plukkala

Ay-liikkeen tulevaisuus

Vaalien aikaan tulee mieleen Ay-liikkeen tapa jakaa vaalitukia ainoastaan vasemmistopuolueille.  Näitten vaalien tuloksena SDP ja Vasemmistoliitto saivat yhteensä vajaan neljäsosan äänestäneiden kannatuksesta. Siltikin palkansaajista yli puolen kuuluvat johonkin ammattiliittoon. Nuoret ovat ymmärtäneet asian. He eivät välttämättä liity enää alansa ammattiliittoon. He järjestävät työttömyysturvansa toisella tavalla. He Liittyvät YTK-kassaan, jota kansanomaisesti myös Loimaan kassaksi kutsutaan. Tämä kassa oli suurin työttömyyskassa (2014) Suomessa yli 350.000:lla jäsenellään.

Tämän YTK:n jäsenmaksu on vuonna 2015 118 € vuodessa ansiotasosta riippumatta. Toisaalta kassaan liittyminen turvaa ainoastaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Jos jäsen haluaa lisätä turvaansa, hän voi myös liittyä YTK-yhdistyksen jäseneksi. Silloin mukaan tulee myös oikeusturvavakuutus esimerkiksi laitonta irtisanomista vastaan. Lisäksi myös vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksen. Tämän lisäturvan hinta on tänä vuonna 18 € vuodessa.

Näillä toimilla voit varmistaa sen, että maksamiasi jäsenmaksuja käytetään ainoastaan sinun turvasi varmistamiseen, eikä minkään poliittisen puolueen toiminnan tukemiseen.

http://www.ytk-yhdistys.fi

http://yle.fi/uutiset/yleinen_tyottomyyskassa_ytk_jasenistolla_historial...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Olematta edes suuri ennustaja, niin Loimaan kassa kasvaa tänä vuonna merkittävästi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uskon kyllä myös, että osa Ay-liikkeen jäsenistä kuuluu siihen myös "aatteellisista syistä", mutta ehkä olisi jo aika muuttaa niitä Ay-liikkeen toimintatapoja?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ay-liike on eniten - uudistuksien kanssa - myöhässä oleva merkittävä vaikuttaja yhteiskunnassa. Tuli tuohonkin taannoin otettua kantaa.

http://seppokalevi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114479...

Sain minä sentään yhden suosituksen näkemykseeni - niin - perussuomalaiselta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaksi ja puolivuotta blogisi kirjoittamisen jälkeen, on pakko todeta, että Ay-liike ei vieläkään ole havainnut muutoksen tarvetta omissa toimissaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"SAK – sopisiko ottaa enemmän yhteiskuntavastuuta!"

niinpä; tällaisella otsikolla ja sisällöllä ei 2½ vuotta sitten ollut kannatusta edes Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse 38 vuotiaana jossain määrin kuulun tähän "nuorisoon". YTK:n jäsen koko työhistoriani ajan. Syyt tosin olivat henkilökohtaiset.

Lähdin opettajan sijaiseksi syksyllä 2000 ja eteeni tuotiin OAJ:n jäsenpaperit. Täytin. Miuta ei hyväksytty jäseneksi perusteella mitä en muista, mutta ilmeisesti opintoihin liittyen, että luultavasti minusta ei tule opettajaa.

Nyt opettajantyötä 15 vuotta tehneenä olen ollut 15 vuotta YTK:n jäsen. Työpaikallani minua on jopa kysytty luottamusvaltuutetuksi. Tosin työpaikka on pienehtkö 20 työntekijän luokkaa. Muutaman kerran minulle on vihjattu, että olen jonkinlainen vapaamatkustaja. Vuonna 2007 jälkeen olisin kieltäytynyt palkankorotuksista jos olisin voinut, sillä sokean reetankin olisi pitänyt nähdä että palkkaan +10% oli jotain ihan järjetöntä. Olisin voinut tehdä halvemmallakin.

Minä en ymmärrä ay-maailmaa ollenkaan. Mutta mitä olen kuullut, niin punaiset jäsenkirjat edesauttavat uraa liitossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ay-liikkeessä sellaisena kuin se tänäpäivänä on, vaikuttaa juuri se jäsenkirja.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mikon lailla ajatteleviin olen törmännyt - ja juuri samaan ikäluokkaan. Tuohon ylläolevaan blogiin sain pyynnön silloin Mikon ikäiseltä ay-aktiivilta. Itse ei voi kuulemma missään tapauksessa kirjoittaa. Mainitsin sen tuolloin kommenteissanikin, jotka oli kyllä "hauskaa" lukea näin jälkeen päin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valitettavasti asiasta on vieläkin vaikea puhua Suomessa?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Olen kyllä aina ihmetellyt Ay-liikkeen rahallista tukea demareille ja vasemmistoliitolle. Vaalirahakohussa kepu ristiinnaulittiin, mutta unohtui että liittojen maksama rahallinen tuki demareille on ihan normaalia toimintaa, mutta sitä oli vähän piilloteltu.

Hirmuisen paljon semmoista puheiden, aatteiden, realiteettien ja toiminnan välistä ristiriitaa koko touhu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Kyllä Ay-liikkeellä olis paljon korjaamista toimintansa osalta ja päivittää se nykypäivän maailmaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Kokko

Itse olen ollut työpaikassa jossa "Loimaan kassalainen"oli aiheuttaa työnseisauksen. Työhuoneen sankarit olivat vahvasti sitä mieltä, että he eivät työskentele heidän edustamansa liittoon kuulumattomien kanssa.

Hauska prosessi muuten uuden työntekijän tullessa työmaalle. Pääluottamusmiehen puheille ekana päivänä ja jäsenhakemuksen allekirjoitus heti. Ei taida enää olla yleistä, mutta sosiaalitiloissa ilmenee pientä painostusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä asiassa on toki ollut viimeaikoina vähän hiljaisempaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Koska tähän aiheeseen kiinnostus on keskustelun osalta näin vähäistä, ilmeisesti asiasta ei saisi vieläkään puhua?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vasemmiston ristiriitaa Suomessa 2015:

Vasemmistoliitto aloittaa yt-neuvottelut (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015042319568874_u...)

Vasemmistoliiton johtoon haluava kansanedustaja Myllykoski blogissaan (helmikuussa):
Säästöirtisanomiset huonoa johtamista (http://www.jarimyllykoski.com/?p=633)

Ihmettelen vaan että miksei vasemmistoliitto ota velkaa ja pidä työpaikoista huolta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä! Tätä neuvoa jo aika moni eilen tällä palstalla Vasemmistoliitolle tarjosi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Periaatteessa sekä molemmilla vasemmistopuolueilla niinkuin myös ammattiyhdistysliikkeellä on uudistumisprosessi edessä, jos ne haluavat olla merkittäviä vaikuttajia suomalaisessa yhteiskuntapolitiikassa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Jos on ns. tarkan markan ihminen, ja omaa sopivan koulutuksen, kannattaa harkita myös IAET-kassaa. Jäsenmaksu on 105 euroa.

http://www.iaet.fi/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näin. Tiesin kyllä näitä kassoja olevan enemmänkin. Nämä nuoret kyllä osaavat löytää tietoa, jo asiaa omalta kohdaltaan ratkaistessaan.

Tapani Lahnakoski

Montako sataatuhatta työtöntä se AY-liikkeen saavutettu etu onkaan tällä hetkellä?

Tämän ohella on liuta avoimia paikkoja paskaduuneihin, joihin kukaan täysin ammattitaidotonkaan ei alennu menemään. Sossusta saa saman ja sivussa voi tehdä kaikenlaista laitonta bisnestä, jättää vuokrat maksamatta, vaikka saa asumistuet omalle tililleen. Hyvinkin pari vuotta voi kusettaa vuokranantajaa asumalla ilmaiseksi ja pitämällä asumistuet itsellään.

Jos vuokranantaja vie oikeuteen omalla kustannuksellaan, niin vuokralainen saa ilmaisen oikeudenkäynnin ja varattomana ja tulottomana ei maksa mitään ja kunnan pitää osoittaa uusi asunto varsinkin lapsiperheille. Jos lapset otetaan huostaan, se maksaa vielä enemmän kunnalle, kun lapsikohtainen kustannus voi olla muutaman tonnin kuussa, jos on hankala tapaus.

Pitääkö sitten vielä ihmetellä, miksi verorahat eivät riitä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämäkin johtuu siitä, ettei Ay-liike ole havainnut yhteiskunnan muuttuneen. Ay-liike vain ei näytä vieläkään havbaitsevan mitään tarvetta toimintatapojensa uudistamiseen.

Tapani Lahnakoski

Ei ole havainnut ei. Silti AY-liikkeen taustapuolueita kutsutaan vieläkin edistyksellisiksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Niinpä! Tragikomediaa siinäkin?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Vaikea tuota ay-liikkeen vaalitukien jakamista on tuomita kun Wahlroosit ja muut köyhiä vihaavat ökyporvarit itse jakelevat järjettömiä summia porvaripuolueille. Suomessahan rikkaat tukevat - joskus tätä on kutsuttu korruptioksi ja lahjonnaksi - niitä puolueita jotka ajavat rikkaiden asiaa eli käytännössä ostavat rahalla valtaan rikkaille suosiollisia poliitikkoja. Köyhillä puolestaan ei ole varaa jaella lahjuksia köyhien asioita ajaville poliitikoille. Suomi on tosiasiassa monessa mielessä korruptoitunut maa, jossa aito demokratia ei toteudu sillä kaikilla väestöryhmillä ei ole tasapuolisia vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ay-liike jakaa tukea ainoastaan vasemmistopuolueille. Kuitenkaan läheskään kaikki Ay-liikkeen jäsenet eivät ole vasemmistolaisia tai edes kannata vasemmistopuolueita ja siten tuskin haluavat jäsenmaksurahojaan näin jakaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mulla jäi 80-luvulla yksi sovittu työpaikka ottamatta vastaan. Kun kävin konttorissa kuulemassa että tervetuloa niin oven takana oli metallin mies tyrkyttämässä lappuja ja kertoi ettei taloon ole asiaa ilman tuon liiton jäsenyyttä. Soitin sitten konttorille että kiitos ei.

Liitoilla on kyllä historiallisesti ollut iso rooli meidän duunareitten asioiden parantamisessa mutta nykyään niillä on mielestäni aivan liian suuri valta puuttua työntekijän vapauteen sopia asioista. Jonkinlaista tuumaustaukoa suosittelisin niillekin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ay-liikkeen olisi aika vihdoinkin uudistua muuttuvan yhteiskunnan mukana.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Järjestäytyimisaste on tällä hetkellä 67,5. Ay-liikkeen ilmoittamat jäsenmäärät kätkevät sisälleen suuren määrän ilmaisjäseniä, jotka tavallaan jäävät jäseniksi. Eläkeläiset siis. Myös paljon opiskelija jäseniä. Itsekkin niitä olen aikanaan kerännyt ammattikouluilla käymällä.

Yli miljoonan jäsenen sak on siis tällä hetkellä noin 720 000 jäseninen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllähän ne vapaajäsenetkin jäseniä ovat. Tarkoitit luvullasi siis maksavia jäseniä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset