plukkala

Saksan poliittinen kenttä murroksessa

Saksan Liittotasavalta muodostettiin toisen maailmansodan jälkeen miehitysvyöhykkeisiin jaetun Saksan kolmesta länsiliittouman miehitysvyöhykkeestä. Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeestä taas puolestaan syntyi DDR.

Liittotasavaltaa hallitsi aluksi lähes 20 vuotta unionipuolueet CDU ja CSU. Vuonna 1966 muodostettiin niinsanottu suuri koalitio, jossa olivat mukana CDU/CSU ja SPD. Sen jälkeen hallituksessa ovat olleet vuoroin CDU/CSU ja SPD joko FDP:n tai Vihreiden kanssa. Nyt taas hallitusvastuussa on suuri koalitio.

Saksan poliittinen kenttä on kuitenkin pirtaloitunut uusien tulokkaiden myötä. Ensin syntyi Vihreät. Sitten syntyi die Linke. Die Linke hajotti synnyllään SPD:n sillä entinen SPD:n puheenjohtaja Oskar Lafontaine oli perustamassa die LInkeä, joka syntyi DDR:n SED:n perillisen PDS:n ja SPD:tä irtautuneiden vasemmistodemarien liittoutuessa.

SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel on lämmittämässä Saksan vasemmistopuolueiden jäissä olleita suhteita. Gabriel on esittänyt, että SPD ja die Linke yhdessä Vihreiden kanssa pyrkisivät syksyn 2017 vaalien jälkeen muodostamaan liittohallituksen.

Tätä soppaa sotkevat osaltaan myös muukalaisvastainen populistipuolue AfD, joka  on nousemassa liittopäiville ja liittopäiville mahdollisesti palaava FDP.

http://www.bild.de/politik/inland/sigmar-gabriel/spd-will-2017-rot-rot-g...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassakin voi seuraavien vaalien jälkeen olla kuusi liittopäiväpuoluetta viiden prosentin äänikynnyksestä huolimatta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassa liittohallituksessa on ollut perinteisesti vain korkeintaan kaksi puoluetta, mutta uusien puolueiden myötä myös useampien puolueiden koalitiot tulevat mukaan kuvaan. Näin on jo osavaltiotasolla tapahtunutkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD on menettänyt puolueen jakaantumisen jälkeen suuren osan kannatuksestaa, Viimeisimmissä mielipidetutkimuksissa kannatus on enää noin parikymmentä prosenttia.

Nyt Gabriel on valmis tekemään jopa linnarauhan puolueen hajottaneen Lafontainen kanssa. Tähänasti SDP ei ole halunnut liittovaltiotasolla minkäänlaista yhteistyötä die Linken kanssa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Voi tulla mielenkiintoiset hallitusneuvottelut? Tosin AfD:hän on jo ilmoittanut ettei lähde hallitukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toisaalta myös muut puolueet ovat haluttomia tekemään yhteistyötä AfD:n kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD on ollut pitkään ollut vasemmisto/oikeisto-akselilla lähellä keskustaa oleva puolue. Tämä Gabrielin avaus siirtää puoluetta selkeästi vasemmalle, näin ainakin Frankfurter Allgemeinen mukaan.
http://www.faz.net/aktuell/politik/harte-bretter/s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset