plukkala

Pikakertausharjoitukset mahdollisiksi

Asevelvollisuuslaki muuttuu heinäkuun alussa. Tasavallan presidentti on vahvistanut asiaa koskevan lakimuutoksen. Uusi laki mahdollistaa maan sotilaallisen valmiuden nopean kohottamisen, jos siihen on tarvetta. Pikakertausharjoitus voi koskea kerrallaan 25000 asevelvollista ja se voi kestää 30 vuorokautta.

Uusi laki määrää, että että kertausharjoituksista on annettava määräys kolme kuukautta ennen harjoituksen alkua. Tästä voidaan kuitenkin poiketa, jos Suomen turvallisuusympäristössä ilmenee välttämätön tarve sotilaallisen valmiuden  joustavaan kohottamiseen.

Laissa myös kaksinkertaistetaan laissa säädetyt kertausharjoitusvuorokausien enimmäismäärät. Kuitenkaan mahdollisten "pikakertausharjoitusten" vuorokausia  ei lasketa mukaan normaaleihin kertausharjoitusvuorokausiin. Näitä "pikakertausharjoituksia" järjestetään kuitenkin vain erittäin poikkeuksellisissa oloissa.

Päätöksen näistä joustavan valmiuden kohottamisen pikakertausharjoituksista tekee tasavallan presidentti puolustusvoimien komentajan esityksestä. Myös puolustusministerin tulee olla päätöstä tehtäessä paikalla ja hän voi antaa oman lausuntonsa asiaan.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/197914-nyt-tuli-sauli-niiniston-sinetti-...

Alkuperäisessä lakiesityksessä esitettiin, että puolustusvoimien komentaja voisi nämä pikakertausharjoitukset yksin määrätä. Toteutunut versio on parempi, sillä nyt myös maan poliittinen päätösmekanismi on asiassa mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä ja tervetullut muuttuneita olosuhteita seuraava lakiuudistus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksasta yleinen asevelvollisuus poistettiin viisi vuotta sitten. Tutkimuslaitos YouGovin tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 36% saksalaisista haluaisi palauttaa asevelvollisuuden maahan muuttuneiden olosuhteiden takia.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/jeder-dr...

Samansuuntisia ajatuksia on esitetty myös Ruotsissa, josta asevelvollisuus on myös poistettu.

Miten sitten Brexit näihin mielipiteisiin vaikuttaa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Brexit ei vaikuta millään lailla tähän. EU maat kuuluvat lähes kaikki Natoon, joka takaa Länsi-Euroopan vakauden. EU on enemmänkin pankkiherrojen politiikkojen juttu. Naton paino-arvo tulee kasvamaan, koska Britannia on mukana Natossa edelleen..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Brexitkin asiaan vaikuttaa. EU:n poliittinen painoarvo vähenee Brexitin myötä. Samoin EU:n omien omat asevoimat menettää erittäin merkittävän osan voimastaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse katson, että toteutunut versio on surkeampi ja peruste on sama.

Poliitikkojen ottaminen mukaan armeijan päätösvalta-asioihin on todella hölmö idea. Poliitikot ovat asiantuntemattomia, parhaassa tapauksessa he ovat muista kuin Suomen etua ajavista puolueista ja poliitikkojen ottaminen mukaan hidastanee tai jopa estää päätöksentekoa. Kyse lienee äänestettävästä asiasta.

Suomen ainoa potentiaalinen uhka, Venäjä, on treenannut liikekannallepanoja siten, että se saa kymmeniä tuhansia miehiä ja raskaan kaluston liikkeelle tunneissa. Miksi Suomessa yritetään kaikin tavoin estää armeijalle kuuluvaa päätöksentekoa ja hidastaa asioiden hoitumista?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni uusi laki on päättämisjärjestelmältään hyvä. Tasavallan presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö ja hän tietysti toimivaltaansa kuuluvista asioista tekee päätökset. Suomi on valtiosäännöltään demokratia ja tasavalta. Siihen ei yksin sotilaiden tekemät turvallisuuspoliittiset päätökset sovi. Ja hyvä näin.

Toinen asia kokonaan on se, että hän kriisien yhteydessä voi ylipäällikkyytensä esimerkiksi komentajalle luovuttaa. Se siten sitä päätöksentekojärjestemää muuttaa.

Sotilasdiktuuria en Suomeen halua.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Perustelusi sotilasdiktatuurista ontuvat pahasti. Sotilaat ovat virkamiehiä ja heitä sitoo lakiin perustuva virkavastuu. He ovat alansa asiantuntijoita ja tekevät ratkaisunsa lakiin perustuen. Armeija ei voi julistaa sotaa.

Oletetaan, että Venäjä päättää suurista sotaharjoituksista itärajalla. Melko normaalia, vai mitä? Armeijassa ymmärretään, että nyt kyse ei ole normaaleista harjoituksista vaan hyökkäysvalmisteluista. Presidentti, joka on itään päin kallellaan, ei uskalla päättää nopeasta liikekannallepanosta ja puolustusministeri on nahjus, joka seuraa presidentin mielipidettä. Toimiko demokratia, jos Venäjä hyökkää? Presidentti voi vain sanoa, että sori, erehdyin.

Asiantuntijoiden nopea päätös saattaisi Suomen nopeasti parempaan asemaan, jos Venäjä todella hyökkäisi. Nopea toiminta saattaisi jopa ennaltaestää hyökkäyksen. Mikä taas olisi pahinta, mitä tilanteessa voisi armeija tehdä? Varautua hyökkäykseen, jota ei sitten tullutkaan. On täysin selvää, kumman moka on isompaa ja pahempaa laatua, armeijan vai presidentin. Demokratiaa ja huutoäänestystä ei voi tunkea joka paikkaan, joskus riittää pelkkä lain noudattaminen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #6

"Oletetaan, että Venäjä päättää suurista sotaharjoituksista itärajalla. Melko normaalia, vai mitä? Armeijassa ymmärretään, että nyt kyse ei ole normaaleista harjoituksista vaan hyökkäysvalmisteluista."

Nuo ymmärryksen perusteet yksityiskohtineen olisi välitettävä ylipäällikölle, kuka hän sitten onkaan, vaikka aamuyöstä jos tilanne sitä vaatii. Presidentin ja puolustusvoimien komentajan välisen suhteen pitää olla toimiva, jotta käytäntö todella nostaa puolustusvalmiutta tarvittaessa eikä ensinmainittu ole ketjun heikko lenkki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Aivan! Kyllä tällaisella päätöksellä tulee olla poliittisesti tehty päätös takanaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Kovin vähän tunnut uskovan maan presidentin kykyyn nähdä tilanteen muutosta. Puolustusvoimien komentajan ja presidentin yhteistyön tulee olla saumatonta ja päätöksen näistä uudentyyppisistä ketausharjoituksista tekee presidentti komentajan esityksestä. Lisäksi nämä kertausharjoitukset tulevat kyseeseen vain poikkeusolosuhteissa, mutta mahdollistavat maan puolusvalmiuden joustavan kohottamisen tarpeen tullen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset