plukkala

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja liittoutumattomuus?

Suomen pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tänään jylkaistussa yhteisartikkelissaan pohtivat Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä ja sen mahdollista syvenemistä. Heidän mukaansa kysymyksessä ei ole sotilasliitosta vaan ainoastaan kahden liittoutumattoman maan yhteistyöstä.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipila-ja-lofven-lehdissa-va...

Puolustusministeri Jussi Niinistö kiirehti blogissaan tätä artikkelia jo kommentoimaan. Niinistö näkee yhteistyön mahdollisuuksia esimerkiksi vaihtoehtoisten ilmavoimien laskeutumiskohtien ja laivastotukikohtien infrastruksuurin yhteiskäytön osalta. Niinistö näkee myös mahdollisena sen, että Suomella olisi Ruotsin kanssa eri puolustushaaroissa yhteisiä joukkoyksiköitä. Kuitenkin puolustusministeri toteaa, että puolustusyhteistyön edistyminen on hidasta ja että siihen liittyy vielä oikeudellisia haasteita.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/puolustusministeri-niinisto-...

Pääministerit puhuivat kahden liittoutumattoman maan yhteistyöstä. Mutta onko se, mitä Niinistö kirjoittaa, kahden liittoutumattoman maan yhteistyötä? Ettei Jussi Niinistö vaan vetäisi mutkia suoriksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jussi Niinistö vie väkisin Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä eteenpäin, vaikka oikeudelliset haasteet ovat selvittämättä, niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puolustusministerin esittämien kantojen valossa tulee mieleen hänen uskovan, että yhteistyö Ruotsin kanssa olisi jokin vaihtoehto Nato-jäsenyydelle.
Kuitenkin ainut vaihtoehto Nato-jäsenyydelle pitkässä juoksussa on uusi YYA-sopimus Venäjän kanssa.
Suomella Ruotsilla on kaksi yhteistä intressiä sotilaallisesti: Lapin puolustus ja Ahvenanmaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Suomella ja Ruotsilla on muitakin yhteisiä intressejä puolustuspolitiikassaan. Suomessa yhteistyöstä halutaan vain etsiä vaihtoehtoa Nato-jäsenyydelle.

Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen jättäminen on vain ajan kysymys. Jo puolet ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä ja vastustajien määrä on laskenut 23%:in. Nykyisen demarien vähemmistöhallituksen kannatus laskee koko ajan. Jos Porvarit, jotka kaikki kannattavat Natojäsenyyttä, voittavat vaalit, on hakemuksen jättäminen ajankohtainen.

Itse kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä jo nyt ilman mitään viiveitä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Baltian (mukaan lukien Kalingrad) tilanne on tärkeä niin Ruotsille kuin Suomelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Juuri näin.Lisäksi vielä Ahvenanmaa mahdollisen kriisin alettua?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Ahvenanmaa ja Gotlanti lienevät pääkohteita. Niiltä käsin voidaan Itämeren lento- ja laivaliikennettä hallita tehokkaasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ruotsissa puhutaan paljon, mutta kaikki voi vaalien jälkeen muuttua? Porvaripuolueista kaikki ovat ilmoittaneet kannattavansa Nato-jäsenyyttä
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016011020938177_...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Heitän pöytään Nato-kortin. Suomi äkkiä Natoon ja pikimmiten eroon nykyisestä puolustusministeristä, joka ei näytä ymmärtävän yhtään mitään modernista sodankäynnistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kanssasi olen samaa mieltä siitä, että Suomen tulisi heti liittyä Natoon. Jussi Niinistö tuntuu monien ulostulojensa mukaan valmistautuvan kriiseihin toisen maailmansodan oppien mukaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotenkin koko Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus on muuttunut jotenkin asiasta keskustelevien päättäjin salatieteeksi? EU:n Lissabonin sopimuksessakin on puolustuspoliittinen turvalauseke?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä tämä puolustuspoliittinen keskustelu on Ruotsissakin jonkinlaista salatiedettä. Sosialidemoktaattinen ulkoministeri ilmoittaa, että Ruotsi ei liity salaa Natoon. Tämä oli hänen mukaansa tarpeen, koska Suomessa Ruotsin liittymistä pelätään ilman konsultointia Suomen kanssa.

Vastakkainen mielipide tästä kuultiin viikolla, kun joukko entisiä suurlähettiläitä, everstejä ja puolustusasiantuntijoita julkaisi kirjoituksen Natoon liittymisen puolesta. Yksi allekirjoittajista, entinen suurlähettiläsSven.Olaf Peterson arvio, että Ruotsi voi liittyä Natoon yllättäen, samaan tapaan kuin liittyi Euroopan Unioniin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näillä näkymin Niinistön seuraaja tulee olemaan pakotettu uuteen puolustusvoimauudistukseen, mikäli tilattavat neljä uutta sotalaivaa aiotaan varustaa tarkoituksenmukaisesti.

Ko. alukset kyllä hankitaan, koska ne tullaan tekemään Suomessa, mutta niiden varustamisen rahoittamiseksi täytynee maavoimien kokoa vielä leikata.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Älä mene asioiden edelle. Näillä näkymin en moiseen usko.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset