plukkala

Saksan vasemmisto hakemassa vihdoin keskinäistä yhteistyötä?

Saksalaisten mediatietojen mukaan SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel haluaa rakentaa puheyhteyden die Linkeen. Hän haluaa tavata Saarlandin die Linken nykyisen puheenjohtaja Oskar Lafontainen. Aloite on tullut Gabrielilta. Olisi kysymys mielipiteenvaihdosta ilman mitään konkreettista teemaa.

Saksan politiikkaa seuraavat muistavat, että viime aikoina SPD:n ja die Linken välit ovat olleet "jääkylmät". Oskar Lafontaine oli aikanaan SPD:n puheenjohtaja, erosi puolueesta riitaannuttuaan Gerhard Schröderin kanssa. Sittemmin hän perusti yhdessä SPD:sta eronneiden vasemmistososialistien kanssa DDR:n SED:n perillisen kommunistisen PDS:n kanssa uuden vasemmistopuolueen, die Linken.

Kysymyksessä on ilmeisesti ensimmäinen avaus SPD:n suunnasta avoimeen vuoropuheluun die Linken kanssa? Tähänkin on varmasti olemassa syynsä. Saksassa vasemmistopuolueiden yhteinenkin kannatus  varsinkin SPD:n kannatuksen romahtamisen jälkeen on varsin maltillinen.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/sozialdemokratie-gabriel-will-...

Näin maailma muuttuu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Maailman muuttuessa myöskin henkilökohtaiset näkemyserot ja riidat unohtuvat? Aika auttaa siinä asiassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun kirjoitin vasemmiston yhteiskannatuksen olevan Saksassa maltillinen, tarkoitin sitä, että viimeisimmissä mielipidemittauksissa se on noin 30%. Eli samaa luokkaa kuin Suomessakin.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saksan kommunistien ja sosialidemokraattien veljeily olisi mielenkiintoinen ilmiö.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt näyttää siten tapahtuvan. Mutta kuinka kommunistinen die Linke sitten tänäpäivänä on?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa tämäkin on jonkunlainen "käänne" saksalaiseen puoluepolitiikkaan!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #5

SPD haluaa päästä kalaan Die Linken vesille. Nyt Saksaan tulevat mamut ovat luonnostaan vasemmistopopulistien vaalikarjaa. Toisaalta Schröderin uudistukset ovat luoneet Saksaan työtätekevien ryhmän, jolla on tarve saada sosiaaliapua.

Tässä poliittisessa todellisuudessa joutuu SPD unohtamaan, kuinka heidän viimeisille johtaville puoluetovereilleen kävi 1950-luvulla DDR:ssä. Viimeiset johtavat DDR:n sosialidemokraatit, jotka eivät hyväksyneet kommunistien ja DDR:n SPD:n yhdistymistä, mestattiin ja heidän ruumiinsa tuhkattiin.

Jos vanhat DDR:n kommunistit onnistuvat samaan jalansijaa SPD:ssä, niin seuraukset Suomelle ja muulle itäiselle Europalle voivat olla tuhoisat. Kommunisteille valo tulee aina Venäjältä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

DDRon olluthistoriaajo 26vuotta. Näet vain haamuja? Tässä Gabrielin ehdotuksessa keskustelun avaukseen SPD:n ja die Linken välillä ei suinkaan ole kysymyksessä puolueiden liittyminen yhteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset