plukkala

Demarit yrittäjien perässä

Kansanedustaja Satu Taavitsaisen (SDP) blogista tänään tulee ilmi SDP:n halu kerätä ääniä yrittäjiltä, varsinkin pienyrittäjiltä. Hänen bloginsa mukaan demarit ovat aivan yht`äkkiä havainneet, että talousvaikeuksiin ajautuneiden yrittäjien määrä on kasvanut huimasti viimeisen vuoden aikana.

http://satutaavitsainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205521-yksinyrittajan-p...

Blogi osoittaa myös sen, ettei blogisti edes tunne pienyrittäjäkenttää eikä heidän ongelmiaan ollenkaan.

Suuri osa pien- ja yksinyrittäjistä tarjoaa palveluitaan toisille yrittäjille B to B kentässä. He eivät tarjoa tuotteitaan eikä palveluitaan lainkaan kuluttajille. Näille B to B kentässä toimiville yrityksille se paras kaveri on maksukykyinen yritysasiakas. Toisaalta blogisti antaa epäsuorasti ymmärtää, että yritysten tulisi toimia jonkinlaisena sosiaalitoimen jatkeena? Yritysten tehtävänä on tuottaa voittoa ja siten varmistaa oma olemassaolonsa. Kyllä yritykset itse tietävät, milloin niiden kannattaa investoida. Yritykset, varsinkin pienyritykset kantavat yhteiskuntavastuunsa siinä, että maksavat veronsa ja muut säädetyt maksut yhteiskunnalle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei ole yrittäjien, varsinkaan pienyrittäjien, asia aikaisemmin SDP:tä kiinnostanut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisiko ottanut mallia vasemmistoliitosta, eikö pienyrittäjyys ollut EK-vaalien ohjelmassa 2011?

Vasemmistoliitossa työn alla oma yrittäjäohjelma

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/198863...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun luin linkkisi jutun, totesin sen, ettei vasemmistoliitossakaan tunneta pienyrittäjäjien kenttää ollenkaan.

Tapani Lahnakoski

Kannattaahan sitä aina yrittää kalastella ääniä. Uskottavuus on kuitenkin nollan tienoilla. SDP on täysin SAK:n vietävissä, jonka pahin vihollinen on pienyrittäjä, jota ei päästetä mihinkään neuvottelupöytään, täysin riippumatta demarien jargonista.

Tämä nähtiin jo näissä surullisissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Yrittäjiä ei sinnekään päästetty.

Tästä tulee jopa mieleen taistolaisperiaate, pienyrityksistä pitää päästä eroon eli verottaa hengiltä. Kun vallankumous tulee, ihmiset hyväksyvät helpoimmin suuryritysten kansallistamisen. Jos pienyrityksiä ei ole, kaikki on kerralla kansallistettu!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pienyritykset ovat siksikin kovin aktuelli asia, että juuri niiden kautta haetaan nyt työllisyyttä ja kasvua. Kovin erikoisena pidän Taavitsaisen yht`äkkistä heräämistä asiassa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Onhan hallituksessa tällä hetkellä parikin "työväen puoluetta" ja maalaisliitto, jotka oikeasti ovat EK:n lyhyessä narussa. Uskottavaa? Ei minun mielestäni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoititko kommentissasi nykyisen hallituksen uskottavuutta vai Taavitsaisen blogin uskottavuutta?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Nykyisen hallituksen uskottavuus on jo mennyt. Taavitsaisen ehdotuksen konkretisoitumista pitää seurata.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Itse kyllä annan nykyiselle hallitukselle vielä lisäaikaa. Viisi kuukautta ei vielä kerro kaikkea, toivottavasti. Taavitsaisen blogia pidän vain laskelmointina.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #7

Laskelmointia on ja menee samaan kastiin suklaan jaon kanssa, eipä tuo herätä kuin myötähäpeää. Asia on juuri niin, että pien-ja mikroyrittäjäkentässä on paljpn yrityksiä, jotka palvelevat toisia yrityksiä, vaan eipä näitä asioita tunnu Taavitsainen yhtään seuraavan.

Ei ole pienyrityksille ollut demareilla mitään annettavaa, eikä nyt vielä tälläkään hallituksella, kuitenkin aika paljon puheet ovat siellä viennin ympärillä ja suurempien investointien tarpeessa.

Itse mikroyrittäjänä toimivana nämä tämän hallituksen toimet ja puheet eivät ole vaikuttaneet suuntaan tai toiseen.

Hiukan on kaikilla kiire antaa tuomio tämän hallituksen toimista näin lyhyen ajan kuluttua, menköön nyt vuosi tai kaksi, niin sitten voi jo tulosta odotella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Siitä olen kanssasi samaa mieltä, ettei vielä ole aika nykyhallituksen arvosteluun. Voi tosin olla, että sekin aika vielä tulee?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #10

Nyt tässä kyllä vedetään tulkintoja aika hataralta pohjalta. Toki Taavitsaisen teksti on vähän yksipuolinen, mutta tulkintanne on silti väärä.

Meillä SDP:ssä on kyllä viime vuosina oltu hyvin kiinnostuneita pienyrittäjien asiasta, ja asia on esillä aika lailla kaikkien laajempien linjanvetojen yhteydessä. Olemme myös tehneet sille asialle vähintään yhtä paljon kuin muut puolueet, sillä esim. arvonlisäverovapauden alarajan nosto oli kokonaan meidän ansiota. Porvarit kyllä väittivät, että olisivat tehneet sen ilman meitä, mutta eipä ole yhtäkään tekoa niiden vaikeuksissa olevien pienyrittäjien suuntaan heiltä nähty viime vuosien aikana Kokoomuksen ja Keskustan olleessa pääministeripuolueita, vähiten nykyhallitukselta.

Valitettavasti pienyrityksiin liittyvä keskustelu on kuitenkin kokonaisuutena ollut varsin vähäistä, jonka takia meiltäkään (kuten muilta) ei ole puoluejohdon tasolta tullut ulos vielä laajempia linjauksia asiasta. Valitettavasti niitä voidaan tehdä aika rajatusti, minkä takia huomio on keskittynyt niiihin kysymyksiin, jotka ovat olleet eniten esillä päivänpoliittisessa keskustelussa.

Mitä tulee Taavitsaisen tekstiin, niin vaikka pienyritykset suuremmalta osin saavat tulonsa B to B myynnistä, jostain se raha sille toiselle yrityselle tulee. Ja se raha tulee aika pitkälti sisämarkkinoilta, ja sisämarkkinoihin voidaan helposti vaikuttaa palkkatason kautta, toisin kuin viennin kautta ja ulkomaisina investointeina tulevaan pääomaan. Suhteessa kuitenkin aika moni pienyritys myös myy suoraan kuluttajille.

Yleisesti ottaen myös sosiaaliturva on yksinyrittäjällä ihan oikeasti se kaikkein olennaisin asia. Suurin osa yksinyrittäjistä tienaa huomattavasti vähemmän kuin palkansaajat keskimäärin, joten verotuksella ei ole kovin paljon vaikutusta tuloihin. Sosiaaliturvan toimivuus on sen sijaan kaikki kaikessa jos liikutaan noin pienissä tulomäärissä ja muutenkin epävarmassa toimintaympäristössä, vaikka sitä ei moni ideologisesti asiaan suhtautuva pienyrittäjä halua myöntää. Riskinoton kannalta olennaisinta kun ei ole se, saako mahdollisesta voitosta pitää 80 vai 75 prosenttia, vaan pystyykö jatkamaan elämää jos epäonnistuu.

Tunnustan nyt kuitenkin, että olemme aivan liian saamattomia tässä asiassa, mihin kyllä tulee korjaus ainakin jos se on minusta kiinni. Totuus kuitenkin on, että kaikki muut puolueet ovat vähintään yhtä saamattomia samassa asiassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Olet oikeassa siinä, että yksinyrittäjien suurin ongelma on puuttuvassa sosiaaliturvassa. Jos ryhdyt yrittäjäksi, menetät sen samalla kokonaan. Tämän asian kuntoon saattaminen voisi tuoda Suomeen tuhansia itsensä työllistäviä yksinyrittäjiä.

Hyvä että demaritkin asiaan vihdoin heräävät. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #18

Juu, joku pieni turva sairastumisen varalle olisi ok, mitään ei ole tällä hetkellä. Se varmaan tulisi tietysti niin kalliiksi, ettei sellaista siksi ole ajateltukaan. Perustulo tietysti olisi yksi vaihtoehto, mutta se taitaa kyllä jäädä haaveeksi.

Jalkakin pitäisi leikata, mutta ei ole varaa sellaiseen ''lomaan'' :)

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #19

Itse asiassa jos olet YEL-vakuutettu ja sinulla on tuloja, saat käsittääkseni sairauspäivärahaa neljän päivän omavastuuajan jälkeen. Tämä ei luullakseni maksa mitään valtiolle, koska YEL-vakuutus kattaa nämä kulut. Tuskin myöskään maksaisi kovin paljoa, jos valtio osallistuisi tähän vaikka sen verran, että 55 päivän omavastuuaika poistettaisiin sairauspäivärahasta tulottomilta.

Yksi vastaus ongelmaan voisi myös olla sosiaaliturvauudistus ilman perustuloa. Demarinuoret muuten julkaisi juuri äskettäin ehdotuksen "yleisturvasta".

http://demokraatti.fi/tassa-on-demarinuorten-odote...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Lassi, ongelma onkin siinä, että mikroyrittäjällä ei ole varaa olla pois töistään. Tehdyt sopimukset on täytettävä, tai uusia ei enää tule. Lisäksi voi tulla vielä sakkomaksuja myöhästymisistä tai sopimuksen rikkomisesta.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #24

Tuo on kyllä ihan totta, että osalla työtahti on niin kova ihan pakosta, että edes parin päivän sairasloma ei senkään takia ole mahdollinen. Toisaalta ei tuotakaan voi ihan kokonaan yleistää, mutta on tuo tosiaan ihan todellinen ongelma. Mitä sille voi tehdä, onkin sitten vaikeampi kysymys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Niinpä, nämä ovat todellisia ongelmia monille yksinyrittäjille. Demareittenkin kannattaisi todella paneutua yksinyrittäjien maailmaan. Varsinkin, jos haluavat heiltä ääniä.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #29

Ei siihen tarvita kuin asennemuutos KELAn ja vakuutusyhtiöiden virkailijoille. Yrittäjä tarvitsee ihan yhtä lailla sairaspäivärahaa kuin työntekijäkin ja yrittäjästä voi tulla myös työkyvytön.
- Jostain syystä näissä vakuutuslaitoksissa yrittäjää kohdellaan kuin vierasta sikaa. Mitkään lääkärinlausunnot ei riitä, esim. kuntoutuspäätöksiä roikotetaan vuosia ja aikaansaadaan sairauksien kroonistuminen.
- Maksut kyllä kelpaa ja perintäkirje lähtee välittömästi, edes sairastapauksen yhteydessä ei maksuihin tahdo saada lykkäystä/alennusta.

- Siis se asennemuutos vakuutuskäsittelijöille. Yrittäjäkin on ihminen. Lääkärintodistuksen pitäisi riittää samalla tavalla kuin palkassaajallakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Asennemuutosta yrittäjyyttä kohtaan tarvitaan todella.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #18

Turha toivo, eivät tule heräämään, SAK estää sen ihan varmasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Jos mies kerran lupaa, uskotaan hänen sanaansa siihen saakka, kunnes hän sanansa pettää. Odotan avauksia demareilta.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #20

Miksi ihmeessä SAK estäisi sen? Eivät SAK:n ja pienyrittäjien tavoitteet ole mitenkään ristiriidassa. SAK tavoittelee lähinnä yleissitovuuden säilyttämistä ja pieniä parannuksia yleisiin työehtoihin. SAK:n kannalta ihan yhtä olennaista kuin sen muut tavoitteet on myös Suomen talouden tila. Eli siis ei SAK tule estämään mitään muuta kuin yleissitovuuden poistamisen, joka olisi pienyrittäjille ostovoiman romahtamisen yms. kautta samaan aikaan vähintään yhtä haitallinen kuin hyödyllinen. SAK on myös ilmaissut valmiutta työehtojen joustavoittamiseen pienyrittäjien osalta mm. yhteiskuntasopimusneuvottelujen yhteydessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Ainakaan toistaiseksi ei pienyrittäjän asema ole liikuttanut SAK:ta millään lailla.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #23

Voi herranjestas, missä maailmassa luulet asuvasi. SAK ei tule hyväksymään mitään helpotuksia yrittäjien byrokratiaan eikä päästä heitä mihinkään neuvottelupöytiin. Ihan sama mitä soopaa jauhat, kun sinulla ei ole mitään sananvaltaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Älä nyt kiihdy. Keskusteluhan etenee mukavasti. Ehkä saamme demareilta uusia lupauksia asioiden hoitamiseksi?

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #27

No jaa,

Jääskeläinen kommentoi Antti Koskelan 18.10. kirjoittamassa blogissa näin:

"Suomen Yrittäjien jäsenistä varmaan suurin osa on EK:n jäsenliittojen jäseniä ja sitä kautta mukana kolmikannassa. Ek:hon kuuluu kyllä ihan esim. muutaman hengen yrityksiä."

Aika kaukana vielä ollaan siitä tilanteesta, että mpk-yrittäjien asioita käsiteltäisiin huolella, kun tuollaisia heittoja syntyy. Vastasin tuohon, että ei ole edes numeroiden valossa mahdollista (SY:n jäsenmäärä vs. EK:n).

http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20499...

Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään. Tiedän ja pyydän tätä anteeksi, ja minun sanomisiani saavat demarit nyt vastaavasti kaivella. Mutta asia on tärkeä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Tämähän vain kertoo sen, kuinka vähän demarit yleensä yrittäjyydestä ja yrittäjistä ymmärtävät. Mutta nythän näkyy porukassa olevan jo edes pientä yritystä asiaan tutustumiseen. Näin Taavitsaisen blogin ja Lassilan kommenttien pohjalta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #26

Lahnakoski, olen ymmärtänyt, että suurin vastustus Suomen yrittäjien neuvottelupöytiin pääsemiseksi tulee EK:n taholta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kovin kevyttä oli Taavitsaisen argumentointi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotenkin tuntuu siltä, että demarit voivat puhdistaa itsensä kaikesta sillä, että toteavat Suomessa olleen niin kauan porvarienemmistöinen eduskunta riippumatta siitä, ovatko he olleet pääministeripuolueena tai muuten hallituksessa mukana?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten pääministeri Jyrki Katainen puhdistautui ennen pakoaan palkkiovirkaansa? Entä nykyinen Kuiskailija Matti Vanhanen "polven kipeydyttyä"?

Voisit kai myöntää, että porvaripuolueet ovat aina oikeassa, ja keskustasta vasemmalla olevat aina väärässä? Ajattelusi olisi läpinäkyvämpää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näkemys on omasi ja siihen sinulla on oikeus. Olen omissa kirjoituksissani pyrkinyt antamaan kaikille tasapuolisesti ansionsa mukaan itse kullekin. Asian voit tarkistaa blogihistoriastani, josta en ensimmäistäkään kirjoitusta ole poistanut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti Satu Taavitsainen ja Lassi Jääskeläinen hakevat uutta pohjaa tulevalle SDP:n vaaliohjelmalle. Toistaiseksi kummankin avauksista puuttuu vielä kaikki uskottavuus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En minäkään etukäteen mitään avauksia huonoksi leimaa, uusia ideiota kaikki toivovat. Se neljän päivän omavastuu on neljän päivän tienesti, eli melkoinen lovi ansioissa. Ja nimenomaan juuri se, että asiakas ei saa sinulta sairauden aikana palvelua johtaa nopeasti menetetyksi asiakkaaksi

Se olisikin hyvä, että poliitikot puoleesta riippumatta tutustuisivat tarkemmin yksinyrittäjän arkeen ja todellisuuteen, mutta ei tämä pelkkää valittamista ole, hyvääkin on valtaosa toimintaympäristöstä, tasa-arvo ja mahdollisuudet vain olisi hyvä saada samalle viivalle duunareiden kanssa.

Julkisuudessa puheet yrittämisestä ja yrittäjyydestä on usein juuri isompien yritysten asioiden läpikäymistä, kannattaisi aina kuitenkin muistaa, että jokainen yritys on joskus ollut ensin pieni, eikä se kasvu aina ole itsetarkoitus, jos pystyy elättämään edes itsensä ja maksamaan veronsa, se on valtiollekin paljon parempi, kuin työttömän elämä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yksinyrittäminen ja itsensä ja perheensä elättäminen on jo sinänsä sankariteko. Vaihtoehtonahan on usein sosiaaliturvan varaan jääminen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Entä "maatalousyrittäjät" joita ennen kutsuttiin maanviljelijöiksi. Mihin katekoriaan heidät laittaisit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä maanviljelyssäkin on selviä yhtäläisyyksiä yrittämisen kanssa. Esimerkiksi riskinoton myötä suurten ja kalliiden investointien osalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset