plukkala

Poliittiset virkanimitykset

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja ex-ministeri Tarja Filatov kannattaa joidenkin ylimpien virkamiesten nimitystä avoimesti poliittisin perustein. Poliittisilla virkanimityksillähän on Suomessa pitkät perinteet, vaikka niitä nykyisin "julkisesti" paheksutaan ja koetetaan kieltää. Nimityksiähän aina perustellaan valituksi tulleen muilla kuin poliittisilla ansioilla. Miksi siis muuttaa olemassaolevaa järjestelmää? Tehdään asia vain avoimesti osaksi järjestelmää.

Tarja Filatov ei kuitenkaan halua, että asia viedään niin pitkälle, kuin Britaniassa, jossa hallituksen vaihtuessa käytännössä koko johtavien virkamiesten kaarti vaihtuu. Itsekin voisin Filatovin ehdotusta kannattaa avoimuuden nimissä, mutta mielestäni se edellyttäisi juuri näiden poliittisesti nimitettyjen virkamiesten vaihtumista hallitusten vaihtumisten yhteydessä. Filatovin mukaan poliittiset virkanimitykset tarkoittavat sitä, että hallinnossa toteutuu äänestäjien tahto ja arvomaailma. Siksi  heidät tulisi vaihtaa hallitusten vaihtuessa.

http://yle.fi/uutiset/tarja_filatov_lisaisi_avoimesti_poliittisia_virkan...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta tuo poliittisten virkamiesjohtajien vaihto vallan vaihtuessa on ihan mahdollinen ajatus. Nykyisinkin yrityksien ja järjestöjen palveluksessa on runsaasti tällaista vaihtohenkilöstöä yhteiskuntasuhdejohtajaa sun muuta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei se voi olla mahdoton ajatus ja systeemi tulisi siten myös paremmin yleisesti hyväksytyksi, jos se olisi avoin. Muuten yrityksissä tällaista "vaihtohenkilöstöä" ei kyllä tänäpäivänä enää ole. Järjestöistä en tiedä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaiken lisäksi, eihän tässä koko virkamieskuntaa hallituksen vaihtamisen yhteydessä vaihdettaisi, ainoastaan ne poliittisesti nimitetyt.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitähän olisivat ne ylimmät virkamiehet, jotka menevät vaihtoon? Onhan nyt jo olemassa valtiosihteerit, jotka ovat ministerin apuna ministeriön ohjauksessa.

Kansliapäälliköt? Yleensäkin, jos korkeimmat virkamiehet valittaisiin ammattitaidon mukaan, he varmaan kykenisivät poliittisesti sitoutuneinakin toimimaan myös toisen poliittisen johdon alaisuudessa. Vaihtamalla kansliapäällikkökin saataisin vain taas yksi työpaikkaharjoittelija, jonka ensin pitäisi selvittää ministeriön toimintatapa. Sitten vasta päästäisiin töihin. Pahimmassa tapauksessa riittävän itsetietoinen pönttö pääsisi jo siinä ajassa hakaukseen kaikkien alaistensa kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, tässä Filatovin mallissa ei vaihdettaisi kaikkia virkamiehiä ainakaan jokaisten vaalien jälkeen. Ainoastaan ne poliittisesti valitut tai ainakin näin toivon.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuossa Filatovinkaan avautumisessa ei ollut oikein mitään järkeä. Hän olisi voinut sitten mainita, mitkä poliittiset virkanimitykset ovat sellaisia, jotka olisivat vain hallituskauden mittaisia ja hallituksen vaihtuessa vaihtuisivat myös viranhaltijat.

Uutisessa esimerkkinä olevan GTK:n pääjohtajan nimittämisessä aina uudestaan hallituksen vaihtuessa ei ole ainakaan järjen häivää. Valtiosihteerit vaihtuvat nyt jo. Seuraava porras olisi kai kansliapäälliköt.

Ei ole niin oleellista, onko nimitys poliittinen vai ei. Mutta poliittisissakin nimityksissä nimitettävän pitäisi olla riittävän pätevä tulemaan toimeen myös poliittisen johdon mahdollisesti vaihtuessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Tuli mieleen Sailas ja vilkaisin wikipediasta:

Valtiosihteeri on Suomessa valtiovarainministeriön, ulkoministeriön ja valtioneuvoston kanslian korkein virkamies ja vastaa näin ollen muiden ministeriöiden kansliapäällikköä.

Näiden virkamiesvaltiosihteereiden lisäksi Suomessa on poliittisia määräaikaisia valtiosihteereitä, jotka toimivat ministerien erityisavustajina sekä sijaisina tietyissä tehtävissä. Erityistapauksena on valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri, joka nimitetään pääministerin toimikaudeksi, mutta joka vastaa kanslian ohjauksesta. Valtiosihteerit nimittää valtioneuvosto.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Valtiosihteeri

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Hyvä täsmennys! Kiitos.

Tuollaiset Filatovin puheet ovat pelkkää tuuleen huutelua ja suosion kalastelua, ellei täsmennä, millaisia korkeimpia virkamiehiä tarkoittaa. Ministeriöiden ja laitosten korkeimpien virkamiesten ensisijainen tehtävä on kuitenkin huolehtia organisaation toiminnasta. Siihen toimintaan kuuluu myös toimiminen poliittisen johdon ohjauksen mukaan.

Heidän on siis kyettävä myös toimimaan minkä tahansa poliittisen johdon alaisuudessa. Ellei se onnistu, virkamiehen olisi itse osattava tehdä johtopäätökset. Sekin kuuluisi moraaliin ja ammattitaitoon. Oikeastaan ministerillä pitäisi olla oikeus todeta, että yhteistyö ylimmän virkamiehen kanssa ei toimi, joten virkamiehen on lähdettävä. Ministeri kantakoon sitten vastuun siitä, että päätös kestää julkisen tarkastelun.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Edellisellä hallituskaudellahan Anne Holmlund halusi vaihtaa sisäministeriön kansliapäällikön, mutta Halonen nimitti Viljasen jatkokaudelle. Ratkaisuna kokoomus siirsi valtiosihteerin UM:stä sisäministeriöön.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833840180...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Haloselle ei riittänyt silloin ministerin ja hallituksen tahto, vaan hän ohitti sen. Siksikin olisi ehkä hyvä vaihaa virkamiesjohto aina uuden hallituskauden alkaessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Ehkä Filatov halusi vain asian julkiseen keskusteluun?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset