plukkala

Sote- ja maakunnallisen itsehallinnon uudistus

Jo vuosia valtiovalta on kannustanut kuntia yhdistymään. Tarkoituksena on ollut erilaisilla porkkanoilla saada kunnat liittymään yhteen suuremmiksi hallintoalueiski, tarkoituksena tietenkin hallintokulujen pienentäminen. Kuitenkaan "maakuntien miehet" eivät ole osoittaneet valtiovallan mielestä riittävää kuntien yhdistymishalukkuutta tarjotuista porkkanoista huolimatta.

Enimmillään maassa oli vuonna 1942 603 kuntaa. Historiassaan ne olivat syntyneet alueen seurakuntia rajoja noudattaen. Sodan jälkeen vuosina 1945 ja 1946 lakkautettiin yhteensä 55 kuntaa luovutetulta alueelta. Kuntien määrä on kuitenkin tasaisesti laskenut osin näiden valtiovallan tarjoamien liitosporkkanoidenkin ansiosta. Vuoden alussa maassa oli 313 kuntaa. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kunnat

Nyt kuitenkin sote- ja itsehallintoalueiden mahdollisesti syntyessä voi yllättäen "trendi" liitosvastustamiseen hiipua. Kunnat menettävät suuren osan tehtävistään ja rahoistaan itsehallintoalueille. 

Iltalehti julkaisi tänään ensimmäisen alustavann arvion siitä, miten muutos koskisi eri kuntien veronmaksajia. Tämäkin varmasti saa muutamia kuntaliitoshankkeita liikkeelle.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016051921589416_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Rahalla on maaginen voima, varsinkin kun kysymyksessä ovat omat rahat? Yhteisillä ei oleniin väliä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tähän asiaan liittyy tietysti tänään tehty päätös niistä 12 sairaalasta, joissa "täyden palvelun päivystys" jatkuisi.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016051921590750_u...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset