plukkala

SDP:n kannatus romahti?

Ylen tänään julkaistussa puoluekannatusmittauksessa Keskusta on taas noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi 21,7%:n kannatuksella. SDP:n kannatus romahti 2,6%-yksikköä 20,3%:in. Kokoomuksen kannatus jatkaa vakaalla noin 17%:n tasolla.

http://yle.fi/uutiset/keskusta_nousi_suurimmaksi_puolueeksi_sdp_putosi_k....

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Myös vihreiden kannatus näyttäisi taas olevan nousussa, nyt 12,5%. Muuten muutokset ovat vähäisiä.

Niko Sillanpää

Jo useammassa gallupissa on ollut tuo 1-2%-yksikön heilahtelu sdp ja vihr välillä. Pakko olla jokin gallup-tekninen juttu kuin mikään todellinen kannatussiirtymä suuntaan ja toiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin tutkimuksen mukaan vihreiden kannatus oli tällä kertaa suurimmassa kasvussa. Suurimmat muutokset olivat tällä kertaa opposition sisällä. Kyllä siirtymää näyttäisi olevan SDP:stä myös Keskustan suuntaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton kannatus on kivettynyt turvallisesti muuttumattomaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #76

Olet oikeassa, juuri siltä näyttää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ehkä merkittävin tieto oli se, että kantansa ilmaisi vain 58 % vastaajista. Jos 42 % ilmoittaa, että ei osaa tai halua ilmoittaa kantaansa, siinä on potentiaalia melkoisiin heilahduksiin. Yleensä noin korkea kantansa ilmoittamattomien osuus tulkitaan yleiseksi tyytymättömyydeksi politiikkaan, kun jokaisessa puolueessa on jokin merkittävä tekijä, jonka takia "tuota nyt ei voi ainakaan äänestää".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin varmasti on, mutta se ennustaa myös laskevan äänestysprosentin suuntaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hallituspuolueiden kannatus nousi kyselyn mukaan 1,7%-yksikköä 48,3%:in. Vasemmistopuolueiden SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteinen kannatus laski yhteensä 3,2%-yksikköä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuo oli tärkeä huomio, vaikka numerot olivatkin vielä pieniä. Vasemmiston kannatus on vain 28,6%, joten Rinteen ja Arhinmäen kannattaisi miettiä sitä.
Suomalaiset eivät halua edes eurokriisissä keskitettyä suunnitelmataloutta, holhous- ja kyttäysvaltiota eikä korporaatioiden mandaatitonta, ulkoparlamentaarista vallankäyttöä

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yhtenä syynä vasemmistopuolueiden kannatuksen laskuun voi olla juuri tuo ulkoparlmentaarisen voiman käyttö oppositiossa? Tuli mieleen Hesarin eilen julkaiseman mielipidemittauksen jälkeen. Siinä todettiin että ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista olisi valmis luopumaan joistakin ns. saavutetuista eduista.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Näin äkkiseltään kummempaa analyysia voinee todeta, että tuulivoimapuolueilla menee ihan hyvin. Ja kyllä sieltä persutkin pikkuhiljaa hiisaa ylöspäin. Lähinnä hilpeyttä aiheuttaa Rinteen viimeaikaiset hallitushalut......

Niko Sillanpää

Viime kuukausien perusteella herää kysymys, miksi sdp oikeastaan edes haluaa hallitukseen, kun se voi tehdä hallituspolitiikkaa joka tapaukessa ay-liikkeen harjoittaman kiristämisen avulla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa vaan on valitettavasti niitä ulkoparlamentaarisia voimia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niin. Haluaako se oikeasti hallitukseen, vai onko vain haluavinaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Ei varmasti halua ennen vaaleja. Se haluaa vain lyödä keppiä hallituksen rattaiden väliin mahdollisuuksiensa mukaan, samalla odottaen sen myötä kannatuksensa kasvua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, mitkä niitä tuulivoimapuolueita sitten mielestäsi ovat?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Siihen täällä tietäjiä piisaa....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Leskinen, tarkoittaako kommentisi sitä, että Perussuomalaiset ovat tuuli"viiri" puolue ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei sentään. Perussuomalaiset ovat vain kerran kääntäneet takkinsa, muttakylläkin kaikissa asioissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos yrittää tehdä tuloksesta jotakin suurempia päätelmiä, näyttää siltä, että SDP:n kannatuksen nousukiito näyttäisi päättyneen ja puolestaan Perussuomalaisten kauan jatkunut lasku pysähtyneen. Myös sen voi mielestäni havaita, että Kokoomuksella on vakaa ja uskollinen noin 17%:n suuruinen perusäänestäjäkunta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Aika odotettuahan se on, että demarien nousukiidolle tulee stoppi jossain vaiheessa. Ja olihan sekin aika väistämätöntä että Persujen romahdus loppuu jossain kohtaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perinteistähän tämä puolueiden kannatuksessa on ollut. Se mikä nousee, tulee aina joskus taas alas ja päinvastoin. Jos katsoo selvästi pitempää aikajaksoa Suomen puolueiden kannatuksessa, havaitsee sen, että kaksi uutta puoluetta on tullut kuvaan mukaan, Vihhreät ja Perussuomalaiset.

Toinen seikka on vasemmistopuolueiden hidas kauanjatkunut hiipuminen. Vasemmisatopuolueet yhdessä saivat viimeksi enemmistön eduskuntaan vuonna 1966.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Virhemarginaali 1,5 %-yksikköä, joten ei mitään uutta alla auringon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet oikeassa, ei yksi pääsky kesää tee. Mutta SDP:n kannatuksen lasku oli yli virhemarginaalin, puolestaan Perussuomalaisten pitkään jatkunut kannatuksen lasku näyttää päättyneen, ainakin tällä erää, katsomalla useampia perättäisiä samalla lailla tehtyjä tutkimuksia.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

US:n blogipalstoilla parjataan hallitusta sen minkä keretään. Puhutaan kaikenlaisista kepuloinneista ynnä muusta. Kai on tehty oikeitakin asioita, koska suomalaiset luottavat poliittisista puolueista eniten ja vankasti keskustaan. Siitäkin huolimatta, vaikka on pääministeripuolue, ja joutuu kantamaan raskaan vastuun maamme asioista. Tai juuri siitä syystä....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, itse asiassa Keskustan kannatus on korkeampi nyt kuin viime vaaleissa. Kokoomuksen kannatus on vakaasti pysytellyt noin 17%:n tasolla. Ainoa hallituspuolue, jonka kannatus on merkittävästi vaalien jälkeen laskenut, on Perussuomalaiset. Senkin kannatuksen lasku kuitenkin näyttää nyt pysähtyneen.

Juhani Piri

Äänestäjät ovat uskomattomia lampaita ja sokeita sille kuinka heitä jatkuvasti lyödään kepillä sormille. Joka vuosi samat puolueet häärää pääministeripuolueina ja ihmisillä on paha olla. Silti 4v välein tämä vaalikarja käy uurnilla ja kipittää suu messingillä äänestyskopista ulos.

Uskomatonta millainen puppu voi kansaa mennä ehdokkaiden ja puolueiden osalta.
Jossain on vikaa, vikaa, vikaa vikaa... Eikä se iso vika voi olla jos se päässä on?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerro vähän, miten sinä haluaisit suomalaisten äänestävän?

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #22

Viisaammin.

Ensinnäkin äänestäjällä olisi hyvä valita eri puolueista eri ehdokkaita ja ihan henk.koht lähestyä heitä puhelimitse, s-postitse, fb:ssä tai muuten. Kysyä tärkeistä asioista ja verrata lupauksia puolueen linjaan. Kysyä myös suoraa painellaanko nappia siten kuten puoluejohto käskee, eli tehdään vasten omaa tahtoa jos näin käsketään puoluekuriin vedoten tai hallituskriisillä pelotellen.

Ensinnäkin suomen demokratia on täysin menetetty ja tilalle on tullut puoluediktatuuri jossa isot herrat käskee mitä nappia siellä edustajien suunnalla painetaan. Kabineteissa sovitaan vielä keskenään, että jos tuette meitä tässä niin me tuemme teitä tässä.

Lisäksi suomalaisia tulisi aktivoida politiikan saralla. Kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista. Se että käydään 4v välein äänestämässä jotain puoluetta eduskuntaan, niin ei oikein innosta kansalaisia. Pitäisi äänestäjiä aktivoida.

Kannattaisin myös järjestelmää jossa päättäjät ja virkamiehet saisivat sankioita osatotuukista. Nyt kun mennään monesti enemmän tunteella kun tieteellä. Mukana on paljon lobbareiden korvaankuiskintaa ja sulle mulle jakoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Uskotko sen ehdokkaiden lähestymisen sinua jotenkin auttavan valinnassasi? Esimerkiksi kaikki perussuomalaiset ehdokkaat ovat omatkin lupauksensa pettäneet?

Suomessa sentään on puolue- ja henkilövaalit. Ruotsissa taas puhtaat puoluevaalit listavaalien muodossa.

Suomalaisten aktivoinnista yhteiskunnallisiin asioihin olen kanssasi samaa mieltä. Yhteiskunnallisia oppiaineita tulisi koulujen opetussuunnitelmassa olla enemmän. Lisäksi tätä aktivointia työntäisin myös puolueiden tehtäväksi.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #27

Uskon, koska teen itse niin. Auttaa valinnassa aika paljon. Kun olen valinnut mielestäni niistä parhaan ehdokkaan minulle, niin kohdistan tietysti lisäkysymyksiä hänelle. Laitan myös vastaukset muistiin tulevaisuuden varalle.

Sehän tässä ihmetyttääkin, että vaikka kuinka kieroillaan, petetään, suhmuroidaan ja töppäillaan, niin edelleen ihmiset äänestävät samoja ihmisiä samoista puolueista vaalikaudesta toiseen. Ihmiset eivät siis haluakkaan ottaa muista puolueista tai ehdokkaista selvää, kun on joskus jonkun ehdokkaan valinnut jota äänestää.

Suomen henkilövaalit on puoluevaalit, ääni menee jokatapauksessa puolueelle (lista ja puoluevaalien yhdistelmä).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Ei tapasi toimia huono ole, itse toimin samoin. Mutta kuitenkin on myös huomioitava se, että yhden henkilön ja yhden puolueen hallituksia ei Suomen kaltaisessa monipuoluemaassa ole mahdollista muodostaa. Se realismi ehdokkaiden ja puolueiden lupauksista jää osin myös äänestäjän vastuulle. Lisäksi on huomioitava se, että toiset lupaavat täysin mahdottomia, toiset lupauksissaan edes pyrkivät jonkinlaiseen realismiin.

Tietysti Suomen vaalijärjestelmä on myös puoluevaali, mutta saat kuitenkin itse asettaa ehdokkaat valitsemassasi puolueessa paremmuusjärjestykseen. Sitä Suomessa ei tee puoluetoimisto.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Jos oikein laskin, niin ryhmä Muut sai 2,3 %:n kannatuksen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näin. Ei kovin suurta menestystä tässä vaiheessa Paavo Väyrysen Kansalaispuolueelle povaa. Tosin eihän sitä puoluetta vielä oikeasti olekaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Gallupit on hauskaa hupia. Tässä galluppi vuoden ja 4kk takaa, 4kk ennen vaaleja.

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_syoksyy_ala...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se on totta, että äänet lasketaan vain vaaleissa. Perussuomalaiset onnistuivat tekemään viime vaalien alla uskomattoman loikan lupaamalla jopa kuun taivaalta. Nyt se Perussuomalaisten kannatuksen lasku vaalien jälkeen johtuukin sitten niiden kaikkien lupausten pettämisestä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Joku historiantutkija voisi olla eri mieltä tuosta, että kuun lupasivat. Vähän maltillisemmalla analyysillä voisi sanoa, että hallitus teki sen ihan itse.

Itse olen muutenkin analyysistäsi eri mieltä. Sen tiedän että kovan linjan maahanmuuttokriitikot ovat pettyneet persuihin, siellä on heittämällä pari prosenttiyksikköä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Hallitus lupasi ohjelmassaan eri asioita kuin Perussuomalaiset ennen vaaleja. Eli Perussuomalaiset jo hallitusohjelman allekirjoittaessaan pettivät lupauksensa. Yksi Persujen lupauksista oli juuri maahanmuuttopolitiikan radikaali muutos.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #23

Turhahan tästä on kinata sinänsä. Mutta ei ehkä kannata aliarvioida persujen suosiota ja sitä pohjaa mistä se kumpuaa liian kevyllä argumenteillä ja syillä. Ei heitä ja äänestäjiä liian tyhmiksikään kannata haukkua. Väitän että ymmärrystä löytyy siihen, että hallitustyö vaatii kompromisseja. Moni miettii sitäkin, että mitähän maahanmuuttopolitiikka ja siihen liittyvät tiukennukset olisivat, jos persuja ei olisi hallituksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Tietääkseni en koskaan ole arvioinut yhtäkään äänestäjää oman äänensä osalta. Jokaisella äänellä on samansuuruinen paino.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #28

En varsinaisesti tässä ketään syytä, mutta mielestäni on laiskaa ajattelua olettaa etteivätkö persujenkin äänestäjät ymmärrä, että hallitusohjelma vaatii kompromisseja. On myös turhaa liioittelua väittää, että persut olisivat kaikki lupauksensa pettäneet mennessään hallitukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Enpä tiedä? Minkä lupauksen Perussuomalaiset ovat mielestäsi pitäneet?

Miksi mielestäsi perussuomalaisten kannatus sitten on laskenut vajaassa vuodessa lähes puoleen viime vaalien kannatuksesta?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #35

Kuten itse sanoit, kannatus mitataan vasta vaaleissa. Vihreillä on perinteisesti ollut korkeampi gallupkannatus kuin todellinen suosio, persuilla gallupkannatus ei ole koskaan oikein osunut kohdalleen kannatuksen kanssa.

Turha minun on käydä tässä perustelemaan mitä lupauksia persut ovat pitäneet tai pettäneet, kunhan totesin että on mielestäni laiskaa ajattelua väittää etteikö heidän kädenjälkensä näkyisi hallitusohjelmassa. Luulen että osaat tehdä eron vaaliohjelman ja hallitusohjelman välillä itsekin jos haluat. Toimii ihan jokaisen puolueen kohdalla. Toki vain silloin jos pyrkii olemaan objektiivinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Kyllä Perussuomalaisten jälki hallituksen ohjelmassa vähän näkyy. Mutta ei ilmeisesti sen kannattajien haluamassa muodossa? Perusteluna puolueen ennenäkemätön kannatuksen lasku hallitukseen menon jälkeen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Pikemminkin voisi sanoa, että äänestäjät kuvittelivat Sipilän tuovan kuun taivaalta. Onneksi kuitenkin ennen vaaleja tulai kohtuullinen takaisku eikä Keskusta saanut yli 25% äänistä ja lähes 60 edustajaa. Sitä itsetuntoa olisi ollut vaikea pitää kurissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #74

Kyllä kaiken paremmaksi muuttumiseen taisivat kuitenkin uskoa lähinnä Perussuomalaiset. Muut puolueet eivät myöskään mahdottomia luvanneet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, vain 58 prosenttia kyselyyn vastanneista suvaitsi ilmoittaa puoluekantansa, mikä tarkoittanee sitten sitä, ettei puolueisiin oikein enää uskota (Vasemmistoliitolla toki on oma vakaa kannattajakuntansa...)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Osaltasi olet oikeassa, Se. että vain alle 60% kertoo puoluekantansa kyselyssä kertoo kahdesta asiasta. Siitä, että äänestäjien usko politiikkaan on laskemassa. Toisaalta siitä, että äänestysprosentti näillä näkymin ei ainakaan nouse..

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Jotain mystistä joka tapauksessa tuossa SDP:n yli virhemarginaalin eli 2,6 %-yksikön kannatuspudotuksessa on. Kyselyn aikana yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jatkuminen varmistui ja eduskuntakäsittelyssä oli lisätalousarvion lähetekeskustelu. Tuossa valossa johtavan oppositiopuolueen näinkin voimakas kannatuksen pudotus on yllättävää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yhdestä erillisestä mielipidetutkimuksesta ei kannata tietenkään vedellä liian suuria päätelmiä.

Mutta voisiko syynä olla se, että SDP oppositiopolitiikassaan on vastustanut kaikkia hallituksen avauksia esimerkiksi yhteiskuntasopimuksen suhteen. Eilen Helsingin Sanomat julkaisi kuitenkin kyselyn suomalaisten ajatuksista yhteiskuntasopimuksesta ja valtaosa kansalaisista oli valmis luopumaan joistakin saavuttamistaan eduista?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Suomalaisten kriisitietoisuus on lisääntynyt ja ehkä SDP on sanonut jo liian monta kertaa ei?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Saattaa olla, että olet oikeassa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näkee selkeästio, ettei oppositio hallitse oppositiopolitiikka ja siitä tiedottamista. Jengi on edelleen pihalla - noin yleisesti ottaen - missä mennään ja mitä hallitus touhuaa.. Ja jos ymmärtävätkin, niin kuka on tietoinen vaihtoehdoista?

On aivan selvästi nähävissä, että selkeintä oppositiopolitiikkaa ja linjanvetoa tulee somesta käsin. Jos kuuluisin johonkin puolueeseen - eroaisin just ja heti, koska ulkopuolelta on vapaammat kädet toimia. Eikö olekin korni tilanne?

Henry

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä moni on uskonsa politiikkaan menettänyt. Se näkyy tämänkin kyselyn puoluekantansa ilmoittaneiden määrässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessakin keskustellaan silloin tällöin mielipidekyselyjen tarkoituksenmukaisuudesta vaalien välillä. Suomessa Yle ja Helsingin Sanomat julkaisevat kerran kuussa kumpikin omansa kuukausittain. Niistä vertaamalla useampia samankaltaisesti tehtyjä kyselyjä seuraamalla voi tehdä päätöksiä äänestäjien mielenmuutoksista ja niitä puolueet myös käyttävät toiminnassaan hyväkseen. Usein myös kyselyjen tarpeellisuus kyseenalaistetaan.

Vertailun vuoksi, Saksassa seitsemän eri tutkimuslaitosta tekevät kukin omalla tavallaan tekevät viikoittain tutkimuksen eri puolueiden kannataksusta liittovaltiotasolla, mutta myös osavaltiovaalien alla osavaltioittain.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se varmasti tuo AY-liikkeen tunkeminen poliittiseen kenttään on ärsyttänyt ihmisiä ja sitämyötä myös koko vasemmiston kannatukseen. Kyllä minustakin Suomen politiikkaa ja päätöksiä pitää tehdä hallituksen johdolla, nyt vaan on näyttänyt vähän toisenlaiselta.

Kriisitietoisuus on tavallisella kansalaisella ilmeisesti realistinen, eikä SDP:n populistinen meuhkaaminen näemmä kauheasti sytytä.

Hyvä kuitenkin muistaa, että paljon ehtii vielä tapahtua, vasta vuoden on hallitus ollut vallassa.

Jos Suomen talous tästä lähteekin nousuun, on hallituksen helpompi perustella päätöksiään, ja jos näin käy, siitä hyötyvät kyllä sitten persutkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta on, että vaaleihin on vielä pitkä aika, jos mennään eteenpäin ilman ennenaikaisia vaaleja?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Missä viipyy Antti Koskelan analyysi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hän kirjoittaa oman analyysinsä yleensä omaan blogiinsa vasta seuraavana päivänä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli viime viikonvaihteen IL:ä ollutta Lauri Ihalaista koskevaa juttua on uskominen niin juuri Ihalainen on tehnyt ja tekee hartiavoimin työtä auttaakseen hallitusta saamaan tuon "yhteiskuntasopimuksen" aikaan ja siihen toimintaan hänellä on SDP:n eduskuntaryhmän tuki. Ei dmareilla, ei myöskään SAK:a ole mitään syytä toimia niin että tähän maahan ei saataisi kilpailukykyämme edistävää työmarkkinaratkaisua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, varmasti olet oikeassa siinä, että Lauri Ihalainen on toiminut sopimuksen puolesta. Mutta eduskunnan kyselytunneilla ei puolueen toiminta ole näyttänyt siltä, että sekin toimisi sopimuksen puolesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä sitä dialogia SDP:n eduskuntakeskustelusta yhteiskuntasopimuksen syntymiseksi.

http://yle.fi/uutiset/oppositio_hiillosti_hallitus...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eräs syy tuontapaiseen dialogiin on, että hallituksen sisältä tulee erilaisia viestejä juuri tulevien leikkausten suhteen. Kokoomus on hajallaan, ns. markkinaliberaalit, kuten, Lepomäki, Lehti, Koski, Rydman, haluaisivat yhteiskuntasopimuksen sijaan pakkolait takaisin ja on oppositiolta oikeutettua kysyä, että mitä hallitus oikein aikoo tehdä, vai tekeekö ollenkaan mitään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #63

Kerro vähän niistä hallituksen "väärän laisista" viesteistä?. Lepomäki, Koski eivätkä Lehti ole hallituksessa päättämässä mistään. Kyllä demareissakin seinien ollessa lavealla, on erilaisia näkemyksiä ties mistä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #64

Kuten kyselytunnilla tuli esille persujen ryhmyri Sampo Terho on julkisuudessa todennut hallituksen leikkausten olevan ohi, enempää ei tehdä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72

Varmaan ovatkin, tällä erää?

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Erilaisia syitä kannatuksenlaskuun on aina olemassa useita. Silti tilanne ei vielä ole huolestuttava ja seuraaviin vaaleihin on vielä runsaasti aikaa. Todellinen galluppi ovat aina seuraavat vaalit. Siellä kannatusta joko saadaan lisää, se pysyy kutakuinkin ennallaan tai sitten kannatus vähenee.

SDP:n pitää tehdä selkeitä vaihtoehtoja hallituksen harjoittamalle politiikalle. Mikäli tässä onnistutaan, niin kannatus voidaan saadaan kääntymään nousuun. Mutta ilmaiseksi ei kannatuksen nousu tule.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puhut totuuden sanoja. SDP:n asemarisuinkaan ole vielä huolestuttava. Mutta varmaan tätäkin notkahdusta notkahdusta puoluetoimistossa tutkitaan tarkasti?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näköjään minut omasta blogistaan bannannut perussuomalaisten kansanedustaja on muuttanut kantojaan?

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/saarakkala%20e...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kuis tää tähän blogin aiheeseen liittyy?

Toki ymmärrän se, että helpompi saada omaa viestiä perille jos blogi on "suosittu", mutta noin asiapohjalta?

Kun tiedetään että kaikki viestit lisää suosiota, niin moraalikysymys tämä on myöskin. Pysytään aiheessa, jos ei muuten niin ainakin blogistin toimesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Enpä nyt halunnut tehdä asiasta erillistä avausta. Blogi on minun ja päätän aivan itse, jos hiukan yhdessä kommentissa poikkean aiheesta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #65

Tietty. Niin meistä jokainen tekee. Ja vaikka poikkeaisi vähän enemmänkin, kuten tässä. Mutta tiedät kuten alusta toimii...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #66

Poikkesin aiheesta siksi, että Kyseinen kansanedustaja on minut blogistaan täällä bannanut ja siten rajoittanut toimintaani. Joskus on syytä poiketa asiasta, jos keskusteluympäristössä tapahtuu oleellisia muutoksia, kuten nyt. Kaiken lisäksi tälläkin Saarakkalan lausunnolla saattaa olla omat vaikutuksensa puolueiden välisiin kannatuksiin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #67

No varmasti.

Miut eilen bannasi tää Siuntion voimakaksikko, Mäenpää ja Louekoski, expersuja ovat ja nyt mukakokkareita. Ekaa kertaa muuten tuli bannia.

Absurdia oli, kun vasemmisto ja nää persut löysivät toisensa. Pojat erosivat vain siksi 2013, että venäjänkielen opiskelun hyväksyi puolue.

Mutta anteeksi tästä sivuraiteesta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #67

Voi vaikuttaa tai olla vaikutamatta. Riippunee siitä, mitä Soini tähän sanoo vai sanooko mitään. Tosin lieköhän Perussuomalaisissa enää niin kauheasti EU-kriittisiä? Puolue kun on vuosien mittaan lieventänyt EU-kantojaan huomattavasti. Tosin on edelleenkin niitäkin, jotka luulevat Perussuomalaisten ajavan EU-eroa tai olevan selkeästi EU-kriittinen puolue.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #75

Olet oikeassa siinä, että myös Soinin kanta Saarakkalan mielenmuutokseen voi vaikuttaa äänestäjien kantaan. Mutta ilmansitäkin varmaan Saarakkalan äänestäjät miettivät nyt ratkaisuaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Keskustan kannatus romahti vastaavasti vuoden 2014 keväällä 23 prosentista 19 prosenttiin, ja puolueessa oli hetkellisesti täysi paniikki päällä. Siitä huolimatta Sipilä seilasi vaalivoittoon, eikä kukaan enää edes muista tuota vuotta ennen vaaleja tapahtunutta gallup-takaiskua.

Sosialidemokraattien notkahduksesta ei voi päätellä yhtään mitään, eikä parin vaivaisen prosenttiyksikön heilahdus ole minkään valtakunnan romahdus.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Totta.

Vaan kun olen tulkinnut niin, että demarit vähän itsekin hämmästyivät nosteestaan ja nyt ovat yhtä hämmästyneitä kuokkauksesta. Meneehän tuo yli virhemarginaalin sinänsä.

Ei siitä niin pitkä aika ole, kun Antin päätä vaadittiin vadille. Ja sitten mies nosti demarit suureen suosioon gallupeissa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Silloin keväällä 2014 keskustan kannatukseen epävarmuus ennen puoluekokousta?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Rutiiniluontoinen puoluekokous, jossa oli selvä juttu että Sipilä huudetaan uudestaan pomoksi. Mitä ihmeen epävarmuutta se nyt olisi aiheuttanut?

Vuonna 2012 Kepun kannatus notkahti nimenomaan sen takia, kun Väyrynen päätti avata puheenjohtajapelin ja Kiviniemi heitti pyyhkeen kehään. Mutta vuonna 2014 kyseessä oli enemmänkin vain Sipilän oma kömpelyys ja epävarma oppositiopolitiikka.

Kepun piirissä muuten aika monet uskovat, että heidän kannatuksensa elpyi takaisin vuonna 2014 vain siksi, koska kokoomus meni valitsemaan Stubbin. Risikon valintaa oli pelätty kepussa yleisesti, ja häntä pidettiin pahempana vastuksena.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vai on demareiden kannatus oikein romahtanut, kun se on virhemarginaalin ohi laskenut jopa prosentin? Millähän laatusanalla persujen ja kokoomuksen kannatusta olisi kuvailtava suhteessa heidän huippukannatuksiinsa?

Ymmärrän kyllä, että ihmisellä on poliittisia toiveita ja (tai) "oikeanväriset" silmälasit, niin olisi kyllä ihan asiallisen dialogin kannalta järkevää, että "romahdukset ja huippunousut" sanoina jätettäisiin vähemmälle. Vain hetki sitten puhuttiin demareiden "viimeisestä iltahuudosta" ja sitten ollaankin kuukausia galluppien kärjessä.

Ihmiset ovat oppineet tekemään politiikkaa galluppien kautta. Osa kertoo ihan jotain muuta, kuin miten aikoo toimia, ja osa ei kerro kantaansa. Eli tulemme näkemään jatkossakin "romahduksia ja uskomattomia nousuja". Vain persujen kannatus näyttäisi olevan pysyvästi alemmalla tasolla, romahtanut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käytän näitä otsikoita, joita yleensä on nähty uusien mielipidetutkimusten julkaisemisen yhteydessä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En ehdi nyt katsomaan, miltä suodatetut trendit näyttävät. Ihan hyvin kuitenkin voi tehdä arvion, että viime kuukausina Keskusta ja SDP ovat olleet hyvin lähellä toisiaan. Mutta mitään johtopäätöstä ei voi vielä tehdä siitä, että SDP olisi lähtemässä putomaan (tai Keskusta taas nousuun).

SDP:n muutos on tosiaan yli virhemarginaalin mutta se ei ole yli kahden virhemarginaalin, joten yhtä hyvin voi olla kyse satunnaisuudesta, jossa viime kuussa SDP oli todellisuudessa marginaalin yläreunassa ja nyt alareunassa.

Kuten Jalonen tuossa ylempänä totesi, Keskusta kyykkäsi 2014 nousunsa jälkeen. Tuo nousu oli tosin ollut loivempi ja pidempi kuin SDP:n nousu, joka on ollut todella nopea (ja lyhyt). 2014 Keskustan laskuun liittyi samanaikainen Kokoomuksen nousu.

Monet varmaan muistavat, että silloin Kokoomus ja Taru Tujunen tekivät monta julkisuuden kannalta nerokasta liikettä. Ensin EU-parlamenttivaalien ehdokkaat julkistettiin tipotellen, sitten Katainen vetäytyi ja Stubb valittiin niukasti mutta hurmostunnelmissa uudeksi (tikkatauluksi) puheenjohtajaksi. Juhla vain osoittautui kuplaksi eikä Stubb saanut hallitustaan toimimaan...

Päinvastaisista väitteistä huolimatta Sipilän hallitus ei ole vielä flopannut. Tehokasta työaikaa on vielä jäljellä kaksi vuotta, mikä riittää hyvin, jos hallituksen yhtenäisyys säilyy. Ja Sipilän tuntien hän ei panikoi viimeisenä vuotenakaan...

58% kantansa ilmoittaneiden määrästäkään ei kannata tehdä liiallisia johtopäätöksiä. Ainoa käyttökelpoinen 0-hypoteesi on, että kantansa ilmoittaneiden jakauma vastaa perusjoukon jakaumaa. Ei ole mitään näyttöä, että jonkun tietyn puolueen kannattajat haluaisivat erityisesti huijata kyselijöitä. Olen ennenkin sanonut, että älkääpäs omiko kantansa ilmoittamatta jättäneiden mielipiteitä. Kuten vaalien jälkeenkään ei kannata omia äänestämättä jättäneiden ääniä.

Gallupeihin ei kannata suhtautua liian vakavasti. Varsinkaan niistä ei kannata tehdä vääriä johtopäätöksiä...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itsekin olen sitä mieltä, että SDP:n kannatuksen laskusta voi tehdä ainoastaan sen päätelmän, että sen nousu näyttäisi päättyneen tällä erää. Keskustan kannatuksesta puolestaan sen, ettäsen kannatus on vakaalla tasolla.

Perussuomalaisten kannatusmuutoksestakaan ei kannata sen suurempaa johtopäätöstä kuin sen, että kannatus ei ehkä enää laske.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset