plukkala

Puolasta tulossa autoritäärinen yhteiskunta?

Viime lokakuun parlamenttivaaleissa Laki ja Oikeuspuolue voitti 39%:n kannatuksella yksinkertaisen enemmistön Puolan parlamenttiin. Sen myötä se pystyi yksin muodostamaan enemmistöhallituksen.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207467-puola-polkee-demokratiaa

Ensi töikseen uusi hallitus lamaannutti lakimuutoksillaan maan perustuslakituomioistuimen.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209038-puolan-poliittinen-tilanne

Viime keskiviikkona hallitus vei läpi lakimuutoksen, jonka mukaan jatkossa julkisoikeudellisten radio- ja TV-kanavien johdon tulee "nauttia hallituksen luottamusta". Lakimuutos on aiheuttanut eroaallon kyseisten kanavien johdosta.

Myös EU-komissaari Günther Öttinger kritisoi Puolan kansalliskonservatiivisen hallituksen toimia sen mediapolitiikassa. EU-komissio lisää painostustaan Puolan hallitusta kohtaan. EU voi myös ottaa käyttöön vuonna 2014 sovitun oikeusvaltiomekanismin, jos se pelkää , että oikeusvaltioperiaatetta loukataan jossain jäsenmaassa. Pahimmillaan asia voi johtaa jäsenmaan äänioikeuksien poistamiseen. EU käsittelee Puolan tilannetta tammikuun puolessa välissä.

http://www.sueddeutsche.de/politik/polen-polnische-fernseh-direktoren-tr...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puolan demokratia alkaa muistuttaa Venäjän "demokratiaa"? Tai muistuttaa Saksan kehityksestä 30-luvulla, jolloin maa muuttui diktatuuriksi natsien 33%:n vaalikannatuksella?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei kai missään ole kiellettyä ettei demokraattisen äänestyksen kautta vallan saaneet voi vaikkapa julistautua diktatuuriksi tai mikä ettei kuningaskunnaksi, kun valta on kansalta saatu.... ihan ok. Joskus noihin julistuksiin tarvitaan suurempikin äänestysmäärä, mutta riippuu maasta.

Kansahan tietää AINA kuten historia osoittaa.... eikus, miten se taas menikään.... ehkä aavistuksen toisin tavoin.

Toisaalta mikäli jokin populisti-sutkahdus toimii, niin ehkä sitten se että "sitä saa mitä tilaa" (tai joskus enemmänkin ja aavistuksen tai pari erilaistakin matskua kuin mitä tilaa...). Mutta sellaista on elämä, ja vaikka uskot johonkin muuhun vaihtoehtoon, voit silloinkin joutua allikkoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Rami, pahasti siltä näyttää. Ja Puolan uusi parlamentti on juuri mainitsemallasi tiellä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #64

Se on heidän valintansa. Minkäs mahtaa; oma on ratkaisunsa. Sukupolvet selvisivät Napoleonien aikaisista sodista, ensimmäisestä ja toisesta maailmansodasta jne. (tai noh, jotkut ainakin selvisivät kunnes vanhuuttaan kuolivat)... joten mahdollisesti sitä selviää uusista kärsimyksistä monet muutkin. Jääpi nähtäväksi. Mukavampia aikoja tähän jälkikasvulle olisi itsekin toivonut. Tuo Puola nyt on vain ensimmäisiä esimerkkejä mihin suuntaan etenee. Vaan on sitten ns. "äärivasemmisto" tai "äärioikeisto" vallassa tai mikä tahansa ääripää, niin taloudellisesti vaikeina aikoina saanevat yhä enemmän valtaa ja sitä kautta mahdollisuuksia ja "hyvillä tarkoituksillaan" järjestävät vain maanpäällisen helvetin. Hyvällä tuurilla olen toki väärässä. Kansalaisilla on taipumus ihastua helppoihin ratkaisuihin ja/tai helppoihin syntipukkeihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #68

Se on heidän oma valintansa, kuten kirjoitit. Toivottavasti he itse havahtuvat harhastaan ajoissa.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #80

Suomikin elää euro-harhassa. Toivottavasti havahdutaan- Paavo Väyrynen ainakin yrittää loistavasti herätellä mm. Kansalaisaloite kansanäänestämisen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #81
Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #82

Otin vaan yhtenä esimerkkinä harhaisuudesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #89

Ei kuitenkaan sovi oikein blogin aiheeseen.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #90

No kommenttisi vastaukseen sopii- Puola elää mielestäsi harhassa ja otin esimerkiksi suomalaisen harhan, josta ei ole ollut kansanäänestystä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Luulisi Puolan kansan saaneen omassa historiassaan jo tarpeekseen tämäntapaisesta "yhden puolueen hallinoimisesta"?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Toisaalta eikös sanota että historia toistaa (vähän muunneltuna usein) itseään..... Nuoret sukupolvet eivät tasan muista mitä vanhemmat ovat ehkä/mahdollisesti/luulevat-ainakin oppineet.... joka toista väittää on täysin naiivi ja/tai höpsösti positiivisuuteen suuntautunut ihminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valitettavasti näyttää siltä, että historia voi toistaa itseään. Ihme on vain se, että tuntuu siltä, että joissain yhteiskunnissa oppi ei mene yli sukupolvirajan?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #66

Kuinka usein se oppi muka on näissä asioissa mennyt yli sukupolvirajan.... puhumattakaan jos edetään muutama sukupolvi eteenpäin ja opin pitäisi olla vieläkin "perillä" ...... ehkä olemme lukeneet eri historiankirjoja. Ehkä puhut jostain ideaali-ihmisestä tai ideaaliyhteiskunnasta. Harvoja niitä on koko planeetalla ja onko edes yli kahden käden sormin laskettavissa... tuskin nekään pysyviä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Esimerkiksi EU:n myötä. Eurooppalaisia sotia ei enää ole ollut vuosikymmeniin vuosisatojen aikaisemman vihanpidon sijaan. Jugoslavia ei kuulunut Euroopan Unioniin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #71

Heh, tiedän. Tuota EU:n paremmuutta aikaisempaan Euroopan tilanteeseen olen itsekin toistanut monille. Ja tottahan se on... ennen EU:ta Eurooppa oli satoja vuosia sodassa jatkuvassa. EU:n melko kiistattomia ansioita etteivät EU-maat (toistaiseksi.. ennenkuin tästä EU hajoaa yms. kriisiä pukkaa) sodi toisiaan vastaan ja rauhaa on vaikea arvostaa ihmisten, jotka eivät sotaa ole nähneet.

Mutta epäilen tilanteen olevan se ja sama koska EU-vastaisuus ja kriisit muutenkin tulevat sen verran suuriksi että homma hajoaa. Toki sitten tulee taas se "sitä saa mitä tilaa" -tilanne ja yllättäen ihmiset eivät pidäkään siitä mitä tilasivat, mutta elämä ei aina ole mitä haluaa. Shit happens.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72

Elämä on. Mutta sen riskejä voi vähentää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #73

Totta. Yksilötasolla elämän riskejen vähentäminen vain on reilusti helpompaa.

Ns. oma "kansa" taas voi päättää vähän mitä vain (ja milloin kenenkin helppoheikkejen/puolueitten mukaan.. "kansa" kun uskoo)... vaikka itse olisit aivan eri mieltä. Eiköhän siellä Puolassakin moni yksilö-ihminen pyörittele päätään ja kiroile.... etenkin jos mennään kunnon diktatuuriin...... siinä sitä vain "riskejä vähentämään" yksilötasolla siinä vaiheessa ... ja silleen.. elämä on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #74

Varmasti näin on. Mutta varmasti on niinkin, että moni "väärin äänestänyt" miettii nyt tekoaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #75

Tuskin vielä miettii monikaan. Mikäli tulee kunnon hulluuksia niin sitten vasta ja silloinkin vuosia jälkikäteen. Kuten esim. Saksassa Toisen Maailmansodan jälkeen moni ihmetteli että hups mitä tuli äänestettyä 30-luvulla. Kai moni Neuvostoliitossakin Stalinin jälkeen ihmetteli... tai sitten ei kun siellä ei ole näitä asioita niin käsitelty ja meno alkaa taas mennä vain samaan suuntaan uudestaan.. jos oikein huonosti käy.

Mutta ei ne ihmettelyt kymmeniä vuosia jälkikäteen kai moniakaan auta... etenkin kun edelleenkin ne seuraavat sukupolvet unohtavat pohdinnat varsin nopeasti... jos ei ensimmäinen sukupolvi, niin sitten seuraava.

Olisin oikein iloinen mikäli olisin väärässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #77

Äänestäjät havahtuvat sitten, jos havaitsevat muutoksen. Median ottaminen hallituksen kontrolliin on vaikeaa tavallisen kansalaisen havaita. Muutoksen havaitseminen edellyttää kansalaisen omaa aktiivisuutta. Sitä suurella enemmistöllä ei ole. Arki vie kaiken ajan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Puolan demokratia seuraa Unkarin demokratiaa, missä myös on puututtu perustuslakiin ja pyritään kahlitsemaan demokratia. Eli siinä suhteessa Neuvostoliiton entiset satelliitit seuraavat Venäjän kehitystä.

He tekevät sen toki itse, mutta on huomattava etteivät maiden EU- ja Natojäsenyydet välttämättä jatkossa ole ongelmattomia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toki he tekevät sen itse. Mutta mielestäni on vaikea ymmärtää asia siitä huolimatta? Niin Puolassa kuin Unkarissakin, jo yksistään maiden lähihistoriankin takia?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan helppoahan tuo on ymmärtää psykologisista lähtökohdista eli ihmisten pään sisältä. Kaipaavat turvallisuutta, työllisyyttä, jne. ja ottavat helpoimman ja eniten huudetun vaihtoehdon (propagandaa tahi ei)... Toki valitsevat IMHO päin sitä itseään, mutta ymmärrän ihan suht hyvin syyt siihen. Ei tuota todellakaan vaikeaa ole ymmärtää..... ihmisten halu turvallisuuteen, toimeentuloon, tulevaisuuteen ja toisaalta pelko vieraista tai pelko siitä taikka tästä (mitä vain masinoidaan).. ihan simppeliä.

Mikäli joku taho ymmärtää mihin kohtaan tarttua (esim. mikä tahansa populistinen puolue sopivan huonoon/hyvään aikaan), niin menestyshän on taattu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #76

Ja samalla haluavat sen massiivisen tuen, jota EU tarjoaa Puolalle ja muille entisen itäblogin maille. Ilmeisesti mentaliteetti on on, että minulle heti kaikki.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Sama kehitys on tapahtunut myös Unkarissa jo pidemmän aikaa. Komission olisi kannattanut puuttua asiaan tiukemmin jo Unkarin kohdalla. Tällöin ei tämä autoritaarinen hallintotapa kenties olisi päässyt leviämään.

Näiden Itä-Euroopan maiden ongelma on se, että niissä on demokratia Länsi-Euroopaan verrattuna varsin nuorta. Moni Itä-Euroopan maa oli maailmansotien välisenä aikana ja toisen maailmansodan jälkeen diktatuuri, joten demokratia ei ole vielä oikein päässyt juurtumaan. Ehkä oli virhe ottaa nämä maat EU:hun?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse en maiden ottamista pidä EU:in virheenä. Virheenä pidän näiden maiden vaalijärjestelmää, joka antaa mahdollisuuden yhden puolueen enemmistöhallitukseen, vaikka puolueen kannatus on selkeästi alle enemmistön vaaleissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Entä Kreikassa, demokratian kehdossa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Kreikassa vika on ollut petollisissa vallanpitäjissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #36

"Kreikassa vika on ollut petollisissa vallanpitäjissä."

Sama vika EU:ssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Mikä vika mielestäsi on Puolan vallanpitäjissä, jotka ovat viemässä maataan totalitääriseen yhteiskuntaan?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #36

Muistaako joku miten eniten ääniä saanut puolue palkitaan Kreikan vaalijärjestelmässä?
Aivan oikein.
Se puolue saa 50 bonuspaikkaa, kuten esim Syriza sai, olivatpa petollisia tai eivät.
Niinpä Sipilän Kepulla olisi eduskunnassa 99 kansanedustaa, jos Kreikan malli olisi Suomessa. :-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #41

Vaalijärjestelmän vika, aivan kuin Puolassakin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

EU veljeilee myös jo Turkin Erdoganin ja Valko-Venäjän Lukashenkon kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Turkki ja Valko-Venäjä tuskin ovat EU:n jäseniä nähtävissä olevassa lähitulevaisuudessa?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ja Suomi hakeutumassa lista, eli puoluevaltavaaleihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toivottavasti ei koskaan. Myöskään tällaisen uudistuksen läpimeno näyttää mahdottomalta. Siksi moni puolue on ilmoittanut muutosta vastutavansa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruotsin 'demokratiaan' taas kuuluu jonkun puolueen äänestäjäkunnan eristäminen yhteistyöstä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siltä näyttää. Mutta se tuskin on listavaalien syytä, vaan perustuu virheelliseen enemmistödemokratiakuvaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #37

Aivan niin.
Epätäydellisyys leimaa poliittista elämää vähän joka puolella. Siksi unelmien sijasta olisi hyvä rakentaa tosiasioiden varaan: "Ihminen on erehtyväinen. Ja se on traagista", sanoivat jo Antiikin Kreikan filosofit ja draamakirjailijat...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Haluatko Eurooppaan totalisatoorisia valtioita?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikös Ollila juuri myöskin moittinut Suomen perustuslakia.. joten kyllähän tässä tiedetään kenen kelkkaan ei pidä lähteä vai mites tää meni?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perustuslaki on säädetty demokratian ja vähemmistöjen turvaksi. Perustuslain muuttaminen tuleekin olla vaikeaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ja ennen kaikkea..perustulaki on säädetty valtion perustaksi. Enkä edes tiedä voiko sitä tuosta vain muutella ilman ettei sitten valtiokin mene aina uusiksi..tai ainakin siitä pitäisi keskustella todellakin kunnolla jokaisen kansalaisen kanssa joka on valtiossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Suomessa perustuslakia on melkoisen vaikeata muuttaa. Puolassa uusi hallitus on jo lamaannuttanut perustuslakituomioistuimen mahdollisuudet toimia. Siksi myös aloitukseni otsikko.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Perustuslaissamme maininta Suomen EU-jäsenyydestä on sen lain ikävimpiä virheitä, sillä EU voi murentua alta pois, ennen kuin uutta lakia on edes olemassa.
Onko sama temppu tehty kaikissa jäsenmaissa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Suomessa pidettiin kansanäänestys Euroopan Unioniin liittymisestä, jonka liittymisen kannattajat voittivat. Vieläkin enemmistö kansalaisista haluaa Suomen jatkavan EU:b jäsenenä. Tässä asiassa en näe demokratiavajetta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #40

Kansanäänestyksen yhteydessä ei vain kerrottu kansalle, mitä EU-jäsenyydestä seuraa. Jopa mediakin oli lähes yksinmielisesti jäsenyyden puolella.

Syy sille, miksei kansa halua erota EU:sta ja eurosta lienee se, että kukaan ei tiedä, mitä siitä seuraa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #83

Mielenkiintoista pohdintaa. Joka tapauksessa enemmistö kansasta haluaa Suomen pysyvän EU:n jäsenenä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #85

"Joka tapauksessa enemmistö kansasta haluaa Suomen pysyvän EU:n jäsenenä."

Mikäli näin on se kertoo enemmän median ohjauksesta kuin todellisuudesta. Eihän meille edes kerrota mitä liittovaltiokehitys toisi tullessaan eli yhteisiä velkoja sekä vastuita ja lopunkin itsenäisyyden menettämistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #87

Kovin tarkkaan tunnut tietävän EU:n tulevaisuuden suunnan? Tiedätkö yhtä tarkaan, mihin suuntaan Puolan Laki ja Oikeuspuolueen hallitus on viemässä Puolaa?

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Eikös Suomessakin hallitus päätä YLEn johtajista? Heitä ei tosin ole tapana heittää pellolle kesken toimikautta vaan vasta sen päätyttyä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puolassa kanavajohtajat erosivat itse omasta toimestaan. Hallituksen on tarkoitus puuttua eri kanavien toimitukselliseen sisältöön vaatimalla, että kanavan johtajalla pitää olla hallituksen hyväksyntä. Puolassa on tarkoituksena ottaa koko sähköinen media hallituksen valvontaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kiina on sellainen tapaus, että se on autoritäärinen, mutta sille on mennyt viime aikoina hyvin aseman talouden ja geopolitiikan saralla. Sen malli on jossain määrin haastanut länsimaisen demokratian. Vahvuutena määrätietoinen teknokraattisuus, mutta heikkoutena väestön kyvyttömyys nostaa yhteiskunnallisia epäkohtia.

Se on hyvä pitää mielessä, että demokratia voi epäonnistua huonon talouden ja geopoliittisen nöyryytyksen takia kuten Saksassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoitit Kiinan heikkoutena olevan kansan kykenemättömyys nostaa yhteiskunnallisia epäkohtia esiin. Paremminkin se on järjestelmän heikkous. Kansalle se on järjestelmän takia mahdoton tehtävä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

"mutta heikkoutena väestön kyvyttömyys nostaa yhteiskunnallisia epäkohtia."

Jos Kiinassa alkaa arvostelemaan valtaapitäviä, joutuu varsin pahoihin vaikeuksiin. Eikä siellä oikein edes ole mahdollisuuksia tuoda mielipiteitään esille, sillä kaikki media on valtion kontrollissa ja tuskin voi tuosta vain järjestää mielenosoituksiakaan. Kiina kun sattuu olemaan diktatuuri ja diktatuureissa ei tykätä ihmisistä, jotka vastustavat järjestelmää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näihän asia Kiinassa on. Puolan yksipuoluehallitus on viemässä myös maan mediaa hallituksen kontrolliin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos he (puolalaiset) "tekevät sen itse", niin ehkä on hyvä muistaa, että EU - jonka jäsen Puolakin on - on myös keittänyt Euroopan ongelmat ihan itse jäsenmailleen.

Näkeekö unioni, että Puolan äänestäjien käyttäytymiselllä on myös vissi yhteys EU:n 10-vuotiseen ja moniongelmaiseen talous-, velka-, tulonjako-, tukipaketti-, vyönkiristys-, valuuttaunioni-, Schengen- ja yhteisvastuukriisiin? EU-komissaari Günther Öttinger ei ehkä unionin sisäpiiriläisenä oikein ymmärrä eri kansakuntien psykologioiden merkitystä?

Onhan valitettavaa, jos Bryssel pettyy, tai jos jokin kanskunta ottaa takapakkia demokratiassaan, mutta kaikkihan tietävät EU:n oman demokratiavajeen, korruption, oikeudenkäytön ja byrokratian heikkouksista yhtä ja toista. Niistä ei ole malliksi jäsenmaillekaan.

Toisaalta Puola taitaa päästä tästäkin hallituksestaan helpommin eroon kuin eurooppalaisesta EU-nomenklaturastaan? Ehkä jo seuraavissa vaaleissa...

Bryssel (=EU) taas voi hajottaa itsensä, jos se kokee, ettei unioni toimi unelmien mukaan. Vai voiko?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommenteissasi haet syypään kaikkeen EU:sta. Et edes halua nähdä sitä ongelmaa, jotka Unkarin ja Puolan demokratiakehityksessä on esillä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

On avoin kysymys, mitä Saari tarkoittaa sekavalla jutustelullaan "vissillä yhteydestä", koska Puola ei edes ole euromaa, ja on koko ajan pysytellyt eurokriisin ulkopuolella, samalla välttäen kaikki sen seuraukset.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puolan talous on joka tapauksessa nousussa. Monessa asiassa EU:n ansiosta. Saariei vain halua nähdä kokonaisuutta omien "väritettyjen" lasiensa takia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puolan ja Unkarin historian tunteville ei pitäisi tulla yllätyksenä ko. maiden poliittinen kehitys. Molemmilla mailla on kovin lyhyt historia demokraattisina maina. Molemmat maat joutuivat aikoinaan reaalisosialismin piiriin melko kehittymättöminä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pitää paikkansa että kummankin maan historia demokratiana on kovin lyhyt. Mutta oman historiansa kautta pidän erikoisena sitä, että ne itse haluaisivat vapaaehtoisesti palata totalitarismiin?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kävin taannoin lyhyellä työmatkalla Puolan Legnicassa (Länsi-Sleesiassa). Menomatkalla ylitin Puolan ja Saksan välisen rajan Frankfurt am Oderin kohdalta. Sain aika ristiriitaisen kuvan Puolasta ja sen taloudellisesta kehityksestä. Siellä on kaikki mahdollista. Unkarissa en ole käynyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #47

Olen käynyt molemmissa.Puolassa taloudellinen kehitys on ollut viime vuosina hyvä. Onko se sitten kansalaisten mielestä liian hidasta? Puolalaisia on tosin paljon vierastyöläisinä Saksassa, Suomessakin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #48

Hyvinvointi näyttää jakaantuvan Puolassa hieman erilailla kuin Pohjoismaissa. Esim. Legnicassa konepajatyöläisen palkkakustannus on alhaisempi kuin konepajatyöläisen palkkakustannus San Paulossa Brasiliassa. Sitten on vielä Puolan maanviljelijät ja muu maaseudun liikaväestö, joilla on omat ongelmansa. Näistä aineksista voivat populistit saada aikaan monenmoisia kansanliikkeitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Puolassa elintaso on vielä merkittävästi pohjoismaista tasoa alempana. Mutta paljon EU:n ansiosta noussut viimeisten vuosien aikana.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #54

Toivotaan, että Puolan taloudellinen kehitys jatkuu. Puolassa olisi paljon potentiaalia tulla todella vauraaksi keskieurooppalaiseksi valtioksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #56

Tähän haluan itsekin uskoa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Puolassa on vuosien ja muutaman vuoaikymmenenkin aikana tullut reissattua, niin työn puolesta kuin perhepiirissä kaksi- ja nelipyöräisellä.

Hienoja paikkoja, hienoja ihmisiä, muutamakin pysyväksi muodostunut tuttavaperhesuhde.

Jos siellä alkaa ihan mahdottomaksi menemään niin jätetään sitten jatkossa väliin. Eivät kantamiani rahoja ansaitse.

Tosin noiden tuttavien kanssa vieatitellessä on kiintoisaa, joskaan ei mukavaa, kuulla kuinka ahtaaksi siellä on mennyt. Tavalliset kansalaiset siitä eniten kärsivät.

Näin se itäinen karhu vaikuttaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itäisestä karhusta niin tiedä? Mutta ainakaan hetkellisesti ei kehitys Puolassa hyvältä näytä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Puolassa hallituksen linjaukset ovat aiheuttaneet jo nyt protesteja, ja puolalaisilla on ylipäätään varsin pitkä historia autoritaarisen hallinnon vastustamisesta. Itsevaltaisen hallinnon vastustaminen on Puolassa suorastaan romantisoitu osa kansallista identiteettiä.

En siis nyt toistaiseksi jaksa olla tästä kehityksestä erityisen huolissani. Todennäköisesti ohimenevä vaihe, joka katkeaa seuraaviin vaaleihin. Tietysti on kiinnostavaa nähdä, millaista protestimielialaa tämä saa aikaiseksi ja millaisten kansanliikkeiden kautta se kanavoituu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pitää paikkansa esimerkiksi solidaarisuusliikkeen muodossa. Tämän päivän kehitystä en kuitenkaan pidä hyvänä.

Reijo Tossavainen

Myös Suomessa media on Puolan tapaan yksipuolinen. Suomessa media on mukasuvaitsevaiston käsissä. Puolassa kansallismielisten käsissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sinä näet Suomen median omalla tavallasi. Kuitenkin se on varsin monipuolinen ja laaja-alainen. Kaikki, jotka ovat kanssasi ja puolueesi kanssa erimieltä, ovat mielestäsi "mukasuvaitsevaistoa". Itse en moista kovin demokraattisena pidä. Suomen media ei myöskään ole hallituksen ohjailtavissa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Itä-Euroopan muka-asiantuntija Reijo Tossavainen vauhdissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä! niin on kun siltä näyttää!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset