plukkala

Sote-uudistus?

Sote-ratkaisua on toistaiseksi yrittänyt jo muutama hallitus ennen nykyistäkin. Mitään kuitenkaan ei vain ole syntynyt? Aluksi hallitus näytti pyrkivän uuden ratkaisun aikaansaamiseen tosissaan. Sen jälkeen hallitus on kaavailun uudistuksen kanssa ainoastaan soutanut ja huovannut. Syksyllä asian ympärillä alkoi puoluepolitikointi. Keskusta halusi kytkeä  myös koko maakunnallisen itsehallinon uudistamisen sote-uudistukseen. Se teki siitä jopa hallituskysymyksen. Kokoomus halusi sitä vastaan potilaalle oikeuden vapaasti valita palveluntuottajansa jonkilaisella "raha seuraa potilasta" mallilla?

Yle uutisessaan tänään kertoi usean professorin pitävän uudistuksen nykyvaihetta kaoottisena. Uudistuksen yhteyteen on ympätty niin paljon kaikenlaista sälää, että tuntuu siltä, ettei hallitus itsekään tiedä mitä se uudistukselta haluaa.

http://yle.fi/uutiset/kuka_vetelee_poliittisten_satkynukkejen_naruista__...

Uudistuksen myötä on syntymässä myös uusi poliittinen hallintoporras, jonka myötä hallintohimmeli vain kasvaa. Uudistuksen koko rahoitus on yhä vielä täysin auki. Missä ovat ne säästöt, joihin uudistuksella alunperin pyrittiin?

Tällä hetkellä näillä tiedoilla en usko, että hallitus saa uudistuksen maaliin saakka!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei taida syntyä tuluskukkaroakaan?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olisivat pysyneet hallitusohjelman kirjauksessa niin olisi voinut jotain säällistä tullakin. Nyt on valinnanvapaus nostettu kärkeen, kuten eräs professoreista toteaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jajuuri siksi, koska Keskusta halusi ratkaisuun ehdottomasti mukaan maakunnallisen itsehallinnon. Ja se taas on paljon muutakin kuin pelkkä sote-ratkaisu. Ja mukaan tuli mutkia matkaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomuksen itsetunnolle oli maakuntamalli niin kova isku, että se alkoi hallitusohjelman vastaisesti tunkemaan valinnanvapautta uudistuksen tärkeimmäksi asiaksi. P*le, kun näkisi sen päivän että poliitikot eivät leikkisi tärkeillä asioilla kuin pikkupojat hiekkalaatikolla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Pitihän Kokoomuksenkin jotain saada, jos kerran Keskusta sai ikiaikaisen unelmansa maakunnallisesta itsehallinnosta?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

Mjaah, polvihousupojat ovat kyllä terveitä kun ne leikkivät, mutta kansa kärsii.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Polvihousupoikien toimilta nämä "hallituskriisit" usein vaikuttavat.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Miksi maakunnat? Koska sote. 18 aluetta tulevat järj palvelut, 5 Erva aluetta. Täällä Pohjois-Karjalassa täysi vauhti päällä. Päällystö jo valittu ja iso keskitetty maakuntaa palveleva kuntoutuskeskus rakenteilla. Ollaan oltu pilottialueena Sitralle. Samoin mm Eksote (Etelä-Karjalan alue). Kerrankin tässä hommassa on jotain järkeä!

Edit mm

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja koko rahoitus on täysin auki? Koko hallintohimmeli on täysin auki? Mitä kaikkea se maakunnallinen itsehallinto lopulta sisältää täysin auki? Missä ja minkä suuruiset ovat ne tavoitellut säästöt?

Aino, mihin puolueet ovat puoluesihteereiden voimin aikaa ja kahvia, on ollut mahdollisten maakuntavaalien ajankohta. Sekään ei vielä ole selvä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No hallintohimmeli kummasti tuntui kevenevän, kun 14 kunnan sote johtajan sijasta meillä yksi johtaja, jonka alla muistaakseni 5 aluevastaavaa (talous, sairaanhoito- ja terveyspalvelut, sosiaalijohtaja, kaks muuta en ny muista).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Ja sitten ne muut asiat, jotka siihen maakunnalliseen itsehallintoon sisältyvät? Myös poliittinen hallintokoneisto kuluineen? Niistä kaivatuista ja odotetuista säästöistä et kertonut sanallakaan. Et myöskään maakunnallisen itsehallinon rahoituksesta? Miksi? Siksi, ettei niistä tiedä vielä kukaan?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #8

Niin enhän tiedä. Mutta alku on hyvä! Nyt sentään jotain tapahtuu, toisin kuin viimeiset kahdeksan vuotta... STM:n sivut kertovat viimeisimmän tilanteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Alussa kieltämättä näyttikin hyvältä, mutta sitten kun Keskusta halusi koko maakunnallisen itsehallinnon kytkeä asiaan, muuttui asia paljon monimutkaisemmaksi. Se on tämän vuoden aikaan jo nähty. STM:n sivut eivät tiedä uudistuksesta yhtään sen enempää. Siitä kun vain ei kukaan tiedä mitään, koska uudistus on täysin levällään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei ainakaan suunitelmat näytä hyviltä, kun ympärivuorokautinen lääkäripäivystys halutaan keskittää yliopistollisiin keskussairaaloihin, varmaan asetusta ainakin joudutaan muuttamaan.
Soppaa hämmennetään edelleenkin, vanha sanonta pitäneekin paikkansa,"Mitä useampi kokki, sitähuonompi soppa"!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Niin, tai mitä enemmän keittoon pannaan mausteita, sen huonommalta se maistuu?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #7

Meillä KYS eli Kuopio lähin yo-sairaala ja ei päivystyspalvelut sinne siirry.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Montako terveydenhuollon ja hallinno ammattilaissa on puoluesihteereissä ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Heille ainakin alkuvuoden aikana ainoana esillä olevana asiana ollut mahdollisesti tulevien maakuntavaalien ajankohta?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

On siirrytty keskustelemaan siitä, mitä palveluita uudistuksen myötä häviää. Ainakin päivystyksissä suunta näyttäisi olevan palvelujen leikkaamisen suuntaan. Säästöjäkään yksikään poliitikko ei uskalla enää luvata.

Toistaiseksi näyttää siltä, että paras ratkaisu olisi soteuudistuksen tämänkin version peruuttaminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Professorit ovat oikeassa. Ainakin tässä vaiheessa uudistus näyttää olevan kaoottisessa tilassa ja säästöistä ei tietoakaan?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Hallitus vie soten tavalla tai toisella maaliin. Ei ole varaa epäonnistua. Olisi poliittinen itsemurha jos menisi puihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pyrkimystä hallituksella kyllä varmasti on, mutta ennen kuin uudistus saadaan valmiiksi, on edessä vielä monta poliittista vääntöä. Hallitus voi vielä niihin jopa kaatua, kuten Sipilä maakunnallisen itsehallinnon osalta osoitti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset