plukkala

Kuka myikään "Suomen"?

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo käsityksensä hallituksen suunnittelemasta kehitysyhtiöstä valtion omistamien yritysten ja osakkaiden hallinnointiin blogissaan muutama päivä sitten.

http://anttirinne.fi/tuliko-kehitysyhtiosta-vain-myyntiyhtio/

Hän kertoo kyseessä olevan myyntiyhtiö, jonka tarkoituksena on valmistella sen hallintaan siirrettäviä yhtiöitä vain myyntikuntoon. Virallisemmin SDP ottaa asiaan kantaa huomenna tiistaina.

Iltasanomien Mika Koskinen kertoo tänään kommentisssaan, että valtionomaisuutta on myyty ennenkin. Vuodesta 1991 lähtien yhteensä 17,5 miljardin euron edestä. Pääsääntöisesti näiden myyntien aikaan SDP on ollut hallituksessa ja usein heillä on ollut myös valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin salkku.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001180206.html

Ymmärrän toki sen, että SDP on nyt oppositiopuolue. Sen tehtävänä on tietysti arvostella hallitusta sen tekemisistä, mutta samalla omien tekemisten unohtaminen? Onko se sitten uskottavaa oppositiopolitiikkaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näitä SDP:n omistaohjauksesta vastaavia ministereitä tänä aikana ovat olleet mm. Antti Kalliomäki, Erkki Tuomioja, Sinikka Mönkäre ja Sirpa Paatero.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Pekka,

totuuden nimissä kannattaa muistaa erityisesti Paavo Lipponen. Hänhän on ylivoimainen tässä asiassa. - Et kai tarkoituksella "unohtanut"? - Lipponenhan oli vuorineuvosten ja kymmenen perheen lemmikki; ja tietenkin kokoomuksen.

Nimenomaan Lipposen politiikan jälkiä Rinne nyt koettaa paikkailla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Omassa kirjoituksessani en suinkaan halunnut Paavo Lipposen osuutta ohittaa. Kyllä se aloituksessani tuli selkeästi esiin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Demarit ovat kovasti olleet myymässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin on, mutta oppositioaikana asiasta ei meteliä pidetä?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin että kun on hölmöilty aikaisemmin, niin pitää hölmöillä myös tulevaisuudessa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli uskot, että SDP on juuri kokenut jonkinlaisen "valaistuksen"?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ovatko demarit väärässä arvostellessaan myyntiaikeita?

Eikö myyntiaikeita saisi arvostella, koska demarit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Arvostella toki saa, mutta siinä arvostellessaan kannattaa myös muistaa omat tekonsa. Muistaakseni Sipilä totesi kehitysyhtiön muodostamisesta, että se ei ole sama asia kuin myyntiaikeet?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti demarien mielestä heidän ollessaan oppositiossa ei lypsävää lehmää saa myydä. Mutta silloin kun he puolestaan ovat hallituksessa, sen lehmän myynti on kannattavaa ja jopa tarpeellista?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Yhtään niin isänmaallista puoluetta ei taida olla eduskunnassamme, etteikö suostuisi kansallisomaisuuttamme myyntiin yhtä tyhmästi kuin Eesau Vanhassa Testamentissa. Hänhän myös antoi pois perintöosansa lautasellisen soppaa saadakseen. Tästäkin syystä ei äänioikeuden käyttö oikein enää kiinnosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä, tämä asetelma oppositio/hallitus eri puolueiden välillä tilanteen muuttuessa ei kovin paljon puolueiden loogisesta pitkäjänteisestä politiikasta kerro. Ei ainakaan positiivisessa mielessä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ulf Sundqvist suorastaan ylpeili muistelmissaan sillä, miten hän osapuilleen keksi koko ajatuksen valtion omaisuuden myymisestä. Taoin lukiessani terävästi päätä seinään. Tuli mieleeni Erkki Raatikaisen huolestunut lausunto siitä, miten Sundqvist oli valittu pääjohtajaksi pankkiin, jossa olivat kaikki hänen rahansa.

Ei tästä kuitenkaan Antti Rinnettä pidä syyttää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En tietenkään ole arvostelemassa enkä syyttämässä ainoastaan Antti Rinnettä. Kysymys on enemminkin eri puolueitten itsestään antamasta kuvasta riippuen siitä, onko puolue hallitukseesa vai oppositiossa.

Puolueet luottavat kovasti siihen "tunnettuun" äänestäjän muistiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikkein selkeimmin tämä oppositio/hallitusaseman muutos näkyy juuri nyt Perussuomalaisten politiikassa.

Ilmeisesti äänestäjät eivät kuitenkaan vielä ole unohtaneet Perussuomalaisten oppositiopuheita, koska puolueen kannatus on hallitusaikana vuodessa puolittunut?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Se on poliittisessa debatissa kyllä hyvä muistaa, että milloinkaan ei isänmaan omaisuutta ole myyty enempää kuin demaripääministerin 8 vuotisena hallituskautena.

Se että demarit nyt myyntiaikeita esittävät absoluuttisena pahana, on hiukan kaksinaamaista.

Mutta itse en todellakaan kannata sellaisia hasardeja, mitä sähköverkot, antenniverkon ylläpito ja Kemiran myynti ovat olleet. Mutta ei valtionomistus itseisarvokaan ole. En esimerkiksi ymmmärrä, miksi valtion pitäisi omistaa viinaa valmistavaa yhtiötä senttiäkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä oli syynä tämän aloituksen tekemiseen. Jotenkin tulee mieleen vanha sanonta: "Älä tee niin kuin minä, vaan niin kuin minä sanon"?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Näissä hallituksissa joissa demarit olivat mukana ja valtion omaisuutta myytiin on kuitenkin hyvä muistaa, että näissä kaikissa oli porvarienemmistö, demarit vähemmistössä. Mitä ja ennenkaikkea miksi myytiin, se näkökulma Koskisen kommentista puuttuu kokonaan. Kyllä nuo myynnit aiheuttivat kovaakin kritiikkiä demarien kentällä ja virheitä myynneissä ja varsinkin optioden luomisten osalta tehtiin, turha sitä on kiistää, mutta ei samoja virheitä pidä toistaa, on sitten hallituksessa tai oppositiossa. "Sipilän ajatus siitä, että paikataan menojen ja tulojen välinen aukko myymällä omaisuutta, on idioottimainen" Toteaa Kalle Isokallio tämänpäiväisessä IL:n kolumnissaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On syytä muistaa se, että Paavo Lipponen oli kahdessa näistä hallituksista pääministerinä, ja kuten ensimmäisessä kommentissani mainitsin, hyvin usein valtion omistajaohjausministerin paikka oli SDP:llä. Täytyy mennä historiassa lähes 50 vuotta taaksepäin, ennen kuin löytää Suomesta viimeksi olleen vasemmistoenemmistöisen eduskunnan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kuten totesin, virheitä valtion omaisuuden myynneissä tehtiin, mutta virheistä pitää ottaa opiksi ja siksi vaatimus, että demareiden olisi nyt oltava hiljaa menneitten virheiden vuoksi, joihon demarit eivät yksin tietenkään ole syyllisiä, on kohtuuton ja jopa vahingollista. Kun tätä elämää on jo kohtuullisesti tullut elättyä niin ainakin itse olen tekemäni virheistä oppinut enemmän kuin koulunpenkillä konsanaan ja tämän soisin myös yleistyvän politiikan teossa, myönnetään virheet, korjataan jos on mahdollista ja otetaan opiksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jokainen meistä tekee virheitä, minäkin. Niistä tuleekin oppia, mutta ei siten, että antaa muille ohjeita kertomatta aikaisemmin itse tekemistään virheistä, kuten Rinne nyt blogissaan toimi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sehän siinä on, että demarit eivät myönnä tehneensä virheitä. Rinne voisi sanoa että demareiden 20 vuoden aikana harjoittama kansallisomaisuuden myynti muiden puolueiden (paitsi persut) kanssa on ollut virhe ja siitä pitää kansakunnan oppia.

Voisi myöntää senkin, että Lipposen ajan kansallisomaisuuden myynnit olivat paitsi mittavia, niin erityisen vahingollisia.

Rinne ja demarit saisi arvostusta tälläisellä ulostulolla. Sen sijaan että moittivat hallitusta, joka ei ole myynyt vielä mitään.

Suomeksi sanottunahan demarit tekevät halpaa kaksinaamaista populismia omaisuuden myynnillä. Eivät myönnä omia virheitään ja suurta osallisuuttaan myynneissä, mutta antavat ymmärtää että hallitus myy pohjavedetkin.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Olen amaa mieltä edellisen kanssa.
Mutta tuollainen valikoiva muisti on muissakin puolueissa yleistä. Mauri Pekkarinenkaan ei enää muista, miten hän oli ministerinä puoltamassa ja hyväksymässä yhtiöherrojen päätttömän kalliita optiopalkkioita.
Siitä ajasta, josta kerrotaan kirjassa "Kuka tarvitsi Pentti Kouria" ei mikään puolue näytä muistavan yhtään mitään, eikä ainakaan kokoomus taida olla ottanuut siitä edes opikseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Sitä, että tässä kaikkia puolueita koskevasta asiasta, yritin jo yhdessä kommentissani kertoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri niin, populismistahan tässä nyt on kysymys.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

17,5 miljardia euroa kuulostaa melko vaatimattomalta. Soklin fosfaatti yksinään vastaa osapuilleen tuota summaa. Kittilän kulta....

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän Demareilla ole enää mitään ideologiaa tai poliittista suuntaa, se nyt on tullut jo selväksi kaikille, ketkä politiikka hiukankaan ovat seuraanneet. Rinteen blogi on hyvä esimerkki samanlaisesta populismista, jonka avulla persut nousivat.

Rinne ja Demarit ovat nyt sellaisessa tilanteessa, että kaikkea liikkuvaa on ammuttava ja toivottava, että kansa toisenkin kerran uppoisi populismin suohon.

Omat virheet ja on oppositiossa aina helppo unohtaa ja esittää köyhän ja eläkeläisen ystävää, jos ihmiset vaivautuisivat hiukan tutkimaan edellisten hallitusten toimia, niin voisi ne silmätkin avautua.

Se on se yleisin tekosyy, jonka Arto Granlund edellä esitti, aina löytyy se valitus, että emme olleet pääministeripuolue, oli kyse sitten melkein mistä tahansa, tämähän on selvä osoitus siitä, että ei ole niin väliä mitä päätöksiä tehdään, kunhan saamme olla hallituksessa.

Aivan sama tilanne on varmaan persuilla edessä, ja melko varmasti samanlaista tekosyiden viljelyä on tulossa, jos oppositio kutsuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eiväthän Perussuomalaiset tarvitse tähän edes oppositioasemaa. Näinhän he selittävät jo nyt hallituksen päätöksiä. "Kyllähän me, mutta ne muut"!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP ja Rinne muuttivat taktiikkaa viime kesän jälkeen. He näkivät, ettävihreiden kannatus nousi tasaisesti, kun he räksyttivät ja arvostelivat hallitusta kaikestamahdollisesta ja mahdottomasta. SDP muutti taktiikkaa ja kannatus alkoi nousta.

Tämä kertoo jotakin suomalaisesta oppositiopolitiikasta, mutta kyllä se kertoo jotakin myös suomalaisista äänestäjinä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään oppositio pääsee haastamaan hallitusta valtion omistajaohjauspolitiikasta.

http://yle.fi/uutiset/oppositio_paasee_haastamaan_...

Toivottavasti muistavat haastaessaan omat tekonsa niissä hallituksissa, joissa ovat olleet mukana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset