plukkala

Ulla Appelsinin kommentti anarkismista

Ulla Appelsin kirjoitti tänään osuvan kommentin  anarkismista Suomessa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1418386087488.html

Antaa paljon kaikille ajattelemisen aihetta, erityisesti anarkisteille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näillä anarkistien nykykeinoilla aatteen kannatus tuskin ympäröivässä yhteiskunnassa kasvaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pelkkä Milla Margariinin linkitys ei ole mikään blogi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toki voit asian näinkin nähdä, minun mielestä niin hyvä kommentti asiaan, että halusin sen nostaa tänne keskustelunaiheeksi. Tuohan täällä Suvi Auvinenkin mielipiteitään julki.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ilta-Sanomien tunnetun kolumnistin ja Suvi auvisen rinnastaminen kuin yhtä leviäviksi ääniksi on pateettista. Suvi auvinen on yksi meistä mutta sitä ei Ulla Appelsin ole. Hän ei tarvitse tätä foorumia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Meillähän on Suomessa oikeus olla vapaasti erimieltä asioista. Sinä olet asiassa kantasi esittänyt, ja minä puolestani olen siitä kanssasi eri mieltä.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kaikki anarkistit eivät turvaudu väkivaltaan. Anarkokapitalistit ja markkina-anarkistit (mm. David Friedman, Murray Rothbard, Gustave de Molinari) vastustavat kaikkea väkivallan aloittamista (sis. valtio) puhtaan nonaggressioperiaatteen mukaisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehkä se asia anarkistien pitäisi tuoda paremmin esiin. Näissä heidän viimeaikaisissa esiintymisissään on sitä väkivaltaa kuitenkin ollut mukana.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Vasemmisto-anarkismi ei sovi valtiottoman yhteiskunnan filosofiaan muutenkaan. Anarkokapitalistit toimivat aivan eri tavalla, he pyrkivät murtamaan valtion monopoleja käyttäen hyväkseen kysynnän ja tarjonnan lakia. Ihan esimerkkinä, virtuaalivaluutta Bitcoinin kehittäjissä on paljon anarkokapitalisteja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Niin, mehän emme kuitenkaan elä valtiottomassa yhteiskunnassa? Ehkä sekin kannattaisi ottaa huomioon?

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #9

Aivan, mutta ymmärrän kyllä anarkokapitalismin filosofian: Jos sinulle on lapsena opetettu että väkivalta ei ole hyväksyttävä ratkaisu ongelmiin, niin anarkokapitalismi on vain looginen jatkumo tälle kasvatukselle, koska valtion toiminta perustuu väkivallan uhkaan rauhanomaista kansalaista vastaan.

Valtiottoman yhteiskunnan toteutuksessa on toki ongelmansa, mutta periaatteessa näen kyllä tietyn pointin mm. Murray Rothbardin teksteissä. Jos uskot että varastaminen on väärin, niin silloin uskot että varastaminen on väärin - teki sitä kuka tahansa, ml. valtio.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Oletko sitä mieltä, että sosiaalinen markkinatalous, jota jotkut jopa hyvinvointivaltioksi kutsuvat, toimii varkauden periaatteella?

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Kuva on yksipuolinen rajoittunut tarkoitushakuinen tulkinta. Asiat voi nähdä toisinkin. Kuten esimerkiksi järjestyneenä yhteiskuntana.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Anarkismin lipun alla seilaa monenlaisia laivoja. Kommenteissasi esittelemäsi anarkokapitalismi on yksi niistä. Teoriana mielenkiintoinen, mutta toimivuus ja vakaus saattavat olla kyseenalaisia. Ideana se on kuitenkin kiinnostava ja toimivuutta voidaan testata käytännön kokeiluilla, ilman väkivaltaa.

Valitettavasti kuitenkin on niin, että tämä huomiota hankkinut pieni mutta äänekäs ja väkivaltainen riehujaporukka leimaa nyt anarkismin käsitettä, olipa kyse sitten mistä suuntauksesta tahansa ja siitä rasitteesta taitaa olla jokseenkin mahdotonta päästä eroon. Uuden nimen kehittäminen taitaa olla ainoa tapa tuosta negatiivisesta leimasta vapautumiseen. Ymmärrän hyvin, jos se harmittaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri niin, tämä pieni ja äänekäs jengi on tavallaan mustamaalannut koko anarkismin idean.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kuten sanoin, anarkokapitalismin vakaus ja toteutus voi olla hieman niin ja näin. Lisäksi, yleensä ottaen siirtyminen holhousvankilasta sinne toiseen ääripäähän eli anarkokapitalismiin voi olla aika äärimmäinen liike joka aiheuttaa yhden jos toisenkin komplikaation. Se on hieman sama kuin hyppäisi tulikuumasta saunasta lumihankeen pahimpien pakkasten aikaan. Onneksi vapautta voi edistää askel askeleelta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Itse kannatan yhteiskunnan kehittämistä demokratian keinoin.

Jyrki Paldán

Höpsis, hehän nimenomaan hyväksyvät väkivallan kaiket muodot omaisuuden suojelemiseksi. He eivät todellakaan vastusta väkivaltaa, vaan uudelleenmäärittelevät sen. Yhtä hyvin voisi väittää Neuvostoliittoa väkivallattomaksi, koska siellä valtio vain "puolustautui" vihollisiaan vastaan turvatakseen olemassaolonsa.

Sitäpaitsi anarkokapitalistien määritteleminen anarkisteiksi on epärehellistä, koska he kannattavat rajattomia varallisuudesta kumpuavia hierarkioita jotka potentiaalisesti tekevät yhteiskunnasta hierarkisemman kuin P-Korean diktatuuri.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Anarkistien pitäisi kokeilla vaikkapa IRA:en tavoin syömälakkoa, osa vangeista menehtyi ja sai osaltaan vankilaviranomaisia parantamaan olosuhteita nk.poliittisille vangeille. Saattaisi saada viestiä eteenpäin paremmalla menestyksellä. Auvinen anarkistien puhemiehenä on varsin mauton, väritön ja epävarma, jotenkin aatteenpalo puuttuu ja eikä ole eväitä älylliseen debattiin esim. vastustajien kanssa. Samanlainen mussuttaja ruudussa kuin Laura Gustaffson ja Emilia jokin naaraspantteri tai jotakin. Vertailun vuoksi otetaan Pro Hanhikiven Riikka Halmeenpää, joka oli kovalle miehiselle vastapuolelle täysin samantasoinen A-talkissa. Kylmäävän hyvä esitys nuorelta naiselta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Syömälakosta tiedä, mutta ei Auvinen omilla toimintatavoillaan aatettaan etenpäin vie. Jos istuu aina suljetussa piirissä sisäänpäin lämpiävien juttujen kera, tulee jopa sokeaksi näkemään ulkopuolisen maailman.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tarkoitat varmaan Hanna Halmeenpäätä, nuorta opettajaa Kalajoelta. Kalajoki on suunnilleen niin umpikepulainen kunta kuin vai voi olla. Siitä huolimatta Vihreiden Halmeenpää oli kunnan äänikuningatar viime kunnallisvaaleissa. Ja häntä kehuvat kyllä monet Keskustankin kannattajat.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Joo, eipä ihme äänikuninkuus paikasta huolimatta. Joillakin vain ei ole lasikattoa jos halunnee edetä urallaan. Löytää kuitenkin aikaimoisen zoon jos arkadialle tähyää, härskejä simpansseja pilvin pimeinpolun varret täynnä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Harvemmin vihreitä politiikkoja voidaan pitää anarkisteina. Kyullä vihreätkin nykyään pyrkivät vaikuttanmaan yhteiskunnan kehitykseen demokratian keinoin.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #38

Demokratia ja anarkismi eivät mitenkään sulje toisiaan pois, päinvastoin. Anarkistisen yhteiskuntajärjestelmän määritelmä on hieman häilyvä, mutta hierarkioiden minimoimisen tavoite on yhtenäistä kaikille anarkisteille (paitsi anarkokapitalisteille). Yksi erittäin tehokas tapa minimoida hierarkiat ja silti saavuttaa toimiva yhteiskuntajärjestelmä on nimenomaan demokratia.

Niin Pariisin kommuunissa, Kibbutzeissa kuin 30-luvun Katalonian anarkistisessa yhteiskuntakokeilussa oli/on demokratia, joka oli/on paljon suorempaa ja välittömämpää kuin meillä nykyisin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #38

Minä en kyllä tarkoittanut Halmeenpään olevan anarkisti vaan edustavan aatteelle kasvot antavaa puhemiestä tai julistajaa, missä Hanhikivi seura ei voinut paljon paremmin onnistua. Oikeastaan seura on antianarkistinen haluamalla säilyttää seutu rakentamattomana, rikkomatta entistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

En minäkään Hanhikivi-seuraa anarkistiseksi leimaisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi ei olisi itsenäinen valtio ilman anarkismia : jääkäriliikettä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oliko jääkäriliike mielestäsi anarkismia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Historiaan perehtyneenä voisit olla helposti samaa mieltä kanssani.

P.S. Toinen isoisäni oli jääkärieverstiluutnantti ja toinen jääkäriaktivistimitalilla palkittu ja kolme kuukautta venäläisen santarmihallinnon vankeudessa vuonna 1916 ollut jääkäripommarien avustaja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Voisin tietysti olla mitä tahansa, mutta jääkäriliikettä en näe anarkistisena, vaikka historian asian ympärillä tunnenkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Viisaana ja lukeneena miehenä Lukkalan tulisi olla tietoinen siitä tosiasiasta, että historian kirjoittavat aina voittajat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Sen toki tiedän. Historian kirjoittavat aina voittajat, m utta Suomessa tutkijat ottavat erinomaisen hyvin huomioon myös sen toisen puolenkin, jopa kolmannenkin puolen asioissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Pseudo-anarkistinen vastauksesi päättäköön keskinäisen keskustelumme tästä isänmaallisesta aiheesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #23

Keisarilliseen armeijaan meneminen anarkismia???

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #27

Pekka Roponen, on kapinaa kusta housuihin?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #28
Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #29

No eikös se vähän sitä ole, kun kapinoi yhteiskuntaa vastaan joka elättää, joka antaa suojan ja turvan sekä vapauden kapinoida ilman että toimitetaan vailla oikeuden päätöstä lusimaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Pekka, kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Pekka Roponen,

Venäjä ( Suomi ) oli sodassa Saksaa vastaan, jonne jääkärit lähtivät saamaan sotilaskoulutusta eli siis kouluttautumaan sotilaiksi vihollismaassa.

Sieltä saksalaisten, vihollisten, kouluttamat pommarijääkärit palasivat tekemään tuhotöitä maan, Suomen autonomisen ruhtinaskunnan, virallista hallintoa ja yhteiskuntajärjestelmää vastaan, jonka alaisia he olivat. Ensimmäiset pommarijääkärit iskivät laillista yhteiskuntajärjestelmää vastaan jo vuonna 1916.

Anarkismia puhtaimmillaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Käsittääksenni Suomi julistautui itsenäiseksi 06.0´12 1917., ja sai myös tunnustuksen Leniniltä veti vuoden 1918 alussa, eli paljon ennen kuin jääkärit saapuivat Suomeen takaisin. Mitä virallista hallintoa vastaan he silloin "tihutöitään" tekivät?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Jääkäriliike oli valtion vastainen ja vuoden 1889 rikoslain mukaan maanpetoksellinen. Liikkeeseen kuuluvat henkilöt olivat vieraan vallan palveluksessa.

Erityisesti pommarijääkärien toiminta 1916-1917 täyttää anarkismin kriteerit täydellisesti.

Suosittelen Lukkalaa lukemaan esimerkiksi Matti Lackmanin historiateoksen Suomen vai Saksan puolesta ? ( Otava , 2000 ).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #44

Väitit näiden veijareiden, eli jääkäreiden tehneen tihutöitä laikkista valtiovaltaa vastaan palattuaan Suomeen. Näin ei kuitenkaan ollut, tiedät sen toki itsekin.

Tapanasi tuntuu vain olla jankata asioista. Maailma oli varsin sekaisin ensimmäisen maailmansodan aikana, niin Venäjällä kuin myös muuallakin Euroopassa. Tämänkin hyvin tiedät, haluat vain ainoastaan jankata.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Pommarijääkärit tekivät tihutöitä laillista valtiovaltaa vastaan jo vuodesta 1916 alkaen Suomessa.

En ole missään yhteydessä väittänyt jääkärien toimineen lailista valtiovaltaa vastaan itsenäiseksi julistautuneessa Suomessa.

P.S. Saako Lukkala lisätuloja tästä jankkaamisesta ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Mitä ne "pommarijääkärit" mielestäsi ovat? Oikeat jääkärit palasivat Suomeen vasta helmikuussa 1918. Tietääkseni sinun ei myöskään ole pakko tulla palstalleni, jos pelkäät minun asialla rikastuvan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #47

Saksasta lähetettiin kymmenittäin sabotaasitöihin koulutettuja ihan "oikeita jääkäreitä" 1916-1917 Suomeen, missä räjäytettin asevarikkoja,rautatielinjoja, puhelinlinjoja jne. Näitä jääkäreitä kutsutaan aivan virallisesti pommarijääkäreiksi.

"Oikeat jääkärit palasivat Suomeen vasta helmikuussa 1918."

Jääkärien pääjoukko palasi Suomeen tuolloin. Osa oli palannut jo aikaisemmin ja osa palasi myöhemmin. Itse asiassa osa " oikeista jääkäreistä" palasi vasta vapaussodan jälkeen.

Lukkala, palataan asiaan, kun olet tutustunut jääkäriliikkeen historiaan hieman syvällisemmin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Tämän pienen joukonko takia katsot koko jääkäriliikkeen olleen anarkistinen?

http://www.jp27.fi/jaakarit/lockstedtin-koulutusjo...

He eivät välttämättä olleet edes jääkäreitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #53

Nyt kyllä täytyy sanoa, ettei Lukkala ymmärrä lainkaan lukemaansa, koska häneltä ilmeisesti puuttuu jääkäriliikkeen kokonaisuuden hallinta aivan täysin.

" He eivät välttämättä olleet edes jääkäreitä." Huh huh.

Anarkismi on taistelua kaikkea valtioon ja yhteiskuntaan liittyvää sosiaalista, poliittista ja taloudellista järjestystä vastaan. Sitä nimenomaan edusti suomalainen jääkäriliike . joka asettui vastustamaan juuri näitä itselleen vieraaksi kokemiaan elementtejä valtiossa, jossa he asuivat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #55

Sinulla on oikeus mielipiteisiisi. Tietääkseni en niitä ole sinulta kieltänyt, vaikka en aivan yhtä loukkavalla tavalla toimi kuin sinä itse. Sitäkö samaa loukkaavaako toimintaa minulta odottaisit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Käsittääkseni anarkistien ja vapaustaistelijoiden välillä on iso ero. Jos joku heittää asimerkiksi pyörätelineen yksityisen yrityksen ikkunaan sen rikkoen, millaista vapaustaistelua hän mielestäsi käy?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #54

Olen samaa mieltä. Pyörätelineen heittäjän jääkäri olisi vienyt saunan taakse vuonna 1918.

P.S. Kirjoitan mielelläni tänne Lukkalan hallinnoimaan blogiin, sillä elämä ilman plukkalaa olisi huomattavasti ikävämpää.

P.P.S. Anteeksi, jos olen loukannut. Ei ole ollut tarkoitus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Tapaasi keskustella voisi kutsua jopa trollin tavaksi toimia. Ilmeisesti siitä kovasti nautit?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #58

Lukkala, miksi jankutat ?

Tunnusta olleesi väärässä tai ainakin tietämätön jääkäriliikkeen yksityiskohdista niin saat nukuttua paremmin ensi yönä. Puhdas omatunto on paras päänalunen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #59

Ja trolli jatkaa. Mitä mielestäsi näillä väitteilläsi on tekemistä Ulla Appelsinin kirjoituksen kanssa, joka oli blogin avaus?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #60

Lukkala, sovitaan sitten näin:

Tämä oli viimeinen kerta, kun blogissasi vierailen. Hyvää jatkoa itsensä mainostajille myyneelle blogistille !

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Sen voisit minulle vielä kertoa, kenelle "mainostajalle" mielestäsi olen itseni myynyt?

Hannu Töyri

Sini jos yrität ohittaa Ullan kirjoituksen tuolla niin olet mitättättömyys

Keijo Räävi

Martin Luther King oli oman aikansa anarkisti. Rikkoi USA:n lakeja ja yllytti amerikkalaisia kansalaistottelemattomuuteen.

King perusti toimintansa väkivallattomuuteen mutta muuten mies oli ihan samalla asialla kuin anarkistit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Erona se, että perusti toimintansa väkivallattomuuteen, kuten itse sanoit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset