plukkala

Pikavipeistä vertaislainoihin

Paljon porua herättäneiden pikavippien suurimmat ylilyönnit saatiin pitkälti suitsittua lainsäädännöllä, juuri niiden aiheuttamien ongelmien takia. Niiden tilalle nyt ovat tulleet ns. vertaislainat, jotka eivät ole minkäänlaisen valvonnan alla.

Vertaislainoihin paneutuneet yritykset eivät toimi lainanantajina, vaan ainoastaan saattavat lainaa tarvitsevat ja sitä antavat yksityishenkilöt yhteen toistensa kanssa ja ottavat siitä oman palkkionsa. Näin ollen vertaislainat eivät kuulu Finanssivalvonnan eikä minkään muunkaan valvonnan piiriin.

Ihminen ja yritykset ovat kekseliäitä keksiessään keinoja ajattelemattomien ja hädänalassa olevien rahastamiseen ajattelematta mitään siitä hädästä, mihin se lopulta johtaa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452925511086.html

Itse en suuresti erilaista suitsevaa enkä valvovaa lainsäädäntöä kannata, mutta tässä asiassa näen tarvetta asiaan puuttumiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Antami linkki kertoo tapauksesta Oulusta, jossa velkaneuvonnassa on tapaus, jossa näitä vertaislainoja oli yksistään 180000 euroa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Itse en suuresti erilaista suitsevaa enkä valvovaa lainsäädäntöä kannata, mutta tässä asiassa näen tarvetta asiaan puuttumiseen."

Itse en myöskään suuresti erilaista suitsevaa enkä valvovaa lainsäädäntöä kannata ja niin muodoin en kannata myöskään tässä asiassa tarvetta asiaan puuttumiseen.

Käsittääkseni vertaislainojen korkotaso on varsin maltillinen perinteisiin pikavippeihin verrattuna ja ne välittäjät, jotka Suomessa lainoja välittävät, pyrkivät myös tarkistamaaan luottokelpoisuutta tai ainakin ilmoittavat näkemyksensä sijoittajilleen. Suomessa ei ole kovin montaa vertaislainoja välittävää yhtiötä, joten tuo linkin takaa löytyvä 180.000 euron yhteissumma tuntuu hiukan epäuskottavalta.

Eiköhän sovita, että kyseessä on kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mistä on tietosi siitä, että näitä lainoja välittävät yritykset pyrkivät tarkistamaan lainantarvitsijoiden luottokelpoisuutta? Ja miten? Miksi velkaneuvonnan, siis viranomaisen antama luku, on sinusta epäuskottava?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa on muutama tunettu vertaislainoja välittävä yhtiö, lähinnä Fixura, Fellowfinance ja Lainaaja. Niillä on tietty katto kuinka suuria lainoja voidaan myöntää ja useampien lainojen samanaikainen voimassaolo on myös rajoitettu. Jokainen niistä pyytää todistamaan tulotason esimerkiksi palkkakuittien kautta ja sen jälkeen on sijoittajien oma valinta haluavatko he lainaa antaa.

Sijoittajat itse tietävät riskin suuruuden. Jos tätä ryhdytään suitsemaan, niin se tarkoittaa sitä, että yksityishenkilön mahdollisuutta vipata kaverille rajoitetaan enkä pidä sellaista vapaaseen yhteiskuntaan kuuluvana tapana toimia. Jokaiseen lainaan liittyy yleeensä useiden sijoittajien potti eikä lainaa saa tuosta vain yhdellä klikkauksella. Lainamäärän kokoon saaminen kestää sen ajan, kun kiinnostuneiden lainanmyöntäjien antamien rahojen yhteispotti kasvaa haluttuun määrään asti.

Lainat ovat tyypillisesti kaikkien lainanantajien yhteissummaltaan tonnin ja viiden tonnin väliltä, sen suurempia ei juurikaan näytä kyseisten yhtiöiden nettisivustojen valossa esiintyvän. Korkotaso vaihtelee 15% - 30%:n välillä. Olisi hauska tietää kuinka tuollainen 180.000 euron yhteismäärä on saatu kasaan. Mutta joka tapauksessa, yksittäinen lainanantaja kantakoon riskinsä. Ei kukaan pakota heitä tuollaiseen sijoitukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Lainanantaja joutuu riskinsä joka tapauksessa kantamaan. Olisihan tietysti mahdollista panna tietynlaiset lainanottajat holhoukseen?

Niitä muitakin vertaislainojen välittäjiä kyllä riittää. Tarjotaan mm. minun yhteen sähköpostiosoitteeseni päivittäin, ja se itseasiassa oli syy tämän avauksen tekemiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Miksi kenenkään maksukyskyisen ihmisen kannattaisi maksaa muutaman tonnin lainastaan 15-30%:n korkoa, kun sen saa aivan tavallisesta rahoituslaitoksesta alle 10%:n korolla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Tietenkään kukaan ei ota pikavippiä tai vertaislainaa, jos hän saisi pankista joustoluottoa t.m.s.

Mutta monilla voi olla tilapäiseksi mieltämiään likviditeettikriisejä, jolloin vipin ottamisen kautta voi maksaa mm. sähkölaskunsa uskoen siihen, että tilanne helpottuu tarpeeksi nopeasti.

Usein näin ei kuitenkaan tapahdu ja silloin vipin ottaminen on verrattavissa housuihin kusemiseeen pakkasella. Kyse on siis siitä kärsiikö maksukyvyttömyyden seuraukset tässä ja nyt vai lykkääkö niitä myöhemmäksi toivoen, että tilanne helpottuu sitä ennen.

Joka tapauksessa kyseessä on kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti. Sijoittaja kärsii riskinsä ja lainan ottaja omalle kohdalleen lankeavat seuraamuksensa. Miksi ulkopuolisten pitäisi tähän puuttua?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Kysymyksessä on toki kahden kauppa. Mutta toinen osapuoli on siinä neuvottelussa ylivertainen. Sitä pidän tässä tarjonnassa sitä moraalittomana. Kysymyksessä on hädänalaisen hyväksikäyttö!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Toinen osapuoli ottaa aidon riskin, koska kyseessä ovat vakuudettomat lainat. Mistä tuo ylivertaisuus? Korkohan on aina sitä suurempi mitä suurempi on luottotappioriski. Näin on pankkimaailmassakin.

Kukaan ei pakota ketään vippejä ottamaan. En kannata holhousta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Tällaiset velanottajat tulisikin saada holhouksen alle. Ei tarjoajat. Mutta välittäjät, jotka näitä lainoja omassa hyötymistarkoituksessaan välittävät?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mutta mitä tehdään sille, joka on hyväksynyt keskenäisen sopimuksemme, että maksetaan tietyn summan kuukausittain. Petetään maksajalle ja laitetaan ulosottoon? Minulla sattui juuri nyt perjantaina. Todisteita minulla on osoittaa tiliotteilla, että joka kuukausi on maksettu lähes vuoden ajan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toivottavasti sinulla on kirjallinen sopimus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset