinen lähetystösihteeri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei Markov ilman mandaattia omiaan puhu, mutta Venäjällä on pelisilmää sen suhteen kuka pannaan mitäkin ja milläkin tavoin esittämään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Markovin lausunnot on syytä jättää omaan arvoonsa, mutta on ne syytä silti huomioida.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei tämä Venäjän nykyinen "pullistelu" ainakaan tavallisen venäläisen elintasoa paranna.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja nyt uutinen leviää maailmalla. Kohta koko maailma tietää, että Suomi on maailman russofobisin kansa.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886986735...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti venäläiset ovat vasta nyt tajunneet sen, että Suomi on osa Euroopan Unionia.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060918389578_u...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä hyvä referaatti turvallisuuspoliittisesta keskustelusta Kultarannassa tänään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset