plukkala

"Suomettumisleikki"

Pirkkalan koulukokeilusta alkanut keskustelu suomettumisajan kouluista ja Sofi Oksasen esittämä väite siitä, että sen ajan koulukirjatkin hyväksyttiin Moskovassa, on saanut HS:n liitepäällillö Lauri Malkavaaran avaamaan sanaisen arkkunsa muistelemalla omaa kouluaikaansa, osallistumistaan Suomi-Neuvostoliittoseuran kilpakirjoitukseen ja sitä, kuinka hän voitti kilpailun pääpalkinnon.

Malkavaara kirjoitti, että jo koulussa lapset ja varsinkin nuoret oppivat leikkimään "suomettumisleikkiä". Itsesensuuri tuli tutuksi jo koulussa. Monet jo koulussa tiesivät sen, mitä voi sanoa tai kirjoittaa, mitä taas vastaavasti ei. 

Malkavaara pitää suomettumisaikaa häpeällisenä jaksona Suomen historiassa. Silloin koulussa jo opetettiin suomettumisen alkeet ja kaikki oppivat leikkimään tai pelaamaan tätä "suomettumispeliä".

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1465359168920?jako=d6394aca68f6d9b91a3...

Asian toinen puoli on se, että osa koululaisista taas uskoi sokeasti sen, mitä kouluissa opetettiin ja sanottiin. Tämän voin vahvistaa omien koulukokemuksieni mukaan. Ja tätähän on näkyvissä vielä nykyäänkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joskus tälläkin palstalla tuntuu siltä, että tämä "suomettumisleikki" on täällä yhä vieläkin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kyllä, nimenomaan se suomettuminen 2.0 -leikki.

Uuden Suomenkin palstoilla uussuomettuminen on hämmästyttävän keskeistä valuuttaa. Itsenäisyys halutaan myydä kaikin keinoin, milloin USA:lle, milloin Natolle, EU:lle ja eurolle. Venäjä on menneen talven lumia.

Ei suomalainen suomettumisestaan pääse vaikka suunta on kääntynyt 180 astetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielipiteesi on tietenkin sinun. Mutta ainakin itsesensuuri puuttuu tällä hetkellä lähes kaikilta suomalaisilta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #13

Se taas johtuu siitä, että huonosta käytöksestä on nykyään tehty sananvapausasia siksi, että huono käytös ei ole laitonta.

Huono käytös on yhtä laillista kuin toisille veronkierto on moraalista.

MInusta huono käytös on huonoa käytöstä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Eli itsesensuuri olikin huonon käytöksen poistamista? Kyllä ihmisen pitää mielipiteensä voida sanoa. Suomettumisen aikaan ei näin ollut. Suomettumisen aikaan liittyi myös epäkorrekteja asioita, josta oli esimerkkinä se, että Neuvostoliitto puuttui Suomen sisäpolitiikkaan tavalla, joka oli suoraa puuttumista vieraan maan siäisiin asioihin. Ja Suomessa se sallittiin. Asia tiedettiin, mutta itsesensuurin oloissa siihen ei puututtu ja asia vaiettiin.

Totta on myös se, että sananvapauteen liittyy myös vastuu. Monet asiat voi tuoda julki ilman huonoa käytöstäkin. Vihapuheet ovat sitten oma lukunsa. Ne eivät kuulu hyvään käytökseen ja ovat usein lainvastaisiakin. Totuuden puhuminen on harvoin vihapuhetta.

Veronkierto on laitonta, mutta verosuunnittelun käyttäminen on laillista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #20

Kylläpä näet maailman mustavalkoisena: kaikki mikä on laillista on oikein.

Näin se ei ole oikeassa elämässä. Jos sitä et käsitä, turha kai keskustellakaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Se3 mikä on laillista on laillista. Muttaonko se moraalisesti oikein, onkin jo toinen juttu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Meidän koulun oppilaat järjestivät "kulttuurimatkan" Leningradiin. Sen jälkeen koulukirjoihin ei uskonut enää kukaan : D

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Silloin 60-luvullakin aika monet kävivät näillä "kultturimatkoilla" Leningradissa. Matkan jälkeen monet eivät enää uskoneet, mutta kovin monet myös jatkoivat oppimallaan ja valitsemallaan tiellä. Se näkyi mm. sen ajan vaalituloksissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä kävimmekö peräti samaa koulua, mutta ensimmäinen kokemukseni Neuvostoliitosta oli "opintomatka" Tallinnaan vuonna 1974. (Olin osallistunut eestin kielen kurssille, jota venäjän opettaja Viivi Taro piti halukkaille).

Kun kahden päivän aikana olin kuullut noin viideltakymmeneltä paikalliselta ikätoverilta kommentin, että "tämä on paska maa", niin sen ajan taistolaiskoululaisten idealismi sai vääjäämättä vähintäänkin "särön".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Omakohtaisesta havainnoinnista on paljon hyötyä niille, jotka uskovat enemmän omia silmiään kuin politrukin puhetta. Niinhän se Nalle Wahlrooskin oli nuoruudessaan taistolainen, mutta Neuvostoliitossa käytyään teki tarvittavat johtopäätökset ja tulee nyt toimeen varsin hyvin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oikeassa olet, näin varmasti oli.Mutta monet senaikaiset "aikuisetkin" kävivät näillä kulttuurimatkoilla, mutta eivät käytöstään mitenkään muuttaneet. Johtui ehkä käytetyistä "doping-aineista"?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kävimme siis samaa koulua, minun venäjän opettajani oli Raija Rymin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Niin minunkin! Viivi Taro veti vain eestin kurssiamme. Raija oli yksi harvoista koulumme poliittisesti "oikeaoppisista", se kävi sivulauseissa silloin tällöin ilmi. Sympaattinen persoona kuitenkin.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

"Suomettumisleikki" on tosiaan täällä taas, tällä kertaa länteen, jopa 7000 kilometrin päähän. Kekkonenhan ei (toisin kuin nyt) ulkomaisia sotajoukkoja maahan päästänyt ja Suomi kehittyi kohinalla, kaikkea pitää myös omaan aikaansa ja kehitysjaksoonsa peilata. Neuvostoliiton naapurina Suomesta kasvoi teknologian ja perusteollisuuden pieni suuri maa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommenttisi on "suomettumisleikin" osalta jonkin verran harhaanosuva. Suomettumisen aikaan maassa vallitsi itsesensuuri, jota Malkavaara kirjoituksessaan vähän pintapuolisesti ruotii. Silloin tiedettiin mitä saa sanoa ja mitä puolestaan ei. Kaikki negatiivinen tieto Neuvostoliitosta oli kieletty. Jopa yksi puolue oli yli 20-vuotta "ulkopoliittisista syistä" vaalituloksesta riippumatta hallituskiellossa. Se "leikki" oli kaikenkattavaa kouluista aina poliittiseen päätöksentekoon.

Se muistutti vähän sitä "leikkiä", jota nykyisin harrastetaan eduskunnan salissa. Valehtelusta ei saa ketään syyttää, mutta kiertoilmaukset ovat sallittuja.

Nykyisin maassa tuskin on vastaavaa itsesensuuria, tuskin muutakaan sensuuria mainittavissa määrin.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

No nythän tässä uudessa uljaassa eurosto-unionissa kokoomus on sitten vastaavasti päässyt asioita ohjailemaan oikein isolla kädellä. Eipä tuo jälki kummoista ole ollut kun katsotaan työttömyys- ja köyhyystilastoja tänä päivänä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Eihän tässä siitä olekaan kysymys. Me elämme maassa, jonka valtiomuoto perustuu edustukselliseen demokratiaan. Vaalitulos ja puolueitten välinen yhteistyökyky ratkaisevat sen, mitkä puolueet milloinkin ovat hallituksessa. Toisin oli Kekkoslovakian aikana.

Se, ettei IPU ole hallituksessa perustuu juuri näihin kahteen asiaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toisin oli Kekkoslovakian aikana."

Minä katsoisin tulosta ja Kekkonen johtaa edelleen 10-0.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki toki, jos mitataan suomettuneisuuden astetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Makkonen ei varmaan sitä tarkoittanut?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jonkun mielestä varmaan näinkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä kävin Kuopion Lyseota 70-luvun lopulla. Tämä koulu ei ollut ainakaan suomettunut. Historian opettaja oli lottasukupolvea oleva vanhempi daami, joka oppitunneillaan oikoi mutkia ravakasti jos ei nyt länteen niin ainakin oikeistolaiseen Suomeen päin. Äidinkielessä ainekirjoituksen suhteen sai noudattaa samaa linjaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuopio onkin Pirkkalasta katsoen susirajalla. Muuten koulujen osalta suomettumisen pahin vaihe ajoittui 60-luvun loppuun ja 70-luvun alkupuolelle. Lukioaikanani minulla oli varsin "suomettuneentuntuinen" historian opettaja. Tiedä, sitten oliko, vai halusiko vain lisätä oppituntiensa mielenkiintoa? Ei hän kuitenkaan arvosanoja antaessaan rankaissut itsensä kanssa jatkuvasti erimieliä olleita. Ei minuakaan, vaan sain häneltä varmasti ansaitsemani arvosanat.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Kuopio onkin Pirkkalasta katsoen susirajalla. Muuten koulujen osalta suomettumisen pahin vaihe ajoittui 60-luvun loppuun ja 70-luvun alkupuolelle."

Pirkkalan moniste oli kokeilussa 1974-1975.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Kyllä näitä "valistuneita opettjia" oli jo 60-luvullakin, tosin ei niin paljon, kuin seuraavalla vuosikymmenellä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei aivan liity otsikon aiheeseen,sallittaneen kuitenkin pieni anekdootti.

50-luvulla tuli radiosta poiittinen keskusteluohjelma nimeltä "Pienoisparlamentti". Aiheena oli kerran pikatien rakentaminen Helsingin ja Turun välille. Kommunistien edustajan, Hertta Kuusisen kanta oli ehdottoman kielteinen. Perustelu oli että sitä tarvitsevat vain porvarit,joilla niitä autoja on. Hertta oli kaukaa viisas. Hän kai olisi jo silloin kannattanut liikenneväylien yksityistämistä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hertan ja punavihreän Li Andessonin välillä näyttäisi olevan jotain yhdistävää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikkien ihmisten välillä on jotain yhdistävää, mutta ei Li sentään ole isänmaanpetturi ja Moskovan agentti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset