plukkala

Saksan tutkimus kuluttajien sähkönkäytostä

Saksassa jokainen muistaa energiakriisien aikana vanhempiensa muistuttaneen lapsiaan siitä, että huoneesta lähdettyään sen jäätyä tyhjäksi oli aina sammutettava valot.

Nyt Saksassa on tehty suuri tutkimus kuluttajien sähkon kulutuksesta. Sen mukaan  yhden hengen taloudessa kulutetaan sähköä sitä enemmän, mitä vanhempi asukas taloudessa asuu. Yllätys? Ei suinkaan. Näissä talouksissa nuoret ovat huomattavasti enemmän pois kotoaan ja vanhemmilla asukkailla on käytössään huomattavasti vanhemmat ja enemmän sähköä kuluttavat kodinkoneet.

Usean hengen talouksissa sähkön kulutus henkeä kohti oli merkittävästi vähäisempää kuin yhden hengen talouksissa. Tämäkin oli helposti selitettävävissä. Esimerkiksi useamman henkilön talouksissa jääkaapin ja pakastimen kulutus jakautui kaikille taloudessa asuville.

Havaittiin myös eroja sähkön kulutuksessa entisen DDR:n alueiden ja läntisten osavaltioden välillä. Siihenkin tutkimus löysi kaksi erillistä syytä.  Sähkö on Saksan itäisissä osissa vajaat neljä prosenttia kalliimpaa kuin lännessä. Myös ostovoima idässä on noin 17% länttä alhaisemmalla tasolla.

http://www.bild.de/geld/wirtschaft/wirtschaft/was-ihr-alter-ueber-den-st...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tutkimuksesta voi päätellä sen, että yhden hengen talouksissa asuminen on kalliimpaa kuin usean asukkaan taloudessa. Tämän toki kaikki muutenkin tietävät.

Senkin tutkimuksesta voi päätellä, että myös energian hinta ja ostovoima vaikuttavat kulutukseen määrään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tutkimuksesta selviää myös se, että sähkö on Saksassa noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin Suomessa. Esimerkiksi 5000 kilovattituntia vuodessa maksaa noin 1500 euroa vuodessa. Saksassa tosin sähköä käytetään erittäin vähän asuntojen lämmittämiseen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Säästä sähköä tuotannolle" ..... tuo lause on vielä minullakin hyvin muistissa, joka ennen aikaan oli vähän joka julkisen tilan seinässä. Taitaisi olla vieläkin hyvä muistutus nuoremmille?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

70-luvulla Suomessakin oli energiansäästön nimissä maanteillä mm. 80km/t kattonopeus. Saksassa joinakin päivinä sai rekisterinumeronsa viimeisen numeron perusteella ajaa vain joka toinen päivä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset