plukkala

Kokoomuksen ministeriruletti, osa 2

Kokoomuksen puoluejohtajavaihdoksen jälkeinen ministeripeli muuttui tänään oleellisesti. Alexander Stubb ilmoitti, ettei ole käytettävissä ulkomaankauppaministerin tehtäviin eikä myöskään eduskunnan varapuhemiehen paikalle. Tämä helpottaa merkittävästi Orpon ratkaisua ministerikierrätykseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että ministerivaihdokset voivat jäädä varsin vähiin. Minimissään nimitetään ainoastaan uusi sisäministeri Orpon siirtyessä valtionvarainministeriksi. Tämä puolestaan nostaa rikosylikomisario, kansanedustaja Kari Tolvasen mahdollisuuksia nousta uudeksi sisäministeriksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokoomuksen varapuhemieskään ei tässä pelissä vaihdu, ellei Orpo halua Paula Risikkoa hallitukseen?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ketkä ovat Pekan mielestä parhaimmat valinnat Kokoomuksen salkuille?
Mitä mieltä olet nykyisestä ministerimäärästä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllähän Kokoomuksen eduskuntaryhmästä muitakin hyviä ministereitä löytyisi. Lähes koko eduskuntaryhmä tuki Orpon valintaa Stubbin paikalle. Mutta jos Orpo päätyy ratkaisuun, että ainoastaan sisäministeri vaihtuu, olisi Kari Tolvanen siihen tehtävään oiva henkilö. Stubbin ratkaisu helpotti Orpon valintoja oleellisesti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kokoomuksen eduskuntaryhmä toivoi pääsevänsä Stubbista eroon, mutta Stubb liittyykin syksyllä heidän joukkoonsa : D Tolvanen oli yksi niistä harvoista kokoomuksen kansanedustajista, jotka tukivat julkisesti Stubbia puheenjohtajakisassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Minulta se tieto on mennyt ohi. Mutta toisaalta Kokoomuksen yhtenäisyyden kannalta Tolvasen valinta voisi olla sopiva hyvitys Stubbilaisille? Silloin kyllä Tolvasen valinta puhuisi suuremman ministerikierrätyksen puolesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minkä takia ei voi ajatella, että Kokoomuksessa, niin puoluejohdossa kuin eduskuntaryhmässäkin, on fiksuja ihmisiä? Ei jokaiselle poliitikolle ministerinpaikka ole välttämättömyys eikä jokainen äänestystulos tarkoita, että voi olla vain samoin ajatelleiden kaveri.

Olen samaa mieltä, että Stubb teki homman helpommaksi. Olisihan hän voinut kertoa saman Orpollekin ihan kahden kesken mutta näin kerrottuna ei tarvitse turhia spekuloida. Siispä Kokoomuksen kannalta hyvä ilmoitus. Ehkäpä Stubb itse on myös ajatellut, että tämä kuvio on nyt nähty ja on aika katsoa uusia mahdollisuuksia.

Enkä myöskään ymmärrä, miksi Orpon pitäisi hyvitellä tai jyrätä Stubbin kannattajia. Eikö olisi parempi yrittää valita mahdollisimman pätevä henkilö vapautuvaan ministerinpostiin? Tolvanen olisi varmaan ihan kelpo sisäministeri.

Todellista nerouttahan olisi tietenkin ollut valita Lepomäki valtiovarainministeriksi ja pysyä itse sisäministerinä. Mutta se olisi vaatinut jo ihan liian rohkeaa ajattelua...

Joskus mietin, kummat ovat rajoittuneempia ajattelussaan, poliitikot vai poliittiset kommentoijat. Tosin en ole saanut vastakaikua koskaan sillekään, miksi jääkiekkovalmentajat eivät ottelut alussa, saatuaan 5-3 ylivoimatilanteen, ota maalivahtia pois. Ei kai sillä ole väliä, käyttääkö kohtuutonta ylivoimaa ottelun alussa vai lopussa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä meidän kommentaattoreiden elämä on huomattavasti helpompaa kuin varsinaisten päätöksentekijöiden. Lepomäki valtionvarainministeriksi? Ei varmaan huono ratkaisu olisi sekään, mutta Orpo varmasti halusi selkeästi ottaa itselleen ministeriryhmän kärkipaikan eikä toistaa Ville Itälän ratkaisua, joka johti lopulta hänen eroonsa puoluejohtajan paikalta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juho, sepä olisikin ollut varsinainen älynväläys, jos Orpo olisi antanut valtiovarainministerin postin Elina Lepomäelle. Tosin se olisi käynyt liikaa miehisen ylpeyden päälle, mutta hänelle olisi jäänyt enemmän aikaa hoitaa itse kokoomuksen muita tavoitteita, kun sisäministerin posti olisi ollut vähemmän vaativaa.

Stubb teli mielestäni itsensä kannalta hyvän päätöksen, kun sanoutui irti heikommasta postista. Kyllä hän vielä kykyjensä mukaisen paikan itselleen löytää... Lepomäelle toivon edelleen opetusministerin paikkaa, sillä hänellä olisi siinäkin paikassa enemmän annettavaa uutta näkemystä ja rohkeutta kuin nykyisellä Stubbin suosikkitytöllä. Jään toiveikkaana odottamaan tiistaita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En oikein jaksa tähän vaihtoehtoon uskoa, mutta olen ollut ennenkin väärässä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Niin olen ollut minäkin, joten katsotaan onko meistä kumpikaan edes nyt oikeassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Ensi tiistaina olemme viisaampia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuskin Orpo tekee samaa virhetta joka Stubb teki nostamalla hallitukseen suosikkejaan, pitkään eduskunnassa istuneiden ja kokeneiden kokoomuslaisten ohi. Lepomäki on istunut kaksi vuotta eduskunnassa ja sama pöhinä eduskuntaryhmässä alkaisi, mikäli Lepomäki hallitukseen nousisi. Eduskunnassakin on se kuuluisa "nokkimisjärjestys" ja eritoten se on kokoomuksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siitä nokkimisjärjestyksestä eri puolueissa voi olla varmasti kanssasi erimieltäkin. Kyllä sitä esiintyy kaikissa hallituspuolueissa vuorollaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä puolueitten puheenjohtajilla on ollut tapana nimittää suosikeitaan hallituksiin. Esimerkiksi Anne Bernerin Sipilä nimitti ministeriksi siksi, että hän suostuikin Keskustan ehdokkaaksi vaaleihin Kokoomuksen sijasta. Myös Sanni Grahn-Laasonen puolestaan on selkeästi Stubbin suosikki.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Timo Soinilla ei ole puolueessaan kuin suosikkeja;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä hänkin selvästi on suosikkinsa valinnut.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Timo on valinnut puolueensa puheenjohtajiston puolueen pätevimpänä kärkrnä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Ja jospuheenjohtajistoon on joku muu äänestetty, on Soini pyytänyt häntä "vapaaehtoisesti" eroamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset