plukkala

Oikeistopopulistisen AfD-puolueen kannatuksen kehitys Saksassa

Saksassa on useita instituutteja, jotka tekevät mielipidemittauksia puolueitten kannatuksesta. Viimeisten päivien aikana niitä on julkaistu kuusi. Niiden tuloksissa on selkeitä yhtäläisyyksiä.

Hallituspuolueitten kannatuksen lasku on pysähtynyt, kääntynyt jopa pieneen kasvuun. Kaikki tutkimukset osoittavat, että hallituspuolueilla CDU/CSU ja SPD (suuri koalitio) on takanaan liittopäivillä selkeä äänestäjien enemmistön tuki.

Toinen selkeä yhtäläisyys on luettavissa tutkimusten tuloksista. Ne kaikki kertovat yhdenmukaisesti oikeistopopulistisen AfD:n kannatuksen selkeästä laskusta. Vielä huhti- toukuussa AfD:n kannatus oli huipussaan, noin 12-15% kannatti sitä. Nyt nämä uusimmat tulokset kertovat AfD:n kannatuksen laskeneen 2-4 prosenttiyksiköä. Kannatus on näissä viimeisimmissä tiedusteluissa ollut 8-12%.

Saksassa nämä tutkimukset tehdään aina muutamassa päivässä ja sitten ne heti julkaistaan.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Jos klikkaa näiden eri tutkimus-instituuttien nimeä allaolevien kannatuslukujen yläpuolella, saa näkyviin eri puolueittan kannatuksen kehityksen. Silloin myös oikealla olevasta sarakkeesta näkee haastateltujen lukumäärän ja haastatteluajankohdan.

Huomionarvoista on vielä se, että nämä viimeisimmät tutkimukseton tehty selvästi Brexit-äänestyksen jälkeen. Se äänestys ei näytä ainakaan Saksassa lisänneen populistien kannatusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa populistisen Perussuomalaisten kannatus on suorastaan romahtanut. Myös uusimmissa ruotsalaisissa mielipidetutkimuksen mukaan Sverigedemokraattien kannatus on ollut viimeaikoina laskusuunnassa. Se oli vielä mittausten mukaan Ruotsin suurin puolue joulukuussa. Olisiko kyseessä yleiseurooppalainen ilmiö?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

AfD:n kannatuksen laskuun ovat osaltaan varmaan vaikuttaneet AfD-puolueen johdon heitot Saksan jalkapallomaajoukkueen ulkomaalaistaustaisista puheista.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218046-afd-...

Toisaalta myös puolueessa käytävä raastava sisäinen valtataistelu.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219770-saks...

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Tuohon kommenttiisi 1 sen verran. Pekka hyvä jos et nyt loukkaantuisi ja kanna kaunaa. Se joka väittää persuja populistipuolueeksi puhuu palturia. Populisti välttelee vastuuta ja on rintamakarkuri. Nähtyä on, että Perussuomalaiset on kestävän kehityksen puolue.

Suomen poliittisen historian rintamakarkurit ja todelliset surullisen kuuluisat populistit ovat vihreät sekä vasemmistoliitto. He ovat takiaspuolueita ja rintamakarkureita.

Muuten Pekan blogikirjoitus on tapansa mukaisesti hyvä ja kulkee tutuksi tullutta sivistynyttä kuviota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei muuten huomauttamista kommenttiisi, mutta jos puolueen puheenjohtaja on määritellyt puolueensa populistiseksi puolueeksi, uskon häntä. Ja miksen uskoisi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

AfD-puolueen kannatuksen laskiessa puolueen johto vakuuttaa omaa yksimielisyyttään riitelevän puolueen sisällä. Selvä linjan muutos? Siihen voi uskoa ken haluaa?
http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/afd-will...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

AfD järjestää elokuussa kokouksen, johon osallistuvat eri osavaltioiden puoluejärjestöjen johtoryhmät sekä myös liittovaltiotason puoluejohto.

Kokouksessa pohditaan riitelevän puoluejohdon keskinäistä yhteistyökykyä. Jos kokous päätyy siihen, että sitä yhteistyökykyä ei ole, järjestää puolue syksyllä ylimääräisen puoluekokouklsen, jossa puolueelle valitaan uusi johto.

http://www.bild.de/politik/inland/alternative-fuer...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset