plukkala

Saksan pakolaisvastaisuus keskittyy uusiin osavaltioihin (ent.DDR)

Die Welt kertoo Saksassa tehdyn tänä vuonna toistaiseksi 359 hyökkäystä pakolaisiin tai heidän asuinpaipaikkoihinsa kohdistunutta hyökkäystä. 60% hyökkäyksistä, eli 215, on ns. uusissa osavaltioissa. Kuitenkin Saksan väestöstä ainoastaan 17% asuu niissä. Suhteellisesti eniten hyökkäyksiä on tehty Saksin osavaltiossa, kaikista 28%. Itä-Saksassa on runsaan viikon kuluessa sytytetty tuleen useita suunniteltuja tai käytössä olevia vastaanottokeskuksia.

Nyt kuitenkin Dresdenissä, Saksin pääkaupungissa, 5.000 henkeä osoitti mieltään turvapaikan hakijoiden puolesta.

http://yle.fi/uutiset/saksan_dresdenissa_tuhannet_osoittivat_mieltaan_mu...

Tämä asia ei kuitenkaan yllätä tutkija Johannes Baldauf Amado Antonio-säätiöstä. Hän tutkii rasismia internetin sosiaalisessa mediassa. Jo kesällä 2013 alkoivat ensimmäiset järjestäytyneet kampanjat pakolaisten vastaanottokeskuksia vastaan. Niiden takana oli ihmisiä äärioikeistolaisen NPD-puolueen piiristä, toteaa Baldauf.

http://yle.fi/uutiset/saksan_rasismi_on_kytenyt_somessa_jo_pitkaan/8264134

Saksaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna kasvanut räjähdysmäisesti. Viime vuonna maahan tuli "vain" 173.000. Tänä vuonna määrän ennakoidaan olevan jopa 800.000. Kuitenkin Saksassa suoja rasismia vastaan on maan historian takia korkealla tasolla. Vasta tehdyn mielipidekyselyn mukaan yli 60% kaikista kansalaisista on sitä mieltä, että turvapaikanhakijoita tulee auttaa ja että maan talous sen kestää.

Saksa on kuitenkin maahanmuuttopoltiikkaa koskevissa mielipiteissä selvästi jakautunut entisten Saksojen rajojen mukaan. Saksin pääkaupungissa, Dresdenissä (ent. DDR), perustettiin viime syksynä islam- ja muukalaisvihamielinen Pegida-liike, joka keräsi mielenosoituksiinsa parhaimmillaan yli 25.000 kannattajaansa. Liike yritti myös levittäytyä muualle Saksaan ja jopa useisiin muihin maihin. Dresdenin ulkopuoluolella Pegida-vastaiset mielenosoitukset saivat säännöllisesti enemmän kannatusta. Lopulta Pegidakin hajosi sisäisiin erimielisyyksiinsä.

Olisikin mielenkiintoista selvittää, miksi entisissä DDR:n osissa muukalaisvastaisuus on selkeästi muuta Saksaa korkeammalla tasolla? Miksi äärioikeistolaisen NPD-puolueen kannatus on uusissa osavaltioissa niin suuri?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entisen DDR:n alueet ovar taloudellisessa kehityksessä jäljessä muuhun Saksaan verrattuna. Infraa on voitu uudistaa Liittovaltion tuella, mutta uhmiset ovat jääneet osin henkisesti DDR:n aikaa.

Toivottavasti yhdistybeessä Saksassa koko elämänsä eläneet ovat fiksumpia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse toivon, että tämä "fiksuus" leviää yli entisen rajan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Voi olla, että olen ainoa, mutta lukemista vaikeuttaa tuhaterottimena käyttämäsi piste. Suomen kielessä käytetään välilyöntiä.

http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/selaus/65/o...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Liftailin 1990-luvun alussa itäisessä Saksassa ja nimenomaan tuolla Dresdenin suunnalla. Kuski toisensa jälkeen nautti uudesta vapaudestaan haukkua kaikkia ja kaikkea ja etenkin ulkomaalaisia. Ihmettelin itsekseni, miten tuo oli mahdollista, kun ei DDR:ssä ulkomaalaisia juuri ollut eikä ulkomaailmaa ollut juuri kukaan nähnyt.

Mietin silloin, että tuo ääriluterilainen ja suvaitsematon mentaliteetti oli aika lähellä suomalaista. Tuleehan Saksa-sana kai Sachsenista...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niedersachsen, jossa itse aikaani joskus vietin, oli kuitenkin lännen puolella.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Saksan pakolaisvastaisuus keskittyy uusiin osavaltioihin (ent.DDR)"

Mikä siinä ihmetyttää, Suomi oli kauan lähes DDR asemassa.
Ajattelutapa ja historia ovat yhä läsnä, myös uskonto.
Rostockista ensimmäiset ev.lut. piispamme hakivat oppinsa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä se ainakin minua ihmetyttää. Kerrotko kommentillasi sitä, että tämän takia pakolaisuusvastaisuus saa kannatusta myös Suomessa?

Tiedän kyllä erinomaisen hyvin, missä Saksassa katolilaisuuden luterilaisuuden raja kulkee, noin maantieteellisesti. Pitkä ateistinen kausi tietysi DDR:ssä muutti vähän asetelmia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #17

Ehkä neitseellisellä itäpuolella asuvat voivat aitiopaikalta seurata maahanmuuton vaikutuksia länsipuoliskolla, ja osaavat vetää jotain johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Noin epäilisin, vaikka ei minulla ole sen kummempaa faktaa tiedossa kuin Merkelin ja erään teollisuuspomon antamat lausunnot maahanmuuttajien integroitumisesta Saksan maaperällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Saatat ollaoikeassa. Entisen DDR:n alueella ei kukaan ilmeisesti tiedä, miten se Länsi-Saksan talousihme tehtiin. Se tehtiin maahan tulleiden "gastarbeitereiden" toimesta. Entisen Itä-Saksan alueella asuu maahanmuuttajia ainoastaan murto-osa siitä, mitä asuu läntisissä osavaltioissa. Siitä uskon pelon vierasmaalaisuutta ja maahanmuuttajia kohtaan syntyvän.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Mielipide on sinun. Itse en siihen usko.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehkä nämä ossit ovat sitä mieltä, että tämän ongelman saavat wessi-veljet hoitaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse uskon, että kaikki vieras- ja ulkomaalaisvastaisuus perustuu erilasiuuden pelkoon.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kyllä se voi olla myös ihan pragmaattista päättelyä omista lähtökohdista ilman pelkoa. Saattaa myös aiheuttaa turhautumista, että asioihin ei pysty mitenkään vaikuttamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uskotko, että ihmiset entisissä läntisissä osavaltioissa pystyvät asiaan jotenkin enemmän vaikuttamaan?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #13

Ne omat lähtökohdat vaikuttavat asenteeseen, ja mutuilen, että ne ovat idässä ja lännessä hiukan erilaiset. Vaikuttaa sitten myös turhautumisasteeseen. Mutta, koska minulla ei mitään kättä pidempää asiasta ole, niin en käy väittelemään. Luulen vain.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Saksan yhdistymisestä on jo 25 vuotta. Entisessä DDR:ssä on jo aivan uusi sukupolvi, joka ei ole koskaan DDR:ssä elänyt. Juuri siksi asiaa olisikin hyvä tutkia nyt, kun tässä asiassa erot näiden kahden maan välillä näyttäytyvät vielä näinkin selvästi. Muutaman kymmenen vuoden päästä se todennäköisesti olisi täysin turhaa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kyllä pelkoon, että ajaudumme samaan, mikä on menossa jo Ruotsissa.

Lue vaikka Svenska Dagbladet (arvostettu lehti).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ruosissa maahanmuuttovastaisuus on vielä tulijoiden määrään nähden pientä. Ruotsidemokraakkien kannatuskin on vielä alle perussuomalaisten kannatuksen Suomessa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei pidä jakaa Saksaa taas uudelleen itään ja länteen. Totta kai todellisuudessa vihamielisyys on paljon yleisempää entisessä idässä, mutta sitä ei haluta mainostaa koska tuo olisi omiaan vaarantamaan hämmästyttävästi saavutettua jälleenyhdistymistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En itsekään halua jakaa Saksaa uudellen. Mutta asiaa olisi hyvä yhteiskuntapoliittisesti tutkia.

Riittääkö sinulle vastaukseksi totta kai, kuten kommentissasi kerroit? Minulle ei.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksan kolme suurinta ulkomaalaisryhmää (kansallisuuden mukaan) ovat turkkilaiset noin 1,5 miljoonaa, puolalaiset noin 700 000, italialaiset noin 600 000. (Turkkilaistaustaisia on toki paljon enemmän.) Nämä ovat kertyneet Länsi-Saksaan 1960-luvulta lähtien. Italialaiset asuu varmaan edelleen lähes kaikki läntisissä osavaltioissa. He ovat varsin suosittuja vaikka tosiasiassa usein aika epäkelpoja maahanmuuttajia.

Entisessä idässä ei ole tätä kokemusta vuosikymmenten mittaisesta päivittäisestä vuorovaikutuksesta. He lukevat lehdistä jostakin ISISin toimista ja suhtautuvat maahanmuuttajiin tämän mukaan. DDR oli erittäin rasistinen paikka, ja ehkä jotkut haluavat nähdä että tämä oli yksi sen systeemin hyviä puolia - ei ihmiset halua ajatella, että valtio jota heidän vanhempansa palvelivat oli yksinomaan huono.

Oleellista on kuitenkin, että tässä asiassa ei tuoteta uutta jakoa itään ja länteen.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #22

Ystävissäni on muutama Italiasta Saksaan muuttanut maahantulija jotka ovat nykyisin kolleegoitani.

Kertoisitko millä tavoin he ovat "epäkelpoja"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Kirjoitin jo aikaisempaan kommenttiini sen, etten toivo Saksan uutta jakoa itään ja länteen.. Mutta mielestäni tätä yhteiskunnallista ilmiötä tulisi tutkia vastaisen varalle. Ehkäpä asiasta voisi jotakin oppia?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Itse arvelen että taustalla on länsimaalaisten ihmisoikeusajattelu on vielä vierasta. Länsisaksalaiset joutuivat käymään perinpohjin läpi lähihistoriansa. Itäblokissa tätä ei tehty. Kestää jokunen sukupolvi että siihen päästään. Huomasin saman ilmiön Baltian maissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet päätelmissäsi varmaan oikeansuuntainen. Nyt vain asiaa kannattaisi tutkia, kun vielä eroja on nähtävissä. Siinä olisi oivaa aineistoa politiikoille päätöksenteon pohjaksi.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Mielenkiintoista että Merkelillä on itäsaksalainen tausta ja silti hän nyt asettuu selkeästi pakolaisten puolelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Tässä asiassa se tausta ei varmasti olekaan yksi yhteen?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #20

Puhut aivan kuin poliitikot olisivat persoonia, eivätkä eturyhmiensä marionetteja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Antti, onhan toki selvää, että he ovat kumpiakin. Varsinkin, jos puhutaan kärkipolitiikoista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Yritättekö nyt väittää itä-Saksalaisilla olevan jokin epätoivottava kulttuurinen erityispiirre vaikka Suomeen tulevat turvapaikanhakijat ovat sellaisista täysin vapaita. Minusta tuossa liikutte hiukan rasistisilla vesillä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Sinä sellaita väität. Kysymys ei suinkaan ole siitä, vaan pelosta kaikkea vierasta ja uutta kohtaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #29

En minä sellaista väitä, vaan sinä tuossa juuri itse toteat heillä olevan kulttuurinen erityispiirre. Pelko kaikkea vierasta ja uutta kohtaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Kokemusperäinen erityispiirre. Entiset itäsaksalaiset eivät ole kokeneet ulkolaisuutta samassa määrin kuin länsisaksalaiset.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #27

Ei - mutta jos ihminen on elänyt yhteiskunnassa missä hän ei ole kohdannut omaa lähihistoriansa tai saanut tietoa maailman menosta niin kestää jonkin aikaa. Varmaan sama tilanne joidenkin maahanmuuttajien kohdalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

DDR ei todellakaan koskaan kohdannut omaa lähihistoriaansa, ei myöskään omaa historiaansa. Sitähän ei itseasiassa edes ollut. Ja jos joku haluaa sanoa, että sellainen oli, oli se vähintäänkin vastenmielinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Entiset DDR-kansalaiset ovat ilmeisesti onnistuneesti jo unohtaneet sen, kuinka paljon länsi-saksalaiset ja EU ovat heidän ongelmissaan apua antaneet? Vastavuoroisuutta ei näy löytyvän?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uusien osavaltioiden pääministerit puolustautuvat syytöksiä vastaan, joiden mukaan muukalaisvihaa esiintyisi ainoastaan itäisissä osavaltioissa. Heidän mukaansa kyseessä on kehitys, joka koskee koko Saksaa, kuten polttoiskut Bayerissa ja Baden-Württenbergissä osoittavat.

Kuitenkin kaikista pakolaisvastaisista hyökkäyksistä 60% on tehty itäisissä osavaltioissa, joissa asuu vain 17% saksalaisista.

http://www.sueddeutsche.de/politik/ost-ministerpra...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämäkin kirjoitus omalta osaltaan selittää syitä itäisen Saksan muukalaisvihamielisyyteen. Kannattaa lukea.

http://www.sueddeutsche.de/politik/krawalle-in-hei...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei varsinaisesti. NPD:n kannatus on Saksojen yhdistymisestä sakka ollut entisillä DDR:n alueilla selvästi läntistä Saksaa korkeammalla tasolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset