plukkala

Espanjan vaalit

Espanjan eiliset vaalit muuttivat maan poliittisen tilanteen kerralla. Koko Frankon diktatuurin jälkeisen ajan vuodesta 1975 Espanja on ollut käytännössä kaksipuoluedemokratia, jossa valtaa ovat pitänyt vuorotellen konservatiivinen kansanpuolue PP tai sosialistinen PSOE kulloisenkin vaalikannatuksensa mukaan. Nyt Espanjasta on tulossa monipuoluedemokratia.

Eiliset vaalit muuttivat tilanteen kertaheitolla. Nyt parlamentissa on neljä puoluetta, joista yhdelläkään ei ole yksinkertaista enemmistöä. Espanjan parlamentissa on yhteensä 350 paikkaa. PP on saamassa niistä 123, PSOE 90, uusi vasemmistolainen puolue Podemos 69 ja myöskin uusi liberaalinen Ciudadonos 40 paikkaa.

Hallitusneuvotteluista ennustetaan uudessa tilanteessa vaikeita. Nykyinen pääministeri Rajoy on ilmoittanut, että hallituksen muodostajan paikka kuuluu PP:lle suurimpana puolueena ja halunsa toimia hallituksen muodostajana. Muut puolueet eivät kuitenkaan halua yhteistyöhön hänen kanssaan.

Espanja on ollut vuosia yksi Euroopan kriisimaista. Työttömyys on nyt 20%, vaikka onkin laskussa. Nuorisotyöttömyys on kuitenkin yli 50%.  Lisäksi Katalonian itsenäistymishalut lisäävät maan politiikan vaikeuskerrointa.

http://www.sueddeutsche.de/politik/nach-der-wahl-in-spanien-iglesias-tri...

http://yle.fi/uutiset/espanjan_vasemmistopuolueet_eivat_tue_konservatiiv...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Espanjan vaaleja ei kovin paljon ole Suomen mediassa kommentoitu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Espanja on hieman kuin Kreikan toisinto. Äänestäjät protestoivat korruptiota ja paatunutta valtaverkostoa vastaan aivan liian myöhään, voimatta silti todellisesti vaikuttaa jo tapahtuneisiin väärinkäytöksiin enää nyt.

Olisihan se ollut jo ihme, jos tällaista vaalitulosta ei olisi ollut odotettavissa.

Tehtyjä ( velkakulutusjuhlia ) ei silti saa tekemättömiksi, mutta kyllä siellä jonkin sortin hallitus joksikin aikaa saadaan nytkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se vain voi viedä aikaa. Maasta puuttuu kaikki poliittinen kokemus monipuoluehallituksen muodostamisesta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Mielenkiintoista nähdä miten EU byrokraatit "hyväksyvät" vaalin tuloksen ja alkavatko nöyryyttämään maata ja sen kansalisia.

Podemos on moderni internetin aikainen uusi puolue eikä sitä voi panna vanhaan janaan eikä se myöskään ole mikään protestipuolue, kuten Suomen medioissa väärin kerrotaan.

Täältä lisää El Mundo lehdestä:

http://www.elmundo.es/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Vaalitulosta en usko kenenkään kyseinalaistavan. Ei Espanjassa eikä EU:ssa. Kyllä ongelma on jatkossa juuri hallitusneuvotteluissa.

Kari Ahveninen

Kaikesta huolimatta Espanjan talous on nousussa, siinä missä Suomen talous on laskussa. Ehkä se kannattaa olla eri mieltä EU:n kanssa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikesta huolimatta Espanja on noudattanut EU:lta saamiaan ohjeita. Se, että Espanjan talous on kääntynyt nousuun, on ainoastaan hyvä asia.

Kari Ahveninen

No jaa, ei Espanjassa juuri huomaa että täällä orjallisesti noudateltaisiin EU:n idioottimaisuuksia kuten Suomessa. EU ohjeistaa, ja sitä noudatetaan juuri sen verran kuin on ihan pakko, muuten tehdään niinkuin halutaan.

Ehkä Suomessakin olisi syytä ajatella toisin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Toistaiseksi EU ei vielä ole puuttunut Suomen omiin päätöksiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset