plukkala

Keskustan kannatus vakaana

Uusimmassa Yle:n puoluegallupissa Keskusta jatkaa kärkipaikalla (21,8%). SDP (18,9%)  vuorostaan ohitti Kokoomuksen (17,6%) vuorostaan. Vihreät (13,7%) on yhä kannatuksellaan korkealla tasolla.

Vasemmistoliitto (9,8%) sai ilmeisesti puheenjohtajansa vaihdoksella uutta puhtia. Perussuomalaiset (7,6%) hakevat yhä kannatuksensa pohjaa. Pienpuolueissa ei suuria muutoksia, mutta KD:n kannatus on kuitenkin nousussa.

Huomionarvoista on myös, että äänestäjät ovat yhä varovaisenpia. Vain alle 60% ilmaisi mielipiteensä. Tutkimuksen virhemarginaaliksi suurimpien puolueitten osalta ilmoitetaan 1,6%-yksikköä suuntaansa.

http://yle.fi/uutiset/keskusta_selvasti_suurin_puolue_sdp_nousi_kokoomuk...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Antti Rinteelle uusin gallup antaa ehkä hetken hengähdysaikaa SDP:n puheenkohtajaspekulaatioissa.

Eniten pohdittavaa riittää kuitenkin Perussuomalaiten puoluetoimistossa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Aioin juuri kirjoitta Rinteen osalta samaa ja PS:nkin, onhan gallupkannatus pudonnut EK-vaaleista jo 10 %-yksikköä. Kokoomuksen notkahdus mennee Vartiaisen piikkiin, ehdotukseen sunnuntailisien poistosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokoomuksenkin kannatus on kuitenkin vakaalla tasolla. Viime vaaleista kannatuksen lasku on vain muutamia prosentin kymmenyksiä. SDP:n kannatus näyttää olevan kovin epävakaata. Suuria heilahduksia kyselystä toiseen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ei taida Perussuomalaisten Fixit-puheet upota kansaan. Vai menikö jotkut maahanmuuttolausunnot liian pitkälle? Tosin taitaa mahtua jotenkuten virhemarginaaliin, joten vähän vaikea sanoa, mistä kannatuksen mahdollinen lasku johtuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmaan vaikea sanoa yhtä yksittäistä syytä. Mutta ilmeisesti persujen kannatus ei ole vielä löytänyt pohjaansa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #57

Vaikeaahan se on tasapainoilla toisaalta immosten, hakkaraisten ja tynkkysten, sekä toisaalta maltillisten persujen välillä. Jossain vaiheessa siinä alkaa perälauta vuotaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Usko heiltä näyttää ainakin menevän, Soinin uskonvahvistuksista huolimatta? Ei tässäkään kommenttiketjussa ole montaa persua näkynyt vakuuttelemassa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #63

Bandwagon-ilmiökin voi olla syynä, se kun vaikuttaa molempiin suuntiin, mutta hallituspolitiikan lisäksi kaiketi sekin että kun kumartaa persujen toiselle siivelle niin pyllistää sille toiselle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #65

Itse uskon, että kaikkein uskollisimpienkin persujen usko alkaa olla kovalla koetuksella.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #63

Muutoinkin persut ovat vähentäneet kirjoittelujaan gallupeista aika tavalla. Jopa vakionaamat ovat harvinainen näky. Leskistä ei juuri näy ja Tossavaisen viimeisin blogimerkintä on maaliskuulta ja mies ei ole minun havaintojeni mukaan edes kommentoinut pitkään aikaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #71

Tössavainen sai varmasti jostakin täällä heneen nenäänä tai hänet bannattiin. Leskinen on kyllä jättänyt gallup-kommentointinsa kokonaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nyt on myös paljon miniatyyriliikkeitä, joita syntyy ja sammuu lähes muutaman kuukauden syklissä. Koskee erityisesti PS:n hylänneitä, melkein radikalisoituvia kansanlikkeitä, jiosta ei pysy enää laskuissakaan. Niille on myös ominaista että moni persoona haluaa niitä johtaa, joten ne ovat säpäleinä pitkin ahoja.

Vanhat isot puolueet ovat vakaita, joten ei tässä sen suurempia ihmeitä. Virhemarginaaliinkin mahtuu moni seikka tässä.

Kiinnostavaa tulee lähinnä olemaan, mikä taho onnistuu vetämään sitä perussuomalaisiin pettynyttä porukkaa. Heitä on varmasti monenlaista: niitä, jotka haluavat että lupaukset köyhistä välittämisestä pidetään, osalle taas PS-poliitiikka on aivan liian lällyä, joku on kyllästynyt Soiniin ja sitten on näitä ääri-ihmisiä, joille edes PS:n maahanmuuttopoliitiikka ei riitä, eikä riitä muuten mikään muukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinä se persujen dilemma onkin. Mihin ne peruihin pettyneet sitten menevät? Osa varmasti nukkuviin, josta aikanaan tulivatkin? Mitä sitten, jos ja kun Väyrynen saa kansalaispuolueensa puoluerekisteriin? Tällä hetkellä se tuntuu olevan se ainoa aidosti EU- ja eurovastainen liike?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Veikkaan, että persujen satunnaisäänestäjistä suurin osa äänestää sitten vain seuraavaksi pinnalla olevaa puoluetta tai palaa kannattamaan perinteisiä kolmea suurta, joita äänestivät varmaankin aiemmin. Aktiivisia toimijoitahan persuissa ei ole kovin paljoa, joten he eivät ole merkittävä äänestäjäryhmä ja voivat haihtua mihin vain herättämättä huomiota. En usko Väyrysen puolueen menestykseen. Vasemmistoliitto todennäköisesti muuttuu vähän eurokriittisemmäksi kun siihen suuntaan avautuu pelitilaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Perussuomalaisten jytkyn aiheuttajista suuri osa tuli nukkuvista ja myös SDP:n pettyneistä. Väyrysen puolueen menestymiseen suuresti en minäkään usko, mutta se voi viedä monien EU- ja eurokriittisten ääniä. Eniten muista puolueista tämä vaikuttaisi juuri Perussuomalaisiin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #13

Tämä Kansalaispuolueen touhu alkaa olemaan jo niin sotkuista, että alkavatkohan ihmiset jo kyllästymään puolueeseen ennen kuin on edes rekisterissä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Sitä on vielä täysin mahdotonta tietää? Ainakaan vielä sen kannatus ei näy mitenkään gallupeissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näyttää siltä että Keskusta pystyy viemään kannattajia molemmilta hallituskumppaneiltaan. Ei paljon, mutta kuitenkin. Loppuvuosi näyttää miten kannatusluvut kehittyvät kun mm. budjettiasiat nousevat pinnalle.

Perussuomalaiset ovat menettäneet vähän joka puolelle poliittista kenttää. Kovasta punavihermollauksesta huolimatta sekä vasemmistopuolueet että vihreät ovat kuluneen vuoden aikana ilmeisestikin hyötyneet joidenkin perussuomalaisten ihmisoikeuksia loukkaavista lausunnoista kun taas puolueen politiikka muuten on ollut näkyvimmillään lähinnä median haukkumista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaisten kannatusmetykset johtuvat selkeästi pettyihin lupauksiin pettyneistä ja varmasti osaltaan myös puolueen harrastamasta kaksilla rattailla ajamisesta. Tämä johtaa puolueen uskottavuuden menetykseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lupauksia on toki petetty. Kyselyn vastaamisprosentti oli alle kuusikymmentä. Vaikuttaa siltä, että eniten pettyneistä suuri osa jäisi nukkuviin mikä toki sekin vaikuttaa hieman muiden puolueiden kannatuslukuihin.

Toisaalta, eräs perussuomalaiset kaikessa hiljaisuudessa jättänyt kuntavaikuttaja sanoi suoraan, että häntä hävetti kuulua porukkaan jossa vilisee kaiken maailman "immosia" ja "tynkkysiä" islamfobioineen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Se, että mielipiteensä kertomatta jättäiden määrä jatkaa kasvuaan kertoo siitä, että liikkuvien ja epävarmojen lukumäärä on kasvussa.

Perussuomalaisissaon monenlaista porukkaa. On sellaisia, josta kerroit, mutta myös sellaisia, että he kannattavat persuja juuri "immosten ja tynkkysten" takia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No ei keskustan kannatus ole kuin 0,7 %-yksikköä suurempi kuin EK-vaaleissa ja niihin verrattuna virhemarginaaliin eivät mahdu PS:n lisäksi muut kuin SDP, vihr ja vas.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja Kokoomuksen kannatuskin on viimevaaleihin verrattuna vain muutaman kymmenyksen pienempää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

KD:lle 0,7% nousu tarkoittaa kannatuksen kasvua yli 25%, joka on aika merkittävä. Jos se jatkuisi samaan tahtiin, puolue olisi varmaan vuoden päästä jo 10% kannatuksessa. Harmi, ettei mittaukset ole kovin tarkkoja KD:n kokoiselle puolueelle. Persuille taas 1 prosentin menetys tarkoittaa yli 12% kannatuksen laskua. Jos molempien kannatus kehittyisi tulevina kuukausina samoin kuin tässä mittauksessa, KD menisi pian persuista ohi. Ehtiiköhän ennen kunnallisvaaleja?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Persuille tämä 1%:yksikön kannatuksen lasku lisää entisiin menetyksiin merkitsisi taas usean kansanedustajapaikan vähenemistä. KD:lle kannatuksen nousu on merkittävä, sillä se toisi heille muutamia lisäpaikkoja.

Kuitenkaan KD:n osalta ei asiaa voi tarkastella kuten teet. Heidän kannatuksensa on vaihdellut pitkään 3-4:n prosentin välillä, eli tutkimuksen mukaan heidän kannatuksensa on vakaa. On kuten kerrot, että mitä pienempi puolue, sen epätarkempi mittaus on.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tuo kannatusmuutos on loppupeleissä aika pieni. Noilla pikkupuolueilla tuota vaihtuvuutta esiintyy paljon ja mahtuvat helposti virhemarginaaliin. En vetäisi tuosta kovin suuria johtopäätöksiä, varsinkin kun kannatus sahaa edestakaisin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta on myös se, että pienten puolueittan osalta mielipidemittaukset ovat paljon epätarkempia kuin isojen osalta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ei näytä Kokoomuksen puheenjohtajan vaihto lisänneen kannatusta. Itse pidin vaihdosta tarpeettomana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokoomuksella on oma peruskannattajakuntansa. Orpon valinta ei ainakaan vielä näy puolueen kannatuksessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Orpon puheenjohtajakampanjaan kuluneet 42000€ eivät ole vielä sijoituksena tuoneet tulosta. Ehkä markkinat vielä senkin suhteen elpyvät.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, ajattelin silloin kun Vartiaiselta tuli ehdotus sunnuntailisien poistosta että se näkyy taatusti seuraavassa gallupissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ehkä sunnuntailisiä saavat kokoomuksen kannattajat ovat sitä mieltä että heillä on varaa luopua niistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Ehkä juuri tämän takia Vartiaisen möläytyksellä on vaikutuksensa tähän gallupiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Onhan täällä kirjoitettu siitäkin, että ravintoloilla ei ole sunnuntailisistä johtuen varaa aukioloon päivänä, jolloin asiakkaita riittäisi. Melko lailla vaille huomiota taisi jäädä sekin että arkipalkkaa voisi sen sijaan nostaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #22

Ehkä Kokoomus saa niiden sunnuntaina duunia paiskivien tilalle saman verran sellaisia, jotka ovat valmiita luopumaan sunnuntailisistä, kun eivät itse niitä saa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Orpohan on jo kokoomuksen puheenjohtajana irtisanoutunut Vartiaisen höpinöistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seija, möläyttelijoitä on muissakin puolueissa kuin perussuomalaisissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Niinpä, tuli heti mieleen Laura Räty Stubbin hallituksen alkumetreiltä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Näihin möläyttelijöihin voi laskea myös ex-KD puheenjohtaja Päivi Räsänen, joka omilla lausunnoillaan sai aikaan tuhansien ihmisten eron evl-kirkosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Luulenpa, että osa on tietysti persujen lupauksiin petteyneitä, mutta yksi suuri syy on se, että persupoliitikot eivät nyt oikein ymmärrä, että ovat työssä eduskunnassa, eivätkä maahanmuuttovirastossa. :)

Kaikki muut puolueet puhuvat ja kommentoivat Suomen taloutta, ja sitä miten Suomi ja suomalaiset menestyisivät.

Persujen pääagenda on koko kesän ollut Islam, Islam ja Islam.

Ei kansakaan ihan tyhmää ole, kyllästyneitä varmaan jo tuohon maailmanlopun tulemiseen joka johtuu muka Islamista.

Tosi merkittävää on juuri se mitä blogisti kirjoitti siitä, että todella pieni osa enää ilmoittaa ketä kannattaa, isoja siirtymiä on mahdollista tapahtua sitten lähempänä vaaleja. Kyllä puolueetkin tämän hoksaavat, ja se ikävä kyllä voi johtaa taas mitä mahdottomampiin populistisiin heittoihin.

Keskusta tuntuu olevan äänestäjien mieleen, joka pääministeripuolueelle on näinä säästämisen aikoina hyvä saavutus, kokoomus ei tunnu enää saavan potkua, ja kaipa äänestäjätkin ymmärsivät, että puheenjohtajavaihdos taisi lopulta olla turha.

Demarit junnaavat ylös-alas, eikä tämäkään vielä varmaan Rinteen kaatajia rauhoita.

Vihreät ovat palaamassa varmaan hiukan alaspäin ja vasemmistoliitto on suurinpiirtein aina samoissa prosenteissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"...persupoliitikot eivät nyt oikein ymmärrä, että ovat työssä eduskunnassa, eivätkä maahanmuuttovirastossa. :)"

Hyvin lohkaistu. Persupoliitikoilla on kyllä aivan suomalaisiakin karsinoituja väestöryhmiä joista he käyttävät nimitystä "loiset". Niihin kuuluvat esimerkiksi työttömät ja muut yhteiskunnalta apua toimeentuloonsa saavat paitsi yrittäjät ja suuryritykset.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Persuilla on myös perinteisesti ollut agendassaan toinen selkeä painopiste. Ennen hallitusjäsenyyttään heidän päämörkönsa olivat EU ja euro. Hallituksessa olonsa myötä näiden kahden arvostelu lähes hävinnyt. Juuri tähän perussuomalaisia äänestäneet ovat pettyneet. Nyt jäljellä ovat ainoastaan maahanmuuttokriitikot ja islamfoobikot. Talouttakaan persujen on vaikea arvostella, koska ovat hallituksessa nykyistä talouspolitiikkaa toteuttamassa.

Demareiden kannatuksen ylös-alas liiikuminen on mielenkiintoinen ilmiö. Rinne ei ainakaan ole saanut puolueen kannatusta vakaantumaan. Vihreät ovat harvoin saavuttaneet itse vaaleissa mielipidetutkimusten lukuja. Vasemmistoliiton kannatus näyttäisi nyt olevan kasvamassa, ainakin hetkellisesti. Johtuisiko puheenjohtajan vaihdoksesta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Aikaansa kutakin, sanoi pässi kun päätä irti leikattiin" Tämä vanha suomalainen sananlasku sopii syyksi miksi persujen kannatus on laskukierteessä. Suomalaiset ovat sivistyskansaa, joka osaa kyllä hahmottaa kokonaisuuksia ja Suomen ongelmista syytäminen pelkästään EU:a ja maahanmuuttajia ei polittiseksi agendaksi riitä ja muutahan persuilla ei ole esittää. Itse uskon ja myöntäisin Rintelle jatkokauden, mutta hänen jälkeensä toivoisin demarien repäisevän, vaikka ay-aktiivi aikoinaan olinkin, puolueen irti liiasta sidonnaisuudestaan ay-liikkeeseen ja valitsevan puh.joht. esim. Ville Skinnarin jolla on työkokemusta kv. pelikentillä toimimisesta, sitä kun suomalaiset tulevaisuudessa yhä enenevin määrin tarvitsevat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Persut saivat jytkynsä osin myös yleisestä tyytymättömyydestä johtuen protestina. Se protesti on kyllä nyt syöty petettyjen lupausten myötä.

SDP:n puolestaan tulisi nopeasti siirtyä tälle vuosituhannelle, jos aikovat toimia vakavastiotettavana poliittisena puolueena.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hei, olen samaa mieltä :)

Persujen eväät on pitkälti syöty, mutta hallituskauden jatkamisesta varmasti kynsin hampain pitävät kiinni. Soinin jälkeen onkin se suuri mielenkiinto, kumpi puoli on vahvemmilla kun uutta puheenjohtajaa valitaan. Voittaako maahamuuttovastaisempi linja vai maltillisempi linja.

Demarien pitäisi mielestäni uusiutua heti, ja Rinteestä siihen ei ole, nuorta uutta verta ja ymmärrystä uusista työmarkkinoista kaivataan. Suomi tarvitsisi työväen puolueen, mutta tällä hetkellä sellaista ei ole. Vasemmistoliitto haluaa olla pikkuvihreitä, persut vaan vastustavat maahanmuuttoa ja demarit eivät oikein tiedä miten tällä hetkellä tulisi olla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Persujen halun "kynsin hampain" pysyä hallituksessa tuo Soini esiin tämän päivän plokissaan, johon linkin liitin kommenttiini nro 34.

Demarien uudistumistarpeesta heti olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

SDP tarvitsisi puheenjohtajan, joka uskaltaa uudistaa puoluettaan radikaalisti ja tuoda se 2000-luvulle. Demarit ovat pitkään olleet pysähtyneisyyden tilassa ja heidän kannattaisi jo puolueen uskottavuuden ja ehkä jopa olemassaolonkin takia uudistaa puoluetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti juuri siitä puheet SDP:n sisällä puheenjohtajan vaihtaminen johtuu.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ei taida enää kannatuksen kohotuspuheet auttaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei tähänkään ketjuun juuri perussuomalaisia ole löytynyt kommentoimaan?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lukkala, tuo sama koskee kyllä kaikkia suomalaisia puolueita, ei yksin demareita. Mutta eniten kuitenkin suomalaisten yritysjohtajien olisi aika siirtyä tälle vuosituhannelle, Ruotsista voisi käydä ottamaan oppia miten yrityksiä johdetaan, keskustelemalla, ei käskyttämisellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yhteiskunnan muutoksissa toki jokaisen puolueen tulisi pysyä mukana. Mutta eniten Suomen puolueista sitä muutosta omassa jämähtäneessä toiminnassaan kaipaa juuri demarit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Populiseja, kuten persuja, en laske uudistumiskykyiseksi puolueeksi. Heille ainoa mahdollinen tapa edes säilyttää nykyinen kannatuksensa on pysytellä hallituksen ulkopuolella ja arvostella kaikkea mahdollista omalla suunsoitollaan. Persujen suosion on syonyt juuri hallitukseen meno.

Oppositiosta käsin on helppoa arvostella kaikkea mahdollista.Ja myös vaihtaa arvostelun kohteita aina päivänpolitiikan mukaan. Hallituksesta käsin se on mahdotonta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinäpä se on se jutun ydin, ihmettelen oikeasti, että Soini ei tätä muka tiedä. Varmaahan tämä kannatuksen lasku oli, ja kokeneena poliitikkona Soini sen on varmaan tiennyt.

Jotenkin tuntuu siltä, että ei tämä tilanne enää Soinin yöunia vie, ainoa tavoite on pitää porukka kurissa vaalikauden ajan.

Aivan varma asiahan on, että ei politiikan linja paljokaan muutu, vaikka vaalit pidettäisiin nyt, talouden realiteetit pitävät siitä huolen. Tietysti oppositio maalailee kauhukuvia koko ajan, mutta sehän niiden homman kuuluu, totuuden ja realismin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Keskustan kannattajat tuntuvat ymmärtävän tämän nykytilanteen vaikeuden, muiden puolueen kannattajilla taitaakin sitten olla liian ruusuinen kuva oman puolueen mahdollisuuksista.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Suomen tilanne ei juurikaan muuttuisi vaikka hallitus koostuisi demareista vihreistä ja vasemmistoliitosta. :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Katsotaan nyt ensin, minne asti Soinilla kiinnostusta riittää. Vuoden päästä perussuomalaisilla on Turussa puoluekokous. Tilanne Soinilta tuskin yöunia vie, siinä olet oikeassa.

Aika monet varteenotettavat politiikot näkevät tilanteen realistisesti, myös muiden puolueittan kannattajissa kuin Keskustassa.

Tilanne Suomen politiikassa kyllä muuttuisi oleellisesti, jos hallituksessa olisivat SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Velanotto lisääntyisi oleellisesti ja kaikki säästöt unohtuisivat. Onneksi sellainen tilanne ei ole nykyisen eduskunnan kokoonpanon mukaan ole edes mahdollinen. Eikä tulevankaan eduskunnan mukaan, jos sitä peilaa vaikkapa tämänpäiväiseen gallupiin.

Käyttäjän amgs kuva

En jaksa uskoa, että perussuomalaisten kannatus on nyt tuo ilmoitettu. Moni nukkuu. Tärkeintä on mitä tästä eteenpäin tapahtuu. Nykyisellä linjalla puolueen kannatus laskee alle viiteen, mutta jos nyt puoluejohto vaihtuu ja vaikkapa Jussi Niinistö nousee puheenjohtajaksi, veikkaukseni on, että ainakin miesten keskuudessa kannatus nousisi. En usko, että puolue ryhtyy toimenpiteisiin vasta vaalien alla. Jotakin tulee tapahtumaan ennen kuntavaaleja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Moni nukkuu."

Tarkoitatko että ovat vastanneet gallupissa kysyttäessä EOS / ei osaa sanoa? Sellainenkin mahdollisuus käsittääkseni on, vaikka kysely ei ole koskaan kohdalle osunutkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Ana, kerran pettyneiden ja poislähteneiden kannattajien takaisin saaminen on vaikeampaa kuin kokonaan uusien kannattajien kalastaminen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #45

Juu, nän minäkin hiukan ounastelen, se porukka joka persuja kannattaa, katselee nyt, että mitä tapahtuu, sitä ei kyllä yhtään tiedä palaako äänestäjät takaisin.

Mulla on veikkaus, että ennen seuraavia eduskuntavaaleja alkaa kauhea älämölö ja huuto EU:n haitallisuudesta ja seuraava vaihe on sitten se vakio maahanmuutto ja Islam.

Jos seuraava puheenjohtaja on joku tuosta selkeimmin maahanmuuttovastaisemmasta rintamasta, niin melko kovaa kieltä on tulossa.

Kaikin voimin veikkaan Soinin tukevan seuraajaakseen Niinistöä tai Terhoa, mutta jäsenistö voi olla eri mieltä, jos kannatus näissä lukemissa pysyy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Puolueen kannatuksen mataessa pikkuhiljaa monet perussuomalaiset kansanedustajatkin tajuavat sen, että näillä kannatuslukemilla kansanedustajan paikka menee alta. Silloin he alkavat katsella ympärilleen uutta vaihtoehtoa etsiskellessään. Yksi kansanedustaja lähti jo. Olen varma, että ennen tulevia vaaleja näitä tapauksia tulee lisää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seija, mahdollistahan se on, mutta ei niinkauan kuin persut ovat hallituksessa. Ja toteuttavat hallitusohjelmaa.

Minulle muuten gallupkysely on kerran osunut kohdalle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ana, tuskin ennen kuntavaaleja, mutta ensi elokuussa on seuraava Perussuomalaisten puoluekokous Turussa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Olkoonpa PS:n kannatus mitä tahansa, he pysyvät hallituksessa ja toimivat siten kuin hallituksen ohjelmassa on päätetty. Näin olen ymmärtänyt puolueensa pj:n Timo Soinin puheista.

Kolme vuotta vielä edessäpäin. Paljon ehtii tapahtua.

Jos Perussuomalaisia kannattanut kansa on kuitenkin galluppien mukaan hylkäämässä puolueensa, miten kannatuksen lasku tunnistautuu hallitusyhteisyössä.

Eduskunnan puhemies Lohela edustaa Perussuomalaisia, kuten myös monet muut ministerit.

Puolustusministeri Jussi Niinistö näyttäisi olevan hyvinkin vakuuttava tehtävässään.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille langetettu pesti on kuitenkin ylimitoitettu. Olenkin hämmästynyt, miksi Oikeusministerin tehtävään ei valittu oikeusoppinutta. Työministeriys ensijaan Lindströmiltä saattaisi onnistua.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä näyttää kadonneen monitorista. Lähihoitajan vakanssilla tehtävään asetettu, poliittisen voimakoalition mukainen ministeripesti ei aina ole paras vaihtoehto koko kansakuntaa ajatellen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Soinin mukaan näillä mennään käy puolueen kannatukselle sitten mitä tahansa. Mutta kuinka suuri mahtaa sitten perussuomalaisten eduskuntaryhmä olla, silloin kun meillä on seuraavat vaalit?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä ne kansanedustajatkin on melko viisaita, ei ne nyt oleta, että jossain toisessa puolueessa uudelleenvalinta olisi helppoa. En usko mihinkään suureen pakoon, se on usein nähty, että uudessa puolueessa et oikein esille pääse muuten kuin sinä päivänä kun sinut esitellään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #64

Ei varsinkaan silloin jos jättävät loikkauksensa viime tippaan. Oppositiosta käsin he voisivat kuitenkin harrastaa hallituspolitiikan arvostelua?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #64

Noin siinä usein käy, edellisellä kaudella persuista keskustaan loikannut Laila Koskelakin putosi viime EK-vaaleissa eduskunnasta. Nykyisillä persukansanedustajilla ei juuri taida olla muuta mahdollisuutta kuin yrittää pysyä näkösällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #68

Persukansanedustajille tällä menolla on vain yksi vaihtoehto. Suuri osa heistä menettää pestinsä. Osa voi tietysti kuopua leikistä vapaaehtoisestikin jättää leikin sikseen, kuten hra Tossavainen teki ennen viime vaaleja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #69

Tossavaisella tosin oli erilainen tilanne, oli eläkeläinen jo tullessaan kansanedustajaksi, mutta PS:n nykyisessä eduskuntaryhmässä on nuoriakin kansanedustajia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eduskuntavaalit eivät näillä näkymin ole aivan heti. Kuntavaalit ovat kuitenkin jo 8kk kuluttua. Gallupeilla on varmasti myös vaikutusta ihmisten halukkuuteen ryhtyä eri puolueiden kuntavaaliehdokkaiksi. Kuntavaaleista alkaa sitten varsinainen vaalien suma.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Myös Yle:n politiikan erikoistoimittaja Riitta Uosukainen pohtii uusinta gallup-tulosta omassa "Näkökulmassaan". Hänen mukaansa paineet hallituksen sisällä tulevat lisääntymään. Keskusta lihoo ja muut hallituskumppanit laihtuvat.

Mielestäni varsin kaukaa haettu näkemys. Perussuomalaisten kannatus on kylläkin romahtanut, mutta ei se Keskustakaan ole sen suuremmin lihonut tai Kokoomus laihtunut, jos mielipidemittausta vertaa viime eduskuntavaaleihin. Aika outoa on mielestäni myös se, ettei Uosukainen ihmetellyt koko näkökulmassaan sanallakaan SDP:n edestakaisin suuressa vaihteluvälissä heiluvaa kannatusta.

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_paineet_hallitukse...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset