plukkala

Timo Soini, näkijä ja tekijä?

Jo Timo Soinin pro Gradu-tutkielma kertoi, mitä Timo Soinin populistisen puolueen politiikka tulee olemaan..

Jo vuonna 1988 maisterismies kirjoitti Gradussaan: "Populismi on itsensä syrjäytyneiksi tuntevien aate". Soinin mukaan näitä kelkasta pudonneita Suomessa riittää. Ovat vain siirtyneet maalta lähiöiden pubeihin.

"Populismiin liittyy aina kansa ja sen kollektiivisten traditioiden ihannointi".  Jo Gradua kirjoittaessaan Soini asetti populistisen liikkeen johtajalle ja johdolle vaatimuksia, joilla hän nosti puolueen johtajan ja johtoryhmän selkeästi kannattajiensa yläpuolelle kirjoittamalla: "Populismi on kansan aate, joka vaatii lähes aina karismaattisen johtajan tai intellektuelliryhmän johtajakseen".

Soini kirjoitti myös: "Populismi on aina myös kansaan ja sen perinteisiin vetoavaa, joten erilaiset patriarkaalisen järjestelmän purkamistoimenpiteet, mm. naispappeuden hyväksyminen, pakolaispolitiikka ja huononeva AIDS-tilanne antavat mahdollisuuden aatteelliseen populismiin".

http://nyt.fi/a1458358326417

Jos Soinin silloista Gradu-tutkielmaa vertaa perussuomalaisten puolueohjelmaan, kyllä sieltä kaikki Soinin opit löytyvät. Muutenkin kovin ennustuksellinen on Timo Soinin Gradu-tutkielma, jos sitä peilaa Euroopan poliittiseen kehitykseen. Linkistä löytyy myös linkki itse tutkielmaan.

Mutta miten tätä sitten hyödyntää silloin, kun populistinen puolue istuu muiden mukana koalitiohallituksessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti se populistisen puolueen heikoin kohta on se, että se asettaa puolueen johtajan ja muun puoluejohdon selkeästi kaannattajiensa yläpuolelle? Tämä sitten aiheuttaa jatkuvia sisäisiä riitoja.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti äänestäjien kannattaisi aina tutustua puolueen puheenjohtajan Gradu-tutkielmaan.

" Jo vuonna 1988 maisterismies kirjoitti Gradussaan: "Populismi on itsensä syrjäytyneiksi tuntevien aate". Soinin mukaan näitä kelkasta pudonneita Suomessa riittää. Ovat vain siirtyneet maalta lähiöiden pubeihin. "

Tästä johtuen Timo Soini ja puoluejohto ovat erottaneet paljon alkuperäisiä perussuomalaisia. Ilmeisesti Timo Soini halusi vain kerta jytkyn, tämäkö on sitten sitä perussuomalaista ( intellektuelliryhmän ) älymystön tahtotila.

Moniko perussuomalaisista kansanedustajista istuu ensinmäistä ja viimeistä kautta kansanedustajana. Ilmeisesti perussuomalaisten älymystö käytti heitä hyväkseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun puolueessa on sellainen noste, kuin perussuomalaisilla oli vuoden ajan ennen kevään 2011 vaaleja, sinne kertyi joukkoon monenlaista väkeä. Suuri joukko heistä oli poliittisia pyrkyreitä. Osa heistä nousi kansanedustajiksi, osa istuu jo toista kautta. Puolueen kannatuksen kehityksen myötä moni menettää seuraavissa vaaleissa paikkansa.

Se, mikä oppositiopuolueessa toimii, ei ole hallituspuolueelle mahdollista. Soinin tulisi kirjoittaa jatko-osa Graduunsa. Sen nimi voisi olla populistipuolue hallituksessa?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei Soinin tarvitse kirjoittaa mitään. Menestyjä. Tyhjistä monen epäonnistumisenkin kautta poliittisena broilerina rakensi menestyneen puolueen ja ministeriksi ja siihen säätiö lisäksi ja ei ole rahasta kiinni. Ikämiehiä jo eikä välttämättä Väyrysen himoa olla 100-vuotiaaksi politiikassa. Kiitettävän rehellinen oli gradussaan ja vähemmän rehellinen (IMHO) monesti muulloin. Soini on jo pois lähtemässä ja se ns. nuiville ikävä kohta oli että moni kai oletti että hän jättäisi puolueen tilaan, jossa prosenttiosuudet olisivat reippaasti paremmat, joten se jättää joko puolueen "valtaamisen" tai oman puolueen perustamisen vaihtoehdoiksi... joskus olen väärässäkin.

Potentiaaliahan puolueessa on populistiseksi ~20% puolueeksi mikäli vain älykkäästi pelailevat eikä ilmene riitoja eri klikkejen välillä loputtomiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Katsellaan nyt kuitenkin rauhassa. Eihän Soinilla kuitenkaan varteenotettavaa perintöprinssiä ainakaan vielä ole.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

Epäilen vain melko vahvasti ettei Soinin kunto kestä samalla tasolla kuin Paavo Väyrysen.. ehkei edes motivaatio.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Katsellaan kuitenkin rauhassa. Voi olla, että olet oikeassa?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Timo Soini voisi todellakin väitellä tästä tohtoriksi, opinnäytetyö eglanniksi on ilmeisesti jo kirjoitettu, joka sisältää uutta tieteellistä tietoa ja osoittaa tekijän kykyä itsenäiseen tutkimukseen.

Kuulostaa tai luettuna näyttää hyvältä, populistipuolue hallituksessa. Tästä tulemme saamaan lisätietoa kun Timo Soini on väitellyt tohtoriksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Ulkoministerinä ympäri maailmaa matkatessa voi matkoilla iskeä hotelliväsymys. Silloin iltaisin olisi hyvä aikansa kuluksi tehdä vaikkapa "tiedettä"?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mutta miten tätä sitten hyödyntää silloin, kun populistinen puolue istuu muiden mukana koalitiohallituksessa?"

************************
Mitä väliä oikeastaan, koska Soini on eläkeiässä ja eläke on iso ja säätiö käsissä. Hienosti hoidettu ja mies kirjoitti kaiken lisäksi gradussaan jo suuren osan miten homma etenee. Tuli joskus tuo gradu meinaan luettua. Toki nuivat esim. hommassa (hommaforum) sun muualla repivät pelihousujaan, mutta so-what.. monet repivät pelihousujaan nuivien erinomaisen osuvan some-kampanjan takia (edelleen fantastisen hassua ettei kukaan siihen puuttunut missään vaiheessa, mutta saatiin neljäs iso wanha-puolue.. ainakin vähäksi aikaa...). Nythän homma on niin että joko Soinin korvaa joku nuiva ja puolue kasvaa tai nuivien on pakko hypätä uuteen omaan puolueeseensa mikäli haluavat pysyä kansanedustajina. Vähän siinä ja siinä miten kaikilla on kunnianhimot ja motivaatiot ja vielä miten yhteistyö toimii.

Siinähän katsellessa on kansalle hupia. Saattavat nousta kuin Keskusta pohjalukemista tai kuten SDP pohjalukemista... olisi lähes käsittämätöntä kädettömyyttä mikäli ei sieltä joku populisti maahanmuuttokriittisyysagendalla (ja jotain lisäksi toki) nousisi ja nappaisi vähintään sen yli 15% saaliin.

Soinia tuskin nappaa kauaa... mies voi mennä Euroopan virkoihin tai lähes minne vain tai sitten vain slow-down ja massia on, joten miksei niistä nauttisi viimeiset vuodet. Hienosti pelattu.... moraalin kannalta nyt on vähän kai mikä näkökulma Soinin toimiin nyt onkaan. Menneisyyttä ei voi muuttaa (paitsi ehkä Venäjällä tai Pohjois-Koreassa kirjoittamalla historiankirjat uusiksi).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten jo otsikossani kirjoitin: "Timo Soini, näkijä ja tekijä?" Ehkä sen kysymysmerkin olisi voinut jättää pois?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mies näki selvästi mihin kansa vastaa epätoivoissaan. Hyvin nähty.

Tekoja moni olisi ehkä kaivannut etenkin heikoimmissa asemissa olevien auttamiseksi. Mielikuvan luonti siitä että autetaan oli kuitenkin pirun hyvin luotu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Nyt tilanne on Soinin puolueelle täysin toinen. Sen hallitustaipaleen aikana on kaikille jo selvinnyt, etteivät puolueen lupaukset olleet edes tarkoitettu pidettäviksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #9

*************************
"Sen hallitustaipaleen aikana on kaikille jo selvinnyt, etteivät puolueen lupaukset olleet edes tarkoitettu pidettäviksi."
******************************************************************

Äh, ei tietenkään kaikille. Ihan naurattavaa ajattelua. Scientologit ja mormonit ja Jehovan Todistavatkin pärjäävät hienosti on vaikka mitä "selvinnyt"... aina on se jokin tietty ydinryhmä, joka uskoo loppuun saakka. Ja tässä voisin kyllä lisätä tasapuolisuuden vuoksi että se sama pätee about kaikkiin eduskuntapuolueisiin ja heidän ydinryhmiinsä... joskus sokeuden takia ja joskus omien etujen takia ja nehän sekoittuvat mukavasti ajoittain keskenään.

Onko muka kokoomuslaisille tai keskustalaisille käynyt selville ettei heidän lupauksensa olleet tarkoitettu pidettäviksi ( puolueen pääjehut esim. poseerasivat "opiskelijoilta ei leikata" -kylttien kanssa juuri ennen vaaleja ja totta helvetissä sitten juuri opiskelijoilta leikataan... että sitä rataa). Perussuomalaiset ovat vain piirun verran enemmän populisteja ja siinä kaikki. Kävi vain sääliksi että niin moni pisti heihin toivonsa ja oli jo ihan selvästi näkyvissä miten tuossa käy... nyt sitten moni on takaisin äänestyslakossa ja pirun pettynyt politiikkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

No ainakin minulle oli selvää, etteivät hallitukseen menevät puolueet millään voi pitää kaikkia vaalilupauksiaan. Uskon, että oli myöskin monelle muulle.

Perussuomalaisia puolestaan äänestäjille tilanne oli uusi. Äänestäjät oli haalittu suurelta osin sieltä lähiöiden pubeista. He lähtivät äänestämään ehkä ensimmäisen kerran elämässään, ja asettivat kaiken toivonsa perussuomalaisiin. Sitten ilmeni, että kaikki vaalilupaukset, siis kaikki, unohtuivat hallitusovien avauduttua?

Risto Laine Vastaus kommenttiin #9

No mitä olen politiikkaa seurannut, niin mikään puolue ei ole voinut pitää lupauksiaan hallituksessa. Hallituksessa tehdään kompromisseja ja se tarkoittaa että jotain asioita voidaan sisällyttää hallitusohjelmaan ja jotain ei ja se riippuu paljon muista hallituspuolueita hyväksyykö tai ei.

Voidaan siis rehellisesti sanoa kaikista puolueista "etteivät puolueen lupaukset olleet edes tarkoitettu pidettäviksi."

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Risto, niillä eri puolueiden antamilla lupauksillakin on eronsa. Toiset lupaavat kuunkin taivaalta, toiset taas eivät. Se näkyy nyt erinomaisen hyvin hallituspuolueiden kannatuksissa. Toisten hallituspuolueiden äänestäjät ovat pettyneempiä kuin toisten.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

Sen verran pitää vielä jatkaa että ymmärrän ihan hyvin miksi toimi, mm. moni ystävä ja sukulainen nappasi koukun ja kohonkin... sen jälkeen on ollut aika hiljaista politiikan jauhamisen suhteen. Eräs sukulainen lupasi lohenkin mikäli äänestän perussuomalaisia, jotka kuulemma pelastavat Suomen :D no se oli ihan kohteliasta ja ehkä vitsinä heitetty toivottavasti. Vaalien jälkeen ollut aika hiljaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Ehkä sitten seuraavien alla on tarjolla taas aivan uudenlaisia koukkuja?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

Kyllä valituksi haluavat poliitikot aktivoituvat kovastikin... about vuotta ennen seuraavia vaaleja. Sitä innokasta paskanjauhantaa odotellessa.

Näillä näkymin vaihtoehtoja katsellessa voisi hyvinkin valita lohen tai viskipullon äänestä... ei nyt ihan, mutta hyvin läheltä liippaa. En lainkaan ihmettele ihmisiä, jotka eivät äänestä lainkaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Keitäköhän kuuluu Perussuomalaisten intelektuelliryhmään?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En tiedä, mutta olisiko säätiön johdolla asian kanssa jotakin tekemistå? Itse arvioitu intellektuelli asema?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Veikkaisin, että vuoden 2018 syksy tulee olemaan sähköinen, jos nykyinen hallitus on vielä koossa.

Nimittäin PS tulee näillä näkyminen menettämään yli 40% kansanedustapaikoistaan vuoden 2019 vaaleissa. Monella PS:n kellokkaalla on hätä kansanedustajapaikastaan, eikä Soininkaan kansanedustajaksi valinta ole varmaa tuolloin, jos Soini jatkaa hallituksessa loppuun saakka.

Ehkä Soini palaa tällöin hallitusretkiltään takaisin linjalleen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuinkahan montaa PS-kansanedustajaa odottaa Väyrysen kansalaispuolueen ehdokkuus?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Moni tuskin hyppää Väyrysen kelkkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Vannomatta paras. Voi olla että olet oikeassa. Voi myös olla, että olet väärässä. Niin monia uhkaa se putoaminen PS-riveissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #24

Seurataan nyt ensin vaikka Suomen Sisu ry:n toimintaa. Se on luonut laajempaa kenttäorganisaatiota. Olisiko kyse mahdollisesta uudesta puolueesta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Puolueitahan maailmaan mahtuu. Ei saanut muutoskaan ketään läpi. Väyrysen puolueella on sentään kärkikuva.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #25

Henkilökohtaisesti en usko Suomen Sisun tulevan puolueeksi, jos tulee, muutama entinen perussuomalainen saa jatkopaikan eduskunnassa. Äänet tulevat vihaisilta nuorilta, naisilta tai miehiltä.

Tuskin monikaan äänestäjä haluaa äänestää Suomen Sisua, tuskin äänestäjät haluavat olla toisen kerran vietävissä. Timo Soini ja perussuomalaiset veivät kerran, tuskin tulee seuraavaa kertaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Suomen Sisun osalta olen kanssasi samaa mieltä. Mutta katsotaan vielä kuitenkin Väyrysen kortti? Hän voi vetää puolueeseensa mukaan paikkansa menettämistä pelkääviä persukansanedustajia?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #33

Väyrys-kortti ?
*********************
Tuskin. Nuivat eivät lähde ja useimmat muut persut (tai ainakaan kansanedustajina olevat) eivät ole sekä NATO että EU-vastaisia. Nuivista itse asiassa suuri osa on NATO-kannattajia eli se sulkee sen Väyrys-oven jo suoraan. Eikä tarvitse kai 80-lukuja tai vastaavia edes muistella selityksiä hakiessa...

Muista perussuomalaisista sitten EU-erokorttia katsovia tuskin on monikaan, jos yksikään. Soini on harjannut porukan EU-kuntoon, vaikka siellä kuulemma ongelma, missä EU (mikä kuulemma korjataan about vain laittamalla parempi EU perussuomalaisten toimesta pystyyn.. melkein tosta vuan). Että silleen ja "vakuuttava" selitys se on kai tuokin.

Väyrynen keräisi ääniä persujen ei-kansanedustajista ja Keskustasta tietenkin ja niistä kaikista joilla ei ei-EU-puoluetta ole. ............... keräisi siis, mutta en ole oikein perehtynyt tuohon tapaan miten Väyrystä voi edes kannattaa olematta jotain super-hyper-poliitikkoa :D Mutta mies ei vaikuta seniililtä vielä eli jokin suunnitelma lienee jatkoa ajatellen. Eiköhän kuvio selkiydy ainakin ennen seuraavia vaaleja. Veikkaukseni Väyrys-puolueelle eduskuntavaaleissa (mikäli sinne menevät ja mikseivät) on mitä vain 0.1 - 8% paikkeilta eli olen vähän hakusessa vielä Väyrysen linjasta ja tavasta hakea kannattajia.. kuten varmasti moni muukin. Saattaisi toimia tai sitten tosiaankaan ei tai mikä ettei jotain siltä väliltä ;) Kerrankin olen odottavalla kannalla ennustuksissa.. siihen tosin tarvittiin itse herra ja hidalgo Väyrynen. Mikäli nuivat eivät irtaudu perussuomalaisista, niin kaikki persut kärsisivät Keskustan ohella eniten. Ellei sitten ole persuissa puheenjohtajan vaihdosta tiettyyn suuntaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Kyllä se oma ek-paikka on kansanedustajia kovin lähellä. Vaalien lähetessä, jos Väyrysen puolue on nousussa, voi houkutus joillekin perussuomalaisille kansanedustajille kasvaa jopa niin suureksi, että puoluekin vaihtuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään on kevätpäiväntasaus. Valo voittaa pimeyden. Voisi joskus toteutua politiikassakin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saas nähdä. En olisi kovin varma asiasta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin se puolueen poliittinen elitistinen johtoryhmä oli Karin mukaan jo vuonna 1952.
https://www.facebook.com/123651577680974/photos/a....

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Ministeri ja Suomen ulkopolitiikan todellinen ammattilainen Timo Soini on tietäjä.
HS-gallup sen selvästi meille kertoo, Timo Soinin ennustus puolueen kannatuksesta on käymässä toteen. Perussuomalaisten kannatus on hurjassa nousussa ja se tulee jatkumaan.
Vaikka en usko näihin huuhaa mielipidemittauksiin, vain vaalitulos ratkaisee ja se on voimassa oleva kannatuslukema seuraaviin vaaleihin saakka.

Pekka, odotellaan rauhassa seuraavaa HS-galluppia ja lisää hyviä uutisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, Soinihan sanoi, että gallupeita on vielä ennen seuraavia vaaleja nelisenkymmentä. Jos kannatus nousee joka gallupissa 0,2%-ysikköä, on puolueen tulos vaaleissa samalla tasolla kuin viime kerralla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset