plukkala

Perussuomalaisten kannatus on kevään vaaleista puolittunut

Ylen marraskuun puoluegallupissa perussuomalaisten kannatuksen laskeminen näkyy selkeänä trendinä. Vastaavasti SDP:n kannatus jatkaa nousuaan.

Keskusta 21,6%

SDP 21,0%

Kok 18,3%

Vihr 12,6%

PS 8,9%

Vas 8,1 % 

RKP 4,6%

KD 3,5%

Oppositiopuolueiden kannatus ohitti tämän kyselyn mukaan hallituspuolueiden kannatuksen. Varsinkin SDP ja Vihreät ovat hyötyneet oppositioasemastaan.

Hallituspuolueista Keskusta ja Kokoomus ovat säilyttäneet asemansa. Stubb-kohu ei näy vielä tuloksessa täydellä painoarvollaan, mutta on oletettavaa, että se näkyy seuraavissa kyselyissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (87 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreilläkin on selkeä hajurako Perussuomalaisten kannatukseen. Samaan aikaan Vasemmistoliitto hengittää jo PS:n niskaan.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Pekka,

tulos on aivan odotettu.

Ainoa yllätys omaan arviooni on se, ettei Sipilän ja keskustan kuplan puhkeaminen vielä näy. - Sekin kyllä nähdään.

Kiitti vain, että pidät tästä blogia, ei tartte kaivella muualta!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aika pitkälti odoyetun kaltainen tulos. Kuten mainitsit, Keskustan kannatus voi vielä painua, kun hallituksen kovat toimet äänestäjille kunnolla aukeavat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #21

Odotatkohan joku jo sen jälkeen Terijoen hallituksen tarttuvan puikkoihin? :-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Eiköhän kuitenkin mennä vielä demokratiasääntöjen mukaan.Muutta aina on syytä muistaa, että ennenaikaiset vaalitkin ovat mahdolliset.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #35

Seppo,

älä nyt hermostu; kysehän on vain ja omista arvoinnistani jo ajat sitten.

Odotellaan vain rauhassa seuraavia tuloksia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #49

Heikki,
en todellakaan ole hermostunut. Siksi hymiö lopussa. Kommenttini ensimmäinen sana oli kirjoitusvirhe, joka ei liittynyt mitenkään Sinun kommenttiisi, vaan siihen, että herätyskello ei ole herättänyt riittävästi.

Kriisitietoisuus vain taitaa olla katoamassa heiltä, jotka vielä pärjäävät jotenkuten. Gallup-tulokset vaihtelevat, joten en ota niistä näppylöitä, koska en kuulu mihinkään puolueeseen.

Huoleni liittyy Suomen talouden nousun viipymiseen ja muidenkin ongelmien kasautumiseen vähän joka puolelta. Ehkä se on vain merkki poliittisesta sinisilmäisyydestäni...?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Seppo, älä huolta kanna. Oma mielipiteeni on kanssasi samankaltainen. Ja minulla on oikeastikin siniset silmät.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Oppositiolla on hirveä hinku saada hallitus nurin. Tämä olisi pahin mitä tässä tilanteessa voi tapahtua.

Vasemmiston hallituksessa velanotto kiihtyisi eikä mitään välttämättömiä uudistuksia tehtäisi, vienti hiipuisi, luottoluokitus romahtaisi, jonka seurauksena korot nousisivat ja ykskaks emme pystyisi hoitamaan lainojamme. Velan oton kanssa verotus myös nousisi ja ajaisi loputkin teollisuudesta maanpakoon. EKP ja IMF tulisiva Helsinkin ja sanelisivat ne todelliset "pakkolait", joista yksikään liitto ei varmasti kieltäytyisi. Amen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Jos hallitus nyt kaatuisi, seuraisi automaattisesti uudet vaalit, koska demarit eivät uuteen hallitukseen lähtisi ilman vaaleja. Voisimme saada kovin nykyisestä poikkeavan eduskunnan. Sen kanssa olisi sitten elettävä. Juuri siksi kaikki kaikki hallituspuolueet haluavat hallituksen pysyvän pystyssä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tilastokatsausmainen raportti painottuu vuosien 2003−2015 kansallisten eduskuntavaali-tutkimusten aineistoista kerättyihin pitkittäistietoihin, jotka käsittelevät vaaleja, äänestys-päätöksiä ja niiden perusteita, puolueiden kannattajakuntien rakennetta ja ideologista sijoittumista sekä
kansalaisten poliittisia asenteita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei kuitenkaan selitä populismin kannatuksen nousuja ja laskuja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Tämä voi selittää :)

"Alhainen sisäinen kansalaispätevyys kytkeytyy erityisesti heikkoon poliittiseen tietämykseen ja poliittiseen kiinnostuneisuuteen. Kuitenkin vaikka suomalaisten poliittinen kiinnostuneisuus ja poliittinen tietämys ovat kohtalaisen korkeita kansainvälisessä vertailussa, heidän sisäinen kansalaispätevyytensä
on keskimäärin verrattain heikkoa (Kuvio 3.6.). Suomalaisista jopa yli 40 prosenttia
on samaa tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että politiikka on välillä niin monimutkaista että siitä kärryille pääseminen on vaikeaa."

Populistiset poliitikot vetoavat juuri tähän 40 prosentin ryhmään yksinkertaistuksillaan...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Voi, ollaettä pieneltäosaltaan selittää.Mutta esim perussuomalaiset ovat kovin heterogeeninen joukko, enkä ainakaan minä lähtisi heitä kategorisoimaan tarkasti yhteen joukkoon. Lisäksi perussuomalaisten kannatuksen lasku kevään vaalien jälkeen on sitä luokkaa, ettei tämä asia sitä pysty millään kokonaan selittämään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Suoraviivainen populistinen politikointi auttaa luomaan nostetta puolueen kannatukselle etenkin oppositioasemassa, kun varsin usea potentiaalinen äänestäjä kokee politiikan ajoittain liian monimutkaiseksi peliksi. PS:n kannatuksen lasku on ollut jyrkkää koko syyskauden ajan ja ainakin periaatteessa julkisuudessa esitetyt selitykset tälle kannatuksen hupenemisellle, kuten äänestyslupausten lunastamattomuudet ja suoranaiset takinkäännöt hallitusohjelmaan sitoutumisen myötä, pätevät edelleen.

Gallup-tulos(kin) kertoo myös siitä, ettei hallituksen toimiin olla tyytyväisiä oikein miltään kantilta tarkasteltuna...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Sen gallup-tulos kertoo todellakin selvästi, ettei hallituksen toimiin olla tyytyväisiä. Ja se näkyy juuri SDP:n ja Vihreiden kannatuksen nousuna. Ilmeisesti Vasemmistoliitto ei ole kovin hyvin oppositiopolitiikassaan pärjännyt, ainakaan äänestäjien mielestä?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #8

Eikö perussuomalaisten suuri kasvu selittynyt juuri kolmen ryhmän yhtäaikaisella sinne ryntäämiseää;
1) Politiikkaan pettyneet 2) yleensä vain yhteiskuntaan tyytymättömät,politiikkaa tuntemattomat 3) n i m e n o m a a n SDPhen pettyneet.

Nyt näyttää,kuin SDPn entiset kannattajat(3) olisivat palaamassa. Pettyneinä perussuomalaisiin .

Samoin monet,välillä " vanhojen puolueiden" poliikantekotapaan pettyneet(1) ,ovat löytäneet niiden poliittisista aloitteista enemmän järkeä kuin perussuomalaisten.

Jää tuo ryhmä 2: yleensä ja edelleen pettyneet ja epäkohtia näkevät ,mutta politiikkaa vieroksuvat.

Siellä on sitten se varsinainen kirjavuus: kaikkea äärioikeistosta anarkisteihin,jotka ovat äänestäneet persuja ns " piruuttaan". Siellä on varmaan myös jossain piilossa vielä se vennamolainen sirpalekin,sosiaalipolitiikasta ja pienen ihmisen asiasta oikeasti kiinnostunut. Joka on nyt tukahdutettu kansalliskiihkolla ja petetty leikkauksilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Hyvää pohdintaa. Ryhmä (1) politiikkaan pettyneet persujen kannattajiksi ryhtyneet ovat havainneet sen, että persut ei ollut heille yhtään sen parempi vaihtoehto. Ryhmä(2)on kyllä varmaan vain osa ryhmä (1):stä. Persujen saamat entiset SDP:n kannattajat, ryhmä(3), ovat selkeästi palanneet SDP:n leiriin. Hallitus on omalla toiminnallaan tehnyt selväksi, ettei se ainakaan varsinaisesti aja palkansaajan asiaa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #54

Näin perussuomalaisena (aktiivina) jos kommentoin kannatustamme, niin osa kannattajistamme äänesti ylisuurin odotuksin puoluettamme. He ollevat niitä, sanotaanko, politiikasta syrjäytyneitä enemmän tai vähemmän. Kun puolue pääsi hallitukseen, nämä kannattajat odottivat puolueen sanelevan vaaliohjelmansa muille.

Puolue on myös ensimmäistä kertaa hallituksessa, joten siinä on ollut harjoittelemista. Iso virhe tuli myötäilemällä pakkolakeja ja leikkauksia. Kannattajat odottivat tiukempaa torppaamista. Moni tulkitsi puolueen pettäneen ja siirtyneen isokenkäisten kelkkaan. Näinhän ei tosiasiassa ole, koska kannatus tulee muualta ja se luonnollisesti tajutaan. Kun tylyt uutiset leikkauksista tulivat, säikähtänyt ja pettynyt tunnelma oli altis ottamaan vastaan opposition propagandan, medialukutaito petti.

Puolueen asiaa tietenkin yritetään ajaa koko ajan läpi, mutta se ei saavuta useinkaan julkisuutta. Ministerit ovat varsin epäkiitollisessa tilanteessa. He ajavat kannattajiensa asiaa, vaikka kannattajat eivät siihen usko ja ovat jopa hylänneet.

Lisäksi maahanmuutto lähti käsistä, eikä sen suhteen näytetä ajateltavan kovin joustavasti: koska tulijoita on paljon, se on yksipuolisesti hallituksen ja perussuomalaisten vika.

Näistä on sinänsä turha vikistä, mutta totesinpa nyt oman tulkintani. Maahanmuuton suhteen parempaa miehitystä ei ole tarjolla ja työtä tehdään. Kärsivällisyys ei vain monilla riitä.

Suuret toiveet johtavat suureen pettymykseen. Siinä on kova takaisinpuhuminen edessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #79

Puolueen kannattajien pettymyksestä on varmasti kysymys, kuten oikein totesit. Näyttää myös siltä SDP:stä suurin odotuksin siirtyneet äänestäjät ovat palailemassa takaisin.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #79

Minä en oikein jaksa uskoa, että säästöt olisivat kovinkaan merkittävä syy persujen kannatuksen laskussa. Puolueenne ei pahemmin elvytystä lupaillutkaan ja ylivoimainen enemmistö suomalaisista tajuaa, että edessä on laihoja vuosia, oli hallitus millainen hyvänsä. Siksi toisekseen fanaattisimmat säästöjen vastustajat ja Ay-väki kannattaa uskollisesti SDP:tä ja vasemmistoliittoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #92

Mikä sitten mielestäsi on perussuomalaisten kannatuksen laskun syy?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #6

Juho Antikainen. Kertoisitko meille 40 prosentille kuka tai ketkä ovat näin lausuneet. Laittaisitko lainaukssei lähteen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #5

Niin, mitä on populismi?

Oppositiossa ollessa perussuomalaisia nimitettiin populisteiksi kun ne arvostelivat hallituksen tekemisiä. Nyt perussuomalaiset ovat hallituksessa korjaamassa demarienkin tekemiä virheitä. Nyt demarit ovat oppositiossa ja arvostelevat kaikkia tämän hallituksen tekemiä päätöksiä.

Demarit eivät tunnusta tekemiään virheellisiä tekojaan vaan haluaisivat kaiken jatkuvan heidän tuhoon vievää linjaa. Voi sanoa, että demarit ovat nyt populisteja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Täältä voit valita mieleisesi määritelmän populismille.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Populismi

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #22

Arvostelu ja järkevä oppositiopolitiikka ei ole populismia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #51

Lisäksi vielä se, että yleensä populismi vain arvostelee, eikä tarjoa minkäänlaista vaihtoehtoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Selittää osaltaan poliittisen ilmaston kehittymistä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Loppujen lopuksi ihmeen rennosti ovat Perussuomalaiset romahduksensa ottaneet. Kitinää on kuulunut Tynkkysen lisäksi vain muutamalta melko tuntemattomalta kunnallispoliitikolta. SDP:llä taas ei tunnu olevan riemu katossa, vaikka kannatuksen nousu on ollut ennätyksellistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demaritkin ymmärtävät sen, ettei heidän kannatuksensa nousu johdu heidän omasta erinomaisuudestaa, vaan muiden sekoilusta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

PL.#9. Näin on. Gallup-tulos ei ole mikään vaalitulos. Vaalitulos on eri asia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Ja ilmeisesti uskoit, että minä en tätä tietäisi?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #25

Se ei ole uskon kysymys, se on raaka totuus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Tämä selvää. En kuitenkaan näe kovin korrektina käydä keskustelua tosiasiasta, jonka jokainen tietää? Tätä maata ei hallita gallupeilla. Sinä näet ilmeisesti asian niin, ettei maan mielipideilmaston muutoksesta saisi käydä keskustelua?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

(#9) Niin.
Demarit, Vassarit ja Vihreäthän ovat olleet tuhoamassa Suomen taloutta jo six-pack -hallituksessa, jota nimitettiin historiamme huonoimmaksi (jopa Oden toimesta).
Nyt sama hanke jatkuu loogisesti oppositiossa, kunnes suomalaiset - toki liian myöhään - huomaavat, että tosiasiat ovat nenässä kiinni. :-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Tässähän on vain kysymyksessä se, että SDP toteuttaa Keskustan edellisten vaalien jälkeistä politiikkaa. Kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Silloin muiden virheiden ansiosta oma kannatus nousee.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei ehkä ihan noinkaan.
Kyllä monet hallituksen " uudistukset" ja leikkaukset ovat saaneet demarien entiset äänestäjät miettimään uudelleen,mikä on politiikassa ja yhteiskunnassa oikeasti keskeistä. Ja myös sitä,miten politiikkaa pitäisi tehdä.
Tottakai,jos vertailukohta on näin esillä,vertailu on helpompaa.

Vihreisiin on varmaan sitten valunut kannatusta niiltä,joille SDP on liian " oikeistolainen" tai sidoksissa ay- liikkeeseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Juuri näitten uudistusten ja leikkausten takia persujen kannatus on laskemassa. He ovat menettäneet kannatustaan juuri demareille.

Vihreiden kannatuksen nousun uskon tulevan osin Keskustasta, Kokoomuksesta ja myös Vasemmistoliitosta. Ei kuitenkaan perussuomalaisista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Persuilta tuntuu kadonneen me perussuomalaiset -henki, enää ei rynnätä joukolla puolustamaan jos perussuomalaisia arvostellaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen havainnoinut saman ilmiön.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eipä tässä mitään yllätyksiä ole. Mielenkiintoisempi tulee olemaan seuraava gallup, missä jo näkyy Stubbin ja Sipilän touhut hallintarekisterin yhteydessä. Tässä ei taida vielä myöskään näkyä eläkeleikkauksen perumisen peruminen. Hieman yllättävää tuo Vasemmistoliiton nousu. Tosin hallituksen toimet ja Arhinmäen ilmoitus vetäytyvänsä ensi kesänä puolueen johdosta varmaan vaikuttaa.

Hämmästyttävää on myös muut-ryhmän kannatuksen lasku, vaikka toki mahtuukin virhemarginaalin sisään. Sinne suuntaan ei näytä olevan paljon liikkenettä.

Perussuomalaisilla menee koko ajan huonommin. Ihme, ettei siellä ala olla jo hirmuinen paniikki. Ainakin on Soini saanut kesytettyä eduskuntaryhmänsä, kun ovat ainakin toistaiseksi olleet hänelle uskollisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En kyllä näe tuloksessa Vasemmistoliiton suurta nousua. Kaikki virhemarginaalissa, vaikka puolue nauttiikin oppositioasemasta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olen ollut niin kiltti, että sain joulahjat ja joulumielen jo nyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä Vihreiden gallup-kannatus on korkealla tasolla. Mutta muistathan kuitenkin sen, että yleensä Vihreiden gallup-kannatus ei realisoidu täysmääräisesti vaaleissa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Arvaat varmaan mikä se toinen lahja oli.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #41

Ainakin minut olet ymmärtänyt väärin.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Timo Soini viime eduskuntavaalien jälkeen:
"Perussuomalaiset ovat tulleet jäädäkseen. [...] Työn ja linjan voitto. [...] Me osaamme puoluetyön. [...] Iskimme epäilijöille jauhot suuhun. [...] Olemme toiseksi suurin puolue, eikä meitä voi sysiä."
http://timosoini.fi/2015/04/kiitan-me-olemme-luja-...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hybris

Nyt ei puutu enää kuin Tossavainen ruikuttamaan jotain muiden puolueiden ylimielisyydestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja hän voisi sen itkuvirtensä kirjoittaa vaikkapa MV-lehteen. Voisi hänen kirjoituksensa saada siellä enemmän sitä uskottavuutta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Muutama sivuhuomio:

Tasoitetuilla luvuilla Keskustan lokakuun tilanne on 3,5 %-yksikköä alle vuoden 2014 lokakuun. Todellisuudessa tasoitetuilla luvuilla Keskusta on tullut koko vuoden tasaisesti alaspäin. Huippuhan oli joulukuussa 2014. Huhtikuun kyselykannatukseen verrattuna Keskusta on -2,3 (vaalitulokseen +0,6).

Kokoomus taas on suunnilleen vuoden takaisissa luvuissa, pudotusta 0,8 %-yksikköä. Mutta juuri vuosi sitten kokoomus oli pahassa pudotuksessa, jonka pohja tuli vastaan helmikuussa. Huhtikuu +1,6 (+-0).

SDP on 4,5 %-yksikköä yli lokakuun 2014. Mutta todellisuudessa nousu on tullut kolmessa kuukaudessa, koska vielä heinäkuussa puolue oli yhden prosenttiyksikön alle vuoden takaisen kannatuksen. Huhtikuu +4,6 (+3,5).

PS:llä taas pudotus vuoden takaisesta on 5,5 %-yksikköä, mikä sekin on tullut tuossa samassa ajassa kuin SDP:n nousu. Huhtikuu -6,5 (-7,9).

Vihreiden osalta tilanne vuoden takaiseen on nousu 4,1 %-yksikköä. Huhtikuu +3,1 (+4,0).

Kun nyt vertaa noita marraskuun lukuja lokakuun tasoitettuihin, niin voisi arvella, että Keskustan ja Kokoomuksen tilanne on tasaantumassa. Vihreilläkään ei ole suuria muutoksia näkyvissä. SDP:llä on ehkä vielä pientä nousuvaraa mutta onko kolmen kuukauden salamanouseu vain kupla? PS:n tilanne sen sijaan näyttää edelleen pahalta sillä lasku näyttäisi jatkuvan tasaisena.

Neljä vuotta sitten tässä vaiheessa Keskusta oli tullut rajusti alas ja PS komeasti ylös (siis oppositio - sekä vaalitulokseen että huhtikuun kannatukseen verrattuna).

Hallituksessa taas Kokoomus oli noussut reippaasti ja SDP ja Vihreät pudonneet hieman.

Voisi kysyä, mitä voi päätellä hallituskaudesta ensimmäisen puolen vuoden perusteella? Hallituksen ja opposition kannatussuhteet olivat 2011 suunnilleen samat kuin vaalien aikaan. Nyt taas hallitus on menettänyt selkeästi kannatustaan. Mutta vasta 2018 ratkaisee, onko hallitus alkuvaiheessaan onnistunut. Olettaen tietenkin, että se ei hajoa sisältä sitä ennen. Edellinen ei tehnyt mitään, ei edes hajonnut...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä kooste. Sinä haet vuoden trendejä vuoden aikajanalla. Minä puolestani 3-6kk aikajanalla. Erona tässä on se, että vaalit olivat puoli vuotta sitten ja maassa on nyt uusi hallitus.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Juho Joensuulta hyvä nootti. 7/8 valikaudesta on jäljellä, joten paljon tulee vielä tapahtumaan, ja oletan monen ikävän tosiasian olevan vasta tulossa, vaikkeivät ne liittyisikään hallituksen tai opposition hyvyyteen tai huonouteen.
Tulemme todennäköisesti maksamaan paljon odotettua kovempaa hintaa menneistä virheistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olettaen, että hallitus pysyy pystyssä täydet neljä vuotta, eikä tule ennenaikaisia vaaleja.

Hinta sille voi kieltämättä olla kova.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tähän saakkahan hallitus on lähinnä toimeenpannut edellisen hallituksen perintöä. Omat tavoitteet ovat pääosin vielä valmistelussa ja suunnittelussa. Toiminta taas on ollut siinä mielessä avointa, että tavoitteet ja suunnitelmat on myös julkistettu.

Julkisuuden ansiosta suunnitelmiin on päästy vaikuttamaan ja huonoja yksityiskohtia on muutettu paremmiksi. En aina ymmärrä, miten oppositio ei ole tyytyväinen edes siihen, että heidän näkemyksensä otetaan huomioon. Sekin on väärin, että ei tee alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaikka huutaja on itse vaatinut muutosta.

Onneksi Sipilällä näyttää pokka pitävän. Kai hän tiesi leikkiin lähtiessään, että kiitosta on turha odottaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #47

Kuitenkin hallituksen toimissa on näkynyt jotenkin asioiden hätäinen valmistelu ja se, että taustalaskelmissa ei ole esitysten kokonaisvaikutuksia ole aina huomioitu?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #47

Sipilällä näyttää olevan ns. lehmän hermot. Nyt olisi tilaisuus hoitaa kohtalaisen sopuisasti asioita, koska Sipilä on selkeästi kertonut tavoitteistaan julkisesti. Asioista voisi puhua.

Kakaramainen ja puoliälytön koulukiusaaminen on jotenkin purskahtanut erityisen vahvasti esille, vaikka tilanne on todella vakava. Tällaiseen ilmiöön en ole kohtalaisen pitkän eloni aikana törmännyt. 1970-luvun stallaritkin sentään kertoivat, mihin pyrkivät. Mutta nyt tehdään Suomelle hallaa, ikään kuin huvikseen, vaikka jäljet johtavat pitkälti vuosina 2008-2015 tehtyihin ratkaisuihin, mutta mentaliteetti leijuu muinaisuudessa...

No, tämä meni gallupin ulkopuolelle...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #62

Johtunee varmasti siitä, että hallituksen "S":t ovat varsin kokemattomia hoitamaan valtion taloutta?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #66

Niinpä. Vain muutamalla ministerillä on minkäännäköistä aikaisempaa ministerikokemusta ja moni taitaa olla vasta toisen kauden kansanedustaja. Siis vähäisellä kokemuksella ollaan liikeellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On syytä pohtia myös mitä tämä gallup-tulos merkitsee hallitustyössä. Varmasti monella persu-kansanedustajalla on vaalivelkaa maksettavanaan ja hallituksen kaatuminen merkitsisi todennäköisesti myös uusia vaaleja ja tähän ei varmasti monikaan persuedustaja sovinnolla suostu, koska on hyvin todennäköistä, että edustajan paikka lähtee, mutta vaalivelka jää. Kun puhutaan kuka on kenenkin panttivanki, niin persut on tällä hetkellä gallup-tuloksen panttivanki ja se kyllä käytännössä tarkoittaa, että sen painoarvo halituksenksen sisällä on olematon jos sitä painoarvoa koskaan on edes ollutkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Huomiosi pitää paikkansa. Kaikkein vähiten ennenaikaisia vaaleja juuri nyt haluaa perussuomalaiset. Siksi se varmasti vaikuttaa perussuomalaisten painoarvoon hallituksessa. En muuten usko muiden hallituspuolueiden uusiin vaaleihin heti haluavan?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Persuille uudet vaalit olisivat todellakin tuhoisa asia. Puolue ei vältämättä edes selviäisi siitä, vaan kokisi edeltäjänsä SMP:n kohtalon.

Eivätkä uudet vaalit Keskustalle ja Kokoomuksellekaan herkkua olisi, vaikka eivät isoja tappioita kokisikaan. Hallituksen muodostaminen voi olla hieman vaikeampi asia. Periaateessahan olisi mahdollista, että vaalien jälkeen nämä nykyiset hallituspuolueet muodostavat jälleen hallituksen, mikä olisi varsin epätodennäköistä. Mutta siinä skenaariossa joudutaisiin ottamaan neljäs hallituskumppani. Ja demareita olisi aika paha ohittaa hallitusneuvotteluissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #74

Jos uudet vaalit pidettäisiin nyt perussuomalaisten kannatus ei yksinkertaisesti riittäisi hallituspaikan uudistamiseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eipä ollu gallupissa mitään yllättävää edelliseen verrattuna, kaikki on virhemarginaalin sisällä. Olen jo pitkään sanonut, että oikeasti persut on n.10% puolue, kaikki muu on tyhmien äänestäjien ja vaalilupauksien ansiota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei näin yksittäisen kyselyn tiimoilta, mutta se vahvistaa vain jo pitkään näkynyttä kehitystrendiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Seuraaviin vaaleihin on niin pitkä aika, ettei tämän hetkisillä gallupluvuilla ole juurikaan merkitystä hallituksen mandaattiin nähden.

Galluptulokset (kuten vaalituloksetkin eri vaaleissa) osoittavat niin rajua volatiliteettia, että kukaan ei voi tässä ja nyt sanoa miltä luvut näyttävät vaikkapa puolen vuoden kuluttua.

On kuitenkin hyvä, että galluppeja tehdään. Puolueet saavat niiden kautta reaaliaikaista palautetta ja pystyvät ohjaamaan toimintaansa sen mukaisesti.

Aleksi Sahala

Jep. Persujen äänestäjillä on muutenkin tapana olla liikkeellä viimetingassa. Parissa edellisissäkin vaaleissa persuille povattiin gallupeissa heikkoa tulosta, mutta Soini jytkytteli kummallakin kerralla.

En ihmettelisi, vaikka näin kävisi ensi vaaleissakin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Aika vaikea nähdä, että Perussuomalaiset jytkyttelevät ensi vaalivalvojaisissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #75

Ei ainakaan siinä tapauksessa, että vaalit pidettäisiin nyt.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toivottavasti ainakin hallituspuolueilla pysyy pää kylmänä. Joka rasahduksella ei kannata hyppiä seinälle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viimeaikaisessa poliittiseesa keskustelussa on ainakin tullut selväksi se, näyttää siltä, ettei mistään saa leikata. Ei lapsiperheiltä, ei eläkeläisiltä, ei opiskelijoilta, ei varhaiskasvatuksesta, ei subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ei koulutuksesta eikä sosiaaliturvasta. Työttömien etuuksiinkaan ei saa koskea, eikä työaikaankaan. Eikä varsinkaan ylisuuren julkisen sektorin kokoon.

Miten ihmeessä Suomessa pärjättiin muutama kymmenen vuotta sitten?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #65

Niinpä. Jostakin on kuitenkin leikattava, mutta kaikki vain sanovat, että meiltä ei saa leikata. Mitä sitten pitäisi tehdä? Nostaa veroja? Ottaa lisää velkaa? Ei se talous vain lähde nousuun ihan omin voimin. Voi kyllä hieman kohentua itsestääkin, mutta kunnon nousu vaatisi jotain toimenpiteitäkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #76

Juuri niin. Jotakin on pakko tehdä. On pakko puuttua rakenteisiin. Nyt näpertely ei riitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kanssasi samaa mieltä siitä, että nyt näiden tulosten perusteella ei voida tietää puolueiden välisiä gallup-kannatuksia puolen vuoden päästä. Olen myös siitä kanssasi samaa mieltä, että on hyvä, että kyselyitä tehdään. Juuri niiden puolueille antaman palautteen takia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mahdollisten pakkolakien perustuslaillisuutta ei ole vielä myöskään selvitetty?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kovin lakoninen ja kuitenkin hajallinen oli tuo ploki.
Ja itsensä pettämisestä, eihän populisti koskaan itseään petä, sen sijaan saattaa astua vääriä askelia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onko jo vähän uskonpuutetta ilmassa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #85

Tai kaikki saavutettu: säätiö, ministerin pesti ja Lex Soini.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #86

Ja päästy oikein keskustelemaan Sergei Lavrovin kanssa. Pankaa paremmaksi, kun Elviskin on kuollut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #87
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #89

Sinulla lähde on "poikkeuksellisen" luotettava!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #86

Johan tällaisella elämäntyöllä pääsee komeasti Suomen poliittiseen historiaan! Mutta miten tarina lopulta päättyy, se vain on vielä kirjoittamatta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä ainakin pientä osaselitystä perussuomalaisten kannatuksen laskuun.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120320773661_u...

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Perussuomalaiset perustivat vaalitaistelunsa kolmeen kivijalkaan; EU-kriittisyys, pakolaiskriittisyys ja vähävaraisten puolustaminen. Kaikki nämä kivijalat on perussuomalaisten osalta nyt autuaasti unohdettu. Vaikka he istuvat hallituksessa, pitäisi näitä asioita pitää jatkuvasti esillä silläkin uhalla, että hallitus uhkaisi kaatua. Uskon, että myös Keskustan ja Kokoomuksen kannattajista merkittävä enemmistö toivoisi juuri samojen asioiden pontevampaa hoitamista ja kriittisempää suhtautumista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaiset ajavat hallituksessa täysin eri politiikkaa, jota vaalitaistelun aikana lupasivat. Ja nyt äänestäjät äänestävät jaloillaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset