plukkala

Keitä me olemme?

Tilastokeskus on julkaisut mielenkiintoisen kyselytutkimuksen. Sen mukaan noin seitsemän prosenttia aikuisista suomalaisista on kirjoittanut "yhteiskunnallisia ja poliittisia mielipiteitä" verkkoon viime kuukausina. Tutkimuksessa on jaettu kirjoittajat iän, toiminnan, koulutusasteen, asuinpaikan kaupunkimaisuuden ja sukupuolen mukaan.

http://www.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/2015/11/26/nyt-se-palj...

http://www.tilastokeskus.fi/til/sutivi/2015/sutivi_2015_2015-11-26_tau_0...

Iän mukaan eniten näyttävät kirjoittavan nuoret aikuiset. Opiskelijat ovat aktiivisia ja henkilöt, joilla on korkea-asteen koulutus. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa asuvat kirjoittavat enemmän, kuin maaseudulla asuvat. Myös miehet ovat naisia aktiivisempia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka tämä tilastokeskuksen profilointi osuu US-puheenvuoron kirjoittajiin ja kommentoijiin?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olen itse työtön nuori toisenasteen ammatillisen merkonomin perustutkinnon suorittanut mies Jyväskylästä, joka on kaupunki vaikkei se sijaitsekkaan pääkaupunkiseudulla. Ehkä on jokin syy miksi kaikkia ei lasketa tähän tilastoon. Oma huomi puheenvuoroa kommentoidessa useimmat bloggaajat ovat usein keski-ikäisiä miehiä tai keski-ikäisiä naisia (Nuorista miehistä saisi juuri ja juuri kolmannen edustajiston).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

US-puheenvuorossa kirjoittavien joukossa on myös suuri joukko eri puolueissa näkyvällä paikalla toimivia tai toimittaneita vaikuttajia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puheenvuorossa kirjoittavien profiiliin vaikuttaa varmasti myös se, että täällä vaaditan kirjoittamaan omalla nimellä ja kuvallaan. Monet työssäkäyvät varmasti tätä vierastavat oman työpaikkansa tai ammatillisten sidosryhmiensä takia?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tuon tilastokeskuksen tilaston omituisuus on tämä kohta:

Opiskelija 82 10
Työllinen 58 7
Eläkeläinen 13 3

Taloussanomissa tämä oli kyllä huomattu ” Tutkimuksesta ei käy ilmi, kuinka innokkaasti työttömät jakoivat mielipiteitään.” Pitäisikö tuon työllisen olla ennemminkin työllistynyt kuin työllinen, mikä ei suuhuni istu.
Ennen se taisi olla työläinen. Eikö työttömiä tilastoitu vai eikö heidän osaltaan haluttu tuoda julki tilastoa? Vai eikö heillä saisi olla muuta aktiivisuutta kuin niiden työpaikka hakujen tekeminen.
Aivan kuin työttömillä ei olisi minkäänlaisia mielipiteitä siis muutakin kuin valitusta kuten eräs kommentoija taloussanomissa kirjoitti. Ja työllisetkö eivät sitten valita mistään. Kyllä he valittavat ja aihe on tuttu ja sama vuodesta toiseen menipä yhteiskunnassa kuinka vain. Toki siitä valittavat kaikki olipa syytä tai ei.

Hyvä huomio työssäkäyvien arkuudesta tuoda julkisesti mielipiteitään julki, koska omaa työpaikkaa täytyy suojella, tuomatta millään tavalla mielipiteitään julki. Voisiko se olla syynä myös niiden työttömien mahdollisuuteen työllistyä, jos heillä on ollut liian aktiivista osallistumista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oikea sana voisi olla työssä oleva. Työttömien osalta osallistumista rajoittaa osaltaan sama syy kuin työssä oleviakin. Mielipiteet voivat olla esteenä tulevalle työllistymiselle?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Pitäisikö tuota pitää tiedostamattomana vai tiedostettuna rajoittamisena avoimemmalle yhteiskunnalle, jos ihmisen mielenilmaisua seurataan vain, omaan konseptiin sopivammalla tavalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Ihmiset ovat näissä asioissa jo varsin tiedostavia. Onko se sitten hyvä asia? Siitä voi olla montaa mieltä?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #8

Ei voi pitää hyvänä asiana, jos meidät manipuloidaan ilmaisemaan vain tietylle kansan kerrokselle sopivia asioita. Näen kyllä yhteiskunnan tällä hetkellä avoimena mutta myös lukkiutuneena yhteiskuntana, jossa ei synny sitä avointa keskustelu ilmapiiriä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

En itsekään pidä asiaa hyvänä. Kuitenkin nuorempi sukupolvi on koulutettu siihen, että minkä verkkoon pistät, sieltä se löytyy hamaan tuomiopäivään saakka. Ja tottahan on, että voit edestäsi löytää itsäsi vahingoittavia omia kirjoituksia tulevaisuudessa esimerkiksi elämäntilanteesi muutoksen jälkeen.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #10

Niinhän sen on, minkä jälkees jätät, edestäs löydät …

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Ja juuri se rajoittaa ihmisten kirjoittamista esimerkiksi poliittisista mielipiteistään omalla nimellään somessa.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #12

Enpä toivoisi, että ihminen tuntisi itsensä sen takia ulkopuoliseksi tai vieraannuttaisi lopullisesti minkäänlaisesta vaikuttamisesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

En pidä itsekään asiaa toivottavana. Näin vain tuntuu olevan. Omalla nimellä kirjoittaminen sinänsä on hyvä asia, mutta toisaalta se rajoittaa kirjoittajien uskallusta.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #14

Kiitän hyvästä, asiallisesta ja vuorovaikutteisesta mielipiteenvaihdosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset