plukkala

Saksassa supersunnuntai maapäivävaaleissa

Saksassa järjestetään tulevana sunnuntaina kolmessa osavaltiossa maapäivävaalit. Baden-Württenbergissä, Rheinland-Pfalzissa ja Saksi-Anhaltissa valitaan uudet osavaltioparlamentit. Saksan lehdistössä on vaaleja kutsuttu shokkivaaleiksi jo jonkin aikaa odotettavissa olevien tulosyllätysten takia.

Baden Württenbergissä yllätyksellisesti suurimmaksi puolueeksi on nousemassa vihreät. Osavaltioparlamenttiin nousisi myös AfD 12,5%:n kannatuksella. Myös FDP säilyttäisi paikkansa 6%.n kannatuksella

http://www.bild.de/politik/inland/landtagswahlen-baden-wuerttemberg/wahl...

Rheinland-Pfalzissa suurin jännitys kohdistuu suurimman puolueen asemaan CDU:n ja SPD:n välillä, jotka ovat mielipidemittauksissa aivan rintarinnan 35%:n kannatuksella. AfD:n kannatus on siellä 9% ja myös FDP voi palata osavaltioparlamenttiin ylittämällä 5%:n äänikynnyksen.

http://www.bild.de/politik/inland/landeswahlen/wahl-check-rheinland-pfal...

Shokkivaalinimitys johtuu ehkä eniten tilanteesta entisen DDR:n alueella olevan Saksi-Anhaltin mielipidekyselyjen tuloksista. Viimeisimmän kyselyn mukaan AfD on ohittanut SDP:n kannatuksen ja kisaa tiukasti toiseksi suurimman puolueen paikasta die Linken kanssa CDU:n takana.

http://www.bild.de/politik/inland/landeswahlen/wahl-check-sachsen-anhalt...

Yllätyksenä voi myös pitää Vihreiden kannatuksen suurta hajontaa eri osavaltioissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos vaalitulos seuraa mielipidekyselyjä, tietää se vaikeuksia osavaltiohallitusten muodostamisissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vuosi sitten juhlit täällä jo AfD:n peijaisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vuosi sitten ei myöskään ollut tämän päivän mittasuhteen suuruista pakolaiskriisiä.

Vuosi sitten sinä puolestasi juhlit Kreikan tilannetta ja sen vaalitulosta, joka mielestäsi kaataisi euron ja EU:n.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Olisi, jos vaalituloksia oltaisiin noudatettu.

Muistathan, että täällä järjestettiin kansanäänestys. Sen tulosta ei vain kunnioitettu. Mitenkä olisi, jos Skotlannin kansanäänestyksen tulosta ei oltaisi kunnioitettu?

Tai Suomen äänestystä EU-jäsenyydestä?

---

No, ei muistella pahalla. Me täällä juomme auringon alla tsipuroa - maksakaa toki meidän laskut. :D

Vaikka juuri nyt sataa - ja on kylmää. Elohopea kiipeää vain 14°C. Pitää olla siis sisätiloissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Henri, älä pelkää, en ole sinulle pätkääkään kateellinen.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Vihreiden kannatus yleiseurooppalaisten tapaan seuraa hyvin paljon kaupungistumista ja koulutustasoa. CDUn vaalitulos on merkityksellinen koko euroopalle. CDUn kannatus notkahtaminen vaikuttaisi Merkelin asemaan puolueen johdossa. Eurooppa saattaisi ajautua kaaokseen jos Merkeli olisi pakotettu siirtymään pois paikaltaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreiden kannatus Baden-Württenbergissä ja Rheinland Pfalzissa ovat kuin yö ja päivä. Osavaltiot ovat toistensa naapureita, eikä elinkeinorakennekaan kovin paljon naapureiden kesken eroa.Ovat molemmat entisen BDR:n alueella maan lounaisosassa. Tätä tarkoitin Vihreiden kannatuksen yllättävän suurella eroamisella osavaltiosta toiseen.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Näyttäisi siltä, että kovin kärsijä olisi SDP.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD näyttää suurimmalta häviäjältä. Mutta AfD:n kannatuksen noustessa siitä kaikki muut kärsivät.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tuskinpa CDU:llakaan syytä juhlaan on. Mielenkiinnolla odottelen seuraavia liittopäivävaaleja. Merkelin tuoli käsitäkseeni horjuu jo uhkaavasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eri arvioissa Merkelillä on vaikeuksia ajamansa pakolaispolitiikan takia. Mutta kuitenkin CDU/CSU on yhä selvästi maan suurin poliittinen voima Saksassa. Katso kommentti nro 7. Kyllä AfD:n kannatuksen nousu on unionipuolueidenkin kannatusta kieltämättä syönyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Samaan aikaan ajatellen liittopäivävaaleja AfD:n kannatus valtakunnallisesti näyttää pyörivän eri tutkimuslaitosten mukaan 9:n ja 11,5:n prosentin välillä.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Saakohan AfD oman jytkynsä? Ei ehkä niin dramaatista kuin Perussuomalaisilla vuoden 2011 vaaleissa, mutta näyttää siltä, että se tulee kasvamaan reilusti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siltä näyttää, että tulevissa liittopäivävaaleissa AfD:n kannatus kasvaisi roimasti. Mutta vaaleihin Saksassakin vielä reilusti aikaa. Lisäksi voi kysyä, mitä AfD voitollaan tekisi, koska ainakaan toistaiseksi ei yksikään muu puolue ole halukas tekemään sen kanssa yhteistyötä?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #11

Voi se silti aiheuttaa pientä sotkua, jos vain kasvaa tarpeeksi suureksi. Löfvenin hallitushan Ruotsissa oli kaatua siihen, kun Ruotsidemokraatit eivät suostunneet hyväksymään ei hallituksen eikä opposition budjetissa, jolloin syntyi pattitilanne, joka kuitenkin saatiin selvitettyä.

Tosin tämä vaatisi AfD nousua melko suureksi. Ja tähän eivät gallupit näytä antavan myöten.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

AfD:n nousu aiheuttaa monenkinlaista vaikeutta Saksan politiikkaan. Nyt esimerkiksi näissä supersunnuntain osavaltioiden vaalien jälkeen ainakin parissa niistä tulee suuria vaikeuksia saada kokoon osasvaltioon enemmistöhallitus. Sama lienee myös edessä seuraavien liittopäivävaalien jälkeen koko maan hallituksen muodostamisessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset