plukkala

Saksan Presidentin yllättävä haastattelu

Saksan presidentti Joachim Gauck on yllättäen osoittanut ymmärrystä Kreikan Saksalle esittämiin sotakorvausvaatimuksiin. Gauck on kertonut Süddeutsche Zeitungille antamassaan haastattelussa mm. tästä asiasta. Kreikka vaati huhtikuussa Saksalta 278,7 miljardin euron korvauksia toisen maailmansodan tuhoista. Summa on yli 80% Saksan  yhden vuoden budjetin loppusummasta.

Gauck toteaa saksalaisten olevan kaiken muun lisäksi myös tuhoa Eurooppaan kylväneiden jälkeläisiä. Saksan hallitus on torjunut Kreikan vaatimukset., sillä maat ovat vuonna 1990 sopineet, ettei sodan tapahtumista enää esitetä vaatimuksia. Saksa on jo vuonna 1960 maksanut Kreikalle 115miljoonaa D-markkaa sotakorvauksia.

http://yle.fi/uutiset/saksan_presidentti_ymmartaa_kreikan_sotakorvausvaa...

Kannattaa lukea myös Ylen ylen uutisssa olevan linkin kautta myös Süddeutsche Zeitungin alkuperäinen artikkeli asiasta.

Jos Saksa suostuisi nyt uudestaan kerran sotakorvaukset maksaneena  Kreikan vaatimuksiin, voisi Berliinissä olla hetken päästä jono maista, joilla olisi vaatimuksia Saksalle. Muiden mukana tietysti Suomi vaatimuksineen Lapin tuhojen korvaamisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mikä olisi se sopiva summa Lapin tuhojen korvaamiseen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ei puhuta rahasta, kun se on jotenkin niin kiusallista. Syltin saari Pohjanmeressä voisi olla käypäinen hyvitys, ja sitten olisimme sujut.

Kun Timo Soini joitakin vuosia sitten ehdotti Kreikalta vakuusjärjestelynä Rhodosta, saisi Suomi pikku hiljaa itselleen meritukikohtien verkoston. Kannatetaan!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, sitten sinne Rhodokselle ja Syltin saarelle voisi rakentaa kumpaankin vaikka sukellusvenetukikohdat?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #3

Sylt on hyvin matalarantaista hiekkaa, joten sukellusveneiden huoltolaituri olisikin aikamoinen rakennusprojekti. Onko Pekalla mietittynä Lapin tuhon hinta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

En tiedä. Siksi juuri asiaa kysyinkin palstalaisilta?

Muuten kyllä sinne Syltin-saarellekin pääsee, ainakin nousuveden aikana. Jopa sukellusveeneellä.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Tulisivatko nuo korvaukset korvamerkitä Lapin hyväksi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen varmaan väärä henkilö tähän vastaamaan. Kannattaisi ensin varmaan kysyä Tsiprakselta, kuinka korvamerkitysti hän vaatimiaan rahojaan köyttäisi? Toinen taho voisi sitten tietysti olla Kreikan vaatimuksia ymmärtävä Joachim Gauck?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En niinkään usko perisyntiin, mutta nykyiset saksalaisethan kylvävät verrattain suurta tuhoa moniin paikoin Eurooppaa par'aikaa. Ei kuitenkaan niin tietoisesti kuin viime vuosisadalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoitatko sitä "taloudellista" tuhoa? Voisit vähän tarkentaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan hallitus ei asiasta varmasti pitäisi, sillä jonossa olisi suuri joukko maita.

Lisäksi se avaisi keskutelun monista muistakin eri maiden maksamien sotakorvauksien riittävyydestä. Aina maan joutuessa "taloudellisiin ongelmiin", alkaisi keskustelu alusta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kuinkahan kauan saksalaiset jaksavat sääliä itseään isovanhempiensa ja vanhempiensa teoista? Kun mennään tarpeeksi kauas taaksepäin, jokaisesta kansakunnasta löytyy esivanhempien tekoja, joita voisi päivitellä ja vaatia korvattaviksi.

En itse voi käsittää saksalaisten omaa, jatkuvaa kitinää yli 70 vuotta vanhoista teoista. Sotasyylliset on käsittääkseni pitkälti tuomittu ja viimeiset vapaana olevat ovat jo niin vanhoja, että voi perustellusti kysyä, pitääkö heitä enää saattaa rangaistusvastuuseen lähes 100-vuotiaina. Länsimaiseen oikeuskäytäntöön ei muutenkaan kuulu vastuunotto täysin toisten ihmisten teoista. Näin jälkipolvien on turha ottaa paineita esi-isien törttöilyistä, opin ottaminen on eri asia. Myös korvausvastuut ovat vanhentuneita jo ajat sitten.

Sakemannit voisivat pikku hiljaa lopettaa itkunsa ja nostaa pään pystyyn. Eurooppa saattaa kohta tarvita Saksan sotilasmahtia enemmän kuin koskaan. Jatkuva säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripottelu alkaa saada naurettavia mittasuhteita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Monelta osin kanssasi kommentistasi samaa mieltä.Saksassa on menossa sotasyyllisyysoikeudenkäynti Lüneburgissa 93-vuotiasta keskitysleirin kirjanpitäjää vastaan. Sen tarkoituksenmukaisuutta voi jokainen pohtia sisällään?

Saksassa on kuitenkin vielä ymmärrystä sille asialle, että Saksa toimi väärin toisessa maailmansodassa. Ihan kaikissa maissa ei omien toimien tarkastelua ole vielä edes aloitettu.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Korvausten vaatiminen II maailmansodan tuhoista on aika naurettavaa. Jonoa muodostuisi muuallekin kuin Berliiniin. Samalla perusteella mekin voisimme lähettää Moskovaan ison laskun Talvisodan menetyksistä. Siinä meni kaiken muun ohessa muutama manttaali maata, joka olisi kiva laskuttaa.

Olen myös Majurin kanssa samaa mieltä, että eiköhän saksalaiset ole jo riittävästi vatvoneet syntejään - opiksi on otettu ja asia tiedostetaan. Myös riittävän vahva Bundeswehr voisi muodostaa vastapainoa ja ehkä vähän rauhoittaa venäläisiä.

Venäläiset ovat huonosti näitä asioita puineet. Jeltsin myönsi, että Talvisota oli Stalinin rikos Suomen kansaa kohtaan. Tähän voi vielä sivulauseena lisätä, ettei tästä sen kummempaa seurannut. Umpisuomettunut ilmapiiri esti laajan keskustelun aiheesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri tätä samaa yritin kirjoituksellani tuoda julki.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Mutta ne konjakit ne juuttaat jätti tahallaan Tornion Pikku-Perliiniin. Kahteen päivään ei ollu suomalaisista sotimaan. Joukot retkotti ojissa sammuneena. Saivat aikaa perääntyä ja miinotella rauhassa. Tosipuheessa meidän olisi käynyt huonosti jatkosodassa ilman Saksan apuja. Lappia ei olisi poltettu ilman Neuvostoliiton vaatimuksia todellisista sotatoimista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olikohan se konjakkien jättäminen tahallinen teko?

Kyllähän Saksan apu jatkosodassa oli Suomelle elintärkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset