plukkala

Euroopan maat kiristävät turvapaikkalakejaan

Viime kesänä räjähdyksenomaisesti lisääntynyt Eurooppaan kohdistuva turvapaikkakansainvaellus on saanut monet EU-maat kiristämään turvapaikkalainsäädäntojään. Viimeksi näin on toiminut Itävalta, jonka parlamentti sääti eilen yhden Euroopan tiukimmista turvapaikkalaeista. Itävaltaan saapui viime vuonna yli 90000 turvapaikanhakijaa, toiseksi eniten väkilukuun suhteutettuna Euroopassa.

Itävallan uuden lain mukaan hallitus voi määrätä maahan hätätilan, mikäli turvapaikanhakijoiden määrä nousee äkillisesti ja sen katsotaan uhkaavan kansallista turvallisuutta. Poikkeustilan aikana useimmat turvapaikan hakijat voitaisiin käännyttää suoraan rajalta. Jatkossa turvapaikka-anomuksen voi jättää ainoastaan rajanylityspaikoille pystytettävissä järjestelykeskuksissa. Kuitenkin alaikäiset lapset ja raskaana olevat naiset jäävät uusien säännösten ulkopuolelle. Myös perheenyhdistämisen ehtoja kiristetään merkittävästi.

Uudet tiukennukset saavat runsaasti kritiikkiä osakseen, Human Rights Watch sanoo uutta lakia "iskuksi turvapaikan hakijoiden oikeuksiiie". Myös Itävallassa lakia ovat arvostelleet mm. Vihreät ja liberaalipuolue Neos. Sisäministeri Wolfgang Sabotkan mukaan Itävallalla ei muutakaan mahdollisuutta, mikäli "monet muut EU-maat eivät eivät tee osaansa". "Emme voi voi kantaa koko maailman taakkaa".

Monet Itävallassa pitävät tiukennuksia hallituksen vastaamisena oikeistopopulistisen FPÖ:n voimakkaaseen kannatuksen kasvuun. FPÖ itse ei kuitenkaan pidä uusia tiukennuksia edes riittävinä. Katolinen kirkko ja Yhdistyneiden kansakuntien Pro Asyl järjestö pitävät tiukennuksia kansainvälisen oikeuden vastaisina.

Jos uuden lain mukainen hätätila julistetaan, on se aluksi voimassa kuusi kuukautta. Sitä voidaan kuitenkin pidentää yhteensä kolme kertaa.

http://yle.fi/uutiset/itavalta_hyvaksyi_uuden_tiukan_turvapaikkalain/884...

http://www.sueddeutsche.de/politik/fluechtlinge-oesterreich-kann-fluecht...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Turvapaikan hakijoiden tilanne vaatisi jo pikku hiljaa EU:n yhteisiä toimia. Muuten jokainen jäsenmaa sooloilee asiassa. Sen myötä asiat vain mutkistuvat.

Niko Sillanpää

Niin vaatisi. Toimia, joissa EU-kansalaisten etu asetetaan kategorisesti ulkopuolisten edun edelle. Koska muutoin osa jäsenmaista tulee varmasti tekeään omia toimenpiteitään. Asiasta, eli ovatko Euroopan ovet auki kehitysmaiden köyhyydelle ja konflikteille vai eivät, kannattaisi järjestää EU:n laajuinen sitova kansanäänestys, niin poliitikot saisivat toimilleen kaipaamansa astinlaudan ja mandaatin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hienoa, että Sillanpää on ruvennut kannattamaan EU:n laajuista perustuslakia. Vain liittovaltiossa voitaisiin järjestää sitova kansanäänestys.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #4

Ei asia liittovaltiota vaadi kuten ei nykyinen europarlamenttikaan, toki uutta lainsäädäntöä jonkin verran. Tulos siis sitoisi europarlamentin ja komission toiminnan, ei kansallisia hallituksia tietenkään.

Jos euro aikoo jatkaa olemassaoloa, liittovaltiokehitys on sanoisinko välttämätön.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Liittovaltion suuntaan on ainakin liikuttava.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Hyvä havainto, näinhän asia on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä asian hoitaminen edellyttäisi niitä EU:n yhteisiä toimia. Tällä hetkellä ainakin Dublin-sopimus näyttää olevan ainoastaan kuollut kirjain. Sitova EU-kansalaisten kansanäänestys ei ehkä ole realististen vaihtoehtojen joukossa?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #5

Sitova kansanäänestys olisi käytännöllinen poliitikkojen ja nyt tuuliajolla olevan politiikan kannalta, koska se antaisi yksiselitteisen mandaatin. Vrt. Brexit-äänestys. Käytännössä äänestettäisiin kansainvälisestä suojelusta luopumisesta nykymuodossaan. Jos EU lohkeaisi sopimuksen nykymuodosta, koko sopimus käytännössä kuolisi ja tilalle tulisi muita, meille edullisempia järjestelyjä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Euroopan unioni on itsenäisten valtioiden liitto, toistaiseksi. Sillä ei ole mandaattia ryhtyä moiseen järjestelyyn.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #9

Miten se kansanäänestys järjestettäisiin useiden itsenäisten jäsenten kesken ja mitä siinä kysytäisiin? Näissä kansanäänestyksissä on oltava melko selkeä kysymys ja selkeät vaihtoehdot.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Hyviä kysymyksiä kaikki. Selkeiden kysymysten lisäksi pitäisi olla päätösvalta äänestyksen tuloksen toteuttamiseen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Yhteisiä toimia olisi tarvittu jo vuosi sitten. Nyt taitaa olla liian myöhäistä. Ja EU olisi liian eripurainen tekemään ratkaisuja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valitettavasti tältä näyttää. Mutta parempi yrittää nyt myöhään kuin ei milloinkaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Turvapaikanhakijoiden pitäisi hakea turvaa lähimmästä turvallisesta maasta.

Jos Suomi noudattaisi omia lakejaan, Suomi ei ottaisi yhtään turvapaikanhakijaa.

EU:n toimia asiassa ei kannata odottaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pitäisi ja pitäisi? Helppo sanoa, vaikeampi toteuttaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Helppo toteuttaa - aletaan vain noudattaa omia lakejamme. Kaikilla mailla on varmaan "turvallisen kolmannen maan" pykälä. Jos kaikki noudattavat sitä, turvapaikanhakijat joutuvat tyytymään siihen lähimpäään turvalliseen maahan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Itse olet monta kertaa omissa kommenteissasi tuonut julki sen, että Suomi ei ole enää itsenäinen maa? Siis helppo toteuttaa, nyt? Valitettavasti Suomenkin on omassa päätöksenteossaan otettava ympäröivä maailma huomioon.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Niin. Unkari ja eräät maat pystyvät tekemään omia päätöksiä, Suomi ei. Annamme joissain asioissa muiden päättää vaikka ei tarvitsisi.

Itsenäisiä ollaan vielä "paperilla", mutta käytännössä muut päättävät.

Tai onhan sekin oma itsenäinen päätös, että peesataan vaikka Saksan mielipidettä. Mutta ei se ole varmaan maan etu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Niin Unkari ja ne "eräät" muut maat eivät ota millään lailla huomioon eivätkä vastuuta siitä,mitä ympöivässä maailmassa tapahtuu?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #14

No ei ota EU:kaan. Välimereen hukkuu vuosittain 3000-4000 siirtolaista, eikä EU ole lopettanut sitä. Tätä pitää yllä nimenomaan Eurooppaan suuntautuva turvapaikanhaku.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Ilkka hyvä, kerro meille, kuinka EU voisi saada nämä surulliset tapahtumat loppumaan?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

Siten, että jokainen maa noudattaisi omia lakejaan, jolloin turvapaikanhakijat joutuisivat hakemaan turvaa lähimmästä turvallisesta maasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Juuri EU-maiden puuttuva yhteistyö asiassa estää sen. Vaikka yhteistyö olisikin saumatonta, voisi salakuljettajien toiminnan lopettaminen olla vaikeata.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20

Haluatko kertoa tarkemmin mitä tarkoitat? Ei sille tarvita mitään EU-yhteistyötä, että jokainen maa laittaa rajansa kiinni.

Ranskakin on jo laittanut rajansa Italiaan päin kiinni:

"– Olen yrittänyt rajan yli Ranskaan viisi-kuusi kertaa. Kun menen Nizzaan, he lähettävät minut takaisin. Kun menen Marseilleen, he lähettävät minut takaisin.

Ranska aloitti tiukennetut rajatarkastukset Italian raja-asemalla kesäkuussa, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei rajan yli ole enää kulkua. "

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/salak...

Näin pitäisi tehdä kaikkien muidenkin maiden, niin Välimeren ylittäminen ei enää houkuttelisi niin paljon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #15

"EU" ei saa asiaa hoitaa, vaikka Kreikka ja Italia kuinka pyytäisivät apua. Sinun kaltaisesi estävät.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #17

EU:kin saa hoitaa, mutta sen toimia ei pidä jäädä odottamaan.

Sanoinhan: EU:n toimia ei kannata jäädä odottamaan. Pitää toimia myös itsenäisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Kerro, Ilkka,miten EU voisi salakuljettajien toiminnan taikaiskulla merikelvottomissa aluksissa lopettaa? Pitäisikömielestäsi jäsenmaiden mennä välimerelle jokaisen erikseen itsenäisesti salakuljettajien toimia pysäyttämään?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #21

Meritaksipalvelun voisi varmaan lopettaa ja tulijat viedä takaisin lähtömaihin.

Tuo voisi vaatia joitain neuvotteluita, tai sitten ei, mutta en ole nähnyt, että kukaan olisi tuota edes missään ehdottanut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #19

Ajatteletko vakavissasi, että Kreikka on jäänyt odottelemaan? Tai että olisi vain ja ainoastaan parin Kreikan saaren velvollisuus majoittaa miljoonat? Tiukka federalismi ja pakkokiintiöt ovat ainoa ratkaisu.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #23

Kreikkahan on laskenut sen varaan, että siirtolaiset menevät vain maan läpi. Ja näin on ennen käynytkin. Ei se ole mitään ongelman ratkaisua.

Eihän ehdottamasi pakkokiintiötkään toimi, jos kaikki siirtyvät omin neuvoin eteenpäin. Omassakin ehdotuksessa on siis välttämätöntä, että ihmiset eivät liiku omin neuvoin ympäri Eurooppaa, eli rajat on laitettu kiinni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

No nyt Kreikan saarilletulleita pakolaisia palautetaan Turkkiin EU:n ja Turkin välisellä sopimuksella. Kreikalla on muuten muitakin ongelmia kuin pakolaiset. Kreikan kantokyky pakolaisasiassaon jo ylittänyt sen kantokyvyn rajan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

Niin, mutta uusikin sopimus tarvitaan: http://www.hs.fi/kotimaa/a1461127878314

Ja "Pakolaisleireille on kerätty rahoitusta 10 miljardia euroa".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #28

Kiinnostavasti EU:n tekemät sopimukset ja jopa sitovat eurooppalaiset kansanäänestykset kelpaavat, kunhan jäsenmaiden nyt ei vain tarvitse noudattaa niitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Jos luet kommenttini tästä ketjusta ensimmäisestä lähtien, olen koko ajan painottanut EU:n yhtenäisyyttä asiassa. Se mainitsemasi sopimus täytyy tehdä nimenomaan pohjois-Afrikan valtioiden ja EU:n välisenä. Eikä yksittäisten jäsenmaiden sooloiluna.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #31

En ole ollut sellaisia sopimuksia vastaan, mutta ei niitä pidä jäädä odottamaan, vaan jokaisen maan pitää toimia myös itsenäisesti, kuten olen tässä jo selittänyt.

"Sooloilu" on outo sana. Ilmeisesti katsot, että Euroopan mailla ei pidä olla valtaa oman maansa asioihin ja rajoihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Valitettavasti EU:n päätökyky yhteisistä toimista pakolaisasiassa on ollut hidasta, joka taas on johtanut eri maiden "sooloiluun". EU:n on syytä nopeasti ryhdistäytyä tässä asiassa. Tällä eri EU-maiden sooloilulla ei asiassa saada mitään pysyvää aikaiseksi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #34

"Tällä eri EU-maiden sooloilulla ei asiassa saada mitään pysyvää aikaiseksi."

Kuinka niin ei saada pysyvää?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Jos tarkoitat sitä, että yksittäiset EU-maat romuttaisivat EU:n tärkeitä saavutuksia, kuten EU;n vapaan liikkuvuuden niin ihmisille kuin tavaroillekin. Ja tämä tapahtuisi kansallisten rajatarkastusten palauttamisen myötä, niin siinä tapauksessa syntyisi jotakin pysyvää.

No sinähän olet EU:n ja euron vastustaja henkeen ja vereen. Sinä voit asian tulkita "pysyväksi" saavutukseksi. Itse näen asian aivan toisin. Siksi mielestäni EU:n ulkorajojen saaminen pitäviksi on se ainoa hyvä ja pysyvä tarjoava vaihtoehto.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #41

Itse asiassa en tarkoita. Jos hallitsematon liikkuminen pysähtyy Italian/Kreikan rajoille, silloin muualla ei sitä ongelmaa ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Eli EU:n ulkorajat on saatava pitäviksi!

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #43

Aika pitkälle riittäisi Italian/Kreikan rajojen sulkeminen. Ainakin ensi alkuun, kunnes saadaan kokonaisvaltaisempia ratkaisuja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #44

Ainoa oikea ratkaisu on saada kaikkien EU:n ulkorajojen pitäminen, pitkässä juoksussa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #45

Totta. Lyhyessä juoksussa riittää ne sisärajatkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

En kannata sisärajojen valvontaa. Ne murentavat EU:n tärkeimpiä aikaansaannoksia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #47

EU ja sisärajat ovat tärkeämmät, kuin pakolaiskriisin ratkaisu? No, selvä. Aika dogmaattinen suhtautuminen. Pragmaattinen suhtautuminenhan on se, mitä ehdotin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

No, jos emme tällä keskustelulla muuta saanetkaan aikaan, niin ainakin sen, että tiedämme toistemme kannat asiassa?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Tässä vaiheessa voisin pelata vielä terroristikortin, eli terroristien tulo olisi voitu estää jos sisärajat olisi suljettu.

Mutta ehkä ei kannata jatkaa loputtomiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Turha jatkaa, mutta olisikohan sittenkään ollut niin? Rajat ylittävää terrorismia on ympäri maailman?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #51

Kyllä se varmasti auttaisi, jos maahan päästetään vain ne, joiden paperit ovat kunnossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Kuten jo totesin, terrorismi ei ole sidottu rajatarkastuksiin. Englanti hyvänä esimerkkinä. Se ei kuulu Shengen-sopimukseen,mutta silti siellä tapahtuu terrori-iskuja. Terroristeja eivät rajatarkastelut pidättele. Myös USA:n 9/11 terroria ei rajatarkastukset mitenkään estäneet.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #59

Rajatarkastukset eivät voi estää sellaisia iskuja, joiden tekijät jo asuvat Euroopassa. Mutta Euroopan ulkopuolelta tulevat voitaisiin ehkä estää.

http://yle.fi/uutiset/lehti_ruotsiin_tullut_useita...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Miten se olikaan USA:ssa 9/11 iskun kanssa? Terroristit asuivat Euroopassa, läpäisivät USA:n tiukan rajakontrollin ja toteuttivat iskunsa?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #62

Sen seurauksena tuli lisää kontrollia. Kontrolli petti, joten sitä sitten lisättiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #64

USA ei ole EU-maa, mutta myös EU_ssa lisättiin tuolloin voimakkaasti lentoturvallisuuteen liittyviä turvatarkastuksia. Terroristit pääsevät rajojen yli halutessaan rajatarkastuksista huolimatta.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #65

No pääsevät tietyin ehdoin: että paperit ovat kunnossa, eikä ole millään terroristien listalla: http://www.consilium.europa.eu/en/policies/fight-a...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #66

Rajojen yli pääsee muualtakin kuin varsinaisilta rajanylityspaikoilta. Näin on tapahtunut iät ja ajat.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #68

Oliko tuo argumentti sen puolesta, että rajavalvonta on turhaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #69

Miten niin? Tärkeintä on EU:n ulkorajan pitäminen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #71

Ulkorajoilla rajakontrolli on toimivaa, mutta sisärajoilla ei?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72

Lisäksi tulee tietysti tehostaa eri EU- ja muidenkin maiden terrorismin- ja tiedustelupalveluiden tietojen vaihtoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72

Tuostakin voi olla eri mieltä. Olin juuri runsaan viikon Kroatiassa. Siellä oloaikanani aikanani ylitin EU:n ulkorajan neljään kertaan, eikä minulta kertaakan kysyttä edes passia. Kävin Kroatiasta kahteen kertaan Bosnia ja Hertsegovinassa, joka ei ole EU-maa Kroatian tavoin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #75

Nnniin. Eihän rajavalvonta voi mitään auttaa, jos sitä ei ole.

Vapaa liikkuvuus juuri nyt ei tunnu parhaalta idealta. Olihan ennen 1. maailmansotaa Euroopassa vapaa liikkuvuus, silloin se toimi.

https://www.weforum.org/agenda/2014/06/open-border...

Katsotaan sitä sitten taas, kun maailma on vähän rauhoittunut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #77

Kyllä siellä rajavalvontaa oli. Olimme liikkeelä pienbussilla (Vito) yhteensä seitsemän henkeä, Ainoastaan kuskilta kysyttiin kerran paperit. Meillä kaikilla muilla oli passit kyllä kädessä tarkastusvalmiina.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #77

Ja terroristit ja anarkistit käyttivät sitä kivasti hyväkseen. Miten luulet Leninin pystynneen liikumaan vapaasti ympäri Eurooppaa? Ja helppo oli kuljettaa aseita.

Toisaalta se myös hyödytti suomalaisia, jotka taistelivat venäläisten sortovaltaa vastaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #80

Tuosta en tiedä mitään, en ole tutkinut asiaa...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #28

Mitenköhän saadaan Marokko, Algeria, Tunisia, Libya ja Egypti mukaan? Aikamoisia lehmänkauppoja joudutaisiin tekemään.

Tosin EU:n ulkorajat pitäisi saada suljettua, jotta estäisimme miljoonien kansainvaelluksen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #56

Ei pitäisi, vaan pitää. Joka tapauksessa pakolaisten auttaminen tulisi pohjois-Afrikan valtioissa Euroopan Unionille huomattavasti edullisemmaksi kuin Euroopassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nämä ysittäisten EU-maiden pakolaislakien kiristykset johtuvat siitä, että jotkut niistä ovat suurten pakolaismäärien takia kantokykynsä ylärajoilla. Ja vastaavasti usea EU-maa ei suostu minkäänlaiseen taakanjakoon kaikkien EU-maiden kesken. Ja sitten sooloillaan kukin tahollaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Minkä määrän Suomi voisi ottaa vuosittain?

Mitäs sitten tehdään, kun se täyttyy?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

EU:n sisäinen taakanjako tulee toteuttaa eri EU-maiden kesken kunkin kantokyvyn mukaan tasapuolisesti. Lisäksi EU:n on tehtävä turvallisiksi katsottavien ympärillä olevien kanssa yhteistyötä kansainvaelluksen pysäyttämiseksi. Itse olet usein painottanut sitä, että näissä maissa auttaminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin EU:n sisällä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #33

Ok, eli kannatat myöskin EU:n sisäisten rajojen sulkemista, joka lopettaisi siirtolaisten liikkumisen omaehtoisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Olet ymmärtänyt minut väärin, jos noin väität. Itse pidän vapaata liikkumista EU:n sisällä arvokkaana. Mutta tämä EU:n kykenemättömyys yhteisiin päätöksiin on saanut aikaan tilanteen, jossa Shengen-sopimuskin on pian kuollut kirjain.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

Ei pakkokiintiöt toimi, jos siirtolaisten annetaan kulkea vapaasti Euroopan maasta toiseen.

Jos hauat pakkokiintiöitä, liikkuminen pitää estää, eli rajat pitää laittaa kiinni laittomilta kulkijoilta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Näkökulma tuokin. Tärkeämpi asia saada EU:n ulkorajat pitämään. Ja sopimukset ympäröivien turvallisten maiden kanssa sisälle päässeiden turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi, kuten EU on tehnyt nyt Turkin kanssa. Niissä turvallisiksi katsotuisskin maissa EU voi pakolaisia auttaa, mutta paljon halvemmalla.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #36

Schengen-sopimus on jo osoitauttunut joiltakin osin toimimattomaksi. Nyt pakolaisten mukana tulleet terroristit voivat kulkea EU:n sisällä miten haluavat, eivätkä rajaviranomaiset voi tehdä paljon mitään. Jos ei sisärajoja haluta sulkea, niin valvontaa on ainakin lisättävä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #60

Siksi kaiken A ja O onkin EU:n ulkorajojen pitäminen. Shengen-sopimusmyösmahdollistaa jäsenmaillepoikkeuksia rajatarkastukseen.

Tähän tilanteeseen on syynä EU:n heikko päätöksentekokyky. Sitä on merkittävästi parannettava.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Miksi haaskataan rahaa turvapaikan hakijoiden kotouttamiseen. Turvapaikan hakija tulee pakolaisena taistelualueelta. Kun kotimaassa olot rauhoittuvat niin pakolainen tietenkin palaa kotimaahansa. Elintasopakolaiset pitää palauttaa välittömästi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kovin monipiippuisen asian esität kommentissasi. Kukaan ei turvapaikanhakijoiden tullessa maahan voi tietää, kuinka kauan kriisi heidän kotimaassaan kestää? Kanssasi samaa mieltä siitä, että turvallisilta aluielta tai turvallisista maista tulijat, niin sanotut elintasoturistit, voisi käännyttää heti.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Aika ihmeellinen näkemys, ettei intergraatioon, siis kotouttamiseen, pitäisi sysätä rahaa. Mistä sitä tietää, milloin sota alkuperäisessä kotimaassa loppuu ja missä kunnossa se on? Sellainenkin mahdollisuus on, etteivät voi koskaan palata tai ainakin kestää vuosia, ennen kuin voi palata. Tällöin kannattaa varmistaa, että sopeuttuu uuteen kotimaahansa.

Ja samaa mieltä olen, että jos on lähtennyt pakoon turvalliseksi luokitellusta maasta, niin heti on rajalta käännytettävä takaisin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kanssasi samaa mieltä. Kotouttamiseen on ryhdyttävä heti tai jonkun vuoden päästä meillä voi olla edessämme vielä suurempi ongelma.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tähän voisi sanoa, että jonkun haaveet yhtenäisestä euroopasta on jo haudattu, eikä mitään merkittävää yhteistä säveltä tule löytymään turvapaikanhakijoiden suhteen.

Tilanne alkaa olla ohi, ja jokainen maa tulee itsenäisesti toimimaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toivon, että EU löytää asiassa yhteisen tahdon ja että ratkaisu ongelmaan löydetään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toivon, että EU löytää asiassa yhteisen tahdon"

Ei kannata pidätellä hengitystä odotellessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä se hyvä tahto vielä löytyy. Turkin sopimus oli sille alkusoittoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset