plukkala

Puolan poliittinen tilanne

Kirjoitin US-puheenvuoroon blogin 29.11.2015 Puolan lokakuun vaalien jälkeisestä tilanteesta maassa. Vaaleissa Laki ja Oikeus-puolue voitti enemmistön maan parlamenttiin 39%:n kannatuksella.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207467-puola-polkee-demokratiaa

Nyt Laki ja Oikeuspuolue on saanut presidentti Andrzej Dudan allekirjoituksella voimaan uuden lain, jolla perustuslakituomioistuin saadaan tosiasiallisesti lamautetuksi. EU pyysi turhaan ennen lain vahvistamista, että sen lain vaikutukset "riippumattomuuteen ja toimintoihin" selvitetään.

Uuden lain mukaan perustuslakituomioistuin tekee päätökset kahden kolmasosan enemmistöllä aikaisemman yksinkertaisen enemmistön sijaan. Lisäksi tärkeissä asioissa on paikalla oltava kolmetoista viidestätoista tuomarista entisen yhdeksän sijaan.

Uusi Laki ja Oikeus-puolueen hallituksen pääministeri Beata Szydlo hyödyntää valtaansa saadakseen kriittisen lehdistön ja perustuslakituomioistuimen kontrollinsa alle.

http://www.sueddeutsche.de/politik/polen-polens-praesident-besiegelt-ent...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse asiassa Puolan poliittinen kehitys tänään muistuttaa Saksan 30-luvun tapahtumia, joissa yksi puolue nousi 33%:n kannatuksella diktatuuriin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vai Puolassa on perustuslakituomioistuin lamautettu?

Suomessa ei moista tuomiosituinta ole ollut koskaan olemassa, eikä Brysselistä ole tullut mitään noottia asiaan liittyen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa on perustuslakivaliokunta, eikä Suomi ole ainoa maa ilman perustuslakituomioistuinta edes Euroopassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joo Suomessa on todellakin perustuslakivaliokunta.....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Itsekin pitäisin perustuslakituomioistuinta valiokuntaa parempana ratkaisuna sen pitemmän yli vaalien menevän aikajänteen takia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Uuden lain mukaan perustuslakituomioistuin tekee päätökset kahden kolmasosan enemmistöllä aikaisemman yksinkertaisen enemmistön sijaan."

Vaikuttaa demokraattiselta ettei perustuslakeja ihan pienen enemmistön voimin muuteta. Suomenkin demokratia vahvistuisi kun saataisiin perustuslakituomioistuin tännekin, nythän perustuslainmuutoksia arvioivat samat henkilöt jotka tekevät muutoksia eli pukki kaalimaan vartijana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä ei ole kysymys perustuslain muuttamisesta, vaan perustuslakituomioistuimen vallasta tehdessään päätöstä jonkin lain tai asian perustuslaillisuudesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä 39%:n demokratia tuo mieleen Saksan 33%:n demokratian 30-luvulla.

Karri La

PiS puolueen seuraavat lakimuutokset (joista juuri tänään parlamentissa keskustellaan) koskevat_
1) Valtion virkamiesten poliittista riippuvuutta (toisin sanoen riippumattomuuden poistamista)
2) Poliisin ja suojelupoliisin valtuuksien lisäämistä (kansalaisten salakuuntelu ilman oikeuskäsittelyä ja tuomioistuimen hyväksyntää)
3) Julkisen median (radion ja television) poliittista riippuvuutta

Poliisin, suojelupoliisin, tullin, rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien ja palokunnan (!) komentajat ovat kaikki jo vaihdettu puolueen hyväksymiin herroihin.

Toivottavasti alkaa pikkuhiljaa käydä muillekin euroopassa selville miksi populistinen puolue joka pääsi valtaan sosilistisilla lupauksilla puolassa ennennäkemättömästä lapsilisästä, eläkeiän alentamiseta ja ulkomaisten pankkien taseverotuksesta, ensin lamaannutti perustuslakituomioistuimen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, antaa muillekin kuin ainoastaan puolalaisille paljon pohtimista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yllättävää onkin se, ettei Suomen media ole mitenkään tuonut tätä Puolassa tapahtuvaa epädemokraattisata kehitystä esiin?

Karri La Vastaus kommenttiin #12

Helsingin Sanomissa oli joulun alla viisi juttua puolan poliittisesta tilanteesta:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1450494878073
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1450499570407
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1450841733191
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1450854556459
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1450925240189

Mutta sen jälkeen eivät ole enään kirjoittaneet.

PiS puolueella on ollut pitkään tasainen 20% kannatus puolassa. Ylimääräiset äänet (19% lisää) puolue sai joulupukki-tyylisillä lupauksilla ja piilottamalla johtajansa, Jaroslaw Kaczynskin, mediasta melkein vuodeksi. Monet jotka äänestivät ja julkisesti tukivat PiS-puoluetta kampanjan aikana ovat nyt julkisesti sanoneet tulleen huijatuiksi. Pelottavinta tässä kuitenkin on se, että puolan nuoret (alle 30 vuotiaat) eivät ole oleet mukana osoittamassa mieltään demokratian puolesta niin suurin voimin kuin olisi olettanut. Suurin osa mielenosoittajista ovat selvästi yli 30 vuotiaita. Nuoret aikuiset eivät näemmä muista PiSn edellistä valtakautta eivätkä tietenkään kommunistista puolaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Helsingin Sanomat on asiasta toki kirjoittanut, mutta yllättävän vähän asia on saanut huomiota Suomen poliittisessa keskustelussa. Sama tosin pätee myös Unkarin tilanteeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset