plukkala

Listavaalit taas kerran esillä

Maakuntavaalien valmistelun yhteydessä halutaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan tarkastella samalla koko Suomen vaalijärjestelmää  jälleen kerran. Sen myötä mahdolliset listavaalit putkahtavat myös valmistelussa esiin.

Listavaaleissa puolueet asettavat omalle listalleen ehdokkaansa "paremmuusjärjestyksessä". Listalta menisi sitten vaaleissa listan kärjestä läpi niin moni, kuin puolueen saama äänimäärä edellyttää. Äänestäjät eivät äänestäisi enää ehdokkaita henkilöinä vaan ainoastaan puolueita. Esimerkiksi länsinaapurissamme Ruotsissa on käytössä listavaalit.

Itse en ainakaan halua Suomeen listavaaleja. Niiden myötä joutuisin luovuttamaan merkittävän osan omaa valtaani puoluetoimistoille. Suomessa on käytössä henkilövaalit ja saan valita haluamani ehdokkaan henkilönä joltakin listalta, joka ei välttämättä ole edes puolueen lista.

http://yle.fi/uutiset/hallitus_haluaa_herattaa_keskustelua_listavaaleist...

Listavaalien yhtenä argumenttina käytetään eri vaalien kampanjoiden kalleutta nykyisessä henkilövaalimallissa. Mutta demokratialla on aina hintansa!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hallitus haluaa herättää keskustelua?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kuten totesit, listavaali siirtää valtaa äänestäjältä puoluetoimistolle ja siten heikentää demokratiaa. Moiseen yritelmään ja sitä ajaviin politikkoihin on syytä suhtautua selkeän kielteisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun listavaalit taas kerran halutaan nostaa esiin, on tärkeää, että kaikki niitä vastustavat tuovat kantansa selkeästi esiin!

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Tätä täytyy varmaan aktiivisesti ruveta vastustamaan... Kun tässä nyt saisi kerättyä energiaa muilta asioilta. Listaa en tulisi todennäköisesti äänestämään, ihmisistä on sen sijaan toistaiseksi on löytynyt mahdollisten puolueiden sisältä aina joku, joka sopii sekä talous- että humaanisuuskäsityksiini. Mikään kokonainen puolue ei sovi.

Henkilöitymistä pidetään toisaalta nykysysteemissä ongelmana ja sitä, että ihmiset eivät tutki puolueohjelmia. Tätä pitäisi korjata valistuksella: "Lukekaa ennenkuin äänestätte". Henkilövaalit tuottavat myös aina joitakin varsin epäkelpoja kansanedustajia, mutta tämäkin on kestettävissä.

Sillä miten puolueille voi välittää tavallisen kansan toiveita, jos mennään listoihin? Suurin osa ei tule liittymään koskaan mihinkään puolueeseen, mutta ajatuksia ja arvoja on kaikilla.

Puolueet voivat listavaalien avulla sementoitua sisäisen kähminnän yksiköiksi, näin minä tämän näen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyviä havaintoja Reija. Puolueita tuskin muutoksen jälkeen kiinnostaisi, ehdokkaita vielä vähemmän, käydä kuuntelemassa kansan tuntoja. Puoluetoimistossa piiri pieni vaan päättäisi, kuinka maan asioita tulisi hoitaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siirtyminen listavaaleihin pienentäisi oleellisesti äänestäjien valinnan mahdollisuuksia ja demokratian toteutumista vaaleissa!!

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Listavaali vähentää ihmisten vapautta äänestää ketä haluaa ja sitä kautta demokratiaa, totta. Mutta onko mahdollisuus äänestää Tanja Vienoset, Jani Toivolat tai vaikka Tony Halmeet kansanedustajiksi todellakin hyvä ajatus? Varmasti mukavia ihmisiä mutta eivät välttämättä parhaita lakeja säätämään ja kansalaisten etua ajamaan.

Ruotsilla on listavaali ja pärjäävät paremmin kuin Suomi. Ei hylätä ajatusta selkäydinreaktiolla vaan tutkitaan ensin.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Äänestäjälle kuuluu myös äänen käyttämisensä ohessa vastuu valinnastaan. Mielummin annan sen vapauden ja vastuun äänestäjälle kuin puoluetoimistolle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Äänestäjät voivat valita huonoja ehdokkaita, mutta niin voivat puoluetoimistotkin. Ero on vain siinä, että äänestäjät tekevät yksittäisiä haksahduksia, mutta puoluetoimintojen valta tuo mukanaan systemaattiset vinoumat ja korruption.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja kaiken lisäksi usein puoluetoimiston valinta voi olla peruuttamaton. Samalla puoluetoimisto voi nostaa haluamiaan pyörittämään koko poliittista peliä. Nykyisellä systeemillä äänestäjätkin voivat nostaa jonkun politiikan parrasvaloihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ehkä on ihan hyvä, että asia tulee esille ja siitä keskustellaan.

Ainoa peruste listojen hyväksi on kai, että siten vähennetään mainontaan käytettävien varojen ja julkisuuden vaikutusta läpimenon mahdollisuuksiin. Ns. julkkisehdokkaat menettävät etunsa. Koska käytännössä se samalla olisi kuitenkin siirtymistä vain toiseen ääripäähän, puolueen sisäiseen nokkimisjärjestykseen, on vaikea keksiä varsinaisia myönteisiä puolia.

Nyt kuitenkin äänestäjä tietää äänen menevän puolueella ja ensi sijassa sen tunnetuimmille ehdokkaille. Omalla äänellä voi kuitenkin yrittää hieman vaikuttaa puolueen sisällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikki keskustelu on tietysti hyväksi. Ääni toki menee puolueelle, mutta äänestäjät valitsevat läpimenneet asettamalla heidät itse paremmuusjärjestykseen puoluetoimistojen sijasta. Siis nykyisessä järjestemässä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siksipä olen itsekin edelleen sitä mieltä, että nykyjärjestelmää parempaa on vaikea keksiä. Jos ehdokkuuden taloudellisia rasitteita halutaan rajata, niin laitetaan sitten vaikka katto henkilökohtaisten vaalibudjettien suuruudelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Parempaa järjestelmää nykyiselle on todellakin vaikea keksiä. Vielä se, jota on myös väläytetty, että eri vaaleissa olisi erilainen järjestelmä, tuntuisi varsin oudolta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Radiouutisissa kuulin Ylen haastatelleen puoluesihteereitä asiasta. Mutta minulle tulleen puhelun johdosta jäi kuulematta vielä puolueiden kanta asiaan. Se voi olla varsin mielenkiintoinen. Eiköhän sekin vielä selviä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eduskuntavaaleissa Suomen voisi jakaa 200 vaalipiiriin, joista jokaisesta valittaisiin eniten ääniä saanut eduskuntaan

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, jossain maassahan on tämänkin kaltainen vaalijärjestelmä. Minusta meidän nykyinen järjestelmä on hyvä meille suomalaisille. Ei kannata uudistaa uudistamisen vuoksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tällainen vaalijärjestelmä on mm. Isossa Britanniassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Tiedetään toki. Antaa brittien vaan rauhassa pitää järjestelmänsä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä niiden puoluesihteerien, jotka saatiin kiinni, kantoja listavaaleihin .

Kokoomus, Vihreät, RKP ja KD vastustavat

SDP kannattaa

Keskusta ole vielä kantaansa päättänyt

Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten puoluesihteereitä ei saatu kiinni kantaansa ilmoittamaan

http://yle.fi/uutiset/sdpssa_intoa_listavaaleille_...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Listavaaleihin siirtyminen näyttää näin ollen kovin epätodennäköiseltä. Vaalijärjestelmän muuttaminen edellyttäisi kaikkien puolueiden yksimielisyyttä asiasta.

Se, että käytettäisiin kahta erilaista vaalijärjestelmää eri vaaleissa, tuntuu myös hyvin epätodennäköiseltä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Listavaalit tulevat tulevaisuudessa ajankohtaisiksi, kun mamujen määrä Suomessa kasvaa. Nostamalla mammuehdokkaita riittävän korkealle listallaan voisivat puolueet yrittää kalastaa mamutaustaisia äänestäjiä äänestämään listaansa. Näin ainakin Ruotsissa näyttäisi tapahtuvan.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

#24:

Kappas kun sait tähänkin avaukseen ängettyä mamut. Keskustelu olikin aivan liian asialinjalla. Että tulevaisuuden listavaalitkin ovat sitten vain mamujen syy! Mamut vie meidän äänestäjät! Mamut nyt joka tapauksessa jotain!

Kuinkas suomalaiset mamut Ruotsissa ovat vaikuttaneet vaalien järjestämiseen? Vai onko se vain ihonvärikysymys?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kysymys ei ole pelkistä mamuista, vaan listavaalien antamasta mahdollisuudesta tehokkaaseen vähemmistöjen huomioonottamiseen ehdokasasettelussa. Ruotsissa tätä on harjoittanut myös SD ainakin kuntavaaleissa.

Täkäläiset suomalaiset ovat perinteellisesti olleet sosialidemokraattien ja Vänsternin kannattajia ilman kiintiöpaikkoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Miksi joku vähemmistö tarvitsisi kiintiöpaikkoja? Pääosa puolueista ottaa muutenkin listaqlleen myös maahanmuuttajia jo siksi, että haluaasaada myös heidän ääniään. Maahanmuuttajia on tällä Suomen järjestelmällä eduskunnassakin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #29

Ainakin täällä Ruotsissa puhutaan kovasti milloin mistäkin kiintiöstä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Kaikki ei Ruotsissa ole paremmin kuin Suomessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Siksi kaikkea ei kannata kopioda Ruotsista Suomeen. Mielestäni tämä vaalijärjestelmä on yksi niistä asioista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #36

Mielestäni lista- tai enemmistövaaleihin (ainakin eduskuntavaaleissa) on välttämätöntä siirtyä tulevaisuudessa, koska nykymenolla poliittinen kenttä sirpaloituu liikaa.

Suomi tarvitsee vahvoja hallituskoalitioita, jotka pystyvät panemaan toimeen tarvittavat uudistukset. Nykymeno ei voi jatkua!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Miten niin sirpaloituu? Useissa maissa tätä sirpalesoitumista parlamentissa säädellään äänikynnyksellä, niin Ruotsissakin. Siltikin siellä on puolueita enemmän kuin yhdessä kädessä sormia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #40

Enemmistövaalijärjestelmä olisi tehokas lääke puoluekentän sirpaloitumista vastaan. Listavaalit tarvitsisivat ehdottomasti vähintäänkin 3% äänikynnyksen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Kufen jo kirjoitin, Ruotsissa on listavaalit, kuitenkin siellä on puolueita enemmän kuin yhdessä kädessä sormia? Lisäksi Ruotsissa on neljän prosentin äänikynnys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Suomen vaalijärjestelmä takaa myös maahanmuuttajien tasa-arvoisen kohtelun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Onko tämä uskon asia? Kuten jo kirjoitin, Suomessa on maahanmuuttajataustaisia kansanedustajia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #34

Kaksikaan pääskyä eivät kesää vielä tee!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Kuitenkin hyvä alku kehitykselle, ja näyttö siitä, että myös maahanmuuttotaustainen voi päästä ilman kiintiöitäkin eduskuntaan.

Meillä on Suomessa erilaisia vähemmistöjä lukematon määrä. Pitäisikö listavaaleissa heidät kaikki sitten ottaa huomioon tasapuolisuuden nimissä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #41

Se olisi täysin puolueiden valinnoista kiinni!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #44

Niinhän se on nytkin. Puolueet joko ottavat vähemmistöjen edustajia listoilleen tai eivät. Äänestäjät sitten päättävät, ketkä ehdokkaista tulevat valituiksi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eikö puolueista löydy asiallisia ehdokkaita listoille? Julkkisten tai julkisuudesta tunnettujen vetäminen ehdokkaiksi on kikkailua.

Ehdotan, että seitsemän päivää lehti ryhtyy puolueeksi!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se on puolueitten asia? Myös äänestäjä voi itse päättää, kelle äänensä antaa

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nykyjärjestelmässä puolueen listasta päättää puolue ja puolueitten jäsenet. Äänestäjien tehtävänä on päättää siitä, ketkä listalla olijoista nousevat eduskuntaan ja ketkä jäävät sieltä ulos. Tehtäväjako on mielestäni selvä ja yksinkertainen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lisäksi vielä se, että listavaaliit vahvistaisivat istuvien kansanedustajien asemaa ja osaltaan estäisi eduduskuntavaaleissa parlamentin uudistumista. Pienissä vaalipiireissä puolueet asettaisivat aina listan kärkeen istuvat kansanedustajat. Pienissä vaalipiireissä listalta menisi läpi vain muutama puoluelistan kärjessä oleva. Ehkä vain yksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuossa Lukkalan ja Väänäsen sananvaihdossa menivät listavaalit ja hallituskoalitiot sekaisin. Ne ovat kaksi eri aivan asiaa.

Kannatan ruotsalaismallisia hallituskoalitioita, joista kerrottaisiin äänestäjille ennen vaaleja. Ne lisäisivät kuluttajansuojaa ja nostaisivat samalla yleisön kiinnostusta ja äänestysprosentteja.

En kannata Suomeen listavaaleja, jotka vain antaisivat lisää valtaa pölkkypäisille ja itseriittoisille puoluejohtajille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minun ja Väänäsen välisessä keskustelussa ei kylläkään käsitelty hallituskoalitioita vaan erilaisia vaalitapoja, Suomen nykyistä suhteellista vaalitapaa, listavaaleja ja enemmistövaalitapaa. Hiukan myös äänikynnystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset