plukkala

Berliinin muurin murtumisesta 25 vuotta

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa jaettiin voittajavaltioiden kesken miehitysvyöhykkeisiin, joista muutaman vuoden kuluttua muodostui kaksi erillistä Saksan valtiota. Yhdysvaltain, Iso-Britanian ja Ranskan miehitysvyöhykkeistä muodostui Länsi-Saksa kun taas NL:n miehitysvyöhykkeestä puolestaan DDR. Berliini, keskellä NL:n miehitysvyöhykttä, jaettiin samalla perusteilla miehitysvyöhykkeisiin, joista läntisten voittajavaltioiden vyöhykkeistä syntyi Länsi-Berliini ja NL:n vyöhykkeestä tuli DDR:n pääkaupunki.

DDR rakensi vuonna Länsi-Berliinin ympärille vuonna 1961 estääkseen voimakkaan DDR-kansalaisten muuttoliikkeen omasta maastaan Länsi-Saksaan. Huomenna tulee kuluneeksi 25 vuotta muurin murtumisesta. Saksassa asiaa juhlitaan näyttävästi tänä viikonloppuna. Muurin murtuminen myös mahdollisti Saksojen yhdistymisen vuotta myöhemmin vuonna 1990.

Muurin murtumisen myötä alkoi Euroopan uuden ajan alku. DDR:n lopun myötä myos Puola, Tsekkoslovakia, Unkari, Romania ja Bulgaria itsenäistyvät  Neuvostoliiton vasallivaltion asemasta. Myös monet Neuvostotasavallat itsenäistyivät 90-luvun alussa. Muiden muassa Baltian maat. Nyt nämä mainitsemani maat ovat kaikki sekä EU:n että Naton jäseniä. NL:n omakin järjestelmä romahti.

Myös Suomen Lehdistö on huomioinut muurin murtumisen monin tavoin.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1415332031541

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288763614339.html

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288762967749.html

http://www.istv.fi/historia/vid-1414037527225.html

Friedrichstrassella Berliinissä on entisen rajanylityspaikan, Checkpoint Charlien vieressä mielenkiintoinen muurimuseo, jossa kerrotaan miten moninaisilla tavoilla DDR-kansalaiset yrittivät siirtyä länteen niin muurin ylitse kuin alitse, kuten myös muualla Saksojen välisellä rajalla, osan onnistuessa , osa taas epännistui pyrkimyksessään. Suosittelen.

Muurin murtuminen on hyvä muistaa, sillä se päätti Euroopassa yhden aikakauden. Myös nuorempien, jotka asiaa eivät itse muista, on asia hyvä tietää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On mielestäni mielenkiintoista se, että jos kirjoitat tänne omasta mielestäsi hyvän kirjoituksen, ei kommentteja pahemmin satele? Ehkä arvioperusteeni ovat väärät?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Okei Pekka, olet kommenttisi ansainnut.

Vuonna 1989 perheeseeni syntyi esikoinen, ja tänä vuonna hänelle itselleen ensimmäinen lapsi, joten muurin murtumisesta on todellakin jo sukupolven verran. Kun minä puolestani olen syntynyt viitisentoista vuotta maailmansodan päättymisen jälkeen ns. Saksan kysymyksen ollessa kriittisimmillään, elää sukuni ikään kuin Berliinin rytmissä - jos niin halutaan tulkita.

Muutamia vuosia sitten vierailin Berliinissä keskellä erittäin helteistä kesää. Bussikierroksella ajelimme myös "museoidun", kuvataiteelle omistetun muurinpätkän viertä. Onhan paikka jonkinlainen pyhiinvaelluskohde. Ei arvatenkaan sosialisteille, vaan vapaille demokratiaan uskoville kansalaisille kautta maailman.

Seurassani oli jo mainittu -89 syntynyt poikani, mutta hänen elämässään Berliinin muuri ei ole samalla tavoin totta kuin minun sukupolvelleni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On tietenkin juuri niinkuin kirjoitrit. Muuri ei nuorille ei ole sillälailla totta, kuin meille jotka tavallaan elimme sen varjossa. Mutta heidänkin on hyvä tietää, että se oli olemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset