plukkala

Sukupuolien välinen tasa-arvo tulevan hallituksen ministerien määrässä

Kuinka mahtaakan toteutua tasa-arvo sukupuolien välillä tulevan hallituksen ministerien joukossa tällä kertaa. Kuinka monta mies- ja naisministeriä?

Oma veikkaukseni on 7/6 miesten hyväksi. Mitä veikkaavat muut blogistit ja kommentoijat?

Hallitusohjelman julkaisemisen yhteydessä näemme myös sen, mikä hallituspuolueista on vaalilupauksensa parhaiten pitänyt? Mielenkiintoinen päivä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ministeripaikat ja ministeriöt on puolueille jo jaettu. Nyt sitten puolueet jakavat ministeripaikat omilleen. Puolueidenkin tasa-arvon tässä asiassa näemme sen jälkeen.

Jouni Nordman

Taita olla sukupuoli sivuavia, sillä toivottavasti nytten mennään osaaminen edellä, että ei tule näitä demarien ideologia murteiden jatkoa, sillä sielä missä demari nais ministeri siellä tekemään työ.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen itse asiassa kanssasi samaa mieltä. Pätevyyden pitäisi mennä edellä. Valitettavasti Suomessa ei aina näin ole. On vielä toinenkin seikka, joka ministereitä valittaessa pitää aina ottaa huomioon? Eli Suomen kartta ja tulevan ministerin kotipaikka?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä olen täysin eri mieltä ja tukeudun tässä kohdin perustuslakiin, joka yksiselitteisesti velvoittaa valtiota kulloinkin hallitusvastuussa olevista poliittisista puolueista riippumatta edistämään demokratiaa ja tasa-arvoa ja siinä muodossa turvaamaan myös sukupuolten tasapuolisen edustuksen päätöksenteossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Kansa valitsee tasa-arvoisesti eduskunnan. Eduskunta taas valitsee hallituksen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Ja eduskunta, tai itse asiassa hallitukseen osallistuvat puolueet, valitsevat keskuudestaan ministerit mainitsemani perustuslaillinen velvoite edistää demokratiaa ja tasa-arvoa huomioiden :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Kun haluat asiaa niin perustuslaillisesti käsitellä, niin hallituksen valitsee lopulta eduskunta, eivätkä puolueet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Toki näin ja tasavallan presidentti lopullisesti sitten nimittää henkilökohtaisella kirjeellä nämä "rehelliset ja taitavat" ministerit virkoihinsa.

Perustuslaillinen velvoite edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ohjaa myös puolueita kannustamaan vähemmistössä olevan sukupuolen edustajia etenemään puolueorganisaatiossa ja siten myös myöhemmin pätevöitymään valtioneuvoston jäseniksi tai muille korkeille päätöksenteon paikoille.

Suoranaista pakkoa (kiintiötä) hallituspaikkojen tasapuolisille sukupuolijakaumille ei ole, mutta tuo velvoite on vahva ...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Ohjeena hyvä. Sitä en kiellä, mutta pätevyyden osuuttakin on nostettava voimakkaasti esiin. Itse kunkin ministerin substanssiosaamisen suhteen.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #17

Eli Antikainen on sitä mieltä, että jos puolueessa on asiantuntijat jokaiseen ministeri pestiin, niin edelleen kansan edun mukaista on valita sukupuoleen painottaen pätemättömänpi tähän?

Ettekö vasemmistossa tätä ole jo kokeilleet, jossa teillä taitaa äänestäjistä olla 95% naisia, eli miten vasemmistossa tämä tasa-arvo toteutetaan puolue kentällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Siinä Antikaiselle pohtimista?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Käsittääkseni Sipilän hallituksessa ei ole yhtään asiantuntevaa ministeriä, joten siltäkin osin vastaava valtioneuvosto olisi aikaansaatu vaikka pitkää tikkua vetämällä....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Sinun mielestäsi ne kaikki Suomen asiantuntijat jäivät nyt oppositioon?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #27

Ministereillä ei edelleenkään ole mitään objektiivisia pätevyysvaatimuksia, kuka tahansa sähköasentaja tai vastaavasti ammattikoulutettu voi siis rehellisenä ja taitavana kansalaisena edetä ministeriksi. Sen asiantuntevuuden tai pätevyyden arviointi on ministereiden kohdalla melko subjektiivista ja arvioijista riippuvaa.

Kyllä, mielestäni eduskunnan parhaat voimat ja asiantuntevimmat kansanedustajat jäivät oppositioon...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Jatkat samalla linjalla. Kuitenkin itse näkisin ministereinä henkilöitä, joilla on omalla alallaan substanssiarvoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä pätevyyden pitäisi mennä edellä ajatus oli yksi tämän lyhyen avaukseni synnyttäjistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Millä tavoin ministeriksi pätevöidytään?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Jos joudutaan ministerien valinnassa vatuloimaan kokoajan sukupuolisen tasa-arvon ja maantieteen kanssa, voi olla, ettei hallitus ole kaikista mahdollisista pätevin. Toki asia voisi olla sukupuolijaossa toisinkin päin?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Äkkiseltään voisi kuvitella, ettei munasarjat vs. kivekset -kysymyksen pitäisi olla yhdenkään ministerin substanssiosaamisen kannalta keskeistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Nyt valitettavasti kuitenkin näin on. Lisäksi vielä Suomen kartta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Äkkinäiset johtopäätökset ovatkin usein harhaanjohtavia, ennakkoluulojen varaisia ja muutenkin todellisuuden vastaisia eli kuviteltuja ...

Tässä asiassa kannattaa perustuslain ohella tutustua esimerkiksi demokratiapoliittiseenselontekoon, jossa tämä sukupuolten tasapuolisen edustuksen turvaaminen perustellaan johdonmukaisesti :

http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/julkaisut/...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

En toki tätä kiistä. Toinen asia on sitten, tuoko se joka tilanteessa parhaat mahdolliset voimat maan ongelmia ratkaisemaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #16

Ei mielestäni sen kummemmin kuin "hyväveli-järjestelmä" tai muu subjektiivinen valintamenettelykään. Hallitus kuitenkin muodostetaan yleisimmin niiden puolueiden kansanedustajien keskuudesta, jotka sinne hallitusneuvotteuluihin ovat yhden tunnustelijan toimesta valikoituneet ja tällä hetkellä mielestäni näyttää sille, että eduskunnan parhaat mahdolliset voimat istuvat oppositiossa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Niinpä, tätä kommenttiasi pidän kuitenkin kovastikin subjektiivisena.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Sellaiseksi se on tarkoitettukin ja kuvaa samalla valtiosääntöä - perustuslain mukaisesti toimitaan riippumatta minun tai jopa ministereiden yksilöllisistä ja subjektiivisista mielipiteistä...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Hyvä näin. Eivät muuten kysy minultakaan.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #19

Eli puolueilla pitää viedä oikeus valita pätevimmät, tässä varmaan muut puolueet katsovat miten demarit tässä pärjäsivät, kun sukupuolen laittoivat painoarvoksi ennen pätevyyttä. Eli loppupeleissä demokratiassa jos et saa asioita hoidettua hallituksessa, menee äänestäjien kanssa aina etusijalle, eli puolueiden ei kannata juuri ideologisiin humanisti ajatuksiin aika käyttä, sillä vain hyvin marginaali ihmisryhmä tällä perusteella valintansa tekee.

Alkaa meinaan vasemistolla jännä neljä vuotta, sillä jos hallitus saa vedettyä tämän ohjelman läpi, niin jos talous on saatu nousemaan, niin kansa antaa jatkoajan automaattisesti. Sekä ay-liitot itsensä historiaan, jos eivät suostu muuttumaan ajanmukaiseksi, sillä heillä jäsenet tietävät muutoksen ja ihmettelevät miten heidän päättäjät ei tätä tajua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Itse uskon, että seuraavat neljävuotta ovat jänniä joka ainoalle puolueelle.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Iltishän ennustaa 7-5 jakoa naisten hyväksi.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-143264879124...

Voin jo kuvitella sen mäkätyksen mikä nousee jos naisia on vähemmän kuin miehiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Iltis veikkaa tavallaan, minä omallani. Muuten iltiksen veikkauksessa ei ollut mukana pääministeri Sipilän naamaa ollenkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Soinin ja Stubbin ministeriöt olivat yllätys, ainakin minulle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuka sitten saa sen 14:nentoista ministerin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei sitten uskaltanut Soini ottaa VVM-johtoa itselleen. Nyt sitten Soini lentelee ympäri maailmaa. Kuka sitten pitää perussuomalaiset rivissä ja kurissa mukana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aika vähän on tässä blogissa käsitelty vielä hallitusohjelman julkitulon jälkeen eri puolueiden vaalilupaustensa täyttämistä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

SJP on kuitenkin omassaan jo vakuutellut, että ainakaan Kokoomus ei ole joutunut kääntämään takkia. Luulenpa vain, että Sipilä vähät välittää siitä, kuka voitti ja kuka joutuu antamaan periksi. Se on epäoleellista siihen verrattuna, että tehtäisiin tulevaisuuden kannalta hyviä ratkaisuja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse asiassa olet aivan oikeassa. Miten sitten asiaan suhtautuvat perussuomalaiset? Kunhan heille asia ensin aukeaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yllätyksenä pidän myös sitä että perussuomalaiset saivat sekä ulko- että puolustusministerin pestin. Eihän tämä toki ainutlaatuista ole, olihan nämä pestit kokoomuksellakin Vanhasen kakkoshallituksessa. Mutta kuitenkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokoomuksessa näyttävät paikat miesten ja naisten välillä menneen tasan kaksi kaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt juuri tulleen tiedon mukaan, perussuomalaiset jakanevat ministerinsä 3/1 miehille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset