plukkala

Näin Venäjä vastaa kun Suomi herää informaatiosotaan

Lännen Media julkaisi viikonvaihteessa uutisen, jossa se kertoi, että Suomeen on perustettu eri ministeriöiden ja valtioneuvoston kanslian asiantuntijoista koostuva yhteysryhmä jonka tehtävänä on varautua Venäjän yhä voimistuvaan informaatiovaikuttamiseen.

Tämä uutinen uudesta informaatiosodan yhteysryhmästä on levinnyt laajalle Venäjällä suurten uutistoimistojen,kuten Interfaxin ja Ria Nostin kautta. Tästä asiantuntijaryhmästä kerrotaan mm. RT-televisiokanavan verkkosivuilla, Lenta-uutispalvelussa, Argymenty i Fakty-lehdessä, Dozhd-televisiokanavalla, venäjänkielisessä Forbes-lehdessä, Delovoi Peterburg-lehdessä ja laajalevikkisessä Komsomolskaja Pravda- lehdessä.

Osa uutisista on kirjoitettu asialliseen sävyyn vain raportoimalla asiasta, mutta toiset ihmettelevät asiaa, koska eihän Venäjä esitä minkäänlaista valheellista informaatiota. Ria Novosti kyseenalaistaa koko asiantuntijaryhmän tarpeellisuuden.

Joissakin venäläisvälineissä on uudesta ryhmästä otsikoitu varsin raflaavasti. Esimerkiksi Ervazia.org uutistoimiston mukaan Suomi julisti informaatiosodan Venäjälle. Fan-uutistoimisto puolestaan, että Suomen erikoispalvelut julistaa sodan Venäjän median propagandalle.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1430106423960.html

Ria Novosti kertoo myös Suomen vallanpitäjien väittävän Venäjän käyvän informaatiosotaa Suomea vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti Suomessa ei Venäjän mukaan saisi varautua mihinkään. Kielenkäyttö vaan alkaa jo mennä turhan kovaksi.

Jari Rauhala

Ei osaa venäjää, niin ei saa suoraa kontaktia mitä siellä kirjoitetaan.

Mutta suomalainen media on urputtanut jo vuoden sellaisilla uutisilla, että jää vain nähtäväksi miltä täällä tuntuu, kun naapuri alkaa laittamaan samoja tulia pesään, jos laittaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pidätkö tässä informaatiosodassa "syyllisenä" suomalaista mediaa?

Jari Rauhala

Luulen että informaatiosotaan syylliset löytyy geopolitiikan ja suurvaltojen taustalta.

Mutta kun suomalainen media saa aikaan satoja artikkeleita sukellusveneestä, joka onkin soutuvene, tai ilmatilaloukkauksista, joita sen mukaan parhaimmillaan oli 400 ja todellisuus Ilmavoimien komentajan mukaan ei eronnut edellisestä vuodesta, niin tuskin siihen syyllistä nyt tarvii Suomen ulkopuolelta hakea.

Muusta informaatiosta puhumattakaan. Mielestäni oman tontin puhtaana pitäminen on se varsinainen juttu. Sitten voi "auttaa" naapureita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Jos suomalainen media uutisoi tapahtumista esimerkiksi Ruotsissa ja todella tapahtuneista ilmatilan loukkauksista, pidän asiaa sinun puoleltasi kummallisena.

Väitteeseesi Ilmavoimien komentajan lausuntoon haluaisin lähteen.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #7

Se oli lehdissä viime syksynä. Varmaan löytyy ihan googlaamalla.

Minä pitäisin ensisijaisesti kummallisena sitä, miksi media on toiminut kuin häiriintynyt ihminen, josta me sitten väittelemme. Raportoinut kiihko silmissä epäolennaisuuksia. Jättänyt korjaamatta samalla volyymillä millä on virheellisen tiedon rapotoinut. Näitä on ollut liikaa.

Siksi katse kääntyy Eversti Pekka Visurin ja Eversti Sampo Ahdon suuntaan, jotka ovat todenneet jo vuosia sitten informaatisodan alkaneeksi ja sitä käyvät molemmat puolet. Ehkä etulinjassa, meidän puolelta, ovat juuri Iltalehti ja Iltasanomat? Sotaanhan tarvitaan vähintään kaksi, yksi ei riitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Siinäpä olikin se täydellinen lähde väitteellesi. Siis minun pitäisi googlata? Jotta löytäisin jostakin väitteesi. Jos osallistut keskusteluun, on sinun oma tehtäväsi näyttää väitteesi toteen.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #14

Selvä, toteutan ohjeesi:

Nro 1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ilmatilan_louk...
Nro 2. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128877282002...
Nro 3. Kohdassa 6. http://www.hs.fi/kotimaa/a1305898532597
Nro 4. http://www.lentoposti.fi/uutiset/komentaja_jaameri...

Viimeisessä eli 17.11.2014 Jäämeri: Kovin huolestuttavana komentaja Jäämeri tilannetta ei kuitenkaan pitänyt. Toiminta ei ole ollut ennennäkemätöntä tai poikkeuksellista.

Lisänä on myös muiden kuin Venäjän aiheuttamat, joita ei ole raportoitu (löytyy nro 1:stä) ja viime vuonna eivät olleet hävittäjiä.

Iltapäivälehdet tekevät niistä sitten omat tarinansa, joka ei vaikuta samalta, kuin malliin BBC / 2. maailmansota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Ilmavoimien komentaja ei tietenkään pidä tilannetta huolestuttavana. Ei kuulu hänen toimenkuvaansa, ainakaan julkisuudessa.

Muuten siviililiikenteen koneita ei lasketa ilmatilanloukkauksiin mukaan. Wikipedian tiedot päivittyvät vasta kuukausia myöhemmin, kuten varmasti tiedät. Siellä oli mukana myös todella vanhaa materiaalia. Ilmatilaloukkaukset ovat nousseet ei moninkertaisiksi, muttakuitenkin merkittävästi, ja pääsääntoisesti venäläisten valtionkoneiden toimesta.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #24

Päilemättä olet oikeilla jäljillä Ilmavoimien komentajan toimenkuvassa.

Kuva jää puolittaiseksi, jos ei oteta huomioon Iltapäivälehdistön toimenkuvaa. Siihen kuuluu myös kiihkon ja hysterian (kiinnostavuuden) luominen, jo senkin vuoksi, että kauppa kävisi ja mainostajia tulisi sivuille kävijämäärien myötä. -Bisnes-

Se on myös oma juttunsa, että onko jotakin poliittista agendaa taustalla? Sitä en voi tietää, mutta löytyy kirjoituksia että objektiivisuus on pahasti kärsinyt. -Kuka hyötyy mistäkin-.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Kirjoitin jo kerran johonkin kommenttiin, että tätä IS:n uutista ei ainakaan vielä kukaan ole kumonnut?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä viimeisin Venäjän käymän informaatiosodan toteuttaja.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-143010575819...

Jari Rauhala

Jos tuo on Venäjän käymää informaatiosotaa, niin se ei vaikuta minuun, koska en lue niitä.

Miten suhtaudutaan mm. Iltasanomiin ja sen uutisiin, kuten edellisessä viestissä senkin uutisointia kertasin? Ovatko sen lukuisat virheet onnettomia yhteensattumia, informaatikatkoja, vai mitä?

Ainoa millä venäläinen, tai joku muu uusi media, saa täällä tilaa on se miten BBC toimi 2. maailmansodan aikana. BBC alkoi uutisoimaan tosiasioita ja jätti propagandan pois. Sen menestys ja uskottavuus oli huima.
Mutta sen perusta on siinä, että kotimainen media ajaa pahasti karille omassa uutisoinnissaan. Merkkejä siitä kyllä olisi? -Seuraamme tilannetta-

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En ole itsekään yksinomaan suomalaisen median varassa. Seuraan päivittäin myös kansainvälistä mediaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Johan Bäckman syyttää Rossijskaja Gazetassa informaatiosodan ryhmän perustamisesta Alexander Stubbia, joka Bäckmanin mukaan "vihaa Venäjää."

http://m.rg.ru/2015/04/27/finland-site-anons.html

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Bäckmanin väitteille ja syytöksille en paljon arvoa anna.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Bäckman todennäköisesti haluaisi tiedotusmonopolin Suomen tapahtumista Venäjän suuntaan. Hänen asemansa alkaa luultavasti heikentyä jos joku alkaa kyseenalaistamaan hänen sanomisiaan venäjänkielellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttää tällähetkellä siltä että venäläinen media uskoo häneen, koska se tukee sitä "riippumatonta" venäläistä mediaa?

Jari Rauhala

Olen lukenut Backmanin kirjoituksia tasan kaksi kertaa ja toinen oli itseasiassa translaterin kautta Snellmanin tänään jakama juttu. Se kiinnosti (miljoonan suomalaisen liikekannallepano).

Ehkä en lukenut asiaa riittävän tarkasti, mutta jos siinä on perää että Aleksanteri Stubb vihaa Venäjää, niin nousee kysymyksiä?
Kun, esimerkkinä, viranomaiset (poliisi) tekevät tutkimusta, niin niistä siirretään heti syrjään ne jotka voivat olla tunnepohjalla liikkeellä. Arviointikyky kärsii.

Nyt meillä on toinen perättäinen pääministeri, joka on liikkeellä "fantastisella" fantsu-linjalla, niin onko tapahtunut se, että kokonaisen valtion liikkeitä ohjataan tunnepohjalta, eikä niinkään raa'an realismin?

Totuutta en tiedä, mutta sellaisia merkkejä siinäkin on?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vai liikekannallepano?

Kuka sinulle on kertonut, että Stubb vihaisi Venäjää? Anna väitteillesi vähän näyttöä. Jos ei löydy, voit pysyä täältä hyvin poissa ja kirjoittaa omista väitteistäsi oman blogisi.

Jari Rauhala

Artikkelissa oli niin. Minä en voi tietää ketä A. Stubb vihaa tai rakastaa?

Valtion politiikka ja mihin jamaan valtio on ajatunut kahden pääministerin aikana on herättänyt muillakin kuin minulla kysymyksiä, että mistä on kysymys?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Mutta jos Bäckman asian näin sanoo olevan, olet valmis sitä tietoa vapaaehtoisesti jakamaan?

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #25

Herra Snellman oli tietoa vapaaehtoisesti jakamassa. Itselläni ei olisi ollut harmainta aavistusta koko artikkelista ilman häntä ja tässä tuli aihetta esiin, valtiollista propagandaa, niin nousi myös se esiin.

Itse en voi ottaa venäläislehden artikkeliin mitään kantaa. Toimittajat saattavat myös siellä värittää ja suurennella ihan oma luovuutensa voimin, kuten muuallakin.
-Ja me olemme niitä shakkilaudan moukkia-

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Snellman varmasti jakaa tällä palstalla paljonkin tietoa. Hän kuitenkin kääntää pääsääntöisesti lähteensä ja myös kertoo, mikä lähde oli. Tässä se pieni ero.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #32

Ei pieni, vaan iso ero. Siteerasin Snellmanin jakamaa linkkiä, itse en siinä jakanut ja jota hän oli lyhyesti kommentoinut ja jos katsoo tarkemmin niin huomaa kysymysmerkin lauseeni päättävänä. Itselleni se merkitsee, että en tiedä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Väite että Stubb vihaisi Venäjää on juuri sitä informaatiosotaa eikä sellainen oikein uppoa medialukutaitoiseen suomalaiseen lukijaan.
Mutta noita ja vastaavia omituisuuksia nyt on viljelty vuosien ajan.

Pac Man kaltaisineen tekee tietysti kaikkensa että venäläinen yleisö ottaisi tuonkin todesta mutta se on sitä Venäjän hallinnon hyväksymää omaan kansaan johdettua propagandaa. Bäckman ei puhu kuin sitä mitä sikäläinen hallinto antaa puhua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Bäckmanin puheisiin liittyy myös se kova halu. Liekö rahaakin pelissä?

Veikko Nironen

Eiköhän se ole ihan yleistä tietoa, että Venäjä on käyny tätä informaatiosotaansa ties kuinka kauan...Mikä on mm täälläkin US:n sivuilla esiintynyt, mm tosiasioiden kääntelemisenä Venäjän mieleisiksi "tarinoiksi"...

Nythän näkyy IS: ssa kirjoitettavan Venäjällä, että Suomi on aloittanu informaatiosodan...Venäjän linjahan näyttää jatkuvasti, vaan kieltävän tosiasiat ja väittää ihan muuta...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Itseasiassa jo Neuvostoliitto kävi tarpeen vaatiessa informaatiosotaa. Yksi esimerkki on Operation Infektion, jonka ydin oli se, että KGB väitti AIDS:in olevan peräisin Yhdysvaltain asevoimien laboratoriosta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_INFEKTION

Toisin sanoen itäisellä naapurillamme on vuosikymmenten osaaminen informaatiosodankäynnistä. Kenties merkittävin asia on ollut teknologian kehittyminen kuten internetin yleistyminen ja sosiaalisen median hyödyntäminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Osaamista siellä on, ja nyt sitä käytetään tehokkaasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin näyttää menevän. Eihän IS:n uutista olemiltään taholta kumottu?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Veikko, jotkut vain eivät tätä "yleistä" tietoa tahdo uskoa?

Jari Rauhala

Pekka Lukkala on uskoakseni oikeassa, Bäckamanista en voi tietää mitään, mutta informaatisota ylipäätään vaatii palkattuja "sotureita". Miehiä ja naisia, jotka saavat työstään rahallista vastinetta.

Jakaisin linkin, josta löytyy tietoa tuhansista palkatuista, mutta valitettavasti neutraalina ei löydy kuin toiselta puolelta (Itä vs länsi) ja puolueettomuudestani johtuen en halua tässä provosoida ketään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen seurannut Bäcmanin toimintaa jo useamman vuoden. Kyllä hän on selkeästi venäläistä informaatiosotaa käyvä"soturi".

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuosta seuraavasta mediasta voitte muodostaa käsityksen, onko se vapaa ja riippumaton vaiko että se on jonkin puolen infosotatyökalu: http://www.verkkomedia.org/

Mie en virka mittään...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Linkkisi perusteella lienee varsin helppoa luoda omamielipide asiasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Linkkisi perusteella lienee varsin helppoa luoda omamielipide asiasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Linkkisi perusteella lienee varsin helppoa luoda omamielipide asiasta.

Jari Rauhala

Maallikkona on herättänyt ihmetystä, että miksi ei viedä oikeuteen, jos ovat syyllisä ja todisteet pitää?

Backmanin lisäksi olen kuullut useita nimiä, mutta yksi on Janus Putkonen, joka on Verkkomedia-julkaisun päätoimittaja.
Hänellä mielenkiintoinen tausta. Isoisänsä on kahden armeijan eversti ja Mannerheim Ristin Ritari Alpo Martinen.
Mutta joka tapauksessa, jos nämä ovat vieraan valtion asiamiehiä, niin mikä panee oikeuteen viemisen ja syytteen noston puuttumaan?

Toisaalla, toisessa asiassa, on lääkäri Antti Heikkilä, joka maallikon ymmärryksellä on monesti ylittänyt kunnianloukkauksen rajat. Mutta syytteet puuttuvat?

Kummallisen kynnetöntä touhua?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei mitään sen kummallisempaa, kuin riittävän näytön puute.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Johan Bäckman on ilmeisesti myös isänsä kanssa puhumattomissa väleissä. Hän on Hartwallin entinen toimitusjohtaja.

Hän on tehtaillut kymmenittäin rikosilmoituksia lehdistä ja entisestä vaimostaan. Jotka ovat kaatuneet.

Mikä lie hänen asemansa.

Verkkomedian "päätoimittaja". Esim Riikka Söyring on useaan otteeseen maininnut, että verkkomedia ei ole mikään sellainen media kuin HS tai TS tai Yle tai bbc. Vaan lähinnä blogialusta, jonka hoitaja on Janus Putkonen. Blogialustanan, jokainen kirjoittaja vastaa yhtä löyhästi juttunsa totuudesta kuin täällä USARISSA. Lähinnä kunnianloukkaukset olisivat sellaisia mihin voi puuttua. Ja sellaista puolitotuussatua se onkin täynä. Valtavine linkkimerineen. Mutta täytää kyllä salaliittoteorioihin uskovien ihmisten tarpeen. Siellä länsieuroopan demokraattiset maat ovat pahanakseli ja saksa=natsisaksa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #43

Aika tarkkaan samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #43

Aika tarkkaan samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Nyt sitä saa. Eli kokoomuksen, oikeiston ja mustan everstikunnan "yhteysryhmälle" työtä ja kommentoitavaa.

Lisää suosikkeihin http://fi.sputniknews.com/

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jumankekka... Lintunen käännytti minut kerralla Putinuskovaiseksi ja jälkistallariksi...
Ahkera työ palkitaan ja hartiavoiminhan on tämä Stahanovin pikkuserkku täällä Jumalan sanaa julistaa... Punatähti loistaa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Jari Rauhala

Onko tuo varmasti venäläinen? Siinähän, siinä tapauksessa, venäläinen media kertoo omien hakkereidensa murtautuneen Valkoiseen Taloon?

Ei muuten, mutta näissä on oltava nykyisin itse tosi tarkka, kukaan muu ei sitä tee. Eräskin "venäläinen" media paljastui Kyproksella rekisteröidyksi ja johtokunnan puheenjohtaja oli hollantilainen Sanoma Oy:n ex-johtajia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Jari Rauhala

Vai tämmösiä on tulossa. Tulee mieleen erään karskimman puoleisen ylivääpelin sanat menneisyydestä. "Pojat tämä on teidän etsikkoaikaa.."

Miten käyttää media etsikkoaikansa? Mistä löytyy Etyj:in raporttien kaltainen informaatio? Jostakin sellaiset luetaan.

Kyllä BBC:llä 2. maailmansodassa oivallus siihen, että on yksinkertaisesti rehellinen hyvässä ja huonossa, näytti mikä toimii.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta puhut. Suomalaisen median olisi syytä näyttää kykynsä tiedon jakajana ja taustoittajana.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tässä ketjussa tulee myös esiin tämä infosodan yksittäistaistelijoiden toimintapa. Pekka Lukalaan ja moniin muihin ne eivät pure. Mutta harvalla tavallisella tallaajalla on jaksamista perehtyä omien töidensä ohella samoin asioihin. Viittaillaan olemattomiin lähteisiin. Annetaan ymmärtää väärin. Loutetaan, että ihmiset eivät jaksa tarkistaa asioita. JOillakin on loputon määrä linkkejä keskusteluissaan ja hiukan mielikuvitusta sekaan.

He tekevät sitä, koska haluavat kiivaasti kannatusta omalle agendalleen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä on juuri sitä informaatiosotaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Veikko Nironen

Bäcmannista olen myös samaa mieltä, mutta luulis siinä valhesumasta löytyvän jo syytteenkin nostamiseen tarpeita, vai onko tukijat sitä luokkaa, että kynnys on korkeammalla, kuin tavallisemmalla tallaajalla?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomi vasta heräilee tähän informaatiosotaan. Odotellaan, mitä tuleman pitää?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset