plukkala

Britannian "Brexit"-kansanäänestys lähenee

Britannian kansanäänestys maan mahdollisesta erosta EU:sta lähenee. Äänestys on noin viiden viikon päästä 23.06.2016. Asia kiinnostaa myös mediaa ja tietysti myös yleisöä. Siksi nyt julkaistaan lähes päivttäin mielipidetutkimusten tuloksia siitä, johtavatko kisaa kannattajat vai vastustajat.

Muutenkin kampanjat kannattajien ja vastustajien välillä kiihtyvät. Lontoon entinen pormestari Boris Johnson, EU:n vastustajien kärkihahmo, on ennättänyt verrata Euroopan Unionia jopa Napoleoniin ja Hitleriin.

Yle julkaisi vappuaattona mielipidemittauksen, jonka mukaan osapuolet olivat keskenään aivan tasoissa.

http://yle.fi/uutiset/uusin_brexit-kysely_lahes_tasapeli/8849754

Tällä viikolla maanantaina julkaistiin jälleen yksi mielipidemittaus asiasta. Nyt EU:n kannattajat olivat selkeässä johdossa luvuin 55% puolesta ja 40% vastaan.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/umfrage-brexit-lager-l...

Tällä välilläkin on julkaistu useitakin mittauksia, joissa tulokset ovat olleet keskenään kovastikin erilaisia. Nämä kaikki yhdessä kertovat siitä, että vaalitulos ei ole vielä mitenkään selvä. Kumpi tahansa puoli voi äänestyksen voittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lisäksi on odotettavissa, että äänestyspäivän lähestyessä molempien osapuolten kampanjointi vain kiihtyy.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli harrastaisin vedonlyöntiä niin roponi laittaisin brittien EU:a säilymisen puolesta. Asiastaan epävarmat yleensä tälläisissä tapauksissa antavat äänensä vallalla olevan tilanteen puolesta, kuin muutoksesta, varsinkin kun tuo muutos, eli ero EU:a olisi briteille hyppy tuntemattomaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voi olla, että saisit voittopotin. Mutta vaaleihin on vielä pitkä aika.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

No ei siitä mitään lottopottia saa, hyvä kun omansa takaisin.

Vedonlyöntifirmoilla juuri tällä hetkellä pysymisen vedonlyöntisuhde on 1,4/1.

Eroamisella tienaiset sentään kolminkertaisesti, kun suhde nyt on 3,6/1.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Juha, varmaan havaitsit sen, että puhuin voittopotista, en suinkaan "Lottopotista". Siinä äänestyksessä on vieläkin kaksi osapuilleen yhtä todennäköistä vaihtoehtoa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Perinteisesti kovaa ääntä pitäneet Unionin vastustajat ovat nyt Suomessa yllättävän hiljaisia. Tässä olisi oikeasti paras tilaisuus pitkään aikaan saada EU kaatumaan nopeasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoitit varmasti persuja. Soinihan joku aika sitten totesi, että olisi Euroopan kannalta katastrofi, jos Brexit toteutuisi. Näin maailma muuttuu, veliseni.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Soini on kyllä oikeassa. Se olisi EU:n loppu nykymuodossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Voisi asia ainakin muuttaa Euroopan Unionia. Tuskin se siihen kuitenkaan päätyisi. Se voisi jopa syventää EU:ta.Itse uskon, että Britannian ero EU:sta aiheuttaisi suurimmat eron aiheuttamat vaikeudet heille itselleen?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #11

Toki yksi uskottava vaihtoehto on, että EU tiivistyisi koska Britannia ei ole ollut kovin rakentava jäsen. Todennäköisesti tiiviimmästä unionista tipahtaisi samalla muutamia roippeita pois. Esim. idässä on sellaisia maita, joilta ei nykytilanteessa onnistu suurempi integraatio.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Hyödyt jäsenyydestä näillekin maille ovat suuremmat kuin erosta saatavat hyödyt?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ennen äänestystäkin britit ovat sanoneet etteivät missään liittovaltiorakentamisessa ole mukana puhumattakaan että ottaisivat euron riesakseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heillä on uusiksi neuvoteltu EU-sopimus, jos päättävät jäseneksi jäädä. Mutta heillä ei ole mitään sopimuksia EU:n suuntaan, jos päättävät lähteä. Silloin heille kaikki alkaa alusta, ja sopimuksien aikaansaamiseksi kuluu arvioiden mukaan vuosia, jopa kymmenen vuotta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Brittien taannoiset neuvottelut EU:n kanssa ja maan tuleva äänestys EU-jäsenyydestä antoivat EU:lle oivan mahdollisuuden näyttää, miten ryhdistäytyä moniongelmaisuutensa osalta. Se vain ei näytä onnistuneen.
Brittien ratkaisusta riippumatta EU:n lähivuodet ovat ongelmien laastarointia ja jäsenmaiden riitaisuuksien värittämää.
Moni on maalannut mörköjä seinille brexitistä, mutta mitä heillä on ollut antaa tilalle?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En ole ennustaja, en tässäkään asiassa. EU:lla on varmasti vaikeuksia jatkossakin. Kuten kirjoitit, moni on maalannut mörköjä brexitin osalta. Mutta on myös syytä muistaa se, millaiseen tilanteeseen mahdollinen brexit jättäisi Britannian. Kummalle osapuolelle niitä haittoja sitten tulisi enemmän? Tätä britit joutuvat nyt sisällään pohtimaan.

Pasi Ranta

Ottamatta kantaa sen enempää Brexitin vaikutukseen, EU:lla riittää ongelmia mikäli Merkel aikoo pitää kiinni siirtolaisten pakkosiirroista. Sieltä saattaa tulla erouhkauksia mm. Puolasta, Unkarista, Slovakiasta ja Tsekistä, Ehkäpä jopa Itävallasta. Eikä sitä varmaan missään hyvällä silmällä katsota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Onhan näissä maissa ollut vastustusta EU:n pakolaistenjkopolitiikkaa vastaan, mutta en usko sen eroihin johtavan. Puola ja Unkari hyötyvät yhä niin suuressa määrin taloudellisesti Euroopan Unionista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Iso-Britannian ero EU:sta ei sinänsä muuta mitään. Pitkässä juoksussa voisi Saksa ja Ranska johtoinen EU lähetä Venäjää. Myös englannin kielen asema EU:ssa voisi joutua muutoksen kohteeksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kanssasi samaa mieltä, mikään ei suuremmin muuttuisi. Mutta siinäkin olet oikeassa, että EU:ssa ilman Britanniaa englannin kielen asema varmasti heikkenisi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saksan ja ranskan kielien asema tullee vahvenemaan, jos brexit toteutuu. Tietenkin jäähän Malta ja Irlanti englantia puhuvina maina jäljelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Niinpä, mutta brexitin myötä englannin kielen ylivertainen asema EU:ssa ainakin muuttuisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuo olisi huono, suomalaiset mepit osaavat vain englantia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No sehän työllistäisi suurin määrin "kielikonsultteja"?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Brexitin myötä saksan kieli vahvistaa asemiaan ja erityisesti meillä myös ruotsi.

Jos Englannille saadaan tullit niin täällä meillä siellä valmistettujen tavaroiden, esim autojen ja varaosien hinnat nousevat elleivät tehtaat siirrä sitten koneitaan muualle. Ja jos skotit päättävät sanoa heippa niin Brexitin seurauksena on maan hajoaminen.
Tämä on kuitenkin ennenaikaista spekulointia.

Vaan eu-erosta kaunolauluja julistaneet poliitikot ovat luvanneet eron olevan kaikessa kaikille parempi aina erohetkestä kaukaiseen tulevaisuuteen. Luvassa siis siitä eteenpäin kaikille pelkkiä mukavia ja kivoja kansallisvaltioperusteisia päätöksiä ja tyytymättömyyden eliminoimista historiaan.

Jäänpä odottamaan mielenkiinnolla, edessä voi olla opettavaiset ajat.

Jos soraääniä alkaa kuitenkin kuulua niin vastuuta siitä ruusutarhojen lupailuista nuo poliitikot eivät tietenkään pysty kantamaan. Vaan pakenevat niitä äänestäneiden kansalaisten selän taakse jättäen nämä elämään seurausten kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten ansiokkaasti tuot julki, se EU-ero ei ole aivan yksinkertainen asia. Siinä on oikeasti miettimistä breteille. Ja oli ratkaisu kumpi tahansa, jälkipuhetta asiassa riittää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Polleilla ei liene siinä määrin merkitystä, mitä voitaisiin luulla. Britanniassa EU:n kannattajat ovat pääosin nuorempaa väkeä, joiden osallistuminen itse kansanäänestykseen vaaliuurnilla on polleista huolimatta epävarmempaa. EU:n vastustajien on ennakoitu olevan aktiivisempia juuri vaalipäivänä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaiken lisäksi vaalitaiston kiriviikot ovat vielä näkemättä. Paljon ehtii vielä tapahtua ennen vaalipäivää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Irlanti olisi ilmeisesti suurin häviäjä brexitin toteutuessa.
http://yle.fi/uutiset/irlanti_olisi_britannian_eu-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset