plukkala

Vaaliliitto, suomalainen kummajainen

Suomalaisessa vaalijärjestelmässä on mahdollista tehdä eri puolueitten välisiä vaaliliittoja, vaikka puolueet olisivatkin erimielisiä asioista keskenään. Näitä vaaliliittoja kutsutaan teknisiksi vaaliliitoiksi. Tulevissakin vaaleissa sellainen on syntymässä Satakunnan vaalipiirissä Kokoomuksen ja Vihreiden välille. Syy näihin vaaliliittoihin on usein se, että pienissä vaalipiireissä nykyinen järjestelmä suosii suuria puolueita ja ilman vaaliliittoa pienemmillä puolueilla ei ole edes mahdollisuutta saada itselleen eduskuntapaikkaa.

Viime eduskuntavaalien jälkeen puolueiden välillä yritettiin tehdä isoa uudistusta vaalijärjestelmään, mutta torsoksi se jäi. Ainoastaan Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit yhdistettiin ja sama tehtiin Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirien kanssa. Kuitenkin näitä pieniä vaalipiirejä jäi vielä kaksi, Lapin vaalipiiri ja nyt kyseessä oleva Satakunnan vaalipiiri, josta valitaan ainoastaan kahdeksan kansanedustajaa.

Satakuntaan kaavailtua vaaliliittoa Kokoomus ja Vihreät kuvaavat ainoastaan tekniseksi. Kuitenkin molempien puolueiden tavoitteet eroavat niin merkittävästi toisistaan, esimerkiksi ydinvoiman osalta, että liittoa voi pitää suorastaan äänestäjien harhauttamisena. Näin asiasta valtio-opin professori Jan Sundberg.

http://yle.fi/uutiset/professori_vaaliliitot_voivat_johtaa_aanestajia_ha...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä tässä vaalijärjestelmän uudistamisessa vielä tekemistä jäi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vaaliliitot ovat jäänne ajalta ennen puoluelakia. Nuoremmille saattaa tulla yllätyksenä, että ensimmäiset eduskuntavaalit, joihin puolueet asettivat ehdokkaita, pidettiin vasta vuonna 1970.

Ennen vuotta 1969 puolueita ei mainittu suomalaisessa lainsäädännössä. Vaaleissa ehdokkaiden piti hankkia taakseen valitsijayhdistys. Yhdistykset muodostivat vaaliliiton.

Käytännössä kaikki tiesivät puolueiden olevan ehdokkaiden takana, mutta vasta vuoden 1970 vaaleista lähtien rekisteröidyt puolueet ovat osallistuneet vaaleihin virallisesti.

Säädös vaaliliittojen muodostamisesta on kuitenkin jäänyt lakiin. Nykyään niitä saavat muodostaa sekä puolueet että valitsijayhdistykset. Selvintä olisi poistaa tämä mahdollisuus puolueilta, joiden on kuitenkin kerättävä 5 000 kannattajaa rekisteröityäkseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ymmärtäisin vaaliliitot jotenkin, jos puolueet tavoittelisivat samanlaisia asioita seuraavalla vaalikaudella. Kuten esimerkiksi blokkivaalit Ruotsissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaaliliiitot ovat samalla tavalla politiikkaa kuin kaikki muukin politiikka: itsekkyyttä ja kansalaisten sumutusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Mielestäni vaaliliitot ovat niinsanottua pelin politiikkaa. Vaalijärjestelmää on syytä uudistaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No voihan meillä mennä vaaleihin ns villillä listallakin. Villilista voi asettaa saman verran ehdokkaita, kuin puolueidenkin lista, kunhan kerätään jokaiselle ehdokkaalle tietty määrä kannattajia. Ja nuo ehdokkaat voivat olla asoista täysin eri mieltä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tottakai näin voi tehdä. Mutta uskottavuutta kansan silmissä näiden teknisten vaaliliittojen osalta se ei anna.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin tai näin, mutta oletko sitä mieltä, että ne pitäisi lailla kieltää?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Et ilmeisesti blogiani kokonaan lukenut, etkä myöskään kommenttejani. Vaalijärjestelmä tarvitsee isomman uudistuksen, kuin viime vaalien jälkeen tehtiin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No entäs villilista. Olisinko epäuskottava, jos kerään vaadittavan määrän kannatusnimiä ja perustan oman lista jolla otan osaa vaaleihin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olenko muka sitä kieltämässä? Ole hyvä vaan? Mutta kuten olen kirjoittanut, Suomen vaalijärjestekmä tarvitsee suuremman uudistuksen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lue nyt avaus ja pari ensimmäistä kommenttia, äläkä vaihda puheenaihetta.

Valitsijayhdistysten oikeus asettaa ehdokkaita ja perustaa vaaliliittoja tulee säilyttää. Puolueet eivät sitä oikeutta tarvitse. Vaalilain uudistaminen kaatuu yleensä maantieteellisiin riitoihin, jolloin tämäkin kysymys jää ratkaisematta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä havaita sekin, jos yrittää puhua epäkohdista jollakin lailla rakentavasti, aina kommentoijiin liittyy henkilöitä, jotka halauavat ohjata keskustelua sivuraiteille?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On myös hyvä havaita tosiasiana se, että Satakunnan tai Lapin vaalipiireissä pienillä puolueilla ei ilman vaaliliittoa ole mitään mahdollisuutta saada saada kansanedustajan paikkaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pienten vaalipiirien äänikynnykset ovat niin korkeita, että näitä epäpyhiä konsteja joudutaan käyttämään. KD on ollut niiden hyödyntämisessä erityisen taitava. Jopa niin hyvä, ettei kukaan enää uskalla tehdä vaaliliittoa sen kanssa. Kun pirulle antaa...

Olisi hienoa, jos Vihreät onnistuisivat saamaan Satakunnasta kansanedustajan tällä tavalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä ei kuitenkaan ole se oikea tapa. Koko vaalilaki tulisi uudistaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Laki ja moraali eivät ole koskaan kulkeneet käsi kädessä Vihreässä liitossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tekninen vaaliliito on Suomessa lainmukaan sallittu. Ei tässä ole kysymys moraalista, vaan huonosta laista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Lukkala:" Kuitenkin molempien puolueiden tavoitteet eroavat niin merkittävästi toisistaan, esimerkiksi ydinvoiman osalta, että liittoa voi pitää suorastaan äänestäjien harhauttamisena."

Hienoa Lukkala! Eka kerran kokoomuksesta todella jotain kriittistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jospa vähän tutkisit blogihistoriaani. Kaikki kirjoitukseni ovat siellä tallessa. Jos sen tekisit, et antaisi kommenttisi sisältöistä väärää todistusta kirjoittuksistani.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vaalilaki pitäisi uudistaa siten, että puolueet ja vaaliliitot saisivat ensisijaisesti paikkaluvun koko maan äänimäärän perusteella ja toissijaisesti alueellisen kannatuksen perusteella.

Tästä lienevät kaikki samaa mieltä. Miten se hoidetaan, onkin jo ongelma.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näin. No ns. suuret puolueet vastustavat muutosta, koska nykyinen järjestelmä hyödyttää niitä.

Jonas Hellgren

Kokoomus ja Vihreät ovat tiukasti muodinmukaisia.
Nyt pitää kaikilla aikaa seuraavilla olla tasa-arvoinen vaaliliitto tai hienommin sanottuna sukupuolineutraali vaaliliitto.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin Ville Niinistö sitä tämänpäiväisessä puheenvuorossaan taitaa tarkoittaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset