plukkala

Saksan jalkapallomaajoukkue ja AfD

Saksassa on jo jonkin aikaa kohuttu AfD:n varapuheenjohtaja Alexander Gaulandin puheista tummaihoisesta maajoukkuejalkapalloilija Jéróme Boatengistä. Gauland kertoi FAS:lle (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung) antamassaan haastattelussa, että ihmiset pitävät Boatengiä hyvänä jalkapalloilijana, mutta eivät siltikään halua häntä naapurikseen. Puolueen puheenjohtaja Frauke Petry, joka on jalkallofani ja maajoukkueen kannattaja, on pyytänyt Gaulandin puheita anteeksi. Hän twiittasi myöhemmin: "Boateng on loistava jalkapalloilija ja hänellä on oikeutettu paikka maajoukkueessa".

Syy AfD:n johtajien riitaan on kuitenkin syvemmällä. Frauke Petry pelkää, että Alexander Gauland pyrkii johtamaan hänet puolueen johdosta sivuraiteelle. On jo pitkään ollut tiedossa, etteivät Petryn ja Gaulandin kemiat kohtaa.

Muutama päivä sitten Saksin AfD otti Saksassa syntyneen turkkilaistaustaisen maajoukkuepelaaja Mesul Özilin tekemiset käsittelyynsä. Saksin AfD piti hänen pyhiinvaellusmatkaansa Mekkaan epäisänmaallisena tekona. Lisäksi se arvosteli Öziliä siitä, ettei hän koskaan laula Saksan kansallislaulua muiden pelaajien mukana.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/afd-und-jerome-boateng-alexand...

http://www.welt.de/politik/deutschland/article155809152/AfD-kritisiert-O...

Gaulandin viimeisin kommentti asiaan on, ettei Saksan jalkapallomaajoukkue ole enää kansallinen. Joukkueen ratkaisee hänen mukaansa raha.

Boatengin mukaan on surullista, että tällaista vielä esiintyy.

Tämä kaikki Saksassa, jalkapallohullussa maassa. Jalkapallon EM-turnaus alkaa viikon kuluttua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielenkiintoista nähdä, kuinka AfD:n ja Gaulandin kannaotot muuttavat seuraavan kuukauden aikana puolueen kannatusta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ranskan populisti Marine Le Pen puuttui myös jalkapalloon muutama vuosi sitten. Ranska hävisi MM-karsinnan ensimmäisen osan Ukrainalle 2-0 ja Le Pen kertoi sen johtuvan "ultra-liberalismin" soveltamisesta jalkapalloon. Tarkoitus oli masentaa ja syyttää Ranskan maajoukkueen tummaihoisia pelaajia.

Ranska voitti karsinnan toisen osaottelun 3-0 ja pääsi kisoihin. Toivottavasti Le Pen osasi sillä kertaa pitää suunsa kiinni.

http://www.independent.co.uk/sport/football/intern...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja molemmat maat kuuluvat niihin jalkapallohulluihin maihin. Tämä äärioikeistokaisten puuttuminen maiden joukkueisiin on ilmeisesti uusi ilmiö? En usko näiden puheiden puolueiden kannatusta nostavan. Päinvastoin eri maissa joukkueet ovat pelaajista riippumatta ennemminkin luoneet yhteisöllisyyttä kansakuntien sisällä? Esimerkiksi puolalaissyntyisestä Miroslav Klosesta on tullut suorastaan kansallissankari Saksassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jalkapallo on sen verran kova laji ettei siinä voi vedota rotuoppeihin yms. tyhmyyksiin. Sama pätee nyrkkeilyyn. jossa musta mies voittaa lähes aina valkoisen miehen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuitenkin sekä Saksan AfD:n että Ranskan Front Nationalen politiikot ovat sotkeutuneet nyt myös jalkapalloon? Voi olla, ettei olisi kannattanut?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Urheilun ja rasismin sekoittaminen toisiinsa ei todellakaan kannata. Muistammehan Jesse Owenin ja Hitlerin käytöksen häntä kohtaan Berliinin olympialaisissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Joidenkin pitäisi oppia tämä lähihistoriasta. Tosin myös paljon muutakin!

Minna Tarvainen

Aina näitä typeriä poliitiikan ja urheilun sekoittavia mielipiteitä on ollut, nykyään ne nousevat vaan julkisuuteen helpommin, kun kaikki sanottu tallentuu jollain tavalla, tai vaikka ei tallentuisikaan, niin saadaan kuitenkin hetkessä nostettua kaikkien saataville.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassa jalkapallo on vielä asia sinänsä, se on maan ehdoton ykkölaji, joka koskettaa koko kansakuntaa. En usko, että Gaulandin Saksin AfD:n lausunnot puolueen kannatusta kasvattaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niinpä. Vaikeaa kuvitella suomalaisempaa miestä kuin Olli Mäki. Siitä huolimatta hyvin mahdollinen olympiamitali Roomassa menetettiin, kun olympialaisiin ei suostuttu valitsemaan edellisen vuoden Euroopan mestaria, koska hän kuului TUL:n seuraan...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä SVUL-ja TUL-aika Suomen urheiluhistoriassa oli synkkää aikaa. Silloin politiikka oli Suomessa sotkettu kaikkeen urheiluun. Sitä aikaa en kaipaa. Silloin oli kysymyksessä vuosikymmeniä kestänyt urheilijoiden poliittinen eriarvoistaminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä taustatietoa SVUL:sta ja TUL:sta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Valtakunnan_U...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Työväen_Urheiluliitto

Käyttäjän lauriholopainen kuva
Lauri Holopainen

Jos nyt en ihan väärin muista (enkä muista) niin Halla-ahokin jossain vaiheessa kertoili kuinka vaikeaa oli iloita väärän värisen suomalaisurheiljan menestyksetä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Halla-ahohan on perussuomalainen. Perussuomalaisten sisarpuolue Saksassa on AfD.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt myös AfD:n puheenjohtaja varapuheenjohtaja Gaulandin ja Saksin AfD:n lisäksi hyökkää Özilin pyhiinvaellusmatkaa Mekkaaqn vastaan.
http://www.bild.de/politik/inland/alternative-fuer...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kohu AfD:n varapuheenjohtajan aiheuttaman "Boateng-skandaalin" ympärillä Saksassa jatkuu. Eilen illalla ARD-televisiokanavan AnneWill talkshowssa Alexsader Gauland puhui itseään puhtaaksi aiheuttamastaan kohusta. TV-lähetyksessä hän sanoi, että kommenttia antaessaan hän ei tiennyt, että Boateng on värillinen, eikä sitä, että Boateng on kristitty ja Saksan kansalainen. Eikä sitäkään, että hän on hyvin Saksaan kotoutunut.

https://daserste.ndr.de/annewill/archiv/Die-Gaeste...

http://www.bild.de/politik/inland/talkshow/afd-pol...

Ohjelma nosti somessa asiasta myrskyn. Mm. erään kommentin mukaan Gauland ei tunne ketään, Gauland ei tiedä mitään, Gauland ajettiin ansaan? Kommentoija lisäksi epäili Gaulandin kärsivän vanhuusdementiasta.

Gaulandin puheisiin voi uskoa ken haluaa. Sen verran Saksan yhteiskuntaa tunnen, että uskallan sanoa, että minä en usko.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset