plukkala

Uutisvirrasta napattua

Amerikkalainen Turing Robotic Industries (TRI) on perustamassa Saloon uutta älypuhelintehdasta.  Samalla se siirtää pääkonttorinsa Kaliforniasta Suomeen. Puhelimen käyttöjärjestelmäksi on on tulossa suomalaisen Jollan kehittämä Sailfish?

http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltalaisyritys_aloittaa_puhelinten_valmistuk...

Venäläismedia kertoo Venäjän turvallisuuspalvelun pidättäneen 26 afgaanipakolaista Kantalahdessa. He olivat saapuneet laittomasti Venäjälle ja pyrkivät Suomeen hakeakseen sieltä turvapaikkaa?

http://yle.fi/uutiset/venalaismedia_fsb_pidatti_kantalahdessa_suomeen_py...

Mistäs nyt tuulee?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuulee ehkä Siilinjärveltä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Meillä on tänään varsin tyyntä. Mitä nyt hiljakseen aina välillä lunta satelee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen kannalta molemmat uutiset ovat positiivisia. Puhelinuutinen, jos TRI:n tuote alkaa kantamaan. Myös Venäjän FSB:n toiminta, jos se ei jää yksittäistapaukseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos tämä Venäjä- edistys on neuvottelujen tulosta, niin se merkitsee myös sitä että myös suomalainen osapuoli, Niinistö, Sipilä, Soini ja kumppanit, on antanut jossain kohtaa periksi Venäläisen osapuolen toiveille.

Missä kohtaa on annettu periksi, se nähdään sitten joskus.

Muuten, jostain kuulin että nämä Venäjällä pidätetyt afgaanit kuuluivat parempaan väkeen, siis jotain korkeita virkamiehiä tai sellaisia. Jos tänne jotain otetaan, niin juuri näitä koulutettuja ja fiksuja, eikä niitä jotka ovat eläneet savimajassa, eivätkä osaa lukea eikä kirjoittaa ja puhuvatkin vain jotain paikallista murretta. Sellaisten sopeuttamisessa on kovempi työ.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vai oliko kysymyksessä hyväntahdon ele ennen Sauli Niinistön Moskovan vierailua?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ompajäänyt tuollainen uutinen välistä, varmaan kun keskityin lukemaan huuhaa juttua jonka mukaan pakolaiset ja nykyinen maahanmuutto eivät yksin riitä kattamaan hultosuhdetta kun suuret ikäluokat ovat jälleen jäämässä eläkkeelle.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1456292738644

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Oli jo aikakin, ovat olleet jäämässä eläkkeelle jo kohta 40 vuotta

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä! Ovat jo eläkkeellä lähes kaikki! Osa myös jo tuonpuoleisessa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näihän se on käynyt kun on varrottu 40 vuotta. Sen lisäksi että ihmisiä on poistunut ei ole tilalle palkattu lisääväkeä eli varrottu suuri työvoimapula on jäänyt kaukaiseksi haaveeksi ja tilalle on tullut nuorisotyöttömyys. Silti tähän jaksetaan yhä vedota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Käsittääkseni suuriin ikäluokkiin kuuluviksi katsotaan 1945-1952 syntyneet. 40-vuotta sitten he olivat parhaassa työiässä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"eli varrottu suuri työvoimapula on jäänyt kaukaiseksi haaveeksi ja tilalle on tullut nuorisotyöttömyys. Silti tähän jaksetaan yhä vedota."

Tuossa ennusteessa lienee pielessä vain se ettei työvoimapulaa voi tulla Suomeen niin pitkään kun naapurimaissa ja kauempana on työvoimaa vapaana.

Yritysten on nyt EU:n myötä ja muutenkin helppo siirtää liiketoimintaa sinne missä työvoimaa on tarjolla sopivaan hintaan. Tänä päivänä ei ulkomaalaista työnantajaa enää missään pidetä maahantuneutujana tai rantarosvona, ei torjuta, vaan toivotetaan tervetulleeksi laakeriseppelein ja tukiaisin.

On luonnollista että työvoimapulaa ei tule, koska yritykset siirtää toimintaansa sinne missä on sopivaa työvoimaa.

Suomessa vapaana oleva työvoima ei sitten ilmeisesti ole yritysten mielestä sopivaa, tai sopivan hintaista, paitsi ehkä Salon työttömiksi jääneet käänykän kokoojat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Viimevuosinanäin todellakin on ollut. siis teollisuuson siirtänyt tuötantoaan halvemman työvoiman maihin. Nyt "ehkä" on tapahtumassa pientä muutosta. Esimerkiksi Helkamakotiutti pyoränvalmistuksensa takaisin Suomeen? Ja onko tämä TRI:n investointi Suomeen myös jonkun uuden alkua?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

YLE:n mukaan yhtiö palkkaisi 10- 20 työntekijää jokaista tuhatta valmistettua puhelinta kohti. Yhtiöllä on tavoitteena valmistaa alussa n. 300.000 puhelinta vuodessa. Taitaa olla melkoinen käsityöpaja, mikäli uutisiin on uskominen. Firmasta lähtisi tämän mukaan ulos 50-100 kännyä / työntekijä / vuosi, joten hintavia muista poiketen tuotteiden tulisi täten olla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tiedon mukaan yhtiö siis palkkaisi 3000 ... 6000 kännykän kokoajaa. Mahtaako edes löytyä moista määrää.

Toki Salolla on parhaat edellytykset selvitä moisesta rekrytointiprojektista.

Positiivinen tieto jokatapauksesa yhteiskuntasopimuksen ratkaisun alla.
Positiivinen vaikka se ei toteutuisikaan ja vaikka nämä kännykän kokoamistyöt eivät kovin kauan kestäisikään.

Tässä kuitenkin on se positiivinen piitte ainakin että Suomea vielä tosissaan harkitaan investointikohteena. Valmistuvalla yhteiskuntasopimuspaperilla lienee tässäkin asiassa jotain vaikutusta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Eikös robotit aja saman asian? Mitä ne noin paljon porukkaa palkkaavat?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tästä voi olla tulossa joku sellainen erikoskännykkä erikoisrikkaille, sellainen rolex- kännykkä siis, jolloin hinnalla ei ole merkitystä, tai jos on merkitystä niin se on niinpäin että mitä kalliimpi, sen parempi, etteivät köyhät pääse rehvastelemaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #11

Arto Vihavainen

Sellainen puhelin on jo markkinoilla. Vertu. Vertu oli ennen Nokian valikoimissa, mutta merkki myytiin eteenpäin. Vertu puhelimen saa ostaa 19 000 eurolla.

http://teknavi.fi/elektroniikka/vertu-on-yha-voimi...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Erikoiskännykkä kylläkin. Tietoturvaan keskittynyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aamulla Salon kaupunginjohtaja puhui noin sadasta työpaikasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pessimisti ei pitäisi olla, mutta...... puhelimien valmistus Suomessa tämän yhtiön toimesta näyttää kyllä taas saavan monen mielestä, ilman mitään näyttöjä, Suomen talouden nousuun.

http://www.digitoday.fi/mobiili/2016/02/25/tallain...

Niin ja ne afganistalaiset. Jos ne ovat korkeita virkamiehiä ja mahdollisesti varakkaita, Venäjällä on syytä pitää niitä kauppatavarana, vaikka käytettäväksi Afganistanin suuntaan. Ei niitä Suomeen ja vapauteen pidä noin vain päästää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuskin sata työpaikkaa riittää Suomen pelastamiseen. Mutta Salon kannalta erinomainen uutinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jokainen uutinen jossa joku taho investoi Suomeen on ennenkaikkea positiivinen uutinen Suomen oletetusta kilpailukyvystä.

Se on nimittäin niin että jos joku ulkomainen investoi tänne, niin se on melkein taatusti aina vientiteollisuuteen, ja joku uskaltaa tänne sijoittaa, niin se on merkki ja suositus muille sijoituksia harkitseville.

Kunhan saisivat tehtyä ne sopimukset joilla sen kilpailukyvyn taataan pysyvän edes jonkin aikaa ja erityisesti vientialoilla, mutta myös koko yhteiskunnassa. Se vaikuttaa kaikkeen, myös meidän eläkeläisten, isojen ikäluokkien, Suomessa pysymiseen, mikä sekin voi olla suuri asia, kun Viro ja Välimeren maat houkuttelee halpuudella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Juuri niin. Se on myös muille merkki siitä, että Suomessa on osaamista ja osaavia työntekijöitä. Myös Jollan Sailfishin valinta ja TRI:n pääkonttorin siirto Suomeen ovat Suomen kannalta positiivisia uutisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On kuitenkin syytä pitää jalat maassa. TRI on start-up-yritys, jolla ei ole tuotantoa vielä missään. Tuotannon aloittamiseen liitty aina myös riski siitä, että kaikki ei mene aivan niin kuin toivotaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Lukkala

Esimerkkejäkin löytyy.

Uudenkaupungin soijanjalostamon tärkeimmän tuotteen, kalanrehuteollisuuteen tarkoitetun soijakonsentraatin valmistusprosessi oli juuri saatu käyntiin, kun tehtaalla alkoivat laittomat lakot. Kesäkuussa yritys ajautui konkurssiin.

Jälkiviisaasti voi kysyä, oliko tehdasinvestoinnissa järkeä alunperinkään. Nyt tehtaalle etsitään kuumeisesti ostajaa. Voisiko uusi omistaja löytyä Itämeren suurista maatalouskonserneista?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten kirjoitin, uuden tuotannon perustamiseen liittyy aina riski. Mutta voi se kyllä onnistuakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kuten kirjoitin, uuden tuotannon perustamiseen liittyy aina riski. Mutta voi se kyllä onnistuakin."

Eihän se riski haittaa muita kuin niitä joilla on rahat liossa, tai työpaikka.

Työpaikka, kuten ei pääomakaan, ei ole ansaittu etu, jota ei voi ottaa pois.
Nämä menee jos riskit toteutuvat.

Ainoastaan palkan määrä on sellainen ansaittu etu, jota ei voi vähentää, ennemmin vähennetään niitä työpaikkoja, tai lopetataan ne kokonaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näinhän asia yksilön kannalta on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näinhän se on,
mutta onko se järkevää?
Eikö voisi olla myös toisin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Markkinataloudessa yrittämiseen liittyy aina riski. Työntekijälläkin voi vain silloin mennä hyvin, kun hänen työnatajallaankin menee hyvin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #30

Markkinataloudessa yrittäjä voi etsiä keinoa vierittää yrittämisen riskin työntekijöille tai valtiolle. Yrittäjä voi myös pyrikiä pienentämään riskiä hyödyntämällä verosuunnittelua, veroparatiiseja, halpatyövoimaa ja hikipajoja. Yrittäjä voi kokea myös ympäristösäädökset liian suureksi riskiksi ja suosia niitä maita joissa säädökset ovat höllemmät tai olemattomat jolloin ympäristövahinkoa kuten öljyvuotoa katsotaan sormien välistä. Se että onko tälläinen memettely oikein on moraalinen kysymys ja niistä joille siitä on haittaa vastustavat kun taas ne joille on siitä hyötyä puolustavat sitä. On kuitenkin kuin jokin luonnon laki että yrittäjä pyrkii minimoimaan kaikki riskit ja joissaintapauksissa myös vastuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Eli kommenttisi perusteella näyttää siltä, että Suomessa ei rehellisesti yrittämällä tulla voi onnistua? Heitetään siis Kirves kaivoon? Ja hypätään itse perässä?

Yrittämisen byrokratiaa tulisi selkeästi keventää! Hallituksen ohjelmassahan on normien purkaminen muiden asioiden joukossa?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #32

Jos kilpailu on vapaata silloin kaikki säännöt ovat tiellä pahimmillaan jopa ihmisoikeudet, ei se kuitenkaan mikä hyvä asia ole vaan tarkoitus oli ilmaista mikä on pielessä. Tietysti vielä vaikeuttaa se että globaalia markkinataloutta on hankala säädellä ja kun myös valyiot kilpailevat keskenään yrityksistä ja tuotannosta ei lopputulos voi oikeastaan olla muuta kuin rumaa. Nykyinen tilanne on kuitenkin vasta tyyntä myrskyn edellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Tulevaisuuden uskosi näyttää horjumattomalta? Siis kirves kaivoon?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset