plukkala

Vaaliliitto Lappiin

Kevään tulevissa eduskuntavaaleissa nähtäneen ainakin yksi vaaliliitto, vaikka Satakuntaan suunniteltu Kokoomuksen ja Vihreiden vaaliiitto kaatuikin Kokoomuksen vastustukseen.

http://yle.fi/uutiset/yllatyskaanne_kokoomus_hylkasi_vaaliliiton_vihreid...

Nyt Lapissa on päätetty Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraatien vaaliliitosta.

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_ja_kristilliset_vaaliliittoon_lap...

Vaaliliiton avulla Perussuomalaiset tavoittelevat kahta paikkaa Lapista ja Kristillisdemokraatit sitä ensimmäistään. Lapissa vaaliliitto saa asettaa ehdolle yhteensä 14 ehdokasta. Perussuomalaiset ovat jo asettaneet 13 ehdokasta. Kristilliset sitten asettavat sen viimeisen.

Tämä vaaliliitto on suomalainen kummajainen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä vaalijärjestelmämme kaipaa suurempaa muutosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sirpalepuolueet voisivat mennä kaikki vaaliliittoon keskenään ja sitten vain katsotaan kenellä on eniten kannatusta!

Muuten heillä ei ole juurikaan mahdollisuutta menestyä, eli kaikki yhteen ja sitten parhaat pääsevät edustamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voisi olla melkolailla epäpyhä vaaliliitto?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kyllä tässä taidetaan pikemminkin tavoitella arvokonservatiivista "pyhää vaaliliittoa".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Kai sitä "pyhää" liittoa tavoitellaankin, mutta mielestäni Suomen vaalijärjestelmä kaipaa suurta uudistusta, jotta näistä piilevistä vaalikynnyksistä päästäisiin eroon.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuossa on tietty tolkku ainakin Perussuomalaisten kannalta. Viime vaaleissa Perussuomalaiset hävisivät niukasti toisen paikkansa Keskustan kolmannelle paikalle. Teoreettinen äänikynnys on noin 14% ja käytännössä se oli viimeksi 10,7. Hukkaan siis meni reilu 20% äänistä.

Viimeksi Perussuomalaisten vaaliliitto KD:n kanssa olisi vienyt sen Keskustan kolmannen paikan, vaikka KD:n kannatus oli vain 1,6%. Millään kannatuksella PS+KD ei kuitenkaan tule saamaan Lapista kuin korkeintaann 2 paikkaa. Yli 30% osuutta on turha toivoa. Eikä vaaliliiton sisälläkään KD:llä ole mitään mahdollisuutta saada ainoaa ehdokastaan kahden parhaan joukkoon.

Mutta jo kunnallisvaaleissa PS:n kannatus oli sen verran alamäessä, että edes kaksi paikkaa vaaliliitolle taitaa jäädä vain unelmaksi. Joten KD:llä ei kyllä ole mitään jakoa tuossa kisassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kysymyksessä ei kaivata muuta tolkkua, kuin vaalilain muutosta.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Vaaliliitto on todellinen kummajainen todellakin.

Ikävä kyllä nyt emme lapissa voi väittää, että äänestäjä saa sitä mitä tilaa, sillä äänestäessään persua saattaa saada kd:n ja päinvastoin. Ei hyvä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Katsopas Pasi kannatusjakaumaa. PS laittaa 13 ehdokasta. KD yhden. Hyvässä lykyssä PS saa 20000 ääntä, KD 2000. 20000/13 = 1538. Jos perussuomalaiset onnistuvat jakamaan äänensä tasan kaikille ehdokkaille, kristillisten ehdokkaalla on mahdollisuus. Mutta en oikein usko siihen. (No, pieni mahdollisuus on, että Hanna Mäntylä saa 10000 ja loput 12 kaikki alle 1000. Mutta edelleenkin on myös se vaatimus, että pitää saada yhteensä yli 20000. Muuten ei tule yleensäkään kahta.)

Siis KD:ta äänestäessään saa varmasti Hanna Mäntylän. Ei lainkaan huono valinta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten jo sanoin, tämäkin vaaliliitto on "epäpyhä", ainoastaan taktinen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #16

Mutta edes tällä taktiikallakaan KD ei voi voittaa. Jos tätä ajattelee kurssisuojauksen kannalta, niin PS suojautuu sitä vastaan, että Keskustan kannatus on EU-vaalitasoa (44%). Keskusta vie 4 paikkaa ja he kisaavat viimeisestä paikasta SDP:n kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Jos ei voi voittaa, kertoo sitten ainakin sen, kenen kelkassa mielummin ovat?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Tai eivät osaa laskea? Tai laskevat Keskustan tai SDP:n tappion olevan heidän voittonsa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Juuri näin, mutta vaalit ovat vasta keväällä. Edes Kristillisten ehdokasta ei vielä tiedetä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Vaaleja voidaan toki ennakoida mestyksekkäästi ja sitten on sellainen taktiikka, että pudotetaan toisen kärkiehdokkaalta pohja pois jollain vaalipommilla juuri ennen vaalipäivää ja saadaan ihmiset panikoimaan.

Tämä asehan oli Anneli Jäätteenmäellä käytössä Paavo Mooses Lipposta vastaan ja johti sitten Mooseksen vihaan ja Annelin luovuttamiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Vaalit ovat vasta yli neljän kuukauden päästä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #20

Lantalainen totesi Kilpisjärvellä lapinmiehelle, että täällähän ei ole lainkaan mustalaisia. 'Jo vainh muth'eivhät säilhy henkhissä.' Lappilainen ei panikoi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

En puhunut lappilaisesta systeemistä vaan koko Suomen kattavasta mahdollisuudesta. Toimihan se Mooseksen puolueeseenkin, tosin Mooses käytti sellaista elintarvikevirastokorttia aiemmin, josta Anneli ilmeisesti otti oppia.

Sari Essayah on jo Savo-Karjalan listoilla, eli tiedoksi vain Ristolle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #26

Kukaan ei varmaankaan tee vaaliliittoa KD:n kanssa Savo-Karjalassa. (Ellei sitten tuo Partasen povaama Muutos 2011.)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Yhtään ehdokasta ei vielä ole vahvistettu. Vaalipiiritkin ehdokkaiden kesken voivat vielä vaihtua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

KD:llä ja Kokoomuksella oli aikoinaan vaaliliitto, josta Pekka Ravi (kok) pääsi eduskuntaan ja Juha Piiroinen (KD) sai varaedustajan paikan, ilman vaaliliittoa Pekka Ravin tie olisi ollut varsin kivinen. Mieshän putosi kerran eduskunnasta Anu Vehviläisen (kesk) kanssa.

Nyt Pohjois-Karjalan vaalipiiri on tuo Savo-Karjalan vaalipiiri, kiitos Tarja Cronbergin (vihr), joka meniasi tehdä mahdottoman mahdolliseksi ja oli onnistua ilman vaaliliittoa pesemään muut puolueet ja jäi varsin niukasti pois valittujen joukosta. Keskustan Eero Reijonen olisi pudonnut ja se oli kiinni vain muutamasta kymmenestä äänestä.

Siitä vaalista Pohjois-Karjala sai sitten kaksi ministeriä maakuntaan, kun Tarja Cronberg nousi työministeriksi puoluepuheenjohtajuutensa ansiosta ja Anu Vehviläisestä leivottiin liikenneministeri ja pääsipä vaaliliiton Kok+KD edustaja Pekka Ravikin puolueryhmänsä puheenjohtajaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Demokratian kannalta asetelma on huono. Jos on tarkoitus saada joku yksittäinen henkilö läpi, ja se riittää siihen, että tarkoitus pyhittää keinot, olemme Perussuomalaisissa jo vanhempia kuin vanhat puolueet yhteensä.

Ei hyvä.

Minä tilasin vuonna 2011 muutosta nykyiseen kähmintään ja moraalittomuuteen. Nyt alkaa tuntua siltä, että tuoteseloste oli jopa mainontaa vääristävämpää. Keplottelu ja huijaaminen sekä suhmurointi on pahasta, paskamaista ja väärin tekee sitä sitten kuka tahansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Niin kauan, kun tilanteeelle ei tehdä mitään, kaikki jatkuu tällaisenaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #27

Ihan hyvä näkökulma.

Onhan tuosta taas esimerkkejä tasaiseen tahtiin. Sinnemäestä tehtiin kaupunginjohtaja. Kokoomuksen suosiollisella avustuksella. Olihan se paikka Vihreiden, koska he ovat toiseksi suurin puolue Helsingissä. Pätevien mutta sopimattomien ei kannata vaivautua. Kiitos osaallistumisesta, tämä arpa ei voittanut.

Ja kyllä Sipilällä on kova paikka lunastaa lupauksensa, että Keskusta luopuisi mandaattiajattelusta ja siihen perustuvista nimityksistä. Hänestä ehkä siihen olisikin mutta onko myös muista siihen käytännössä. Toivottavasti viime vaalien pohjalla käynti opetti. Tai muuten ensi kevään vaalivoitossa on saman tien tappion siemen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Taidat luottaa Sipilään rajattomasti?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #34

En tiedä, luotanko rajattomasti. Mutta ainakaan toistaiseksi hän ei ole tehnyt pahoja mokia, ellei sellaiseksi lasketa liian nopeaa Keskustan kannatuksen nousua. Joten kyllä, pidän hänen tyylistään huomattavasti enemmän kuin muiden puoluejohtajien. Minusta hän aina pyrkii tarjoamaan tilaa keskustelulle. Eikä jää suremaan menneen talven lumia.

Mutta voihan se olla, että luotan vain sokeasti. Omia vikoja on vaikea nähdä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Toistaiseksi ei ole mielestäsi tehnyt pahoja mokia. Minun mielestäni hän ei ole tehnyt mitään muutakaan. Jos ei tee mitään, ei voi tehdä virheitäkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

Onhan mies tehnyt jo,
kaksi kakkaraa,
onhan jo häpeä jos ei aijo,
tavoitella pääninisterin jakkaraa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #36

Kyllä minusta Keskustan yhtenäistäminen ja kannatuksen nostaminen yli 20% on kohtuullinen saavutus tähän mennessä. Vaikka se ei kokonaisuudessaan omaa ansiota olisikaan. Samoin on aika poikkeuksellista, että oppositiojohtaja saa hallituksen korjaamaan esitystään (osinkoverotus) tai saa hallituksen ohjelmaan kuuluvan asian etenemään (SOTE). Joten joku taito hänellä on löytää ratkaisun mahdollisuus.

Sehän ei tietenkään takaa, että hän pystyisi samaan pääministerinä. Mutta parempaakaan vaihtoehtoa (kohtuullisen) yhtenäisen hallituksen kokoamiseen ei ainakaan tällä hetkellä ole näkyvillä.

Mutta ihan hyvä, että sinä ja Ari pidätte huolen, että ymmärrän asioita voitavan katsoa toisestakin kulmasta.

(No, aika kaukana ollaan jo Lapin vaaliliitosta...)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Kuuluu kuitenkin keskustelun aiheeseen, (puolueiden välinen yhteistyö).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Uskot ilmeisesti siihen silloiseen tuoteselosteeseen yhä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olihan aikoinaan SMP:n ja kristillisten vaaliliitto ja sille sopiva tunnuslause kansan keskuudessa oli aikoinaan tv:a tutun sarajan nimi "veijareita ja pyhimyksiä"

Reijo Tossavainen

Erään lappilaisen gallupin mukaan PS yksin olisi myös nyt lähellä kahta paikkaa. Nyt vaaliliitto todennäköisesti turvaa kaksi paikkaa.

KD on hyvä keskittämään. Saa nähdä miten paikat jakaantuvat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taktinen ja tekninen vaaliliitto?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, myykö persut nyt "persettään" vallan himossa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kysymys sekin, eikä ollenkaan huono?

Jouko Silvennoinen

Niin varmaan vaalijärjestelmässä on vikaa jos tai kun me saamme kaksi paikkaa eduskuntaan, voidaanko sanoa kuten ruotsissa että kansa äänesti väärin.Oli todella helppo ratkaisu mennä vaaliliittoon kristillisten kanssa,jos heiltä löytyy ehdokas joka menee läpi niin ok.ja onnea.Ja on varma että lapin perukoilla ei homotukselle paljon sympatioita löydy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En suinkaan kiellä sitä, etteikö vaaliliitto ole Suomen vaalijärjestelmässä sallittua, mutta onko se jokaiselle äänestäjälle avoin systeemi? Tästähän asiassa on kysymys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko PS+KD yhtä kuin homovapaa allianssi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt sitten sekä perussuomalaiset, että kristillisdemokraatit pahoittelevat oman vaaliliittonsa kaatumista Satakunnassa. Näin Jouni Ahvenjärvi (KD) ja Anssi Joutsenjärvi (PS).

http://yle.fi/uutiset/vaaliliiton_kaatuminen_harmi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset