plukkala

Suomalaisten velanotossa vauhtisokeutta

Suomalaiset velkaantuvat jälleen vauhdilla. Asuntolainojen lainamarginaalit ovat painuneet ja ovat nyt yhden prosentin tuntumassa ja lainoja myös otetaan. Myös kulutusluottojen lainamarginaalit ovat painuneet. Suomen pankin tilastojen mukaan ne ovat nyt 3,1%. Kesäisin autolainoja saa lähes ilmaiseksi.

Hypo-pankin toimitusjohtaja Ari Pauna katsoo, että lainanotossa on sama vauhtisokeus kuin ennen finanssikriisiä viime vuosikymmenellä. Pauna on myös sitä mieltä, että suomalaisten ylivelkaantumista on pystyttävä ehkäisemään sääntelyllä. Hän kannattaa asuntolainojen omarahoitusvaatimusten kiristämisellä. Hän myös sanoo, että näitä toimia täytyy tällä kertaa heti, eikä vasta sitten, kun on liian myöhäistä.

Ennen viimevuosikymmenen finanssikriisiä suomalaiset ottivat lainaa huoletta. Vuosina 2005-2007 kulutusluotot kasvoivat 8 miljardista 11,5 miljardiin. Nyt samat merkit ovat taas näkyvissä. Viimeisen runsaan vuoden aikana kulutusluottokanta on kasvanut 13,5 miljardista 14,3 miljardiin.

Nordean johtaja Jussi Mekkosen mukaan kulutusluottojen suosion kasvun syynä on lienee  lisääntynyt lainan tarjonta. Varsinkin netissä on markkinoille tullut uudenlaisia lainojen tarjoajia, jotka  eivät ole perinteisiä pankkisektorin toimijoita.

http://www.taloussanomat.fi/raha/2016/08/09/suomalaiset-ottavat-velkaa-v...

On hyvä että ylivelkaantumisen vaaroista kirjoitetaan ja varoitetaan. Näyttää vain siltä, että varoituksia ei taaskaan oteta tosissaan. Ilmeisesti jokainen sukupolvi joutuu omat virheensä maksamaan kantapään kautta. 

Juuri nämä uudenlaiset toimijat lainamarkkinoilla ovat kaikkein vaarallisimpia. Heiltä lainaa saa aivan liian helposti. Niillä lainoilla usein vain maksetaan aikaisempia lainoja ja ylivelkaantuminen voi jatkua. Näiden uudenlaisten rahoitustoimijoiden tarjouksia ei myöskään  kukaan voi olla näkemättä. Niitä tarjotaan televisio- ja nettimainokissa ja jopa yksityisten ihmisten sähköposteissa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen taloutta on pyöritty viimeiset vuodet velkarahalla, niin valtiovallan kuin kuluttajienkin osalta. Kuitenkaan talous ei ole maassa kasvanut eikä sen myötä maksukykykään parantunut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kotitalouksien velkaantuminen taitaa olla pohjoismainenkin ongelma:

Pohjoismainen pankkisektori on Suomen Pankin mukaan altis asuntomarkkinoiden riskeille. Kotitaloudet ovat Pohjoismaissa hyvin velkaantuneita ja asuntolainat ovat tärkeä osa pankkien toimintaa.

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2016/05/19/na...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ruotsin asuntokuplasta on varoiteltu jo pitkään. Nyt myös Tanskan keskuspankki varoittelee asuntovelallisia siitä, etteivät alhaiset korot jatku ikuisesti ja on tuonut julki myös sen, että asuntojen hinnat voivat myös laskea.
http://www.talouselama.fi/uutiset/negatiivinen-kor...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ruotsikin sääntelee asuntolainojaan. Enää niitä saa entisen 125:n vuoden asemasta enää 105:ksi vuodeksi.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruots...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Vähän laajemmin valtion, kuntien, konsernien, yritysten ja kyllä myös yksittäisten ihmisten velkakuorma vain jatkaa kasvuaa. Halpa laina on heino juttu, eu & euro eivät tähän mitenkään liity, ja loppu tulee olemaan taas ... (ihmekasvu on kohta ovella joten lisää vaan poiat)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa ei kuitenkaan asuntolainoissa ola menty sellaisiin hulluuksiin kuin Ruotsissa, jossa käytännössä lainoja ei lyhennetä ollenkaan.

Julkisen sektorin taloudessa taas jo vuosikausia vanhoja velkoja on maksettu uudella velalla.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Minusta halvat, usein kiinteäkorkoiset autolainat ovat nimenomaan sen kaltaista buustia markkinoille mitä tarvitaankin, josta hyötyy kaikki osapuolet. 5000-10000 välirahalainat on maksettavissa 2-4 vuoden sisällä vielä maltillisin kuukausierln.

Sen sijaan asuntolainojen ja sitä kautta asuntojen hinnat ovat kauan sitten karanneet käsistä. Vaikka asuisi maalla niin uuden talon rakentaminen on täysin törkeissä hinnoissa ja ainoa vaihtoehto on tarpeeksi vanhan hankinta, johon laitetaan sama raha kuin uuteen mutta 25 vuoden aikana, lähinnä remontoimalla.

Kasvukeskusten asunto-osakkeiden hinnoista en edes puhu kun niissä ei ole mitään järkeä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, mutta yksikään pankki ei sellaiseen halua sitoutua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset