plukkala

SDP ja Vihreät nousussa

Ylen uusimman puoluegallupin mukaan Sdp:n ja Vihreiden kannatus on nousussa. Kaikkien hallituspuolueiden kannatus puolestaan laskussa. 

SDP on vahvistanut suurimman puolueen asemaansa. Sen kannatus on nyt se on 21,5%. Keskustan kannatus on puolestaan laskussa, 20,4%. Myös kokoomuksen kannatus jatkaa loivaa laskuaan, nyt 17%.

Vihreät saavuttivat kannatusmittauksessa oman ennätyksensä, 13,5%. Perussuomalaisten kannatus on painunut jo 8,5%:iin, eli se taistelee nyt Vasemmistoliiton kanssa viidenneksi suurimman puolueen paikasta. Vasemmisto sai mittauksessa saman lukeman kuin Perussuomalaiset.

http://yle.fi/uutiset/hallituksen_kannatus_hupenee_sdp_suurin_ja_vihreat...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viime eduskuntavaaleihin verrattuna hallituspuolueiden kannatus on suorastaa romahtanut. Vaaleissa nykyisiä hallituspuolueita kannatti 57%. Nyt enää 45,9%.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tuossakin suurin osa menee Perussuomalaisten piikiin. Keskustan ja Kokoomuksen kannatus on tippunut, mutta ei kovin dramaatisesti.

Toki tämä selittyy sillä, että Keskusta ja Kokoomus ovat tehneet paljon sitä, mitä lupasivatkin ja Perussuomalaiset ovat kääntäneet takkinsa miltein joka asiassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joori näin.Perussuomalaiset maksavat nyt vaalilupauksiensa pettämisestä kannatuksen romahtamisen muodossa muodossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jännä nähdä meneekö Vihreät Kokoomuksen ohi. Kokoomuksen luonnollinen kannatus olisi 13-15% luokkaa, jos ajatellaan keiden etua Kokoomus ajaa.

PS on pudonnut jo luonnollisiin kannatuslukemiinsa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreiden ongelmana on vaaleissa usein ollut se, etteivät he pysty niissä realisoimaan gallup-lukujaan. Kokoomuksen peruskannattajakunta on juuri tuo 17%. Heitä puolue ei vielä ole menettänyt.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Oliskohan Suomen kansa todella niin typerää, että äänestäisivät sossut ja viherpiipertäjät uudelleen valtaan? Minä en tällä syönnillä sitä usko. Mutta seuraavat vaalit sen näyttää. Jos joku uskoo, niin kertokoon mitä hyvää ne ovat saaneet aikaan vallassa ollessaan. Minun mielestä aikaansaannokset ovat velkaa ja pakolaisia, eipä juuri muuta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, tietysti hallitusvastuukin painaa hallituspuolueita, mutta jostain syystä juuri Perussuomalaiset ovat menettäneet kannatuksestaan vaalioen jälkeen jopa yli puolet.

Politiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sen ovat myös äännestäjät havainneet.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Millä tavalla se on Suomen hallituksesta kiinni, jotta tulee paljon turvapaikanhakijoita? Pakolaisasemaakaan ei hallitus myönnä, Maahanmuuttovirasto myöntää, lakejä noudattaen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Hyvä kysymys. Mutta en usko, että Seppo siihen vastaa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Minun mielestä aikaansaannokset ovat velkaa ja pakolaisia, eipä juuri muuta."

Jaa,

Turvapaikanhakijat 2014: 3 651 (hallituksessa Kok. SDP. Vihr. RKP)
Turvapaikanhakijat 2015: 32 476 (hallituksessa Kesk., PS, Kok.).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Politiikassa näkökulmat ovat usein tulkitsijan silmissä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #10

Heti, kun Irakissa kuultiiin Persujen päässeen hallitukseen, Kaksoisvirtainmaassa keksittiin se houkuttavuustekijänä ja käynnistyi muuttoliike Suomeen
Aiemmin oli pelotteena toiminut Heinäluoman ja Urpilaisen "maassa maan tavalla" -kampanja.
:-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #77
Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Jotkut puolueet sen hallituksen muodostavat ja nuyt on kasaanutnut sen verran tyytymättömyyttä nykyhallituksen, varsinkin Perussuomalaisten niskaan, että seuraava hallitus on luultavasti viherpunamulta.

Perussuomalaiset ovat gallupien perusteella menettäneet kannatustaan juuri demareille. Toki tätä on Perussuomalaisen vaikea tunnustaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Ovat menettäneet kannatustaan myös Vihreille.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

No jaa, kyllähän ne äänestivät SSS-hallituksen valtaan. Luulen, että siitä tulee karmein virhe suomalaisessa politiikassa pitkään aikaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Soinikin on sitä mieltä, että kansa ei koskaan äänestä väärin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Persujen äänimäärän lasku kuvastelee äänestäjäkunnan täydelliseen pettymykseen puolueen toimintaan.

Mitä perussuomalaisten äänestäjät oikeasti halusivat, siitä ei ole tietoakaan.

No, anteeksi, onhan se joku autoveron tai liikenneveron lasku kai toteutunut, millä vaalilupauksella hankittiin roppakaupalla ääniä, mutta millä ei ole kenellekään autoilijalle mitään merkitystä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Autoveron laskun vastapainona puolestaan korotettiin auton vuosittaista käyttömaksua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vasemmistoliiton sisäinen taistouudesta puheenjohtajasta ei ainakaan vielä näytä vaikuttaneen puolueen kannatuksessa suuntaan jos ei toisenkaan.

Kokoomuksessa on myös tulossa puoluekokouksessa äänestys puheenjohtajasta. Jos Orpo kisaan mukaan lähtee, on mielenkiintoista nähdä asian vaikutuksesta puolueen kannatukseen?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kirjoitin jossain jo aikaisemmin, että on sääli jos hallitus nyt pelästyy näitä lukuja ja jättää tai vesittää suunnittelemansa kipeät päätökset. Helpoin tie olisi vaan tyytyä hallitsemaan seuraava kolme vuotta ja perääntyä kipeistä kysymyksitä. Kannatus varmaan palautuisi.

Ei se Suomessa ole ensimmäinen kerta kun asiat jätettäisiin tulevien hallituksien ratkaistavaksi. Velkaa tulee kuitenkin se 5 miljarida vuodessa lisää, kai sitä useamman vuoden vielä ihan mukavasti saa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En usko, että hallitus hankkeitaan peruisi. Keskustan ja Kokoomuksen kannatuksen laskun voi laskea johtuvan normaalista hallitusvastuusta, sen verran lieviä ne ovat olleet. Soinikin on toistaiseksi kestänyt puolueensa kannatuksen romahtamisen kuin mies, vaikka suurin osa hallituspuolueiden kannatuksen laskusta osuukin juuri Perussuomalaisiin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Soini voi kestää, mutta kestääkö kenttä? Ja miten pitkään rivikansanedustajien hermot kestävät?

Siinä ei edes Soini voi tehdä mitään, jos puolueväki menee paniikiin. Nähtiinhän jo syksyllä Tynkkysen johtama pienimuotoinen kapinayritys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Se onkin ollut koko hallitustaipaleen suurin yllätys. Mutta eipä taida puolueesta löytyä johtajaa kapinalle?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kokoomus ja keskusta on saattanut saada hivenen perussuomalaisiakin puolelleen, ja samaan aikaan kaksikosta on luultavasti jonkin verran ihmisiä siirtynyt demareihin ja vihreisiin.

Hallitusta sinällään vielä kannattavat ex-perussuomalaiset ovat ehkä havainneet, että perussuomalaisia viedään kuin litran mittaa halllituksen neuvotteluissa. On todella vaikeaa löytää varsinaista perussuomalaisten kädenjälkeä hallituksen politiikassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Kirjoitin jo yhteen kommenttiini, ettei taida Perussuomalaisten sisältä löytyä Soinin politiikkaa vastaan nousevaa kapinajohtajaa?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #29

Soini johtaa puoluettaan vielä hengityskoneesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Tällä menolla Soinin puolueen kannatus on pian henkitoreissaan. On aika vaikeaa palauttaa kerran petetyt kannattajat takaisin omiksi äänestäjikseen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #51

Saattaa olla jopa mahdotonta. Sen verran monta lupausta petetty, että pitäisi kirjoittaa koko puolueohjelma uusiksi. Vuoden 2015 vaaliohjelmaa päivitettynä ei oikein voi antaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Mutta jos puolueohjelma kirjoitettaisiin vastaamaan puolueen tekoja, olisi kyseessä aivan erilainen "uusi" puolue.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Aika paljon on hallitus joutunut perumaan päätöksiään huonon valmistelun takia. Ja Sote-sotkukin periyttyy perinteiseen tapaan seuraavan hallituksen ongelmaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuosta esityksien huonosta valmistelusta olen kanssasi samaa mieltä. Eikä se Sote-uudistuskaan ole edennyt parhaalla mahdollisella tavalla. Siellä on vielä valtava määrä riidanaiheita käsiteltävänä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Pitää paikkansa, mikäli hallituksen suunnittelemat "kipeät päätökset" ovat objektiivisesti ajatellen Suomen, ja Suomen talouden parhaaksi. Jos taas päätökset perustuvat perustellun vaikutusanalyysin sijaan poliittisiin motiiveihin ja lehmänkauppoihin, on vain hyvä jos jäävät tekemättä.

Noin yleisesti suomalainen poliittinen päätöksenteko ei oikein häikäise sillä että päätökset perustuisivat tutkittuun tietoon, vaan ennemminkin "kaiken maailman dosenttien" nähdään vain häiritsevän puolueen sisäpiirissä vaikuttavien huippuasiantuntijoiden neronleimausten toteuttamista.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mistä tulee se viisasten kivi joka voisi objektiivisesti osoittaa jonkin toimen järkevyyden?

Samaa mieltä kyllä siitä, että suomalainen päätöksenteko ei häikäise ja puoluedemokratian yksi heikkouksista on se, että lopulta päätöksiä tehdään pienessä piirissä ja viedään läpi isomman porukan voimin.

Puoliksi uskon, että Suomelle voisi tehdä hyvää vähän velkaantua lisää ihan kriisirajoille asti kunnes EKP ja IMF tulee kolkuttelemaan. Me ei uskota ennenkuin joku oikeasti laittaa tiukkaan paikkaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #27

Huvittavaa sinänsä, että otit EKP:n ja IMF:n esiin. Monet hallituksen suunnitelmista kun ovat kohtuullisen räikeässä ristiriidassa esimerkiksi IMF:n tai OECD:n suositusten kanssa.

Niiltä osin kuin edellisten suositukset sopivat hallituksen agendaan, noiden organisaatioiden auktoriteettia käytetään sumeilematta perustelemaan, miten "asiantuntijat" kehottavat tekemään jotain. Niiltä osin kuin halutaan tehdä jotain suositusten vastaista, unohdetaan vain kätevästi sellaisia olevankaan.

Mikä sitten pistääkin miettimään, tarvitaanko tosiaan IMF kylään perumaan hallituksen hölmöilyjä?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #32

Tuosta OECD:stä en tiedä, mutta olen ymmärtänyt että EKP ja IMF tulevat tantereelle silloin kun velka on suurta tai sen velkaantumisen tahdin hidastumisesta ei ole mitään toivoa.

Olen ymmärtänyt että hallitus yrittää vaikuttaa tuohon velkaantumisen tahtiin sisäisen devalvaation kautta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #36

Jep, ja tuolla halpuuttamisella saadaan aikaan kokonaiskysynnän kyykkäämistä, mikä puolestaan kasvattaa vajetta...

Suomen ongelmat ovat rakenteissa, mistä vaikka alla oleva on kohtuullisen surullinen esimerkki.

*http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/saanto-suomi-iskee-50-turvallista-esimerkkia-lue-omalla-vastuulla/4719500

Tuohon kun pistää päälle ennätysjäykät työmarkkinat ja kaiken pikkukiusan jota on onnistuttu luomaan, ei tarvitse ihmetellä miksei uutta työllistävää ja julkisen sektorin rahoittavaa yritystoimintaa synny.

Muutosta on kuitenkaan turha odottaa, koska jokaiselle älyttömyydelle löytyy puolustajansa, myös poliittisten vaikuttajien piiristä.

*Edit, korjattu oikea linkki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Siihen suuntaan Suomi on vääjämättä menossa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Hallituspuolueen kansanedustajan avustajan mielestä siis on kaksi vaihtoehtoa: joko tehdä hallituksen tavalla tai olla tekemättä mitään. Uskallan ehdottaa, että vaihtoehtoja voisi olla muitakin, esimerkiksi tehdä asioita eri tavalla, mutta toisaalta se ei oikein kuulu tämän otsikon alle. Siitä huolimatta keskusteluun tuskin kaivataan liiallisia yksinkertaistuksia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ätevä perustelu ommille tekemisille tai tekemättä jättämisilleen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Velkaa tulee kuitenkin se 5 miljarida vuodessa lisää, kai sitä useamman vuoden vielä ihan mukavasti saa?"

Pahinta on ettei hallituksella ole edes keinoja todellisen kilpailukyvun parantamiseksi. Ainut keino olisi joko vietellä AY- väki, tai sitten pitää olla auktoriteettia niiden yli. Muuten ei kunnian kukko laula.

Toki köyhiä voidaan kurittaa vielä lisää, sieltä ei nyt enää montaa penniä heru. Hallituksella on omat velvoitteensa rikkaita kohtaan joten sieltäkään ei nyt enempää lypsetä.

Katseet pitää siis kohdistaa tavalliseen kansaan, niihin oikeaa työtä tekeviin, niihin jotka omalla työllään elättävät itsensä, sekä myös kaikki köyhät ja rikkaat tässä maassa.

Näistä yhteiskuntamme vetojuhdista pitäisi siis kilpailukyky repiä, joko niin että ne kiskoo entistä enemmän samalla palkalla, tai sitten niin että ne kiskoo saman verran kuin nyt pienemmällä palkalla.

Mutta näillä vetojuhdilla on valtit käsissä, on AY- liike ja lakkoase. Hallitus ei voi niille yhtään mitään, ne tekee mitä tahtoo.

Eikä tästä tilanteesta pidä ainakaan vasemmistoa syyttää. Siellä on porvareita äänestäviä mukana vetojuhdan hommissa ja ne on yhtä tarkkoja palkoistaan ja oikeuksistaan kuin vasemmistoakin äänestävät vetojuhdat.

Tarvittaisiin siis joko auktoriteettia tai suostuttelukykyä ja niitä kumpiakaan ei SSS- hallituksella ole.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tässä on sekin ongelma, että vaikka rikkaimpien verot kaksin- tai kolminkertaistettaisiin, niin velkaantumistahti ei sillä taitu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Veroja lisää kiristämällä ei ongelmia enää pystytä ratkaisemaan. On vain pakko katsoa turhat toiminnot pois. Sieltä löytyy karsimista ja tulee säästöjä. Se on tehtävä itse, tai joku toinen tekee sen puolestamme.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Voisihan hallitus tiukassa paikassa, kun mitään ei enää ole menetettävissä, puuttua ay-maksujen verovähennysoikeuteen ja määritellä eri tavalla yleishyödylliset yhdistykset kuten ay-liike. Kyllä sinnekin rotia tulisi, jos rahahanoihin ja verottomiin osinkoihin puututaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joskus tällaiset vaikeat päätökset on kuitenkin tehtävä. Joko itse, tai ulkopuolisten ohjailemina.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Niinpä. Nuo AY-liitot kuitenkin ottavat voittoja ja niillä on isot määrät rahaa. Mutta onko edes tällä hallituksella rohkeuta tehdä sitä? AY-liike ei ainakaan tappelematta anna rahojaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #54

Varmasti ei helpollaluovuta. Mutta jos muut tekevät Suomen puolesta ratkaisut, silloin ei etujärjestöiltä paljon kysellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ymmärsinkö kommenttisi oikein, jos tulkitset asian niin, että nykyinen hallitus ei saa tavoitteitaan läpi, koska SDP ei ole hallituksessa? Jos taas SDP olisi hallituksessa, ei niitä uudistuksia edes yritettäisi?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

#33

Tuo voi pitää paikkansa.

Muistan 1990-luvun alun, kun demarit eivät suostuneet hallitusneuvotteluihin. Taisi joku demari todeta että vaikutetaan sitten ay-liikkeen kautta voi pojat, kyllä tekivät kaikkensa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Ja niin sitten Keskustan silloin ajama työreformi unohdettiin. Saksassa Gerhard Schröderin SPD:n ja Vihreiden hallitus toteutti vaikeita työelämän uudistuksia, ja nyt Saksan talousporskuttaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #37

Oliko siitä työreformista vielä jotain mitä ei ole toteutettu? Sehän oli demareille pitkään musta raamattu ja saatanalliset säkeet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Suomessa niitä uudistuksia on toteutettu pikkuhiljaa useiden eri hallitusten toimesta. Mutta yli kymmenen vuotta liian myöhään. Suomi ehti jo pudota junasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nehän on sellaisia uudistuksia joita on pakko tehdä.

Devalvaatiotkin tehtiin aina pakosta, riippumatta siitä minkävärinen hallituus sattui olemaan.

Siinä voisi vain olla sellainen juttu että AY- väki, oikeistolainen AY- väki mukaan luettuna, uskoo ennemmin SDP:tä kuin kokoomusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Se taas johtuu tavallisten palkansaajien kaukonäön puutteesta. Palkansaajalle ja koko Ay-liikkeelle ei ole yhteiskunnan etua olemassa. On vain oma etu tässä ja nyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti hetki sitten lähtevänsä mukaan tavoittelemaan puolueen puheenjohtajuutta yhdessä nykyisen puheenjohtaja Alexander Stubbin ja Elina Lepomäen kanssa kesän puoluekokouksessa. Tämäkin taistelu tulee varmasti vaikuttamaan puolueen kannatukseen?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Varmaan tämä puolueen sisäinen kahina vaikuttaa jotain. Stubbin asema ei ainakaan näytä olevan kovin vahva kun ministerikin lähtee haastamaan puolueensa puheenjohtajaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No ei Stubb varmasti tyhjän päälle putoa, kysyntää entiselle pää-, valtionvarain- ja ulkoministerille kyllä riittää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Muistan erään kommenttini Lukkalan eräseen blogiin jossa totesin, että "outoa puhetta demarilta" kun kirjoittelin työelämän uudistamisesta. Olen edelleen samaa mieltä, suomalaista työelämää on uudistettava ja nopeasti jos aiomme maailmanmarkkinoilla pärjätä, mutta on myös aiheellista kysyä, onko uudistuksen jarruna ay-liike vai EK vai molemmat. Molemmat, ovat mielestäni syyllisiä nyt lukkiutuneen tilanteeseen. Tuota Lukkalan näkemystä, että ay-liikkeen etu olisi ristiridassa yhteiskunnan edun kanssa en allekirjoita, kun muistaa, että ay-liikkeen jäsenistö koostuu pääosin pieni ja keskituloisista ihmisistä joille hyvinvointiyhteiskunta on tuki ja turva jos syystä tai toisesta elämältä pohja pois putoaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Syytän etujärjestöjä kaikkia tasapuolisesti kaukonäen puutteesta. Niin myöskin palkannauttijoita. Nyt ollaan jo lähellä tilannetta, että muut päättävät millaisia uudistuksia Suomen on tehtävä. Joskus tässä ja nyt ei ole hyvä vaihtoehto.

Vanha tuttu kysymys tulee mieleeni: "Onko Suomella malttia vaurastua"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #59

Siitähän tässä on kysymys.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Itsekin olen sitä mieltä että Sipilän hallitus, EK ja AY-liikeet ovat saanneet yhdessä tilanteen jumiin. Tilanne on nyt varsin pahassa takalukossa. Kohta varmaan komissio tulee päättämään asiat puolestamme. En sitten tiedä, onko se hyvä vai huono asia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se on edessä, jos suomalaiset eivät itse pysty velkaantumista pysäyttämään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alla olevasta graafista näkee eduskuntapuolueiden kannatuksen muutokset viimeisten eduskuntavaalien jälkeen. Silmiinpistävin muutos on SDP:n ja Perussuomalaisten lähes täydellinen peilikuvamaisuus. Myös Vihreiden kannatuksen tasainen kasvu näkyy. Muuten muutokset ovat varsin vähäisiä.

http://yle.fi/uutiset/hallitus_on_pian_yksivuotias...

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Näyttää siis siltä, että jos valittavana on työväenpuolue ilman sosialismia ja työväenpuolue ilman kansallissosialismia, entistä useampi valitsee jälkimmäisen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielenkiintoinen näkökulma tuokin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näyttää sitä. että SDP kerää äänestäjiä PS:ltä ja Kokoomukselta. SDP voi vielä kasvaa jokusen prosenttiyksikön. PS:n ministereillä ei ole varsinaisia saavutuksia ja Kokoomus on hajaannustilassa.

Sipilä saanee ainakin toistaiseksi pidettyä oman joukkonsa kasassa, vaikka puoluesihteerin vaihtuminen osoittaa, että Kepullakin on ongelmansa.

Rinteellä on edessään avoin tie hallituksen johtoon tekemättä mitään. Tästä pitävät huolen Pardia, Pro, Ministerit Lindström ja Berner yms.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #64

ToistaiseksiSDP:n kannatuksen kasvu ei ole mitenkään perustunut puolueen jonkinlaiseen erinomaisuuteen. Pikemminkin hallituspuolueitten aikaansaamattomuuteen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #67

Se minua kovasti kiinnostaisi, että miten jonkun puolueen "erinomaisuus" voisi ilmetä monipuoluehallituksessa? Tämä hallitus poltti heti alkuunsa kaikki sillat edestään vaalipetoksillaan ja mafiamaisella kiristyspolitiikallaan, joten kansalaisilla ja äänestäjillä on ainoana vaihtoehtona etsiä vaihtoehtoja hallituspuolueiden ulkopuolelta ja samalla vastustaa hallituksen suunnitelmia.

Miten hallituksen "erinomaisuus" voisi ilmetä nykyisessä monipuoluehallituksessa? Kepussa pääministeripuolueena kulisseja vielä jaksetaan pitää ylhäällä, vaikka kentällä varmasti tunteet vellovat Sipilän ja Bernerin harrastaman "kaikkien aikojen kokoomuslaisimman hallituspolitiikan" takia. Toisaalta kokoomuksessa puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Stubb on menossa vaihtoon. Lisäksi hallituksessa kaiken hyväksyvä takiaispuolue Persu on kutistunut alle puoleen vaalituloksesta. No se toki on yhden miehen yritys, mutta asettaa hallituksen erittäin omituiseen valoon ja osoittaa pm Sipilän valtiomiestaidot olemattomiksi aina hallitusneuvotteluista alkaen.

Minusta olisi hyvä, jos tämä suurpääoman ja muiden keinottelijoiden viritys saataisiin nurin mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #68

Jos väitteesi pitäisi paikkansa, ei Suomessa voitaisi koskaan tehdä hyvää politiikkaa? Koska meillä on aina kyseessä monipuoluehallitus!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #64

Joku tutkimus väitti että persujen äänestäjiä on paennut nukkuviin. Sehän automaattisesti nostaa muiden kannatusta, kuin vain "annetulla äänellä" tai "puoluekannatuksen ilmaisulla gallupissa" on merkitystä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #69

Varmasti persujen äänestäjiä on nukkuviinkin siirtynyt, sitä on turha kiistää. Mutta pääosa persujen menettämistä äänestäjistä on kyllä siirtynyt muiden puolueiden kannattajiksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #64

Miksi puoluesihteerin vaihto olisi ongelma. Itse olisin odottanut Laanisen vaihtoa jo kaksi vuotta sitten. Ei siksi, että hän olisi huono, vaan siksi, että puoluesihteeriä pitääkin vaihtaa. Ehkä 4 vuotta olisi tosiaan ollut turhan lyhyt aika mutta 6 vuotta on ihan sopiva. 10 vuotta on ehdoton maksimi.

Sama pätee puheenjohtajaan. Sipilän vaihtoaika olisi oikeastaan 2020 mutta vaalituloksesta riippuen se voi olla myös 2022. Samalla voisi ihan hyvin romuttaa sen ajattelun, että pääministerin on oltava puolueen puheenjohtaja. Mikäli Keskusta on pääministeripuolue myös 2019, Sipilä voisi hyvin hoitaa postin 2023 saakka vaikka puheenjohtaja vaihdettaisiinkin nuorempaan jo 2022.

Muussa tapauksessa sopiva vaihto olisi 2020.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Kyllä puoluejohdon vaihtaminen aika-ajoin on tarpeellista. Siinä yhteydessä myös aina nousee esiin puolueen linja ja mahdolliset linjan muutokset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä sdp hallituksessa tekisi, tottelisi komission austerity-politiikkaa eli leikkaisi ja säästäisi. Voisiko joku kuvitella että sdp asettuisi EU:ta vastaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Voisiko joku kuvitella että sdp asettuisi EU:ta vastaan?"

Miksi SDP asettuisi EU:ta vastustamaan?

Näinhän juuri pitäisikin tehdä.
Pitäisi säästää ja leikata valtion menoja.
Lisäksi pitäisi leikata työläisten palkkoja.

Näin pitäisi tehdä.
Miksi porvarihallitus ei tee näin?

Johtuuko se siitä että mukana hallituksessa on kolme populistipuoluetta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi SDP asettuisi EU:ta vastustamaan?"

Eli sdp tekisi täysin samaa politiikkaa kuin nykyinen hallitus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #74

"Eli sdp tekisi täysin samaa politiikkaa kuin nykyinen hallitus."

Ei hyvä, sillä nykyhallituksen politiikka ei riitä.

Rinteen pitäisi arvovallallaan saada AY- väki nöyräksi hallituksen tavoitteille.
Jos näin kävisi, SDP:n hallitus saisi enemmän aikaan kuin SSS.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #75

Ai että Rinne ajaisi palkanalennuksia, älä unta nää. Ei Rinne sentään umpityhmä ole koska kannattajat ovat pääosin palkansaajia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #76

"Ai että Rinne ajaisi palkanalennuksia, älä unta nää. Ei Rinne sentään umpityhmä ole koska kannattajat ovat pääosin palkansaajia."

Siinä on Rinteellä kaksi vaihtoehtoa, ihan samoin kun näillä muidenkin puolueiden pampuilla.

1) Olla umpityhmä ja ajaa palkan alennuksia.

2) Olla välittämättä Suomen ja sen kansan edusta.

Sitäpaitsi ei ole varmaa saisiko Rinne AY- väen suostumaan tähän. Rinteellä ei ole asiassa muuta valtaa kuin kenties arvovaltaa.

Todennäköisesti palkanalennukset hoidetaan kuitenkin Eurooppalaisena yhteisprojektina, niin että painetaan euroja ja annetaan inflaation hoitaa palkan ostovoiman alentamisen.

Suomen pitää tosin alentaa palkkoja myös eurooppalaisiin kilpailijamaihin nähden, mutta se hoitunee ajan mittaan sillä ettei nosteta palkkoja, tai nostetaan vähemmän kuin mitä sakasalaiset nostaa palkkojaan.

Ei tämä talouspolitiikka tämän kummosempaa ole. Se myy joka tarjoaa tavaraa markkinoille edullisemmin ja ne jotka näin tekevän työllistävät, muut eivät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #78

Ei ole sisäinen devalvaatio helppoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #79

"Ei ole sisäinen devalvaatio helppoa."

Se on yhtä vaikeaa kuin ottaa lapselta karkkipussi.
Aikuinen tietää että karkit on lapselle pahasta,
mutta lapsi ei välitä vitamiineista,
eikä liikalihavuudesta,
eikä tulevista puutostaudeista.

Lapsi haluaa vain karkkia, samoin kuin työläiset haluaa palkkansa.
Hallitus toimii samoissa olosuhteissa kuin vanhempi, joka kaupan kassalla yrittää ottaa herkun pois lapselta. Lapsi kiristää kiukuttelemalla ja vanhempi häpeää tilannetta ja joutuu luovuttamaan.

Ei tämä politiikka sen kummempaa ole kuin lasten kasvatus, aika vaikeaa siis.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #79

Ei todellakaan ole helppoa. Jokainen etujärjestö tahollaan haroo vastaa. Valitettavasti se on kuitenkin pakko toteuttaa. Joko omin tai muiden voimin.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #75

Vaikea on Rinteen tosiaan itseään käskeä, koska kannatusta tulee käskemättäkin. Ay-liikehän on demarit. Siitä viis, että Suomi makaa panttivankina ja kattila palaa pohjaan toistuvasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #105

Tämä koskee kylläkin kaikkia etujärjestöjä!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tiedämme ainakin sen, ettei persu sitä tehnyt (hallituksessa).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toistaiseksi SDP on enemmänkin kannattanut verojen korotuksia leikkausten vaihtoehtona?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se on hyvä, ellei ainut vaihtoehto.
Se vaihtoehto puolustaa myös köyhän asiaa
ja se on ihan asiaa ja asiallista.

Mutta kilpailukyky on ihan eri asia ja siihen on SDP:n vaikeata keksiä parempaa ratkaisua kuin palkkojen alennus, vaikka se ei sitä uskalla ääneen sanoa.

Tämä selvän totuuden ääneen sanomattomuus ei ole pelkästään SDP:n synti. Siihen syntiin syypäitä ovat kaikki muutkin puolueet.

Mutta SDP olisi kaikista puolueista paras viemään läpi nämä palkanalennusasiat.

Tottakai AY- piireissäkin tiedetään tämä tosiasia, mutta kenttäväkeä on vaikeata saada vakuuttuneeksi palkka-alen tarpeellisuudeta ja AY-pamput on vain AY- väen tahdon toteuttajia.

Palkka-alen eteen pitäisi tehdä paljon propagandatyötä ja SDP olisi tämän työn paras toteuttaja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #93

Koko Suomen poliittisen päätöksenteon ongelmana on se hidas kyky huomioida ympäröivän maailman muutoksia.

Mutta nyt mielestäni veronkorotusten tie on jo kuljettu loppuun. Nyt täytyy aidosti pyrkiä sisäiseen devalvaatioon. Onko SDP:llä kykyä ja halua siihen, siitä en ole varma?

Harri Immonen

Perussuomalaiset tuntuvat joutuvan ajan ja olosuhteiden uhriksi. Tästä huolimatta puolueen on jatkettava todellisia pyrkimyksiä Suomen talouden korjamiseksi vaikka kipeää tekeekin. Hallituksen ainoana työväenpuolueena persut joutuvat ottamaan kaiken sen paskamyrskyn silmilleen, mitä työväestön etuuksien kaventaminen aiheuttaa. Keskustan tai kokoomuksen kannatukseen tämä ei vaikuta, koska sehän on vain porvareiden normaalia politiikkaa. Sdp on saanut kiitettävän hyvin viestin läpi siitä, että persut olisivat niin kovin takkiaan käännelleet. Onnea Sdp. Mielestäni persut ovat hallitusvastuussa olevaksi työväenpuolueeksi pitäneet takkinsa harvinaisen rohkeasti päällään erittäin heikossa taloudellisessa tilanteessa.

Vaihtoehtona hallitusohjelmaan sitoutumisen sijasta olisi ollut toki oppositio. Se olisi ollut vielä huonompi ratkaisu. Perussuomalaiset ovat jo nyt vaikuttaneet paljon siirtolaisuuden haittojen torjumiseksi ja ennen kaikkea Suomen puolustuskyvyn kohottamiseksi edellisten hallitusten toteuttaman alasajon jälkeen. Nämä ovat olennaisia asioita, mutta jäävät vähälle huomiolle, koska perustyöläisen taskusta on joku uskaltanut ottaa muutaman lantin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tietysti voi yrittää etsiä Perussuomalaisten saavutuksia hallituksessa kuin neulaaheinäsuovasta. Suomen politiikan muutokset mainitsemissasi asioissa ovat tapahtuneet mielummin persuista huolimatta kuin heidän ansiostaan.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

'Hallituksen ainoa työväenpuolue...' Heh. Pikemminkin Etelärannan tsuppari.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kukin voi uskoa mihin haluaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Perussuomalaiset ovat jo nyt vaikuttaneet paljon siirtolaisuuden haittojen torjumiseksi ja ennen kaikkea Suomen puolustuskyvyn kohottamiseksi edellisten hallitusten toteuttaman alasajon jälkeen."

Siirtolaisuuden kasvu ja maanpuolustuksen uudet uhkakuvat ovat ilmenneet vasta tämän viimeisen persujytkyn jälkeen, joten ei näihin juttuihi oikein ennen tätä hallitusta olisi voitu reagoidakaan ja niihin olisi jokatapauksessa reagoitu, vaikkei persupuoluetta olisi olemassakaan.

Ei tämä tästä vänkäämällä miksikään muutu.

Populistista puoluetta kenties tarvitaan poliittisessa demokraattisessa järjestelmässä jatkossakin. Sen avulla saadaan vaaliuurnilla kootuksi ajatusten harhapoluilla seikkailevien äänestäjien ääniä. Mutta eihän niitä ajatusharhoja sitten toteuttaa tarvitse.

Toivon mukaan mikään populistipuolue ei kuitenkaan koskaan kasva jytkyjen jälkeistä perussuomalaisten puoluetta suuremmaksi.

Harri Immonen

Perussuomalaiset ovat ainoana puolueena ollut vaatimassa jo kymmenen vuotta maanpuolustusmenojen kasvattamista, tai edes siitä leikkaamisen pysäyttämistä. Kansa on antanut tuen sille vaaleista toiseen. On myös hieno huomata kuinka suvaitsevaisto käyttää nyt perussuomalaisten jo vuosi sitten käyttämää siirtolaisuustermiä. Silloin se aiheutti valtavaa älämölöä.

Kyllä persut ovat kertoneet näistä asioista jo kauan ennen jytkyä. Ei se ole mitään vänkäämistä. Te ette vaan kuunnelleet, ettekä tehneet mitään. Mikäli on populistista kantaa huolta maanpuolustuksesta rikkaruohojen rajalle kasvattelun sijaan, kuten te teette, niin jatkan tukeani perussuomalaisille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demokratiassahan on se oikeus, että kaikki äänioikeuden omaavat voivat tehdä oman päätöksensä itse ja vapaasti. Näyttää vain siltä, että suuri joukko parissa viimevaalissa Perusuomalaisia äänestäjiä nyt äänestämässä jaloillaan?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Katsoppas Pekka linkkaamasi YLE:n uutisen sivupalkin kautta ladattavaa pdf:ää, jossa on selitetty se kikkailu, jolla tulokset ovat saatu aikaiseksi.

Osaisitko selittää, mitkä ovat perusteet seuraaville tempuille:
- Kohdehenkilöltä on tiedusteltu aikaisempaa äänestyskäyttäytymistä. Mikäli ei ole suostunut vastaanaan (lainmukainen oikeus), annetaan nykyiselle kannatukselle alempi painoarvo.
- Nykyistä kannatusta painotetaan aikaisempien (kv 2012 ja Ekv 2015) äänestyskäytöksen mukaan, eli, jos on vaihtanut puoluetta vaalien jälkeen, painoarvo laskee.

Jo nuo kaksi kohtaa tekevät koko tutkimuksesta naurettavan räpellyksen.

Myös kokonaan vastaamatta jättäneet on poistettu otannasta, joka on sekin erityisen väärin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyseessä on jo vakiintunut tapa käyttää erilaisia tilastotieteen korjauskertoimia haastattelutuloksen korjaamiseksi. Kuitenkin yllättävän hyvin nämä tulokset ovat kertoneet todellisen puolueitten välisen kannatusmuutoksen. Vaaleissa se on lähes aina virhemarginaalin sisällä.

Virheitä tutkimuksissa on tullut lähinnää silloin, kun jonkun puolueen kannatus on muuttunut voimakkaasti lyhyen ajan sisällä. Viimeksi näin tapahtui vuonna 2011 ennen perussuomalaisten ensimmäistä jytkyä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kiitos vastauksesta Pekka.

Tottahan se noin on. Ongelmallista on kuitenkin se, että tieto siitä kuinka nuo korjauskertoimet määritelään, on jätetty salatuksi tilastotulosten julkaisun yhteydessä. Se renderöi koko tutkimuksen epäilyttäväksi.

Jos kelpuutettu otanta on noin 2600, ei olisi kovinkaan työlästä julkaista myös raakadata. Miksikö lie niin ei koskaan menetellä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #96

Kyllä ne on aina olleet eri tutkimusaineiston yhteydessä saatavilla. Joskus jopa raakadaatakin on julkaistu.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #98

Hieno juttu.
Mistähän ne mahtaisi saada tässä yhteydessä?
Varsinkin tällä kertaa, kun YLE on ollut tilaajana (eli verovaroin kustannettu), olisi aineiston vapaa saatavuus aiheellista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #100

Muistaakseni juuri Ylen tilaaman tutkimuksen raakadaata julkaistiin joku vuosi sitten. Eikä siinä mielestäni mitään mullistavaa tullut esiin. Kuten jo kirjoitin,näiden tutkimusten paikkansapitävyys on ollut suorastaan ällistyttävän hyvä.

Saksassa useat tutkimuslaitokset julkaisevat mielipideaineistoa puolueiden kannatuksesta. Siellä tutkimuksen tekotapakin usein poikkeaa muista. Joka viikko niitä julkaistaan muutamia. Erilaisista tekotavoista huolimatta ne kuitenkin kertovat varsin samansuuntaisesti puolueiden kannatuksen kehityksestä.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Klikkaamalla ylhäällä olevan instituutin mimeä, voit seurata eri puolueiden kannatuksen muutoksia kuukausittain.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä Timo Soinin vastine oman puolueensa kannatuksen laskusta. "Nyt tarvitaan pitkät piuhat ja suuret sulakkeet"!
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016050521519120_u...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset