plukkala

Vaalianalyysiä Saksasta

Saksalaiset ovat maapäivävaalien tuloksesta jo hiukan toivuttuaan ryhtyneet analysoimaan syitä AfD:n huikeaan vaalitulokseen erityisesti Saksi-Anhaltissa, jossa puolue keräsi 24,2% annetuista äänistä. Näillä äänillä puolue nousi osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi teti CDU:n jälkeen.

Tässä entisessä DDR:ssä olevassa osavaltiossa on runsas kaksi miljoonaa asukasta. Osavaltio on muuttotappiollinen ja sen keski-ikä on koko Saksan korkein. Osavaltiossa ei aikaisemmin ole ollut juurikaan ulkomaalaisia, mutta nyt Saksi-Anhalt on ottanut vastaa 41000 turvapaikanhakijaa. Asuntoja turvapaikanhakijoille kyllä löytyy, mutta kieli- ja ammattikoulutusta pidetään ongelmallisempana.

Monen mielestä Saksi-Anhaltissa ulkomaalaisia on vain yksinkertaisesti liikaa. Vaikka he eivät toistaiseksi ole aiheuttaneet mitään ongelmia, mutta he katsovat, että niitä voi vielä syntyä.

Tutkimuslaitos Infrates dimapin ovensuukyselyn mukaan kysymyksessä olivat selkeät protestivaalit. Sen mukaan vain 27% AfD:tä äänestäneistä oli vakuuttunut puolueensa politiikasta. 64% sen kannattajista äänesti AfD:tä, koska olivat pettyneet muihin puolueisiin. Vastaavat luvut kaikkien äänestäjien joukossa olivat 54% ja vain 38% oli pettynyt muihin puolueisiin.

AfD:n kannattajista 71% katsoi oman taloudellisen tilanteensa heikoksi. Kaikkien äänestäjien vastaava luku oli 51%. AfD:n arvioidaan saaneen liikkeelle ennen kaikkea nukkuvia äänestäjiä. Äänestysprosentti nousi 10 %-yksikköä 61%:in.

Myös Kölnin uudenvuoden yön tapahtumilla katsotaan olleen suuri merkitys vaalitulokseen. Kölnistä välittyi kuva, ettei valtio hallitse tilannetta, ja media yrittää peitellä tapahtumia.

http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttokysymys_ratkaisi_vaalit_saksi-anhaltis...

Maapäivävaalien tulokset olivat kovin erilaisia eri osavaltioissa. Saksi-Anhalt oli tällä kertaa ainoa osavaltio Saksan itäisestä osasta. Yhtenevä asia oli ainostaan AfD:n menestys näissä kaikissa. Saksi-Anhaltissa miettimistä jäi eniten SPD:lle, jonka kannatus rohahti 21,5%:sta 10,6%:in.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jo heti uudenvuoden yön tapahtumien jälkeen kirjoitin, etteivät turvapaikanhakijat tilannettaan niillä toimillaan ainakaan parantaneet.
http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209942-koln...

Pekka Iiskonmaki

Mamuille löytyy Saksasta asunnot, mutta Suomessa on ollut asuntopula niin kauan kuin minä muistan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa on pilvin pimein tyhjiä asuntoja. Kerrostaloja jopa puretaan asukkaiden puutteen takia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksaan saapui vuonna 2015 kähes kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa. Näin arvioi Saksan tilastolaitos. Samana vuonna maan jätti noin 860000 ihmistä ilman Saksan passia. Tämän mukaan maan väkiluku kasvoi 1,14 miljoonalla. Tämä on koko Saksan liittotasavallan historian suurin luku.

http://www.sueddeutsche.de/politik/bevoelkerungsst...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Lukiuisissa saksalaisissa lehdissä tähdennettiin tietoa,ettei protesti ensisijaisesti kohdistunut maahanmuuttoon ja että alle kolmannes AfDn äänestäjistä kannatti puolueen maahanmuuttopolitiikkaa.
Ihimiset olivat joko raivoissaan tai turhautuneita poliitikkoihin ja talouteen- tai yleensä vain raivoissaan ja turhautuneita.
Äänestivät ns piiruuttaan.

Tästä sitten jotkut suomalaisetkin toimittajat esittivät tulkinnan,kuinka AfD " puhuu asioista niiden oikeilla nimillä" .
Ja että voitto idässä johtui siitä.
Kun ihmisiä ei tuntunut edes kiinnostavan, m i t ä puolue puhui, puhumattakaan siitä , mikä minkin asian " oikea nimi" on!

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

"Äänestysprosentti nousi 10 %-yksikköä"

Kyseessä ei ole pelkkä protesti, vaan unohdettu ja hiljainen kansa palaa vaaliuurnille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä myös osasyynä asiaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä tuloksessa oli kysymys muiden syiden lisäksi myös ihmisten peloista osavaltiosssa, jossa aikaisemmin on ollut kovin vähän ulkomaalaisia. Myös muutosvastarinnasta, kun Saksi-Anhaltiin on yht´äkkiä tullut 41000 turvapaikanhakijaa.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Sen näkee vaalituloksestakin, miten siinä käy kun monikulttuurisuuden nimissä salataan törkeitäkin rikoksia. Puhumattakaan vähäisimmistä rikoksista. Kyllä poliittinen kähmintä ja salaisuudet jotenkin lopultakin paljastuu. Ei näillä mukamas suvaitsevaisen tekemällä salaamisrikoksella edistetä monikulttuurisuutta.

Pekka, usko pois. Kyllä kansa tietää, se on jämti. Äänestäjä ei ole koskaan väärässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oliko sitten kysymys varsinaisesta salaamisesta? Media ainakin tulkitsi syyttäjän tiedotteen väärin. Se sitten korjattiin pikimiten.

Pekka Iiskonmaki

Perussaksalaiset jyrähtivät EI maahanmuutolle! Saksa kuuluu saksalaisille. Mamuilla on oma kotimaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

AFD:n kannattajat jyrähtivät. Jostain syystä itäisessä Saksassa huomattavasti voimakkaammin kuin läntisessä Saksassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksi-Anhaltin vaalituloksessa on nähtävissä lisäksi yksi erikoisuus. Itäisissä osavaltioissa die Linken kannatus on ollut historiallisista syistä suuri. Puolue on entisen DDR:n valtapuolueen SED:n (Sosialistische Einheitspartei Deutschlands) perillinen. Näissä vaaleissa kuitenkin die Linke menetti kannatuksestaan lähes neljäsosan. Osan varmasti juuri AfD:lle, jonka ideologia ei ole lähelläkään die Linken omaa ideologiaa. Die Linke sai vaaleissa 16,3% annetuista äänistä.

Vasemmiston vaalitulos Saksi-Anhaltissa oli katastrofi vasemmistopuolueille. SDP menetti kannatuksestaan puolet ja die Linke neljäsosan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämänpäiväiset terrori-iskut myös Brysselissä kasvattavat osaltaan AfD:n kannatusta Saksassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset