plukkala

Kokoomuksen ministeriruletti

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo esitti valintansa jälkeen, että olisi syytä harkita ministerien määrään lisäämistä tasaamaan eri ministerien työtakkaa. Kuitenkin hallituskumppanit Keskusta ja Perussuomalaiset eivät tätä halunneet tehdä. Mietitään vain poliittisten valtiosihteerien määrän mahdollista lisäämistä. Orpo on tämän ratkaisun jo kertonutkin.

Näin ollen Kokoomuksen uuden puheenjohtajan aiheuttama ministerien kierrätys jäänee yksin Kokoomukselle. Joka tapauksessa Orpon siirtyessä valtionvarainministeriksi, on Kokoomuksen valittava uusi sisäministeri. Puoluekokouksessa Kokoomus jakaantui puheenjohtajaäänestyksessä suhteessa 55%/45% Orpon hyväksi. Orpo joutuu puolueen yhtenäisyyden nimissä ottamaan huomioon myös Stubbia kannattaneet? Mikä on Stubbin oma asema tässä kierrätyksessä. Tarjoaako Orpo hänelle ulkomaankauppaministerin paikkaa? Jos näin on, ottaako Stubb paikan vastaan? Mikä on Lepomäen asema tässä ruletissa?

Orpolla on asian ympärillä paljon pohdittavaa. Myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikka on tässä yhteydessä varmasti arvioitavana? Orpo on ilmoittanut, että asia saa ratkaisunsa ennen juhannusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Media on koko kevään kertonut Kokoomuksen sisäisestä sisäisestä hajaannuksesta? Mutta muuttiko sitten Orpon valinta tilannetta jotenkin merkittävästi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikka on tässä yhteydessä varmasti arvioitavana? Stubb on ilmoittanut, että asia saa ratkaisunsa ennen juhannusta."

Ratkaiseeko Stubb eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos korjauksesta! Vaihdoin avaukseeni Stubbin paikalle uuden puheenjohtajan, Orpon, nimen. Sanasokeus on paha tauti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbin vainoajana kunnostautunut Juha Ristamäki pitää esillä Jan Vapaavuoren ja Harry Harkimon nimeä ministerikaavailuissaan:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016061421724195_u...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse nostin karuselliin vain muutamia nimiä mukaan, varmasti niitä on muitakin? Itse en kuitenkaan usko varsinkaan Harkimon olevan kuvioissa mukana? Enkä oikein Vapaavuorenkaan?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuskin Orpo tekee samaa virhettä minkä Stubb teki ottaessaan suosikkinsa hallitukseen, ohittaen monet pitkään eduskunnassa istuneet kokeneet edustajat. Ministerien määrästä senverran, että oikeusministerin salkun tunkeminen Jari Linströmille työministerisalkun lisäksi on ainakin itseäni alusta asti ihmetyttänyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinä, miten asia tulisi hoitaa, riittää Orpolle pohtimista?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Orpo itse tänään kertoi, että ministerien lukumäärää ei kasvateta. Poliittisten valtiosihteerien lukua voidaan sitävastoin lisätä tasamaan ministerien työtaakkaa. Onhan toteamasi työ-ja oikeusministerin salkku minunkin mielestäni varsin erikoinen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokoomuksen puheenjohtajan vaihtaminen oli ilmeisesti vain henkilöön kohdistuva valinta. Puolueen linja tuskin muuttuu miksikään, ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Kentällä oli tyytymättömyyttä Stubbin ylimielisen kuvan antanutta henkilöä kohtaan, Stubbin kompurenteihin asiakysymyksissä ja puolueen kannatuksen matamisessa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Se, ettei kokoomuksen ministerinimistä päätetty tällä viikolla, vaan ensi viikon tiistaina, johtuu VM-ministereiden EU-kokouksesta tällä viikolla, jonne A Stubb osallistuu loppuviikosta.

A Stubbia on spekuloitu eduskunnan varapuhemieheksi ja/tai Eurooppa -ministeriksi.

Jos Risikko siirtyy ministeriksi, tulee paikkoja kiertoon monia,
hyvässä lykyssa 4 ministerin paikkaa, varapuhemiehen paikka, eduskuntaryhmän puheenjohtajistossa paikkoja ja lisäksi valiokunnissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kierrätystä varmasti tulee, mutta vain Kokoomuksen sisäistä, kun muut halituspuolueet eivät suostuneet ministerien määrän lisäämiseen. Kokoomuksen varapuhemiehenkin paikan uusjako on mahdollinen, kuten valiokuntapaikkojen vaihdoksetkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta nyt upeasti pärjänneen Elina Lepomäen pitäisi saada ministerinsalkku ja vaihtoehdoista paras olisi opetusministerin salkku. Stubbi tuskin suostuu sisäministerin salkkuun, mutta ken tietää. Vaikea kuvitella häntä tavallisena rivimiehenekään...ja
Sipilä juuri äsken uutisissa mainitsi, ettei uusia salkkuja ole tiedossa, joten kuinkas nyt suu pannaan? Salkkupula.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri tästä syystä ministerien kierrättäminen jää juurikin kokoomuksen sisäiseksi. Toisaalta eihän Sipilän olisi ollutkaan helppo suostua ministerien määrän kasvattamiseen, koska uutena politiikkaan tulleena tekijänä hän juuri esitti heidän määränsä vähentämisen.

Kokoomuksen sisäisessä pelissä on Orpolla todella pohtimista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Elinan ei kannata tulla kuoliaaksi syleillyksi, eli miksi hän lähtisi ministeriksi? Hänhän arvosteli kovin nykyistä menoa saamattomaksi ja joutuisi ministerinä epäkelvon politiikan takuumieheksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ari, jostakin luin hänen sanoneen, että jos hänelle ministerinpestiä tarjotaan, on hän sen valmis ottamaan vastaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Stubbn poisti itsensä ministeri- ja puhemiesspekulaatioista ilmoittamalla ettei ottanut Orpon tarjoamaa ministerinpestiä vastaan. Eikä halua myöskään eduskunnan varapuhemieheksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin olisin kyllä itsekin hänen sijassaan tehnyt. En pääse nyt yli siitä, että koko homma oli nolosti tehty Stubbia kohtaan.
Nyt vain odottamaan sitten Lepomäen salkkua opetusministeriksi. Se antaisi edes vähän lohtua:)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset