plukkala

Kepu kahmimassa valtaa maakuntiin

Nykyistä hallitusta muodostettaessa näytti siltä, että tarkoituksena olisi saattaa kuntoon Suomen kuralle mennyt talous. Tämän piti tapahtua uuden tuoreen, politiikassa ryvettymättömän pääministerin johdolla.

Tänään tilanne näyttää kuitenkin toiselta. Uusi pääministeri kiristää muita hallituspuolueita hallituksen hajoittamisella, ellei sote-uudistusta toteuteta Keskustan maakuntamallin mukaisesti. Se tarkoittaisi, että Suomeen syntyisi 18 itsenäistä sote-aluetta, vaikka valtaosa asiantuntijolista on sitä mieltä, että 5-12 sotealueen malli olisi selkeästi kustannustehokkaampi ratkaisu ja maakuntamallilla säästöt jäisivät olemattomiksi.

http://yle.fi/uutiset/valitse_naista_sote-alueiden_maara__hallituskin_va...

Keskusta näyttää haluavan pitää maakuntien poliittisen ja taloudellisen vallan itsellään kynsin hampain. Uusi Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri on antanut itsestään tähän asti kuvan siitä, että hän ei olisi vain omaa ja puolueen etua ajatteleva keskustapolitiikko, vaan politiikko, joka ajattelisi Suomen etua. Tänään sekin näköharha sitten paljastui.  Sama Keskustan "siltarumpupolitiikka" vain jatkuu. Keskusta on Keskusta, vaikka voissa paistaisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vanha sanonta Kepu pettää aina pitää vieläkin paikkansa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kepulle kai oma äänestäjäkunta on se tärkein ihan niinkuin kokoomuksellakin.
Toinen sanonta: Kokoomus on EK:n toimenpaneva elin.
Kolmas sanonta: Vihreät on kokoomuksen puisto-osasto.
Neljäs sanonta: Persut on…
Viides sanonta: ..

Suht'koht normaalia että puoluet toimivst agendansa mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hallitusta muodostettaessa kaikki siihen osallistuvat puolueet ja varsinkin Juha Sipilä puhuivat maan talouden korjaamisesta. Keskustan kiristäminen sote-ratkaisun yhteydessä on taas tuttua Keskustan siltarumpupolitiikkaa.

Eero Mattila

Ai jaa, olisiko parempi että kaikki päätökset tehdään Helsingissä. Ja jokainen saa tulla varmaan hoitoonkin Helsinkiin tai olla tulematta...
- Edellinen sote kaatui juuri tähän. Maakuntien ihmisillä pitää olla päätösvaltaa ei ketään voi alistaa vain maksaja rooliin.
- Kokoomus taitaa pettää tällä kertaa. Ei pitäisi lupailla ulkomaisille lääkäriasemille läänityksiä ennen kuin ne on jaettu. Aika typerys täytyy olla jos luulee, että kokoomus ajaa kansalaisen asiaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos Sote-alueita olisi 5 tai 12, ei päätöksiä silloinkaan tehtäisi ainoastaan Helsingissä. Sote-alueiden kantokyky olisi esim 12. sote-alueella parempi kuin Keskustan ajamassa maakuntamallissa. Myös säästöt olisivat merkittävästi suuremmat.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Jos kokoomus ei pärjää Sipilän keskustan kanssa, niin en ymmärrä kuka muu (persut & kd) niiden kanssa olisi halukas alistettavaksi hallitukseen.

Ei tästä selvitä muuta kuin uusilla vaaleilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos hallitus tähän hajoaa, on varmasti edessä uudet vaalit.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Nyt voisi jopa suositella Pekan kirjoitusta. Pääministeri Juha Sipilä tuli lopultakin kaapista ulos. Taitaa keskustapuolue lähinnä suojella omaa virkamiesmafiaa omalla sote-mallillaan. Kuinkas muuten kun ei anna tuumaakaan periksi, nähtäväksi jää mikä poliittinen seuraus siitä on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Sipilä on paljastanut itsestään perinteisen kepulaisen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, kuten avauksessani jo kirjoitin, kysymys on vallasta. Oheinen kartta kertoo sen karulla tavallaan.
http://yle.fi/uutiset/kiistan_taustalla_valta_18_s...

Juha Merisaari

Kepun toiminnassa ei ole mitään yllättävää. Sen sijaan odotukseni Sipilän toiminnasta olivat hieman toisenlaiset kuten blogistillakin.

Ei tullut Suomeen uutta "valtiomies" tasoista politiikkoa. Siltarumpupolitiikkojen ketju saa jatkoa. Surullista on myös kokoomuksen tavoite saada suomalaisten vaivalla hankkimat rahat veroparatiiseihin. Miten tämän selkkauksen jälkeen jatketaan jää nähtäväksi ja varmaankin myös koettavaksi.

Auttaisiko uudet vaalit asiaa, en tiedä. Vaalikarja ryntäilee sopulilauman tavoin, ainakin osittain, puolelta toiselle politiikkojen petettyjen lupausten ja omien odotustensa ja kuvitelmien ristiaallokossa. Moni on nyt pettynyt ja vielä useampi tulee pettymään.

Jos kuitenkin uudet vaalit tulevat ennenaikaisesti niin ainoa asia minkä vaalien jälkeinen hallitus kykenee sopimaan on valtionvelan kasvattaminen. En kuitenkaan usko, että jonkin tienpätkän tai raideosuuden korjaaminen ja junan kulkeminen tyhjänä tuppukylään auttaa oikeasti Suomen nousuun.

Velkamäärän lisäämistä moni asiantuntija ja monet politiikot kannattavat. EU:n direktiivit / ohjeet / määräykset / suositukset ovat kuluneen vuoden aikana ja jo aiemminkin monilta osin heitetty romukoppaan, joten niistä ei enää tarvitse välittää.

Suomalainen on nöyrä ja lainkuuliainen kansalainen joka ei halua kuitenkaan ajautua samaa tilanteeseen johon Kreikkalaiset on ajettu pelastettaessa eurooppalaisia pankkeja. Kuka määritteleen sen velkamäärän jonka voimme ottaa ilman, että ajaudumme Kreikan tielle?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä tilanteessa uusien vaalien järjestämisen seurauksena voisi uuden eduskunnan kokoonpano olla kovastikin yllätyksellinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaikka hallitus saisikin sote-asiassa kompromissin aikaan eikä hajoaisi, se ei olisi enää entisensä. Paljon tähän asti hehkutettu puolueiden välinen luottamus ei tähän hallitukseen enää palaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset