plukkala

Cameronin kansanäänestys Euroopan Unionista

Ennen äskeisiä Iso-Britanian vaaleja pääministeri David Cameron lupasi  voittaessaan vaalit järjestää kansanäänestyksen maan jäsenyydestä Euroopan unionissa vuonna 2017. Nyt ilmeisesti brittihallitus haluaa nopeuttaa aikataulua ja järjestää kansanäänestyksen jo vuonna 2016. Näin The Guardian. Lähteekseen lehti kertoo tavanomaisesti hyvin hallituksen asiat tuntevan nimettömän lähteen.

Tällä tavalla Cameron haluaisi nopeuttaa Iso-Britanian laajennetuista erioikeuksista EU:n jäsenenä käytäviä neuvotteluja. Ilmeisesti David Cameron haluaisi välttää sen, että kansanäänestys osuisi samaan aikaan Ranskan presidentinvaalien ja Saksan liittopäivävaalien aikaan, jotka järjestetään vuonna 2017. Lisäksi vakavasti otettavat neuvottelut Iso-Britanian laajennetuista erioikeuksista voitaisiin käydä vasta kansanäänestyksen jälkeen. Asiaa koskeva laki on hyväksyttävä alahuoneessa tänä vuonna ja siten se mahdollistaisi EU-kansanäänestyksen jo kesällä 2016.

http://www.sueddeutsche.de/politik/grossbritannien-cameron-will-eu-refer...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen lähes varma, että Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:n jäsenyydestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei se briteillekään aivan yksinkertainen asia ole.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kuka siellä puolustaisi jäsenyyttä? Vain hävinneet sosialistit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #3

Kun Cameron ennen vaaleja lupauksensa kansanäänestyksestä teki, ilmoittivat monet finassimaailman suuret tekijät mahdollisen eron jälkeen siirtyvänsä pois Lontoosta. Lontoo on yksi finassimaailman suurimpia keskuksia.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tiukoille voi mennä. EU on jo tainnut aloittaa pelottelukampanjan, jossa kerrotaan, millainen helvetti Britanniaa odottaa, jos jättää unionin. Ja varmaan Cameron saa kiristettyä EU-herroilta muutamia lisämyönnytyksiä, niin ettei tarvitse lähteä EU:sta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miten ja missä se EU:n pelottelukampanja näkyy?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vuotta 2017 on pidetty vain takarajana, joskin kansanäänestys on mielletty suoritettavaksi vasta tuolloin, kun brittien EU-jäsenyysehdoista neuvottelun on arveltu vievän enemmän aikaa.

Mutta nytpä europäättäjät tietävät, että Cameronilla ei ole liberaaleja "riesanaan" jarruttelemassa. Ehkäpä brittien asenteisiin kiinnitetään Brysselin salongeissa nyt enempi huomiota?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti tämä hallituslähteen "vuoto" tähtäsikin juuri tähän?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jos britit onnistuvat kiristämään taas lisää etuja itselleen, EU:n pohja alkaa pikku hiljaa murentumaan lopullisesti?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei asia aivan niin helppo ja yksinkertainen ole. EU-erosta seuraa monenmoista pientä ja isompaakin myös Iso-Britanialle.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Vaikea kuvitella, että Cameron alkaisi tukemaan EU-jäsenyyttä ilman armotonta lypsämistä. Kyllä nyt ollaan siinä tilanteessa, että tarjolla on EU:lle vain huonoja vaihtoehtoja. Itse en ainakaan voi hyväksyä tuollaista mukanaroikkujaa, joka ensin ruinaa alennuslipun ja sitten alkaa vaatimaan vapaalippua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se joka antaa. Kyllä britit, jos EU:sta lähtevät, menettävät myös tosi paljon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #10

Alkaa vain pikku hiljaa tympimään tämä antavan tyhmän rooli.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Älä vielä toivoasi heitä. Näiden finanssijättien uhkaus häipyä Lontoosta painaa paljon. Todennäköisesti briteissäkin käydään ennen vaaleja vaalikampanja, jossa tosiasiat aukenevat myös maan kansalaisille?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #9

Kyllä Cameron on itse EU-jäsenyyden kannalla, mutta konservatiivipuolueessa on oma EU-vastainen klikkinsä. Siinä on noin 60 edustajaa. Cameron toki tarvitsee heitäkin ja yrittää luovia nyt sitten tässä tilanteessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Näemme kansanäänestyksen ympärillä vielä mielenkiintoisen näytelmän.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Olen täsmälleen samaa mieltä. Mitä EU:ssa tehdään jäsenellä, joka ei halua kuulua sinne kuitenkaan? Sen jälkeen eroaminen ja liittyminen olisi muutenkin normaalimpaa ja lisäksi selviäisi, miten eroajaa kurmootetaan.

Samalla voitaisiin luopua englannista unionin kielenä. Saksa olisi sitten Suomessakin luonnollinen kielivalinta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Siihen kielivalintaan en asian kuitenkaan usko kovin paljon vaikuttavan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #34

No, otetaan sen verran takaisin, että taitavat skotit sentään vielä pitää englanninkin EU:n virallisena kielenä. Britannian eron jälkeen he varmaan itsenäistyvät heti ja liittyvät unioniin. Tuskin he kuitenkaan gaelin käyttöön ryhtyvät.

Mutta tosiaan Englanti itse. Mitä tehdään EU:ssa maalla, jonka keittiötä kukaan ei tunne ja josta ei ole koskaan saatu minkäänlaista missiä...

Voisi sille Cameronille kuitenkin kunnon neuvottelupaineet laittaa. Joko osallistutte EU:n toimintaan ja kustannuksiin kuten muutkin tai erotkaa sitten älkääkä leikkikö.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Juho, kansanäänestystä ei ole vielä pidetty.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #40

Cameron käytti kansanäänestyslupausta parlamenttivaalien vaalitäkynä. Nyt hän sitten yrittää käyttää kansanäänestystä neuvotteluvalttina.

Siispä kunnon neuvotteluvastapuoli pistäisi äijän lunastamaan lupauksensa ja käymään kansanäänestykseen neuvottelutuloksella, jossa Britannian asemaa on vähän huononnettu. Se rassaa luteita, jos bluffin joutuu lunastamaan. Ei EU:n tarvitse olla ikuinen, vaan niiden on syytä lähteä sieltä, jotka eivät siellä viihdy....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #41

Kuten on todettu, ei asia briteillekään aivan yksioikoinen ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti Cameronin tarkoituksena on lisätä EU:lle paineita asiassa. EU:n sisällä mahdollisesta Iso-Britanian lähdöstä on toistaiseksi keskusteltu vielä kovin vähän muiden asioiden painaessa päälle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei ollut Itäblokin maidenkaan "helppoa ja yksinkertaista päästä irti" Neuvosto-otteesta, jolloin nekin "menettivät paljon" ja "tosiasiat aukenivat myös kansalaisille".

Kyse on hinnasta, joka maksetaan vs. tuotteen arvosta, josta maksetaan. Ero ei saisi olla vaikeata, menetyksillä ei pidä uhkailla ja tosiasioiden pitäisi olla läpinäkyviä, jos halutaan pitää yllä vapaaehtoista "rauhanunionia" ilman pakkoa.
:D

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Menetyksillä en ketään uhkaile. Kyllä uhkailijat ovat muita tahoja. Toivon itsekin ennen kansanäänestystä avointa keskustelua asioiden molemmista puolista. Kyllä äänetäjien täytyy tietää, mistä äänestävät.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En minä Sinun vaan EU:n uhkailusta...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Mielestäni EU ei ole Britaniaa pahemmin uhkaillut, bvaan kansainväliset suuret finanssitoimijat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen epätoivoisesti yrittänyt löytää suomalaisen median siteerauksia The Guardianin uutisesta. Vaikka esimerkiksi Saksassa on laajalti kirjoitettu, ei se Suomen mediaan ole esille noussut?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Guardianin juttu tuli luettua viime yönä, mutta en löytänyt siitä tarpeeksi konkretiaa. Siinä vain pyöriteltiin mahdollisuutta.

Voisin olettaa, ettei muutkaan toimittajat ole Guardianin sepustuksesta havainneet tarpeeksi lihaa luiden ympärille?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksalaiset toimittajat näyttivät löytävän?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

David Cameron on nimittänyt uudeksi Eurooppa-ministeriksi David Lidigtonin, jokatulee ottamaan pääroolin yhdessä valtionvarainministerin George Osbornen ja ulkoministeri Philip Hammondin kanssa tulevissa EU-neuvotteluissa.
http://yle.fi/uutiset/cameron_nimitti_david_liding...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mårdhan sanoo suunnilleen saman, mitä minäkin. Vain vähän laajemmin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin on selvää se, että asiasta keskustellaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset