plukkala

AfD:n tulevaisuus Saksassa

Saksaan keväällä 2013 perustettu uusi puolue AfD kärsii selvästi uuden poliittisen voiman sisäisistä ristiriidoista. Puolueen perusti joukko yliopistotaustaisia henkilöitä vastustamaan euroa, mutta ei EU:ta. Johtajaksi valikoitui Berd Lucke. Perustajiensa perusteella puoluetta on kutsuttu myös professoripuolueeksi. Uuden puolueen tapaan liittyi monenlaisia henkilöitä ja siitä johtuen sisäiset riidat johtivat siihen, että Essenin puoluekokouksessa  alkukesästä yrittäjä Frauke Petry syrjäytti Bernd Lucken. Lucke erosi puolueesta ja oli mukana perustamassa uutta Alfa-puoluetta Saksaan.

Saksassa on 5%:n äänikynnys. Viime Liittopäivävaaleissa AfD sai vuonna 2013 4,7%:n kannatuksen. Oli siis vähällä ylittää äänikynnyksen. Sen jälkeisissä osavaltiovaaleissa puolue on ylittänyt kynnyksen useissa osavaltioissa, viimeksi Bremenissä, jossa puolue sai 5,7%:n kannatuksen. Sen jälkeen puolueen sisäiset riidat ovat syöneet kannatusta niin, että se on nyt 3-4%:n tasolla ja sillä kannatuksella ei Liittopäiville pääse.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Tähän asti puolue ei ole ollut varsinainen oikeistopopulistinen puolue, mutta Essenin puoluekokouksen jälkeen puolue on selvästi siirtymässä enemmän oikealle ja maahanmuuttovastaiseksi.

Uuden poliittisen voiman syntyminen on vaikeaa Saksassa, varsinkin jos puolue matkan varrella hajoaa. Niin se on Suomessakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pari vuotta sitten tälläkin palstalla oli muutamia kirjoittajia sitä mieltä, että AfD tulee ja muuttaa Saksan politiikan perusteellisaesti. Ei tainnut heidän unelmansa toteutua?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

CDU:n/CSU:n kannatus näyttää vakaalta

http://pollytix.eu/pollytix-german-election-trend

AFD:n kannatus, kuten toteat, on putoamassa alle äänikynnyksen.

------

P.s. Tänään uutisoitiin Syrizan kannatuksen olevan Kreikassa myös laskussa.
Tuskin pystyy muodostamaan hallitusta syyskuun vaalien jälkeen ilman muiden tukea,

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uusien poliittisten voimien ja liikkeiden sisällä taistelu Saksassa näyttää hajottavan liikkeet jo matkalla. Näin näyttää käyneen AfD:lle ja Pegidalle jo aikaisemmin kevällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset