plukkala

Saksan hallituspuolueiden kannatus jyrkässä alamäessä

Saksassa järjestetään seuraavat liittopäivävaalit runsaan vuoden kuluttua syksyllä 2017.  Viimeisten mielipidemittauksen tulokset ennakoivat suuria muutoksia liittopäivien kokoonpanoon. EU-, euro- ja maahanmuuttovastainen AfD hurja saama hurja suosion kasvu  painaa hallituspuolueiden, ns. suuren koalition (CDU/CSU ja SPD), kannatusta.

Eri mielipidemittausten mukaan CDU/CSU:n kannatus on laskenut 6,5-10 %-yksikköä. SPD:n kannatus puolestaan on alimmillaan koko Saksan liittotasavallan historiassa, eräässä mielipidemittauksessa jopa alle 20%. Kuitenkin CDU/CSU:n ja SPD:n hallituksella on vieläkin niukka äänestäjien enemmistö, 51-55%, takanaan.

Suurimpana muutoksena viime vaaleista pidän tässä väliaikatarkastelussa maahanmuuttovastaisen populistisen AfD:n kannatuksen kasvua yli kymmeneen prosenttiin ja sitä, että vapaamielinen FDP on palaamassa liittopäiville kannatuksellaan, joka ylittää 5%:n äänikynnyksen.

Paljon voi tietysti vielä muuttua ennen seuraavia liittopäivävaaleja. Näyttää kuitenkin siltä, että Saksassakin on jatkossa syytä varautua siihen, että liittohallituksessa voi olla enemmän kuin totutut kaksi puoluetta. Tästä saatiin makua jo osavaltiovaalien jälkeen tänä keväänä. Nyt näyttää myös siltä, että populistipuolue AfD:n kanssa mikään muu puolue ei halua tehdä yhteistyötä. Toisaalta ei tunnu AfD:lläkään olevan hallitushaluja.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse pidän Saksan poliittisen tilanteen seuraamista, ainakin syrjäsilmällä, tärkeänä. Saksan poliittinen tilanne vaikuttaa EU-politiikkaan ja sitä kautta kaikkien suomalaistenkin elämään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Äärinationalististen puolueiden kannatus on saavuttanut Euroopassa 80 vuoden takaisen tason. Mutta minne sivistyneet pakenisivat nyt, jos Trump tai Cruz voittaisi Yhdysvaltain vaalit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassa ei kuitenkaan vielä lähellekään 80-vuoden takaista tasoa. Yhdysvaltojen tilanne on vielä täysin auki.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Itävallan luultava uusi pressa Norbert Hofer voitti ensimmäisen kierroksen äärinationalistisella sloganilla, Österreich zuerst, Itavalta ensin, härregyd!
Ehkä nyt kuitenkin joku raja pitäisi termeillä olla, vai onko seuraava titteli siten ääri-äärinationalismi?!?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuo sattui myös silmiini tänään, kun pyörittelin keski-Eurooppalaisia lehtiä netissä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hoferilla on vielä tekemistä, kun kaikki äärinationalistien vastustajat yritetään saada toisella kierroksella Vihreän ehdokkaan taakse. Venäjällä juhlitaan jo nyt Hoferia, jonka mielestä Krim on aina ollut venäläinen ja jonka mielestä Venäjä-pakotteet tulisi purkaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Totta puhut. Hoferilla on vielä pitkä tie presidentiksi. Hoferin Venäjämielisistä puheista on tullut hänelle rasite.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Tältä palstalta kadonnut Reijo Tossavainenkin tuntuu olevan Hoferin menestyksestä omalla tavallaan innoissaan.

https://twitter.com/ReijoTossavaine/status/7245346...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä, jos ajattelee koko Euroopan Unionia, on kansallismielisten populistipuolueiden kannatus viime vuosina noussut huomattavasti. Kaikkein eniten Unkarissa, puolassa ja Slovakiassa. Mutta myös pohjoismaissa. Suomessa kuitenkin populistisen Perussuomalaisten kannatus on kuitenkin laskenut lähes puoleen viime ek-vaaleista. Ja Suomessahan ei muita huomionarvoisia nationalistisia puolueita ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Perussuomalaisten kannatus on kuitenkin laskenut lähes puoleen viime ek-vaaleista."

Johtuu siitä kun PS hukkasi nationalisminsa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, perussuomalaiset unohtivat kaikki vaalilupauksensa ja koko muunkin puolueohjelmansa mennessään hallitukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset