plukkala

Puolassa suuria mielenosoituksia uutta hallitusta vastaan

Protestit Puolan uutta oikeistokonseservatiivista Laki ja oikeus-puolueen hallitusta vastaan eivät näytä katkeavan. Tällä kertaa mielenosoitukset kohdistettiin hallituksen suunnitelemaa uutta poliisilakia vastaan. Oppositioliike syyttää hallitusta sen halusta miehittää kaikki vallan mahtipaikat oman etunsa suojaksi.

Yli kolmessakymmenessä kaupungissa Puolassa tuhannet mielenosoittajat vastustivat hallituksen suunnittelemaa poliisilakia, joka mahdollistaisi tehostetut oikeudet tietojen keräämiseen ja tilastoimiseen poliisille. Yksistään Varsovassa mielenosoittajia oli noin 10000. Entinen valtion päämies Lech Walesa syytti hallitusta sen oikeus- ja media-alojen lakimuutosten takia maan raunioittamisesta.

Mielenosoittajat vastustivat "putinismia, valvonnan ja kontrollin lisäämistä ja kommunismia". "Me haluamme puolustaa demokratiaa ja vapauttamme" tai "Minä rakastan EU:ta mukaanlukien Saksaa".

http://www.sueddeutsche.de/politik/polen-tausende-polen-demonstrieren-ge...

Tämä siis EU-maa Puolassa tammikuussa 2016.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yhden puolueen hallitus, joka sai on 39%:n kannatuksen viime vaaleissa on muutamassa kuukaudessa saanut pikavauhtia aika paljon aikaan?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Puolan hallituksella näyttää olevan kovempi vauhti päällä kuin Unkarin Orbánin hallituksella? Huonoon suuntaan näyttää Puolan meno menevän.

Ei ollut kovin järkevä idea tehdä sellaista vaalisysteemiä, missä suurin puolue saa bonuspaikkoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei ainakaan Puolan tapauksen valossa siltä näytä. Puolustihan Reijo Tossavainenkin Laki ja oikeus-puolueen hallituksen toimia eräässä minun asiaa koskevassa blogissani. Totesi tosin, ettei hän ole ollut tekemässä Puolan vaalisysteemiä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Perussuomalaisilla tuntuu olevan muutoinkin aika myönteinen kanta tällaisia hallituksia kohtaan. Soinikaan ei tykännyt, kun komissio päätti ruveta tekemään jotain Puolan suhteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6
Risto Laine

Ristiriitojen eurooppa, ideologiat ottavat mittaa toisistaan, eri etnis taustaiset ottavat mittaa toisistaan, niin uskonnon kuin lain puitteissa, eurooppalaiset ihmiset ovat tukkanuottasilla toisiaan vastaan, eriarvoisuus räjähtänyt käsiin, talous retuperällä jne.

Enpä pahemmin syytä kansaa siitä, syyttömiä he tähän ovat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei tässä kai kukaan ole Puolan kansaa syyttämässä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos Sipilän pakkolait hyväksytään eduskunnassa, niin luulisin Suomessakin mielenosoitusten lisääntyvän.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No katsellaan ensin. Eivät ne edes ole eduskunnassa vielä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eu:n viimeisiä hetkiä tässä katsellaan varmaan pian, alkaa nuo eri maat pikkuhiljaa irtautumaan yhteisesti sovituista asioista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Petteri, oletko menettänyt kaikki toiveesi?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Wałęsaan olen erinomaisen tyytyväinen, mies on pitänyt linjansa ja on kansanvallan ja perustuslain puolella loppuun asti, valmiina vaikka protestoimaan kadulla. Suurmies.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miehellä on ainakin kansansuositiota ja karismaa!

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Aina kun puolueen nimi on jotakin sellaista kuin "Laki ja oikeus", niin kaikki hälytyskellot soivat. Ensimmäinen mielleyhtymä on nahkapäät partoimassa kaduilla. Tämä täysin riippumatta siitä ovatko nahkapäät oikealta vai vasemmalta.
Puolalaiset ovat onneksi ajoissa hereillä. Mitä pidemällä ko. puolue pääsee valta-asemansa paaluttamiseen, sitä vaikeampi sellaista on vastustaa. Vielä ei ole tapahtunut pitkävaikutteisia haittoja. Valitettavasti samankaltaista kehitystä on havaittavissa Suomessakin. Opposition on oltava täälläkin hereillä, eikä tässä tapauksessa oppositiolla tarkoiteta demareita vaan yksilönvapautta arvostavia kansalaisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä on niin, ettei Puolan kehitys demokratian, yksilövapauden eikä sananvapauden kannalta kovin hyvältä näytä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En mä toivoa ole menettänyt, mutta kyllä se väkisin siltä näyttää, ettei tuo Eu tuollaisena enää sälly ja se sitten taas varmaan aiheuttaa melkoista turbulenssia jokaisessa maassa. Ja mitä siitä sitten taas seuraa, ei välttämättä mitään hyvää taloudellisesti ja poliittisestikaan.

Eu on suolle rakennettu ja tämä turvapaikanhakijakriisi sitten taitaa sen lopullisesti kuopata.

Nuo kuohunnat Puolassa, Tanskassa, Unkarissa, Itävallassa ja kohta Iso-Britanniassa johtaa lopulta siihen, että valtiot pikkuhiljaa ottavat taas rajat haltuunsa, Schengen kuolee ja siitä se sitten alkaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Schengen saattaakin kokea vastoinkäymisiä. Itse asiassa on jo kokenutkin. Mutta ei se vielä kuitenkaan EU:n loppua merkitse.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Britannia ei ole koskaan Schengen-sopimukseen kuulunutkaan. Siellä muuten pantiin pystyyn enemmistöhallitus vielä pienemmällä ääniosuudella kuin Puolassa (alle 38%).

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Ja siitä se sitten alkaa" Alkaako sitten se "kolmas", toivottavasti ei ja siksi olisi suotavaa, että EU pysyisi koossa koska sen "kolmannen" estämiseksi se aikoinaan edeltäjineen perustettiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä kaikki ne syyt, miksi EU on syntynyt, ovat vieläkin olemassa. Se on hyvä huomata.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näyttää vaan siltä, että kansallismielisyys on monessa maassa nosteessa, ei siinä sinäänsä mitään pahaa ole, mutta usein sillä on myös negatiivisia puolia.

Sitä kolmatta ei tietenkään kukaan toivo, ja sen vuoksi mielstäni nykyinen Eu on liian tiukka, kun ajattelee miten erilaisia ajatuksia ja maita siihen kuuluu. Löyhempi liitto riittäisi.

Tämä turvapaikanhakijatilanne ei tällaisenaan voi jatkua, Saksa kun kääntää kelkkansa, niin ilmeisesti vasta silloin rupeaa jotain järkevää tapahtumaan. Ulkorajat varmaan totaalisesti suljetaan jossain vaiheessa, mitä siitä sitten seuraa en osaa sanoa, viisaammat varmaan ovat asiaa pohtineet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sen tapainen kansallismielisyydessä, joka nyt on useissa maissa EU:ssa nousussa, siinä ei ole mitään hyvää. Suurin osa siitä on äärinationalista uhoamista. Sen voittaminen on EU:n tehtävistä kaikkein tärkein tällä hetkellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sen tapainen kansallismielisyydessä, joka nyt on useissa maissa EU:ssa nousussa, siinä ei ole mitään hyvää."

Pitäisikö siis kansat hiljentää?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mistä niin päättelit. Toistaiseksi kuitenkaan yksikään nationalistinen liike saanut vaaleissa yli puolta annetuista äänistä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Toistaiseksi kuitenkaan yksikään nationalistinen liike saanut vaaleissa yli puolta annetuista äänistä."

Olisiko sitten hyvä asia.... eihän tuo meinaan ole kuin ajan kysymys. Eikä yli 50% äänistä tarvita siihen että maahan saadaan pakkolait kuntoon. Kyllä kansa tietää sanoi joku aikanaan.... itse en ole siitä niinkään varma :D Kansa tukee Pohjois-Koreassa ja Venäjällä johtajaa, joten kai sen johtajan täytyy olla oikeassa ja parasta kansalle.

Oli niin tai näin mutta ei elämästä selviä hengissä. Hawkings ja monet muut epäilevät että selviytyykö tässä kukaan edes seuraavaa 100 vuotta https://www.stara.fi/2016/01/24/stephen-hawking-ih...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

"Kansa tietää"? Mutta voi sitten pettyä "tietämättömyyteensä".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansallismielisyys kait lähtee kansasta vai mistä itse sen päättelet lähtevän? Enemmistö riittää demokratiassa päätöksentekoon ja Puolassa kai hallituksella on enemmistö tai sitten oppositio voi äänestää sen nurin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Monta kertaa kansallismielisyys lähtee nyös luuloista, uskomuksista ja muutosvastaisuudesta. Puolassa hallituksella on enemmistö, mutta se käyttää sitä kyseenalaisesti demokratian vastaisiin toimiin puuttumalla maan perustuslakituomioistuimen riippumattomuuteen, median suitsimiseen ja kansan valvonnan ja kontrollin lisäämiseen!

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Kansallismielisyys, siinä merkityksessä kuin missä nyt on puhe, lähtee usein epärealistisesta ja yksisilmäisestä käsityksestä siitä, mitä sana 'kansa' tarkoittaa.

Tuo, miten kuvaat päätöksentekoa kommentissasi, sopii demokratian lisäksi myös johonkin mitä voisi kuvailla sanoilla enemmistön diktatuuri, ja se ei ole sama asia kuin demokratia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, demokratia päättyy silloin, kun se muutetaan diktatuuriksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kansallismielisyys lähtee usein kaiken vieraan ja uuden pelolla ja jota ruokkii ennakkoluulot ja tietämättömyys.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansallismielisyydellä, itsenäisyyden kannattamisella ei ole mitään tekemistä mainitsemiesi asioiden kanssa. Aivan varmaa on että federalistit tulevat häviämään tämän kisan, pitkittämällä saavat kuitenkin paljon haittaa Suomelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet uskossasi vahva. Sallisit tavoitteesesi pääsemiseksi jopa demokratian kannalta kyseenalaiset toimet hallitukselle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset